Το φάντασμα των νέων λατομείων στην Πεντέλη (ξανα)πλανάται πάνω από την Αττική, του Νίκου Κατσουλάκου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 10:05 Συντάκτης: Νίκος Κατσουλάκος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το φάντασμα των νέων λατομείων στην Πεντέλη (ξανα)πλανάται πάνω από την Αττική, του Νίκου Κατσουλάκου

Ένα από τα ζητήματα, με μεγάλη επίπτωση στο περιβάλλον, που έχουν απασχολήσει την Αττική την τελευταία τριετία είναι αυτό της προοπτικής νέας λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη, στη βόρεια πλευρά του βουνού. Έχουμε μπροστά μας μια συντονισμένη προσπάθεια για νέα υποβάθμιση του ορεινού όγκου με σκοπό φυσικά το κέρδος από την εξόρυξη και εμπορία ενός πραγματικά μοναδικού σε ποιότητα υλικού, του μαρμάρου Διονύσου – Πεντέλης.

Ιστορικό της προσπάθειας για έγκριση νέων λατομείων το 2021

Η λατομική δραστηριότητα στην Πεντέλη συγκεντρωνόταν από την αρχαιότητα μέχρι το 1900 στη νότια πλευρά του βουνού. Από το 1900 ξεκίνησε η εξαγωγή μαρμάρου και στη βόρεια πλευρά του βουνού (περιοχή Διονύσου), η οποία συνεχίστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1960. Από τότε δεν λειτουργούν λατομεία στον κυρίως ορεινό όγκο και εξορύξεις γίνονται μέχρι και σήμερα στο Διονυσοβούνι (περιοχή Ραπεντώσας). Μέρος της σημερινής δραστηριότητας διεξάγεται με υπόγεια εκμετάλλευση. Στις πλαγιές της Πεντέλης πάνω από το Διόνυσο, τα παλιά λατομεία σε σημαντική έκταση διαμορφώθηκαν σε ανοιχτό μουσείο λατομικής τέχνης, το 1994, με την ονομασία «Αλούλα», από το όνομα ενός εργολάβου που δούλευε στην περιοχή μέχρι που έκλεισαν τα λατομεία.

Η ησυχία στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης, κοντά εξήντα χρόνια εξήντα χρόνια αφότου σίγησαν τα «σφυριά», το 2021 άρχισε να απειλείται. Η εταιρία Μεγαλιθική, τον Απρίλιο του 2021, κατέθεσε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για νέα λατομική εκμετάλλευση στη θέση «Βαθειά Χούνη», στη Ραπεντώσα Διονύσου. Η έκταση της εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 244 στρέμματα. Η Βαθειά Χούνη είναι μια τοποθεσία κοντά στα λειτουργούντα λατομεία Διονύσου. Είναι μια αναδασωτέα έκταση που, παρά τις πολλαπλές πυρκαγιές που έχει υποστεί, βρίσκεται σε φάση φυσικής αναγέννησης του πευκοδάσους. Επίσης, στη Βαθιά Χούνη υπάρχει ρεματιά με σημαντική ροή νερού που φιλοξενεί ένα σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τους καταρράκτες της Ραπεντώσας.