Εκτύπωση Σελίδας

“Ο Μόντι μετατρέπει την Ινδία σε Ινδουιστικό κράτος”, συνέντευξη της Srujana Bodapati στον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 10:09 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
“Ο Μόντι μετατρέπει την Ινδία σε Ινδουιστικό κράτος”, συνέντευξη της Srujana Bodapati στον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

 

Στις 26-27 Νοέμβρη, 250 εκατομμύρια εργάτες και αγρότες στην Ινδία, πήραν μέρος στην μεγαλύτερη απεργία όλων των εποχών. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, καραβάνια από πεζούς και αγροτικά οχήματα, κατευθύνονται συνεχώς στα σύνορα της του Νέου Δελχί, σπάζοντας το ένα μετά το άλλο τα τσιμεντένια οδοφράγματα και αντιμετωπίζοντας τα δακρυγόνα και τα κανόνια νερού των δυνάμεων καταστολής της κυβέρνησης.

Φορτηγά φορτωμένα με εκατοντάδες κιλά δημητριακά και όσπρια, τους ακολουθούν με προορισμό να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των επόμενων 6 μηνών. Καθώς δηλώνουν πως δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω, μέχρι να μπουν στην πρωτεύουσα και να αναγκάσουν την ακροδεξιά κυβέρνηση Μόντι να αποσύρει τα πρόσφατα νομοσχέδια που προσφέρουν την αγροτική παραγωγή, λεία στον μονοπωλιακό έλεγχο.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα εξέγερση της εποχής του COVID-19, με τον λαό της Ινδίας να έχει να αντιμετωπίσει ένα μείγμα αντιλαϊκών και φασιστικών πολιτικών, που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην χώρα τους αγώνες του ινδικού λαού απένταντι στις παραπάνω πολιτικές, επικοινωνήσαμε με την Srujana Bodapati, συντονίστρια της Τριηπειρωτικής: Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών στο Νέο Δελχί. Ακολουθεί η συνέντευξη που μας παραχώρησε.

 

Srujana, παρακολουθόυμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις πρωτόγνωρες αγροτο-εργατικές κινητοποιήσεις στην Ινδία. Θα θέλαμε να μας εξηγήσεις ποια ήταν η αφορμή για τις διαμαρτυρίες και ποιο είναι το περιεχόμενο της αντι-αγροτικής και αντεργατικής πολιτικής της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι;

 

Ένα από τα κύρια αιτήματα των απεργών εργαζομένων είναι η υποχώρηση των προσπαθειών ιδιωτικοποίησης των βιομηχανιών του δημόσιου τομέα. Η Ινδία εξακολουθεί να έχει παρουσία ισχυρού δημόσιου τομέα. Οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης ξεκίνησαν πριν από 2 δεκαετίες. Πολλά ιδιωτικοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική παρουσία του δημόσιου τομέα στον τομέα του άνθρακα, του χάλυβα, των ορυχείων, των λιμένων, της ενέργειας, των δημόσιων συγκοινωνιών, των τραπεζών, της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών. Για παράδειγμα, οι Ινδικοί Σιδηρόδρομοι, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στα μέσα μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, ανήκει πλήρως στο κράτος. Πάνω από το 60% των τραπεζικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων ανήκει ακόμη στο δημόσιο τομέα.

Εκτός από το γεγονός ότι βλάπτει τα συμφέροντα του ινδικού λαού, η ιδιωτικοποίηση βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πολλές πολιτικές που προώθησε ο Μόντι υπέρ των μεγάλων καπιταλιστών της Ινδίας, όπως η απονομισματοποίηση, η εφαρμογή του φόρου αγαθών και υπηρεσιών GST κλπ. έχουν πλήξει σοβαρά την ινδική οικονομία - με αποτέλεσμα το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων , οι οποίες απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος του μη γεωργικού εργατικού δυναμικού της Ινδίας. Η επακόλουθη αύξηση της ανεργίας και η απώλεια εισοδήματος αύξησαν τα επίπεδα φτώχειας μεταξύ των εργαζομένων.

Τα πράγματα ήταν άσχημα πριν από την κρίση του κορονοϊού, και μετά από αυτό τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Πολλοί εργαζόμενοι που δεν μπορούσαν πλέον να ζήσουν με μισθούς στις πόλεις, επιστρέφουν περπατώντας εκατοντάδες μίλια πίσω στα χωριά τους.

Σε αυτό το φόντο, μια άλλη απαίτηση από τους απεργούς εργαζόμενους είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού για σε 15.000 ρουπιών το μήνα σε όλους τους εργαζομένους. Αυτή τη στιγμή εκατομμύρια Ινδοί εργαζόμενοι πληρώνονται πολύ λιγότερο από αυτό το ποσό. Συχνά, αυτά που βγάζουν δεν επαρκούν ούτε καν για να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής και στέγασης της οικογένειας, πόσο μάλλον για την υγεία και άλλα έξοδα. Ως αποτέλεσμα αυτού, τα επίπεδα υποσιτισμού στην Ινδία είναι πολύ υψηλά.

