Εκτύπωση Σελίδας

Γρ. Γεροτζιάφας: «Ραντεβού στα τυφλά» με την πανδημία στην Ελλάδα, συνέντευξη στον Γ. Σαχίνη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 11 Απριλίου 2021 10:07 Συντάκτης: Γ. Σαχίνης
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γρ. Γεροτζιάφας: «Ραντεβού στα τυφλά» με την πανδημία στην Ελλάδα, συνέντευξη στον Γ. Σαχίνη

 

 «Στην Ελλάδα παρά την έξαρση της πανδημίας , δεν υπάρχει στρατηγική σοβαρής επιδημιολογικής επιτήρησης»

Ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης  και επικεφαλής του τμήματος Αιμόστασης στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τενόν  στο Παρίσι, Γρηγόρης Γερτζιάφας, αφού αναφέρθηκε στον 98.4 στη σπάνια αλλά συσχέτιση πλέον με το εμβόλιο των θρόμβων σε εμβολιαζόμενους, εξηγώντας ότι είναι δύο διαφορετικές κατηγορίες του φαινομένου, το οποίο πλέον παρατηρείται σε μελέτες επί του πληθυσμού αφού στις κλινικές μελέτες ο αριθμός ήταν μικρός.

Ανέλυσε γιατί ως προς το Astra υπάρχουν μεταξύ χωρών ηλικακές διαφοροποιήσεις ως προς την απαγόρευση λέγοντας ότι κυρίαρχο ρόλο παίζει το τι επάρκεια και ποιων εμβολίων έχει η κάθε χώρα, αλλά και επειδή το εμβόλιο δεν εμποδίζει οπωσδήποτε την μετάδοση ώστε να χρησιμοποιείται ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι στην Ελλάδα παρά την έξαρση της πανδημίας , στρατηγική σοβαρής επιδημιολογικής επιτήρησης δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να παρακολουθούμε τον ιό και την μόλυνση του αντί να προλαμβάνουμε την διασπορά του, έχοντας ουσιαστικά «ραντεβού στα τυφλά» με τις αλυσίδες μετάδοσης.

Εξήγησε γιατί τα οικιακά  τεστ ούτε λύση είναι, ούτε επιστημονικά μπορούν να σταθούν για τους ασυμπτωματικούς αλλά και τους περισσότερους συμπτωματικούς, πολύ περισσότερο που δεν θα δίνουν υλικό για τις μεταλλάξεις. Όταν  είπε ακόμη και στο μοριακό , κρίσιμο στοιχείο και μάλιστα για τους επαγγελματίες υγείας , είναι ο σωστός τρόπος λήψης του δείγματος και η σωστή αξιολόγηση , καταλαβαίνει ο καθένας τι έχει να γίνει με τα οικιακά τεστ.

Ο κ Γεροτζιάφας, εξέφρασε την απορία του πως καθίσταται υποχρεωτικό για τους μαθητές στα σχολεία, από την στιγμή που οι συνάδελφοι του στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων , ξέρουν ότι είναι αμιγώς ιατρική πράξη, η οποία χωρίς έγγραφη συναίνεση δεν μπορεί να γίνεται. Στη Γαλλία είπε κανείς μαθητής δεν εμποδίζεται από τα μαθήματα, αν δεν συναινέσει γονιός ή κηδεμόνας στο να γίνει η ιατρική πράξη του τεστ .

Ο καθηγητής Γεροτζιάφας, τόνισε ότι έστω και τώρα πρέπει να γίνει στρατηγική επιλογή σοβαρής  επιδημιολογικής  επιτήρησης στην Ελλάδα, γιατί ακόμη και λόγω καλοκαιριού η όποια φυσιολογική κάμψη της διασποράς , θα επανέλθει με τις μεταλλάξεις από το φθινόπωρο.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, οι ψευδαισθήσεις περί πανάκειας μόνο με lockdown και μάλιστα πολύμηνα, μόνο με εμβόλια που ασφαλώς είναι χρήσιμο εργαλείο αλλά δεν αρκεί μόνο του και γενικώς μονοσήμαντες επιλογές με υψηλές προσδοκίες , μας τελείωσαν. Αν συνεχίσουμε να υποτιμούμε τις μεταλλάξεις , το φθινόπωρο θα καταλάβουμε πόσο μεγάλο λάθος θα έχει γίνει.

 

 

 

Αναγνώστηκε 357 φορές