Εκτύπωση Σελίδας

Αντιδρά η εργατική τάξη στο Βέλγιο καθώς γκρεμίζεται το κοινωνικό κράτος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2014 19:16 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Πάνω από 120.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν σήμερα, 6 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, σε μια μεγάλη κινητοποίηση, στην οποία καλούσε το κοινό μέτωπο όλων των συνδικάτων.

 

 

Οι αστικές συγκοινωνίες στις Βρυξέλλες και τη Βαλλονία παρέλυσαν, ενώ τα συνδικάτα χρηματοδοτούσαν τα εισιτήρια των τρένων, για να μπορέσουν οι διαδηλωτές της περιφέρειας να μεταβούν στην πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, μια μερίδα διαδηλωτών κατέλαβε για αρκετή ώρα τα γραφεία του Βελγικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, ενώ στο τέλος της πορείας σημειώθηκαν και ορισμένα επεισόδια, με την αστυνομία να απαντά με αντλίες νερού στον πετροπόλεμο των λιμενεργατών.

 

Για τις επόμενες εβδομάδες έχουν αναγγελθεί κυλιόμενες απεργίες σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, ενώ στις 15 Δεκέμβρη θα γίνει παμβελγική απεργία που αναμένεται να παραλύσει τα πάντα.

 

Γιατί όμως, διαμαρτύρονται οι Βέλγοι; Μερικές απαντήσεις δίνει το φυλλάδιο της FGTB, του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, που πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό κόμμα.

 

Η νέα κυβέρνηση που αποτελείται από Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθερους και Ακροδεξιούς (Φλαμανδούς) συνεχίζει την επίθεση στους εργαζόμενους και το κοινωνικό κράτος, την οποία είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τους Σοσιαλιστές. Το μέλλον διαγράφεται πολύ σκοτεινό: κατάργηση της ΑΤΑ, πάγωμα των μισθών για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια, αύξηση της ελαστικής εργασίας, κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, διευκόλυνση των απολύσεων, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. σημαντικές μειώσεις στα επιδόματα ανεργίας, κατάργηση επιδομάτων για τους νέους εργαζόμενους, πάγωμα των συντάξεων. Αλλά το μενού δεν περιορίζεται στα εργασιακά: προβλέπει ακόμα σημαντικές μειώσεις στον προϋπολογισμό του οργανισμού απορίας (που δίνει τα επιδόματα απορίας), αλλά και στην εκπαίδευση, την υγεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα γηροκομεία, τις κοινωνικές κατοικίες…

 

Με άλλα λόγια, το κοινωνικό κράτος, που θεωρούνταν βασικό κεκτημένο και αδιαπραγμάτευτο στο Βέλγιο, μπαίνει στο εκτελεστικό απόσπασμα. Και όλα αυτά σε ένα τοπίο δυστοπίας, όπου μεγάλα εργοστάσια και επιχειρήσεις κλείνουν (για να μεταφερθούν συχνά στις φτηνές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ή της Ασίας), αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες ανέργους (και η λέξη "χιλιάδες", δεν είναι υπερβολή: περί τις δέκα χιλιάδες άνεργοι προέκυψαν στην περιοχή του Λιμβούργου πέρυσι, μετά το κλείσιμο της Ford).

 

Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί και το εξής. Τα μέτρα λιτότητας έχουν ήδη αρχίσει να σκληραίνουν εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Το νέο καθεστώς για τους ανέργους και τα κοινωνικά επιδόματα (που οδήγησε χιλιάδες ανέργους στο να χάσουν κάθε πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας) είναι σε ισχύ ήδη από τις αρχές του χρόνου. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις αυτής της περιόδου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στο γεγονός ότι οι Σοσιαλιστές δεν είναι πια στην κυβέρνηση. Διότι τα προηγούμενα μέτρα που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση της οποίας ήταν οι Σοσιαλιστές επικεφαλής, θα λέγαμε πως πέρασαν αβρόχοις ποσί. Τώρα που το Σοσιαλιστικό κόμμα είναι στην αντιπολίτευση, με σχετική ευκολία ανάβει τα αίματα στο μεγάλο συνδικάτο που ελέγχει (εν πολλοίς), την FGTB.

 

Η επιτυχία, το ελπιδοφόρο μήνυμα, είναι πως σε αυτές τις κινητοποιήσεις συμφώνησαν και διαμόρφωσαν κοινό μέτωπο, όλα τα συνδικάτα, όλων των αποχρώσεων.

 

Αποτελεί βέβαια δυστύχημα το γεγονός ότι δίστασαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την πλατφόρμα που σχεδιάζει μεγάλη κινητοποίηση στις 19 Δεκέμβρη, ενάντια στη Διατλαντική Συνθήκη και την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αντ' αυτού προτίμησαν να προγραμματίσουν την παμβελγική απεργία για τις 15 Δεκέμβρη, τέσσερις μέρες νωρίτερα.

 

Ίσως να αποτελεί κακόπιστη εικασία, μπορεί όμως κανείς να υποθέσει πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα βολεύεται να κάνει αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς και να εκτονώνει τη μεγάλη οργή του κόσμου, αλλά βέβαια πάντα με τρόπο ελεγχόμενο. Είναι άρα απαραίτητο οι εργαζόμενοι να πάψουν να θεωρούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα "αριστερά" και να απεγκλωβιστούν από τις αυταπάτες που τους κρατάνε ακόμα πιστούς σε αυτό, όσο κι αν έχουν απογοητευτεί.

 

Αν η κυβέρνηση συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο (πράγμα εξαιρετικά πιθανό), μπορούμε να ελπίζουμε πως κάτι τέτοιο είναι θέμα χρόνου.

 

 

 

Κροτ.

 

Η φωτογραφία από το πόρταλ 902.gr

 

Αναγνώστηκε 3967 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ KOMMON