Εκτύπωση Σελίδας

Η καθεστωτική ενημέρωση, η αριστερά και το kommon, του Νίκου Γουρλά.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 18:05 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(3 ψήφοι)
Η καθεστωτική ενημέρωση, η αριστερά και το kommon, του Νίκου Γουρλά.

 

Η ενημέρωση της κοινής γνώμης, η επίδραση σε αυτήν και εν τέλει η διαμόρφωση του κοινωνικού κλίματος είναι ένα πεδίο σκληρής διαπάλης, τόσο μεταξύ καθεστωτικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων, όσο και μεταξύ των καθεστωτικών στο παιχνίδι της κατάκτησης μεγαλύτερου μεριδίου της εξουσίας. Είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια και ακόμα πιο εμφανής τις ημέρες που διανύουμε, της πανδημίας και της καραντίνας, η καταθλιπτική υπεροχή των καθεστωτικών μέσων.

 

Δυστυχώς, η εικόνα δεν αφορά μόνο τα τηλεοπτικά κανάλια, τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα κ.λπ., αλλά και το διαδίκτυο, από τις ιστοσελίδες των βαρόνων της ενημέρωσης μέχρι τις σελίδες των φεικ νιους τύπου «Μακελειού», το οποίο κατέχει περίοπτη θέση στην κατάταξη . Δείτε εδώ

 

Το αστικό σύστημα πέρα από τον έλεγχο των μέσων παραγωγής ελέγχει σε μεγάλο βαθμό, με βασικό εργαλείο τα ΜΜΕ,  τον νου και την ψυχή  των ανθρώπων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας

 

Τα ΜΜΕ ως μέσα μαζικής χειραγώγησης  πλατιών μαζών  έχουν στρατηγική αποστολή που δεν περιορίζεται απλά  στο ποιό πολιτικό κόμμα ή κυβέρνηση υποστηρίζουν κατά καιρούς, αλλά στο κατά πόσο θα πνίγουν και θα εξαφανίζουν μέσα από την προπαγάνδα και την διαστρέβλωση τις αντιστάσεις και τον λόγο εκείνων των δυνάμεων που αμφισβητούν την κυριαρχία τους. Αυτό το πετυχαίνουν όχι μόνο με τον αποκλεισμό ή περιορισμό των διαφορετικών φωνών, αλλά, πρωτίστως, με τη προβολή και αναπαραγωγή ενός συστήματος αξιών και τρόπων ζωής, των βασικών αξιών και επιδιώξεων του αστισμού, τις οποίες καθιστούν κοινό τόπο και μη επιδεχόμενες αμφισβήτηση αυτονόητες αλήθειες. 

 

Έτσι λοιπόν  ο  «ανταγωνισμός»  είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει κάποιος στην ζωή, το κέρδος είναι απόλυτη αξία, ο ατομισμός η μόνη αλήθεια επιβίωσης, η ιδιοκτησία κάτι παραπάνω από ιερή,  η κοινωνική ανισότητα κάτι σαν φυσικό φαινόμενο και προϋπόθεση της λεγόμενης αξιοκρατίας, ενώ αν δεν υπάρχουν τα κέρδη των καπιταλιστών τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί και πολλά άλλα.  Όλα τα παραπάνω δεν περνάνε φυσικά μόνο  μέσα από τις ειδήσεις των 8, όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα υπηρετεί  αυτό τον σκοπό .Τα μεσημεριανάδικα , τα bachelor, Survivor κλπ, ίσως να παίζουν σημαντικότερο  ρόλο στην χειραγώγηση των μαζών από ότι  δελτίο ειδήσεων του Σκάι .

 

Απέναντι σε αυτό το βαρύ πυροβολικό της ενημέρωσης και διαμόρφωσης συνείδησης η Αριστερά προσπαθεί να αντιπαραθέσει τη δική της φωνή. Η εμβέλεια όμως των ιστοσελίδων της στο διαδικτυακό στερέωμα είναι περιορισμένη, όπως δείχνει και ο πίνακας που δημοσιεύουμε πιο κάτω. Γεγονός που πιστοποιεί με έναν τρόπο τους σημερινούς κοινωνικούς συσχετισμούς. 

