19.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργαζόμενοι της υγείας αντιστέκονται σε φανατικούς και αφεντικά

 

Πηγή

Μετάφραση: Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης

Της Minnie Bruce Pratt για το Workers World.

H Pratt είναι εκπαιδευτικός, ακτιβιστής και δοκιμιογράφος. Είναι καθηγήτρια Γραφής και Γυναικείων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Syracuse της Νέας Υόρκης.

Οι αντιεπιστημονικές και ακροδεξιές επιθέσεις έχουν ενταθεί ενάντια στις προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας του COVID-19, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να προτείνει απερίσκεπτα ψεύτικες “θεραπείες” και φασίστες να διαμαρτύρονται ενάντια στην κοινωνική αποστασιοποίηση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 23 Απριλίου, ο Πρόεδρος Τραμπ πρότεινε τη θεραπεία του COVID– 19 εκχύοντας οικιακά απολυμαντικά ή δίνοντάς τα εσωτερικά με κάποιο τρόπο. Μια τέτοια “θεραπεία” θα ήταν πολύ πιθανό να είναι θανατηφόρα.

18 ώρες μετά την παρατήρηση του Τραμπ, οι κλήσεις στην New York City Poiscontrol που ζητούσαν βοήθεια για έκθεση σε χημικές ουσίες όπως χλωρίνη και λυσόλη, σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση με πριν.

Την ίδια εβδομάδα με αυτές τις δολοφονικές παρατηρήσεις, διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, με κάποιους να κυματίζουν σημαίες Συνομοσπονδιακών και Ναζί, καταγγέλλουν μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού που συνιστάται από ειδικούς σε θέματα υγείας. Η οργάνωση και η χρηματοδότηση των διαδηλώσεων προήλθαν από λευκές ομάδες ρατσιστών, νεοφασιστών και ένοπλων πολιτοφυλακών όπως οι Proud Boys, θρησκευτικούς φονταμενταλιστές και δεξιές ομάδες δισεκατομμυριούχων όπως τα Ιδρύματα Koch και Coors. Στις 17 Απριλίου, ο Τραμπ ενθάρρυνε τις δεξιές διαμαρτυρίες σε μια εμπρηστική σειρά tweets.

Σε απάντηση, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιστέκονται για τον εαυτό τους ως εργαζόμενοι και για τους ανθρώπους που φροντίζουν. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου, υπήρξαν πολλές μαχητικές διαμαρτυρίες εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε όλες τις ΗΠΑ για προστατευτικά εργαλεία και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας.

Σε πολλές πολιτείες την τελευταία εβδομάδα, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιμετώπισαν σωματικά τους δεξιούς οπαδούς της αντεπιστημονικότητας στους δρόμους.

Στο κτίριο του καπιτολιου της Πολιτείαε του Κολοράντο στις 19 Απριλίου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας από τοπικά νοσοκομεία, φορώντας πράσινες ρόμπες και προστατευτικές μάσκες, στέκονταν στους δρόμους για να μπλοκάρουν ένα καραβάνι αυτοκινήτων και φορτηγών αντιδραστικών διαδηλωτών. Οι ακροδεξιοί μπήκαν στην πόλη για να καταγγείλουν την οδηγία του κράτους να “μείνουν στο σπίτι”, φωνάζοντας αντεργατικά και αντικομμουνιστικά συνθήματα, με ένα αυτοκίνητο να χτυπά επιθετικά έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας.

Στο Harrisburg, Penn., μισή ντουζίνα ιατρικοί εργάτες από όλη την πολιτεία ήρθαν στο κτίριο του καπιτολιου στις 20 Απριλίου οπλισμένοι με επιστήμη και πλακάτ. Ήταν εκεί για να εναντιωθούν στους διαδηλωτές του “ReOpen PA”, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες. Κάποιοι ήταν οπλισμένοι με όπλα. Η Katrina Rectenwald, νοσοκόμα από ένα νοσοκομείο του Πίτσμπουργκ, είπε ότι οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τον κίνδυνο: “Οι άνθρωποι έρχονται στα νοσοκομεία μας και δεν μπορούμε καν να κάνουμε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση επειδή δεν έχουμε κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν έχουμε τον σωστό εξοπλισμό.”

Στο Φοίνιξ, μια ομάδα νοσοκόμων και βοηθών ιατρών στάθηκε μπροστά από το κτίριο του Capitol στις 24 Απριλίου για να αντιταχθεί σε μια “Πορεία Ημέρας των Πατριωτών”, ισχυριζόμενη, μεταξύ άλλων, ότι ο ιός είναι φάρσα. Η νοσοκόμα της μονάδας εντατικής θεραπείας Λόρεν Λεάντερ, η οποία προσφέρθηκε να εργαστεί πλήρως με ασθενείς με ιούς, είπε: “Το κύριο μήνυμά μας ήταν ότι θέλαμε οι φωνές των εργαζομένων στον τομέα της υγείας να ακούγονται δυνατότερα από την παραπληροφόρηση και το φόβο.” (cnn.com, 24 Απριλίου)

Η Ένωση αντιμετωπίζει την κρίση

Ο κορονοϊός μολύνει τους γιατρούς με πολύ υψηλότερο ρυθμό από αυτό που αποκαλύπτεται δημοσίως, όπως τόνισε ένα άρθρο της 17ης Απριλίου στους Los Angeles Times. Ο Steve Trossman, διευθυντής δημοσίων υποθέσεων του Service WorkersUnited Healthcare Workers West, σχολίασε: “Καθώς τα νοσοκομεία δεν λαμβάνουν πληροφορίες για τους υπαλλήλους τους, είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν συμπλέγματα για τα οποία δεν γνωρίζει κανείς”.

