Εκτύπωση Σελίδας

Επισφαλής εργασία και κοινωνική ευπάθεια στην Ελλάδα, συνέντευξη στον Γιώργο Σαχίνη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 19:19 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Επισφαλής εργασία και κοινωνική ευπάθεια στην Ελλάδα, συνέντευξη στον Γιώργο Σαχίνη

 

Η κατάσταση των πραγμάτων (σε Ευρώπη και Ελλάδα), παράμετροι, τάσεις, μετασχηματισμοί, επιπτώσεις και προκλήσεις για τις πολιτικές απασχόλησης.

- Μία μεγάλη συζήτηση και εκτενή αποσπάσματα από τα ευρήματα μίας πρωτοποριακής έρευνας για πρώτη φορά στην Ελλάδα και Ευρώπη, της Ερευνητικής Ομάδας του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

- Οι εξελικτικοί, πολυδιάστατοι μετασχηματισμοί και οι επικυρίαρχες τάσεις στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια

- Η διερεύνηση του φαινομένου της εργασιακής επισφάλειας και της σχέσης της με κοινωνική ευπάθεια στην νέα γενιά, σε Ευρώπη και Ελλάδα σήμερα.

- Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο κόσμο της εργασίας

- Η μερική απασχόληση, η προσωρινή απασχόληση, οι ελαστικές μορφές εργασίας, η κύρια εργασιακή ταυτότητα της νεολαίας, την ώρα που η μόνιμη απασχόληση καταβυθίζεται.

- Γιατί η επισφαλής εργασία στους νέους λαμβάνει εκτατικές διαστάσεις και παρατηρείται σε αρκετούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

- Η δηλωμένη και η αδήλωτη εργασία, η τάση «κανονικοποίησης» της επισφαλούς εργασίας.

- Πώς οι επιπτώσεις της πανδημίας στην (ήδη, επί χρόνια, εξαρθρωμένη) αγορά εργασίας, είναι ήδη πολυδιάστατες και έχουν επηρεάσει το σύνολο των κλάδων της οικονομίας, αλλά και την αγορά εργασίας, αυξάνοντας την επισφάλεια στην απασχόληση.

- Πώς εγγράφεται ανάμεσα στους νέους, μία απονεύρωση της δημόσιας εμπιστοσύνης και η απαξία των πολιτικών θεσμών και του πολιτικού προσωπικού και συνακόλουθα μια σοβούσα μείζονα κρίση εμπιστοσύνης- αντιπροσώπευσης.

 

Στο στούντιο των Αντιθέσεων ο Νίκος Παπαδάκης, Καθηγητής και Διευθυντής του ΚΕΠΕΤ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Distinguished Visiting Professor στην AGEP του Zhengzhou University της Κίνας, επικεφαλής της πρωτοποριακής αυτής έρευνας.

Στην εκπομπή παρεμβαίνουν και καταθέτουν την οπτική τους οι:

  • Μάνος Σπυριδάκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας
  • Σταύρος Γαβρόγλου, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εθνικού Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας
  • Γιώργος Σιακαντάρης, διδάκτορας Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Σόφιας
  • Γιάννης Μηλιός – Καθηγητής στο Τομέα Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου του ΕΜΠ, αναλυτής σε θέματα Πολιτικής Οικονομίας

 

 

Αναγνώστηκε 446 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ KOMMON