Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πυροδότησαν μια έκρηξη ανισότητας στη διάρκεια της πανδημίας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 10:13 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(1 ψήφος)
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πυροδότησαν μια έκρηξη ανισότητας στη διάρκεια της πανδημίας

Πηγή: Oxfam

Αναδημοσίευσης eforipediada 

 

Οι μισές από τις φτωχότερες χώρες είδαν μείωση των δαπανών για την υγεία παρά την πανδημία, ενώ το 95 τοις εκατό όλων των χωρών πάγωσαν ή ακόμη και μείωσαν τους φόρους στους πλούσιους και τις εταιρείες

Οι πλούσιες και οι φτωχές χώρες έχουν επιδεινώσει μια έκρηξη οικονομικής ανισότητας από το ξέσπασμα της πανδημίας από το 2020, αποκαλύπτει νέα έρευνα της Oxfam και της Development Finance International (DFI). 

Η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων μείωσε τα μερίδιά τους στις δαπάνες για την υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική προστασία. Ταυτόχρονα, αρνήθηκαν να αυξήσουν τους φόρους στα υπερβολικά κέρδη και στα ύψη του πλούτου.

Η δέσμευση για τη μείωση του δείκτη ανισότητας του 2022 (Δείκτης CRI) είναι η πρώτη λεπτομερής ανάλυση του είδους των πολιτικών και των ενεργειών για την καταπολέμηση της ανισότητας που ενδέχεται να είχαν ακολουθήσει 161 χώρες κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας. 

Ο δείκτης δείχνει ότι παρά τη χειρότερη υγειονομική κρίση εδώ και έναν αιώνα, οι μισές χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος μείωσαν το μερίδιό τους στις δαπάνες για την υγεία στους προϋπολογισμούς τους. Σχεδόν οι μισές χώρες μείωσαν το μερίδιό τους που πηγαίνει στην κοινωνική προστασία, ενώ το 70 τοις εκατό μείωσαν το μερίδιό τους για την εκπαίδευση.

Καθώς τα επίπεδα φτώχειας αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και οι εργαζόμενοι πάλευαν με υψηλές τιμές δεκαετιών, τα δύο τρίτα των χωρών δεν κατάφεραν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό τους σύμφωνα με την οικονομική ανάπτυξη. Παρά την τεράστια πίεση στα δημόσια οικονομικά, 143 από τις 161 χώρες πάγωσαν τους φορολογικούς συντελεστές στους πλουσιότερους πολίτες τους και 11 χώρες τους μείωσαν και άλλο. 

Η Γαλλία έπεσε πέντε θέσεις στον δείκτη, μετά τη μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών και την εξάλειψη του φόρου περιουσίας, συνολικά το 2019. Η Ιορδανία μείωσε το μερίδιό της στον προϋπολογισμό για τις δαπάνες υγείας κατά ένα πέμπτο, παρά την πανδημία. Η Νιγηρία δεν ενημέρωσε τον κατώτατο μισθό της πριν από την πανδημία και οι ΗΠΑ δεν έχουν αυξήσει τον ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό από το 2009.

«Ο δείκτης μας δείχνει ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις απέτυχαν εντελώς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την έκρηξη της ανισότητας που δημιουργήθηκε από τον COVID-19. Διέλυσαν τις δημόσιες υπηρεσίες όταν οι άνθρωποι τις χρειάζονταν περισσότερο και αντ' αυτού άφησαν δισεκατομμυριούχους και μεγάλες εταιρείες να αποκομίσουν κέρδη ρεκόρ. Υπάρχουν μερικά καλά νέα για γενναίες κυβερνήσεις από την Καραϊβική έως την Ασία που αντιστρέφουν αυτήν την τάση, λαμβάνοντας ισχυρά βήματα για να κρατήσουν υπό έλεγχο την ανισότητα», δήλωσε η Gabriela Bucher, Εκτελεστική Διευθύντρια της Oxfam International.

Ισχυρές ενέργειες για τη μείωση της ανισότητας λήφθηκαν τόσο από χώρες χαμηλού όσο και μεσαίου εισοδήματος:

Η Κόστα Ρίκα αύξησε τον υψηλότερο φόρο εισοδήματός της κατά 10 τοις εκατό και η Νέα Ζηλανδία κατά 6 τοις εκατό.

Η Κατεχόμενη Παλαιστινιακή Επικράτεια αύξησε τις κοινωνικές δαπάνες της από 37 σε 47 τοις εκατό του συνολικού προϋπολογισμού της.

Τα Μπαρμπάντος εισήγαγαν ένα ολοκληρωμένο σύνολο νόμων για τη βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών και οι Μαλδίβες εισήγαγαν τον πρώτο εθνικό κατώτατο μισθό.

Καθώς οι Υπουργοί Οικονομικών συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον για τις Ετήσιες Συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν μια παγκόσμια οικονομία που καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού τους. Ενώ διοχέτευαν τρισεκατομμύρια στις δικές τους οικονομίες, οι πλούσιες χώρες δεν κατάφεραν να αυξήσουν τη βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η οικονομική ανισότητα και η φτώχεια στις φτωχές χώρες επιδεινώνονται περαιτέρω από την επιμονή του ΔΝΤ σε νέα μέτρα λιτότητας για τη μείωση των χρεών και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.