Το 90% του ινδικού εργατικού δυναμικού βρίσκεται στην μαύρη εργασία. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία εγγύηση εργασίας πέραν του μεροκάματου. Η εργασία αυτή καθαυτή φορολογείται τόσο πολύ ώστε οι άνθρωποι πέρα από μια ορισμένη ηλικία δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν απολύτως καμία υποστήριξη. Δεν έχουν συντάξεις και μέσα διαβίωσης στα γηρατειά τους. Για αυτό οι απεργοί εργαζόμενοι απαιτούν επίσης η κυβέρνηση να εξασφαλίσει σε όλους τους εργαζομένους σύνταξη των 3.000 ρουπιών το μήνα.

Υπάρχουν απαιτήσεις για καθολικοποίηση της διανομής αγαθών (η κυβέρνηση παρέχει επιδοτούμενα τρόφιμα στις οικογένειες) και διάλυσης της επισφαλούς εργασίας.

Όσον αφορά του αγρότες, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε την αγροτική Ινδία με την πάροδο των ετών. Πριν από τη δεκαετία του 1960, η Ινδία αντιμετώπιζε συχνά σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και συνθήκες λιμού. Εξαρτώμαστε από τις γεωργικές εισαγωγές από χώρες όπως οι ΗΠΑ. Αυτή η εξάρτηση συνοδεύτηκε συχνά από πολιτικά μνημόνια. Ως αποτέλεσμα, η Ινδία στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 προσάρμοσε νέες τεχνολογίες για την υψηλή απόδοση σε ποικιλίες διατροφικών σπόρων κυρίως σιτάρι και ρύζι. Για να υποστηρίξει την προσαρμογή αυτών των τεχνολογιών, η κυβέρνηση είχε εθνικοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα της Ινδίας. Οι ιδιωτικές τράπεζες δεν έδιναν δάνεια στη γεωργία. Αλλά με την εθνικοποίηση οι αγρότες είχαν αυξηθεί τρομερά. Η κυβέρνηση ίδρυσε επίσης ερευνητικά ινστιτούτα για την βελτίωση των σπόρων στους αγρότες παρέχοντας επιδοτήσεις. Τα λιπάσματα πωλήθηκαν σε επιδοτούμενες τιμές στους αγρότες. Η κυβέρνηση δημιούργησε επίσης ρυθμιζόμενες αγορές για την αγορά και την πώληση δημητριακών. Αυτό ήρθε μαζί με την πολιτική ελάχιστης τιμής στήριξης. Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα δηλώνει κάθε σεζόν, μια τιμή στην οποία θα αγοράζει σιτηρά (κυρίως σιτάρι και ρύζι) για τα αποθέματα της. Η δηλωθείσα ελάχιστη τιμή αγοράς από την κυβέρνηση ήταν για να εξασφαλίσει ότι οι τιμές δεν θα πέσουν κάτω από το κόστος παραγωγής για τους γεωργούς. Έτσι προστατεύονται οι αγρότες από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Δεδομένου ότι οι αγορές ήταν ρυθμιζόμενες από το κράτος, αυτό παρείχε κάποια προστασία στους αγρότες από εξαπάτηση και να αναγκαστούν να δεχτούν χαμηλότερες τιμές (οι Ινδοί αγρότες είναι κυρίως μικρής κλίμακας που κατέχουν λιγότερο από 5 στρέμματα, επομένως βρίσκονται πάντα σε μειονεκτική θέση και δεν έχουν διαπραγματευτική ικανότητα όσον αφορά την αγορά).

Όλες αυτές οι πολιτικές αύξησαν την παραγωγή δημητριακών της Ινδίας σε τεράστιο βαθμό, καθιστώντας μας μια χώρα με ασφάλεια τροφίμων. Η Ινδία δεν χρειαζόταν να εισάγει τρόφιμα για επιβίωση. Επιπλέον, η αγροτική πολιτική συνδέθηκε επίσης με μια δημόσια πολιτική διανομής. Η κυβέρνηση είχε χτίσει ένα δημόσιο δίκτυο διανομής, το οποίο πουλά υψηλής επιδότησης σιτηρά τροφίμων στους φτωχούς της Ινδίας. Οι σπόροι τροφίμων που αγοράζονταν από τους αγρότες από την κυβέρνηση πωλήθηκαν σε επιδοτούμενες τιμές στους φτωχούς στα καταστήματα μεριδίων τροφίμων. (Ενώ τα επιδοτούμενα σιτηρά ήταν διαθέσιμα σε όλους τους Ινδούς, μετά την απελευθέρωση τη δεκαετία του 1990, η κυβέρνηση καθόρισε αυθαίρετα ένα όριο φτώχειας και έδωσε επιδοτούμενους σπόρους μόνο σε αυτούς κάτω από αυτό το όριο εισοδήματος).