Η National Nurses United, το μεγαλύτερο σωματείο των νοσηλευτριών στις ΗΠΑ, διαμαρτυρήθηκε στις 21 Απριλίου με ένα απόσπασμα νοσηλευτριών που συγκεντρώθηκαν έξω από το Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον. Φορώντας μάσκες προσώπου και τηρώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες κοινωνικής αποστάσεως, διαβάζουν μεγαλοφώνως τα ονόματα 50 εργαζομένων στον τομέα της υγείας που πέθαναν από το COVID-19. Μια νοσοκόμα είπε: “Είμαστε εδώ επειδή οι συνάδελφοί μας πεθαίνουν. Νομίζω ότι τώρα οι άνθρωποι μας θεωρούν ήρωες, αλλά νιώθουμε μάρτυρες. Νιώθουμε σαν να μας άφησαν στο πεδίο της μάχης χωρίς τίποτα.”

Η Υπηρεσία Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής την έκκληση του NNU για θέσπιση προσωρινού προτύπου έκτακτης ανάγκης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα έχουν τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας που απαιτείται για την ασφαλή εκτέλεση βασικών εργασιών.

Στη Φιλαδέλφεια, περίπου 130 εργαζόμενοι στο Κέντρο Αποκατάστασης και Υγείας της Αγ. Μόνικα ψήφισαν στις 24 Απριλίου για να εγκρίνουν απεργία για τις 4 Μαΐου. Οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι, εκπροσωπούμενοι από την District1199C, ενεργούν απαντώντας στην πλήρη αδυναμία της διοίκησης να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της για την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελίς Φορντ ανέφερε ότι μια 27χρονη βετεράνος νοσηλεύτρια νοσηλεύεται με τον ιό και βρίσκεται σε εντατική περίθαλψη. Το 15% του προσωπικού έχει δοκιμαστεί θετικά ή αναμένει αποτελέσματα. (Inquirer.com, 24 Απριλίου)

Οι κάτοικοι που έχουν δοκιμαστεί θετικοί για τον κορονοϊό δεν διαχωρίζονται από τους ασθενείς που δεν έχουν. Δεκαέξι θαμώνες έχασαν τη ζωή τους από το COVID-19 στο γηροκομείο 180 κλινών. Οκτώ ακόμα ασθενείς έχουν νοσηλευτεί.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Ford τόνισε: “Δεν είναι ότι θέλουμε να απεργήσουμε, αλλά σε κάποιο σημείο ο εργοδότης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να είναι δίκαιος με τα μέλη μας”.

Το νοσηλευτικό προσωπικό ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι δεν διατίθεται κατάλληλος εξοπλισμός ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις. Οι νοσηλευτές έχουν μάσκες N95, αλλά οι εργαζόμενοι στη διατροφή, τα πλυντήρια και τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες όχι. Οι νοσοκόμες ανέφεραν ότι η διοίκηση τους είπε ότι θα πρέπει να αρχίσουν να φορούν σακούλες σκουπιδιών ως εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Οι αναλογίες στελέχωσης αποτελούν επίσης ανησυχία. Θα πρέπει να υπάρχουν δύο νοσοκόμες και τουλάχιστον πέντε βοηθοί για 60 θαμώνες, αλλά με πολλούς υπαλλήλους εκτός λόγω ασθένειας είναι πλέον σύνηθες να έχουν μόνο δύο βοηθούς νοσοκόμων. Ενώ η ένωση ήταν σε θέση να κερδίσει την αμοιβή κινδύνου για τους νοσηλευτές, η διοίκηση δεν επέκτεινε το όφελος αυτό στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών.

Τεχνικά, η απεργία ανταποκρίνεται στην αδυναμία της διοίκησης να διαπραγματευτεί. Μετά από τρεις συνεδρίες διαπραγματεύσεων το Μάρτιο, ο ιδιοκτήτης CharlesEdouard Gros σταμάτησε να ανταποκρίνεται. Οι εργαζόμενοι είναι χωρίς συμβόλαιο από την 1η Απριλίου.

Ο Gros είναι ο CEO του εδρεύοντος στη Νέα Υόρκη Center Management Group. Μετά την αγορά της μονάδας και τριών άλλων γηροκομείων από την Αρχιεπισκοπή της Φιλαδέλφειας το 2014, Ο Gros μείωσε το προσωπικό βάζοντάς τα με τους ασθενέστερους ασθενείς.

Τα μέτρα αυτά κατέστησαν την Αγία Μόνικα ένα από τα πιο επικερδή γηροκομεία στην περιοχή. Το 2018, οι ομοσπονδιακοί ρυθμιστές ανέφεραν τις τέσσερις εγκαταστάσεις του Gros 14 φορές για βλάβη ασθενών.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