Εκτύπωση Σελίδας

Για την αναστολή του δικαιώματος στην απεργία, του Παναγιώτη Καλαβάνου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020 20:07 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Για την αναστολή του δικαιώματος στην απεργία, του Παναγιώτη Καλαβάνου

Με αόρατο τρόπο μπροστά στο « αόρατο εχθρό » η Κυβέρνηση της ΝΔ πάλι με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος έρχεται να χτυπήσει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές συνδικαλιστικές ελευθερίες. Συγκεκριμένα με το δωδέκατο άρθρο έκτακτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ( ΦΕΚ 68/Α/20-03-2020 ) αποφασίζεται η « αναστολή »της απαγόρευσης της πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας. Αναστέλλεται δηλαδή η ισχύς της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4325.2015 ( Α’ 47 ) έως τις 30-04-2020.

Πρόκειται για σαφή επιλογή της Κυβέρνησης να άρει την απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης των απεργιών που κατακτήθηκε με αγώνες του εργατικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος τα προηγούμενα χρόνια, απέναντι στην αντιδραστική και αντιδημοκρατική μνημονιακή λαίλαπα. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση ουσιαστικά αναστέλλει το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας, ειδικά τώρα που υπάρχουν σοβαροί λόγοι άμυνας των εργαζομένων απέναντι στο ανοχύρωτο δημόσιο σύστημα υγείας και την ανεξέλεγκτη αυθαιρεσία της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς.

Άραγε εκτιμά η Κυβέρνηση ότι σωματεία και συνδικαλιστικοί φορείς, το ίδιο το εργατικό κίνημα θα επέλεγαν εν καιρώ πανδημίας την προκήρυξη απεργίας χωρίς την αναγκαία συλλογική υπευθυνότητα; Προφανώς και όχι, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση άλλωστε αφορά κυρίως την επόμενη μέρα και την ξεκάθαρη επιλογή της Κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους εργασιακού μεσαίωνα με εργοδοτική αυθαιρεσία συνεπικουρούμενη από την επίσημη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, και τα δημοκρατικά και εργατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες σε καραντίνα διαρκείας. 

Η πειθάρχηση στα μέτρα υγειονομικής προστασίας είναι αναγκαία και πρέπει όλοι να τα ακολουθήσουμε, περιφρουρώντας όμως τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Οι δυνάμεις της αριστεράς, το εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα και κάθε δημοκρατικός και προοδευτικός άνθρωπος, χρειάζεται να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση με στόχο το τέλος της υγειονομικής κρίσης, να μην μετρά εκτός από ανθρώπινες απώλειες και απώλειες δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αναγνώστηκε 1764 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ KOMMON