Η κυβέρνηση ήλεγχε επίσης τις διακυμάνσεις των τιμών μέσω των αγορών σιτηρών τροφίμων. Κατά την περίοδο συγκομιδής της σοδειάς, προμηθευόταν από γεωργούς σε μεγάλες ποσότητες και τις πρόσθετε στα αποθέματα της χώρας, τα οποία διατηρούνται από το δημόσιο τομέα. Αυτό συνέβαλε στην πτώση των τιμών κάτω του κόστους παραγωγής κατά τη διάρκεια των ετών υψηλής παραγωγής. Αυτό παρείχε ασφάλεια τιμών στους αγρότες. Σε λίγα χρόνια, όταν η γεωργική παραγωγή ή επηρεάστηκε λόγω λιμού, η κυβέρνηση απελευθέρωσε τα αποθέματα, διασφαλίζοντας ότι οι τιμές των δημητριακών δεν θα εκτοξεύονταν στα ύψη. Αυτό προσέφερε προστασία στους εργαζόμενους, οι οποίοι μπορούσαν να αγοράσουν τρόφιμα.

Από τη δεκαετία του 1990, η ινδική κυβέρνηση καταργεί πολλές διασφαλίσεις που είναι διαθέσιμες σε εργαζόμενους και αγρότες όσον αφορά τα τρόφιμα και τη γεωργία. Μετά το 1997, επετράπη η σύσταση αγροτικών τραπεζών. Η αύξηση του ιδιωτικού τομέα στον τραπεζικό τομέα μείωσε τη ροή πιστώσεων προς τη γεωργία. Η κυβέρνηση διέκοψε λίγο-πολύ την τεχνική υποστήριξη (νέες τεχνολογίες, νέες ποικιλίες σπόρων κλπ) που προσέφερε στους αγρότες μέχρι τότε.

Αλλά τα 3 σημερινά γεωργικά νομοσχέδια πλήττουν την καρδιά της γεωργίας της Ινδίας. Με αυτά, οι αγρότες θα χάσουν εντελώς για οποιαδήποτε υποστηρικτική παρέμβαση από την κυβέρνηση. Θα αφεθούν εντελώς στο έλεος των εταιρειών.

Από τη δεκαετία του 1990, μια χούφτα Ινδικών επιχειρήσεων έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλα μονοπώλια με τη βοήθεια τόσο του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου όσο και του BJP. Σήμερα ασκούν έναν πρωτοφανή έλεγχο στην ινδική οικονομία και πολιτική. Εδώ και αρκετό καιρό ασχολούνται με τη γεωργία και το λιανικό εμπόριο. Οι εταιρείες Ambani και Adani είναι δύο από τις εταιρείες που έχουν λάβει δημόσια στήριξη από τον πρωθυπουργό Modi για να εισέλθουν στην αγροτική αγορά και είναι προς το συμφέρον τους να αποφασίσει η κυβέρνηση να καταργήσει τη στήριξη προς τους αγρότες.

Το ένα από τα αγροτικά νομοσχέδια ανοίγει το δρόμο για την εταιρική γεωργία. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν απευθείας συμβάσεις με τους αγρότες, για την αγορά των καλλιεργειών τους. Αυτό αφήνει τους μικρούς αγρότες, διαπραγματευόμενοι με τεράστια μονοπώλια.

Το δεύτερο νομοσχέδιο διαλύει τις κυβερνητικές ρυθμιζόμενες αγορές που διατηρούνται σε προσβάσιμες αποστάσεις για τους αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες αφήνονται στην απελευθερωμένη αγορά στο έλεος των επιχειρήσεων. Οι αγρότες πρέπει να δεχτούν ό,τι οι τιμές θα τους επιβάλουν οι επιχειρήσεις

Το τρίτο νομοσχέδιο καταργεί την υπάρχουσα Πράξη Βασικών Αγαθών της κυβέρνησης. Ο νόμος αυτός είχε ως στόχο να περιορίσει την κερδοσκοπία, η οποία συχνά οδηγεί σε πολύ υψηλό πληθωρισμό βασικών προϊόντων διατροφής. Η κυβέρνηση απαγόρευε στους εμπόρους να διατηρούν αποθέματα ορισμένων τροφίμων που θεωρούνται βασικά (σίτος, ρύζι, κρεμμύδια κ.λπ.) πέραν ενός ορισμένου επιπέδου. Αυτό είχε ως στόχο να περιορίσει την αχαλίνωτη κερδοσκοπία στα προϊόντα διατροφής, καθώς αυτό θα επηρέαζε δυσμενώς τους εργαζόμενους, αν οι τιμές των τροφίμων αυξηθούν. Αλλά το νέο γεωργικό νομοσχέδιο, καταργεί αυτή την πράξη. Επιτρέπει στους εμπόρους και τις επιχειρήσεις να κατέχουν οποιαδήποτε ποσότητα των αποθεμάτων βασικών εμπορευμάτων. Αυτό επιτρέπει την είσοδο της κερδοσκοπίας στην αγορά τροφίμων της Ινδίας.