 

Προφανώς, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, πέραν της επισκεψιμότητας, οι οποίοι προσμετρώνται στην αξιολόγηση της ποιότητας και της επίδρασης των ιστοσελίδων της Αριστεράς, υπάρχει η λειτουργική και πολλαπλασιαστική δύναμη της γνώσης που προσφέρουν, ωστόσο οι αριθμοί υποδηλώνουν τον περιορισμό της επίδρασης που ασκούν.      

 

Ο παρακάτω πίνακας,  όπου η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Αριστεράς ξεκινά από  770η  θέση, αποτυπώνει και το μέγεθος του προβλήματος.

Η εικόνα δείχνει τα τεράστια εμπόδια  που έχει το κάθε εγχείρημα κομμουνιστικής και αντικαπιταλιστικής  προοπτικής  αλλά και οι ταξικοί αγώνες όταν ελάχιστα  από αυτά που γίνονται μπορούν να φτάσουν  στις πλατιές μάζες. Την πραγματικότητα αυτή δεν την αλλάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι συνήθως  παρόμοιων ιδεολογικών και πολιτικών επιλογών 

 

Το kommon   στα 5 χρόνια  της ύπαρξης του ως  σελίδα της κομμουνιστικής και μαχόμενης Αριστεράς κατέγραψε μια σταθερή ανοδική πορεία, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο που σημείωσε σχεδόν διπλασιασμό της αναγνωσιμότητας του (αριθμός επισκέψεων στην σελίδα το  2019: 248.481 ενώ το 2020: 440.607). Ενώ  ποιοτικά στοιχεία όπως ο χρόνος παραμονής στην σελίδα το κατατάσσει πρώτο μεταξύ των άλλων σελίδων της Αριστεράς. Έχει σημασία ακόμα ότι κείμενα και άρθρα για στρατηγικά ζητήματα,  αλλά και για την άμεση πολιτική πραγματικότητα είναι αυτά που έχουν τις περισσότερες  αναγνώσεις, χωρίς να υπολείπονται  τα κείμενα για τον πολιτισμό, την ιστορία και τις διεθνείς εξελίξεις.

 

Η εξήγηση για όλα αυτά  πιστεύουμε πως έχει να κάνει με την ανάγκη που υπάρχει στον μαχόμενο κόσμο της κομμουνιστικής αριστεράς για απαντήσεις, αναζητήσεις και διάλογο στο μεγάλο ζητούμενο της εποχής που είναι η διατύπωση του σύγχρονου  απελευθερωτικού οράματος  μέσα από  μια σύγχρονη επαναστατική στρατηγική και τακτική η οποία παράλληλα να γειώνεται στην ταξική πάλη,  τα καθημερινά προβλήματα και τους αγώνες της εργατικής τάξης, να στηρίζει τις πρωτοβουλίες του κόσμου του αγώνα και της ταξικής πτέρυγας του. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι το kommon άνοιξε με διάφορους τρόπους και μορφές τον διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς και με την συμβολή του στην συγκρότηση του κομμουνιστικού συντονισμού. Αυτά τα ελπιδοφόρα στοιχεία φυσικά δεν  απαντούν στις μεγάλες απαιτήσεις και ανάγκες της εποχής. Και η δική μας προσπάθεια χαρακτηρίζεται από τις ανεπάρκειες και ελλείψεις  που χαρακτηρίζουν όλη την Αριστερά .

 

Είναι αναγκαίο, κατά την γνώμη μας, να υπάρξει ένα κοινό  κέντρο ενημέρωσης  και αλληλοτροφοδότησης όλων των σελίδων της Αριστεράς . Μιας άλλης φωνής που θα λειτουργεί έξω από τα γνωστά στερεότυπα,  που  δεν θα καταργεί φυσικά την αυτοτέλεια και την ξεχωριστή  λειτουργία των σελίδων αλλά  θα αποτελεί τόπο συνάντησης όλων των ρευμάτων και των απόψεων.  Που θα δίνει φωνή σε αυτούς  που σήμερα είναι αποκλεισμένοι  από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης  στην πάλη των ιδεών και παράλληλα θα είναι το βασικό μέσο προβολής των αγώνων του λαού  και της νεολαίας. Το kommon θα κάνει ό,τι μπορεί για αυτή την προοπτική. 

Αναγνώστηκε 880 φορές
ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΡΛΑΣ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΡΛΑΣ