KOMMON

 

Ως γνωστόν η πολιτική έχει θέαμα. Χωρίς εικόνα δεν υπάρχει. Τουλάχιστον στα μυαλά των παραληπτών της. Και ως γνωστόν, επίσης, το θέαμα εκτός από το περιεχόμενο έχει και την μορφή του. Την εικόνα του. Τις πιο πολλές φόρες μάλιστα η εικόνα είναι πιο ουσιαστική από το περιεχόμενο. Ή τουλάχιστον πιο πειστική. Είναι επίσης και πιο αποκαλυπτική. Προδίδει ουσίες που το περιεχόμενο προσπαθεί να κρύψει. 

Κι έτσι αν κάνεις μια καταγραφή του καθημερινού θεάματος, της εικόνας εννοώ, ίσως καταλήξεις σε συμπεράσματα πολύ ουσιώδη, πιθανόν πιο ουσιώδη από τις αναλύσεις περιεχομένου.

 

Το 1854 στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Σύρο και αλλού στην Ελλάδα είχε ενσκήψει χολέρα. Νεκροί θάβονταν καθημερινά σε λάκκους με ασβέστη και οι ζωντανοί βίωναν τον τρόμο. Κάτοικοι του Πειραιά για να διαφύγουν πήγαιναν στην Αίγινα και σε άλλα νησιά όπου δεν είχε μεταδοθεί η αρρώστια. Τα χρονικά της εποχής καταγράφουν πως οι κάτοικοι της Αίγινας πετροβολούσαν τους ερχόμενους για να μην πλησιάσουν τον πόλη. Έτσι οι άνθρωποι έμειναν στα περίχωρα και νοίκιαζαν στάβλους με πανάκριβα ενοίκια - προφανώς κάποιοι από τους ενοικιαστές συμμετείχαν στους πετροβολισμούς, αλλά τώρα είδαν την ευκαιρία (οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από το βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου: Μια λοξή ματιά στην Ιστορία, εκδ. Τόπος).

Πηγή: Jacobin

Τίποτα δεν είναι βέβαιο ακόμα, αλλά μπορεί να χρειαστεί να προετοιμαστούμε για μια κυβέρνηση συνασπισμού Μπάιντεν-ΜακΚόνελ . Η Αριστερά θα είναι αντιμέτωπη με μια διχασμένη κυβέρνηση η οποία αποτελείται από δύο κόμματα τα οποία τείνουν στην προώθηση της λιτότητας και του πολέμου.

Πηγή

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα δεδομένα της κατανομής του πλούτου είναι δύσκολο να ερμηνευθούν. Αυτό οφείλεται στο ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών επηρεάζουν την κατανομή του πλούτου, έτσι μια αύξηση του χρηματιστηρίου αίφνης κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, ενώ μια κατάρρευσή του καθιστά λιγότερο άνιση την κατανομή του πλούτου εν μία νυκτί. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι οι πλούσιοι κρατούν ένα μέρος του πλούτου τους με τη μορφή των μετοχών δυσχεραίνει την αποτίμηση του συνολικού πλούτου τους,  ο οποίος έχει μια σταθερή συνιστώσα και μία  που δυνητικά είναι εφήμερη.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιστάσεις που μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη βεβαιότητα ποια είναι η συνολική κατανομή του πλούτου και η περίοδος της πανδημίας συνιστά μία τέτοια περίσταση. Ελάχιστη αμφιβολία υπάρχει ότι στους μήνες της πανδημίας, ενώ εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο υπέστησαν μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος, οι δισεκατομμυριούχοι πρόσθεσαν τεράστιες ποσότητες νέου  στον ήδη υπάρχοντα πλούτο τους. Και αυτό συνεπάγεται αύξηση της ανισότητας πλούτου σε όλο τον κόσμο.

                                                                                                                                                                                                                                      Αθήνα  3.10.2020

Η επίσκεψη του εκπροσώπου του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα, Μάικ Πομπέο, είναι η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο .Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική της υποταγής στον Ευρωατλαντισμό που υπηρέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ετοιμάζεται να υποδεχτεί το γεράκι του αμερικάνικου ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

ΠΗΓΗ  

Ο προκαθορισμένος στόχος της συμμαχίας Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων- Ισραήλ δεν είναι το Ιράν , αλλά η Τουρκία, της οποίας η περιφερειακή  επιρροή δημιουργεί απειλές για τους κυβερνήτες του Περσικού Κόλπου, υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Χιρστ(**).

Δεν ήταν δα και κανένα μυστικό ότι στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης, το κεφάλαιο έχει σαν άμεσο και πρώτο στόχο να τελειώσει με όσες υποχρεώσεις του κράτους και των εργοδοτών απέμειναν.

Να φορτώσει δηλαδή σχεδόν όλο το κόστος αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης (παιδεία, υγεία, ασφάλιση κλπ ), στην ίδια τη σύγχρονη εργατική τάξη.

                                                        Πηγή:telesurtv.net

 

Οι μισθοφόροι συμμετείχαν στην αποτυχημένη προσπάθεια ναυτικής εισβολής στη Βενεζουέλα μαζί με πενήντα πολίτες της χώρας.

Σελίδα 1 από 4

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.