Στην πραγματικότητα, αυτοί οι 3 γεωργικοί νόμοι επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να λεηλατούν τους αγρότες με χαμηλές τιμές, να κρατούν αποθέματα κατά βούληση και να κλέβουν τους εργαζόμενους με υψηλές τιμές σπόρων τροφίμων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα τρία νομοσχέδια θα βλάψουν τόσο τους αγρότες όσο και τους εργαζόμενους. Γι' αυτό και οι οργανώσεις αγροτών και τα συνδικάτα συντονίστηκαν στην απεργία στις 26 και 27 Νοεμβρίου.

 

Ποιες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις συμμετέχουν στις διαδηλώσεις;

 

Τα συνδικάτα κατά καιρούς κήρυσσαν γενική απεργία τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό που ήταν διαφορετικό αυτή τη φορά ήταν ο συντονισμός με τις ενώσεις αγροτών κατά τη διάρκεια της απεργίας. Αυτή η ταξική αλληλεγγύη μεταξύ των αγροτών  και των εργαζομένων βρίσκεται τώρα σε έξαρση και ελπίζω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.

Η μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών αυτή τη στιγμή συγκεντρώνεται κυρίως στις πολιτείες Punjab και Haryana. Οι δύο αυτές πολιτείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πράσινης επανάστασης της Ινδίας (αύξηση της παραγωγής δημητριακών μέσω νέων τεχνολογιών) και των πιο προηγμένων γεωργικά πολιτειών. Οι περισσότερες κυβερνήσεις ασχολούνται με την προμήθεια δημητριακών σε αυτά τα πολιτείες και οι αγρότες εδώ θα είναι αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο λόγω των τριών νομοσχεδίων. Και στις πολιτείες του Ούταρ Πραντές, του Ρατζαστάν και της Μαντία Πραντές, οι αγρότες έχουν κινητοποιηθεί ενάντια σε αυτά τα τρία αγροτικά νομοσχέδια. Οι πολιτείες αυτές είναι κυρίως αγροτικές. Και οι επιχειρήσεις έχουν βάλει στο μάτι τις γεωργικές αγορές αυτών των πολιτειών.

Η κινητοποίηση των εργαζομένων συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στον οργανωμένο τομέα: βαριά βιομηχανία, δημόσιες βιομηχανίες (άνθρακας, ορυχεία, χάλυβας, λιμάνια κλπ.), τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα (κυρίως στις τράπεζες του δημόσιου τομέα), το Aganwadi* και εργαζόμενοι στον τομέα της αγροτικής υγειονομικής περίθαλψης (απασχολούμενοι στο δημόσιο), εργαζόμενοι στις μεταφορές κλπ. . Αλλά ο οργανωμένος τομέας ανέρχεται σε λιγότερο από το 10% του μη αγροτικού εργατικού δυναμικού της Ινδίας.

Τα τελευταία 10 χρόνια τα συνδικάτα καταβάλλουν προσπάθειες για την κινητοποίηση εργαζομένων σε στην “μαύρη εργασία”. Σε κάποιο βαθμό τα κατάφεραν, αλλά είναι ακόμη ένα έργο σε εξέλιξη. Λόγω της εφήμερης φύσης της εργασίας και του χώρου εργασίας, η συνδικαλιστική οργάνωση σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ δύσκολη. Παρόλα αυτά, αυτή τη φορά στον κατασκευαστικό τομέα (αυτή είναι κυρίως περιστασιακή εργασία) υπήρξε κινητοποίηση για την απεργία.

Τόσο οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων όσο και των αγροτών είναι βασικά ταξικές κινητοποιήσεις - όχι κοινωνικές κινητοποιήσεις υπό την έννοια ότι δεν είναι κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων που βασίζονται σε κάστες ή κοινότητες. Οι γεωργοί, ανεξάρτητα από το αν είναι Ντάλιτ(“Ανέγγιχτοι”) ή ανώτερες κάστες, έχουν κινητοποιηθεί.

Καθώς η έλλειψη γης ή αστάθεια γης μεταξύ των Ντάλιτ στην Ινδία είναι πολύ υψηλή. Τείνουν να είναι κυρίως μισθωτοί ή πολύ μικροί αγρότες.

Εφόσον αυτά τα νομοσχέδια πρόκειται να βλάψουν την οικονομία της υπαίθρου συνολικά, υπάρχει υποστήριξη από τις περισσότερες κοινωνικές ομάδες στην ύπαιθρο. Υπό αυτή την έννοια, ορισμένες τάξεις που διαφορετικά θα είχαν αντικρουόμενα συμφέροντα στην ύπαιθρο, έχουν ενωθεί στο θέμα αυτό. Τόσο πλούσιοι αγρότες και μικροί αγρότες που μπορεί να έχουν αντίθετα συμφέροντα στην ύπαιθρο, έχουν κινητοποιηθεί μαζί ενάντια σε αυτά τα νομοσχέδια.

