ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΤΣΙΟΣ

 

Ο Νίκος Ψυρούκης γεννήθηκε το 1926 στην Ισμαηλία της Διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο. Αφού τελείωσε το ελληνικό σχολείο της γενέτειράς του, συνέχισε στην Αμπέτειο Σχολή στο Κάιρο. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του το 1944, εντάχθηκε στον αντιαποικιακό αγώνα. Προς αποφυγήν σύλληψής του κατέφυγε στην Γαλλία και στη συνέχεια στην Τσεχοσλοβακία στα τέλη του 1949. Αρχικά εργάστηκε σε εργοστάσιο υφαντουργίας και προταθείς ως γιος εργάτη έλαβε υποτροφία από τη Διεθνή Ένωση Φοιτητών για να σπουδάσει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Πράγας. Τελείωσε τις σπουδές του το 1956 με διπλωματική εργασία για τη Μικρασιατική καταστροφή και επέστρεψε στην Αίγυπτο όπου εργάστηκε στην παροικιακή εφημερίδα Πάροικος. Το 1961 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε στην εφημερίδα Ναυτεργατική-Ναυτεμπορική και αργότερα στα Σύγχρονα Θέματα και την Ιστορική Επιθεώρηση του Κομνηνού Πυρομάγλου. Το 1963 ιδρύει την Κίνηση Φίλων Νέων Χωρών, κίνηση που αποσκοπεί στην αλληλεγγύη στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα του τρίτου κόσμου και στην αυτοδιάθεση της Κύπρου. Στη Δικτατορία του 1967 εξορίστηκε στην Γυάρο μαζί με την σύζυγό του.

Έφτασε πάλι, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η ώρα των φορολογικών δηλώσεων.

Με αφορμή αυτό έχει αξία να εξετάσουμε τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που αφορούν το έτος 2017 και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η αστική προπαγάνδα προσπαθεί συστηματικά να παρουσιάσει τη φορολογική πολιτική του αστικού κράτους ως «ουδέτερη» και «υπερ - ταξική» που φροντίζει για τη «δίκαιη κατανομή» των φορολογικών βαρών ανάλογα με το μέγεθος των εισοδημάτων του καθένα στο πλαίσιο του «κράτους πρόνοιας» και της «προστασίας των αδυνάτων».

Πέρα από τα ωραία λόγια που συσκοτίζουν την πραγματικότητα η φορολογική πολιτική στοχεύει στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης μέσω της αύξησης της υπεραξίας που ιδιοποιείται το κράτος μέσω των φόρων, αφού τα φορολογικά βάρη τα επωμίζονται κατά κύριο λόγο οι μισθοί και όχι τα κέρδη.

Το «λεφτόδεντρο» είναι ολοζώντανο και ανθισμένο, παρά την κρίση και μπορεί να μας χαρίσει ένα δημόσιο σύστημα υγείας ίδιο και καλύτερο από αυτό της Γερμανίας, ακόμη και αυξήσεις στους  μισθούς.

Τους τελευταίους μήνες είδαν το φως της δημοσιότητας οι αγώνες των εργαζομένων της «ΣΙΔΕΝΟΡ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΑ  Α.Ε» για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς τους, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.α.,  ενάντια στην αδιάλλακτη στάση της διοίκησης της επιχείρησης.

 

Ο σεχταρισμός είναι κοινωνικό φαινόμενο με κύριο χαρακτηριστικό την απομόνωση από την κοινωνία, τη δημιουργία ενός αυτοαναφορικού κόσμου, διαφορετικού από τον πραγματικό όπου κάθε ψευδαίσθηση ταυτίζεται δήθεν με τον πραγματικό. Γι’ αυτό και η ζωή τον προσπερνάει χωρίς να τον παίρνει υπόψη της.

Σελίδα 1 από 2

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.