 

Είδαμε επίσης την καταστολή των κινητοποιήσεων των ιατρών και των νοσοκόμων στην Ινδία, τον Νοέμβριο. Θα μπορούσες να μας μεταφέρεις τις απαιτήσεις τους;

 

Η επιβάρυνση των γιατρών και των νοσοκόμων στα νοσοκομεία του δημόσιου τομέα έχει γίνει εξαιρετικά υψηλή κατά την περίοδο του Covid. Σχεδόν όλο το βάρος των τεστ και της θεραπείας του Covid έχει πέσει στους γιατρούς του δημόσιου τομέα και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Τα περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν προσφέρουν καν θεραπεία για το Covid. Τ λίγα που το κάνουν, χρεώνουν τόσο υψηλό κόστος, που το 95% των Ινδών δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Ο ιδιωτικός τομέας στην Ινδία δεν είναι προσανατολισμένος στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας

Η δημόσια υγεία στην Ινδία ήταν ανέκαθεν ανεπαρκής και παραμελείτο όλο και περισσότερο από τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της σημαντικής έρευνας για την πρόληψη και τη θεραπεία των μεταδοτικών ασθενειών πραγματοποιείται στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Γιατροί και νοσηλευτές σε δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη υποδομής και διαγνωστικών εργαλείων. Οι ασθενείς αναγκάζονται να ξαπλώνουν στα πατώματα, μερικές φορές δίπλα στις τουαλέτες, λόγω έλλειψης κρεβατιών και χώρου. Τις περισσότερες φορές οι γιατροί πρέπει να θεραπεύουν τους ασθενείς με βάση την εμπειρία τους από τα συμπτώματα, χωρίς διαγνωστικούς ελέγχους.

Η αναλογία ασθενούς προς γιατρό/νοσηλευτή στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη είναι πολύ υψηλή, γεγονός που αυξάνει το άγχος στην εργασία. Αυτό απλώς έγινε χειρότερο την εποχή του Covid. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν παρείχε επαρκή προστατευτικά εργαλεία στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Αποτέλεσμα αυτού ήταν πολλοί θάνατοι νοσοκόμων και γιατρών λόγω του κορονοϊού.

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, σε πολλά νοσοκομεία οι γιατροί και οι νοσοκόμες δεν λάμβαναν μισθούς για περισσότερο από 3 μήνες, καθώς πολεμούσαν τον κορονοϊό. Η κυβέρνηση υποχρηματοδοτεί εσκεμμένα τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη τις τελευταίες 2 δεκαετίες, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσουν το βάρος της δημόσιας οργής για τις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις και τη θεραπεία στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις φυσικών επιθέσεων εναντίον τους.

Αυτό ήταν το υπόβαθρο για τις κινητοποιήσεις ιατρών και νοσοκόμων. Τα αιτήματά τους αφορούσαν τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας, την πληρωμή των μισθών και την προστασία από φυσικές επιθέσεις.

 

Την χρονιά που φεύγει, παρακολουθήσαμε τις διαδηλώσεις υπέρ της μαύρης ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η Ινδία, είναι μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο κόστος ανθρώπινων ζωών, ως αποτέλεσμα του COVID-19 και των καπιταλιστικών πολιτικών. Μπορείς να μας περιγράψεις τον αντίκτυπο αυτών των πολιτικών στις ζωές των Ινδών;

 

Ο δηλωμένος φόρος αίματος που οφείλεται στον κορονοϊό μέχρι στιγμής στην Ινδία είναι περίπου 140.000. Η σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλες χώρες ενδέχεται να μην είναι σωστή, καθώς ο πληθυσμός της Ινδίας είναι 4 φορές μεγαλύτερος από αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών και 6 φορές από τον πληθυσμό της Βραζιλίας. Μια συγκρίσιμη χώρα είναι η Κίνα, όσον αφορά τον πληθυσμό. Φυσικά, σε σύγκριση με την Κίνα, η αποτυχία της Ινδίας να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό είναι ολοφάνερη.

Η αποτυχία της Ινδίας να προστατεύσει τους ανθρώπους της από λοιμώδεις ασθένειες είναι κάτι καινούριο. Για να το δούμε στις σωστές του διαστάσεις, στην Ινδία κάθε χρόνο 440.000 άνθρωποι πεθαίνουν λόγω φυματίωσης. Πολλοί περισσότεροι πεθαίνουν λόγω ασθενειών όπως η ελονοσία. Ο κορονοϊός ήρθε στο προσκήνιο λόγω του τρόπου που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και του αρνητικού αντίκτυπου στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η ίδια έλλειψη ιατρικών υποδομών, οικονομικά προσιτή θεραπεία που έχει σκοτώσει εκατομμύρια Ινδούς που έχουν πληγεί από μεταδοτικές ασθένειες, έχει επίσης οδηγήσει σε θανάτους λόγω του Covid-19.

Όσο τρομερός και αν ήταν ο Covid -19 για την υγεία, πιθανότατα το μεγαλύτερο τίμημα αφορά τα προς το ζην των φτωχών και της εργατικής τάξης. Ο δίχως οργάνωση αποκλεισμός που επιβλήθηκε τις πρώτες ημέρες, έχει καταστρέψει ολοσχερώς τα μέσα διαβίωσης πολλών ανθρώπων. Σήμαινε ότι οι εργαζόμενοι στον μη οργανωμένο τομέα έχασαν τα προς το ζην μέσα σε μια νύχτα. Οι περισσότεροι δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν ενοίκια ή να αγοράσουν τρόφιμα. Μεγάλο μέρος αυτού του εργατικού δυναμικού είχε μεταναστεύσει από τα χωριά στις πόλεις για να κερδίσει κάποια χρήματα και έχει σταλεί πίσω στις οικογένειές τους στα χωριά. Λόγω της έλλειψης εργασίας και τροφής, πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους ήταν απεγνωσμένοι να επιστρέψουν στα χωριά τους. Χιλιάδες αψήφησαν το κλείδωμα και άρχισαν να διασχίζουν όλη τη χώρα για να γυρίσουν πίσω στα χωριά τους.

Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, η ινδική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα, εκτός από τη χρήση βίας σε εργαζόμενους που ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Δεν προσφέρθηκε καμία χρηματική αποζημίωση για τους εργαζόμενους που έχασαν μισθούς.

Έχουν περάσει σχεδόν 9 μήνες από τότε που η ινδική κυβέρνηση κήρυξε τον αποκλεισμό τον Μάρτιο, αλλά η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Το κλείδωμα έχει αρθεί, η οικονομία λειτουργεί ξανά. Ωστόσο, πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούσαν το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού έχουν χρεοκοπήσει. Έτσι, η αναβίωση ήταν πολύ αργή και η ανεργία και η αγωνία πολύ υψηλή. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να βοηθήσει τους εργαζόμενους. Όσο η εργασία είναι επισφαλής, η κατάσταση αναζητά λύση στο μέλλον.

Παρά τη δυστυχία, η κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή για να αναγκάσει την κυβέρνηση να κάνει πίσω. Το BJP και o Modi κατάφεραν να εκτρέψουν το θέμα συζήτησης με τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις κατά των μουσουλμάνων. Πρόσφατα, ορισμένες κυβερνήσεις υπό την ηγεσία του BJP έχουν θεσπίσει νομοθεσίες που αποσκοπούν στην πρόληψη των γάμων μεταξύ μουσουλμάνων και ινδουιστών.

Η ελπίδα αυτή τη στιγμή είναι πως η κινητοποίηση των αγροτών από το Punjab και τη Haryana είναι μαζική και δεν δείχνει σημάδια κόπωσης. Η κυβέρνηση του BJP προσπάθησε να μετατρέψει το ζήτημα σε ένα κοινοτικό ζήτημα, καθώς οι περισσότεροι αγρότες του Punjabi είναι της θρησκείας των Σιχ. Το BJP δεν το έχει επιτύχει αυτό. Όλα τα μέσα ενημέρωσης στην Ινδία, τα οποία, ανήκουν κυρίως σε εταιρείες που θέλουν να μπουν στη γεωργία, υποστηρίζουν την κυβέρνηση και παρουσιάζουν τους αγρότες ως παράλογους. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη δημόσια στήριξη προς τους αγρότες. Ελπίζω ότι αυτό είναι το σημάδι των πραγμάτων που θα ακολουθήσουν.

 

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν διαμαρτυρίες κατά του Νόμου για την Τροποποίηση της Ιθαγένειας(CAA) και του Εθνικού Μητρώου των Πολιτών(NRC). Θα θέλαμε να μας μιλήσεις περισσότερο για αυτές τις ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης.***

 

Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Υπάρχουν τόσες ακροδεξιές φασιστικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση του BJP στο επίκεντρο. Ο CAA σε συνδυασμό με το NRC σημαίνει στέρηση δικαιώματος ψήφου των Ινδών Μουσουλμάνων.

Ο CAA διασφαλίζει ότι όλοι οι μη μουσουλμάνοι που έχουν έρθει στην Ινδία από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν πριν από το 2014 θα αποκτήσουν αυτόματα ινδική υπηκοότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες δεν θα αποκτούν το ίδιο προνόμιο αυτής της ιθαγένειας

Από την άλλη πλευρά, το NRC υποτίθεται ότι θα κάνει έναν κατάλογο πολιτών. Τα έγγραφα ταυτοποίησης που έχουν επί του παρόντος οι Ινδοί (αναγνωριστικό ψηφοφόρων, Aadhar* κ.λπ.) θεωρούνται άνευ σημασίας για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με το NRC, οι Ινδοί πρέπει να αποδείξουν ότι οι γονείς και οι παππούδες τους γεννήθηκαν στην Ινδία, για να συμπεριληφθούν ως πολίτες. Οι περισσότεροι Ινδοί δεν μπορούν να παρέχουν τέτοιες αποδείξεις. Καθώς τα έγγραφα ήταν ελάχιστα ή λίγο-πολύ απόντα στην Ινδία μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες. Για παράδειγμα, ούτε εγώ ούτε οι γονείς και οι παππούδες μου έχουμε πιστοποιητικό γέννησης.

Όταν εφαρμοστεί, το NRC επιτρέπει στην κυβέρνηση να δηλώσει όλους αυτούς που δεν έχουν το κατάλληλο έγγραφο για τους προγόνους τους ως παράνομους μετανάστες (είτε πρόκειται για Ινδουιστές, Μουσουλμάνους ή άλλους). Αλλά, ενώ οι μη μουσουλμάνοι μπορούν ακόμα να ανακηρυχθούν Ινδοί πολίτες λόγω του CAA, οι μουσουλμάνοι δεν έχουν αυτή την δυνατότητα. Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να αφαιρέσουν την υπηκοότητα από εκατομμύρια μουσουλμάνους. Εάν δηλωθούν ως μη πολίτες, χάνουν τα εκλογικά τους δικαιώματα και θα καταστούν άνθρωποι δίχως πατρίδα. Αυτός είναι ο φόβος που στοιχειώνει τους Ινδούς Μουσουλμάνους σήμερα. Ο λόγος για αυτές τις παρατεταμένες, μεγάλες κινητοποιήσεις.

Υπάρχει η αντιμεταναστευτική φύση των CAA-NRC. Ωστόσο, όταν εφαρμόζεται σε όλη την Ινδία, αφαιρεί κυρίως την υπηκοότητα από τους Ινδούς Μουσουλμάνους (όχι μόνο τους μετανάστες), και μεταμορφώνει την Ινδία σε ένα ινδουιστικό κράτος.

Λόγω των διαδηλώσεων και της κρίσης από το Covid -19, το NRC και ο CAA έχουν μείνει πίσω στην συνολική εικόνα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει υποχωρήσει σε αυτά τα δυο ζητήματα. Είναι αποφασισμένη να τα εφαρμόσει. Εάν και όταν η κινητοποίηση κατά των CAA-NRC μπορέσει να συνδεθεί με διαμαρτυρίες εργαζομένων-γεωργών, αυτές οι πολιτικές θα μπορούν να αναχαιτιστούν. Αυτό μένει να το δούμε.

 

Οι φασιστικές πολιτικές της κυβέρνησης Modi συμβαδίζουν με την υποταγή της στον ιμπεριαλισμό και τις στρατηγικές των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το καλοκαίρι είδαμε τη σύγκρουση στα σύνορα Ινδίας-Κίνας στα Ιμαλάια. Την ίδια στιγμή, η άρχουσα τάξη της Ινδίας διακηρύσσει "ανεξαρτησία" από την Κίνα και συνασπίζεται με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά της Κίνας. Ποιος είναι ο ρόλος της Ινδίας στην πολεμική κατάσταση που διαμορφώνεται στον Ειρηνικό και την Άπω Ανατολή;

 

Όσον αφορά τις ΗΠΑ -κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στο BJP ή το Κογκρέσο. Και οι δύο έχουν παρόμοιες πολιτικές έναντι των ΗΠΑ, αν και η διάρθρωση μπορεί να διαφέρει. Η πορεία της Ινδίας προς τις ΗΠΑ υπήρξε αργή και σταθερή τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση βρισκόταν στην εξουσία. Τώρα, η Ινδία είναι στα πρόθυρα της απώλειας της πολυδιαφημισμένης στρατηγικής της αυτονομίας και της μετάβασης της στη στρατηγική σφαίρα των ΗΠΑ. Η Ινδία έχει έρθει πιο κοντά στους συμμάχους των ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, και έχουν πληγεί οι ιστορικές μας σχέσεις με το Ιράν. Η μακρά παράδοση των ινδικών κυβερνήσεων σε ότι αφορά την υποστήριξη του παλαιστινιακού σκοπού έχει αποδυναμωθεί σε σημείο ανυπαρξίας.

Η Ινδία έχει πολύ μεγάλα σύνορα με την Κίνα, τα οποία είναι δύσκολο να υπερασπιστούμε, λαμβάνοντας υπόψη την υπεροχή των πόρων της Κίνας και τη στρατιωτική ισχύ και την τεχνολογική υπεροχή. Σε έναν συνοριακό πόλεμο με την Κίνα, η Ινδία δεν θα λάβει μεγάλη βοήθεια από τις ΗΠΑ. Χωρίς κάποια ολοκλήρωση των αμυντικών συστημάτων, οι ΗΠΑ δεν μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν την Ινδία. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει τέτοια ολοκλήρωση.

Παρόλα αυτά, τα τελευταία δύο χρόνια, η Ινδία υπέγραψε τις συμφωνίες COMCASA, BECA και LEMOA με τις ΗΠΑ. Αυτές οι συμφωνίες σίγουρα ωθούν την Ινδία στρατιωτικά πολύ κοντά στις ΗΠΑ. Αν συνεχιστεί η τάση, η Ινδία θα γίνει μικρός εταίρος των ΗΠΑ.

Ένας από τους λόγους για τη στροφή της Ινδίας προς τις ΗΠΑ είναι η εσφαλμένη σκέψη της ελίτ της Ινδίας ότι η Ινδία μπορεί να επωφεληθεί από έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Υπάρχει η ελπίδα ότι ορισμένες από τις εταιρείες που απομακρύνονται από την Κίνα θα έρθουν στην Ινδία. Ωστόσο, η ελπίδα αυτή είναι πολύ αβάσιμη και μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί.

Η ινδική βιομηχανία εξαρτάται σημαντικά από τις εισαγωγές από την Κίνα. Στο κοντινό μέλλον, δεν υπάρχει σοβαρό υποκατάστατο αυτών των εισαγωγών, καθώς πλήττεται σοβαρά η οικονομία, η οποία βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Έτσι, και αυτό περιορίζει τον βαθμό στον οποίο η Ινδία μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα. 

Είναι δύσκολο να πούμε ποιος θα είναι ο ρόλος της Ινδίας στον Ινδο-Ειρηνικό και σε ότι αφορά την Κίνα. Μέχρι στιγμής, η συμμαχία Quad  (Ινδία, Αυστραλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ) δεν έχει κάνει τίποτα σημαντικό. Η Ινδία και οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την Quad, αλλά οι ναυτικές ασκήσεις ήταν λίγες εδώ και εκεί. Μέχρι στιγμής, από την πλευρά της Ινδίας, φαίνεται πιο συμβολική χειρονομία ώστε να προκληθεί η Κίνα.

Επιπλέον, η Ινδία, ιστορικά, είχε ισχυρή σχέση με τη Ρωσία, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο αμυντικός εξοπλισμός της Ινδίας προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. Η ινδική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει καμία διάθεση να αποδυναμώσει τη σχέση της με τη Ρωσία. Και αυτό μπορεί να περιορίσει, για κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον, τον βαθμό στον οποίο η Ινδία θα πλησιάσει στρατιωτικά τις ΗΠΑ.

Η αυξανόμενη προσέγγιση της Ινδίας με τις ΗΠΑ είναι σαφής. Είναι επίσης σαφές ότι, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα βλάψει σοβαρά την Ινδία και τους πολίτες της. Ωστόσο, με την Ινδία, δεδομένης της έκτασης της, της πολυπλοκότητας της πολιτικής της και της ποικιλομορφίας των αναγκών της, υπάρχει πάντα κάποια ρευστότητα και αβεβαιότητα. Δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά αν θα σταθεροποιηθεί αυτή η στροφή προς τις ΗΠΑ και πόσο μακριά θα προχωρήσουν οι εντάσεις με την Κίνα.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι το συμφέρον της Ινδίας έγκειται στη διατήρηση της ανεξαρτησίας της με το να μην καταστεί υφιστάμενος εταίρος μιας φθίνουσας δύναμης. Οποιαδήποτε ζητήματα και συγκρούσεις υπάρχουν με την Κίνα μπορούν να επιλυθούν μόνο αμοιβαία. Η συμμετοχή των ΗΠΑ δεν θα κάνει τίποτα άλλο παρά να επιδεινώσει την κατάσταση για την Ινδία.

 

*Σημείωμα συντάκτη: Το Anganwadi είναι ένα είδος κυβερνητικής υπηρεσίας στην Ινδία. Ξεκίνησε από την ινδική κυβέρνηση το 1975 στο πλαίσιο του προγράμματος Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Παιδικής Ανάπτυξης για την καταπολέμηση της παιδικής πείνας και του υποσιτισμού. Anganwadi σημαίνει "καταφύγιο" στα ινδικά.

**Σ.Σ.: Το Aadhar είναι ένας 12ψήφιος μοναδικός αριθμός ταυτότητας που μπορεί να αποκτηθεί εθελοντικά από κατοίκους ή κατόχους διαβατηρίων της Ινδίας, με βάση τα βιομετρικά και δημογραφικά δεδομένα τους. Τα δεδομένα συλλέγονται από τη Μοναδική Αρχή Αναγνώρισης της Ινδίας (UIDAI), μια καταστατική αρχή που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2009 από την κυβέρνηση της Ινδίας, υπό τη δικαιοδοσία του Υπουργείου Ηλεκτρονικών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Aadhaar

***Λίγο μετά την συνέντευξή μας με την Srujana, διαβάσαμε τις καταγγελίες για την αναγκαστική στείρωση που φέρεται να επιβλήθηκε στην Μουσκάν Τζαχλάν, σε κέντρο κράτησης της Ινδίας. Η Τζαχλάν είχε συλληφθεί βάσει της νέας νομοθεσίας, που απαγορεύει σε ινδουίστριες γυναίκες να μεταβάλλουν την θρησκεία τους με σκοπό να παντρευτούν μουσουλμάνο σύζυγο. Σύμφωνα, με την κυβέρνηση η παραπάνω φασιστική νομοθεσία, ψηφίστηκε για να αποτρέψει αυτό το “απειλή” που η ίδια αποκαλεί “τζιχάντ του έρωτα”.

Αναγνώστηκε 761 φορές
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