Εκτύπωση Σελίδας

Αποτυχία μέσα στην αποτυχία το λοκ ντάουν μέσα στο λοκ ντάουν, του Νίκου Δαμιανάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 10:02 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αποτυχία μέσα στην αποτυχία το λοκ ντάουν μέσα στο λοκ ντάουν, του Νίκου Δαμιανάκη

 

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου είχαμε ακόμη μια ανακοίνωση-επανάληψη μέτρων που κατά τη γνώμη των κυρίων Χαρδαλιά, Κικιλια και Μητσοτάκη θα ανακόψουν την διασπορά του COVID-19. Το κεντρικό νόημα των μέτρων είναι... Lockdown στο Lockdown.

Επανάληψη μιας αποτυχημένης συνταγής που αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες από την επέλαση του φονικού τρίτου κύματος, επειδή ως πρώτος της μέλημα έχει να προστατεύσει τα ιδιωτικά κέρδη.

Δεν ανακοινώθηκε η ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κ.Υ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή.

Δεν ανακοινώθηκε καμιά μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Δεν ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις που εδώ και χρόνο ακόμα εκκρεμούν για τις 940 θέσεις μόνιμων γιατρών που είχαν προκηρυχθεί από τον Φεβρουάριο του 2020.

Βέβαια, οφείλουμε να πούμε πως ακόμα εκκρεμούν οι προσλήψεις για τις θέσεις των Γενικών Γιατρών από το 2019.

Δεν ειπώθηκε τίποτα σχετικά με την επιτακτική ανάγκη διορισμού με κατεπείγουσες διαδικασίες, σε μόνιμες θέσεις και με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, το σύνολο των υποψήφιων γιατρών για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

Δεν ακούστηκε τίποτα για την άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Δεν ακούστηκε τίποτα σχετικά με τον αναγκαίο αριθμό εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ και στελέχωση τους με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κ.λπ.).

Αντίθετα επιβεβαιώθηκε η εκ νέου μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων και του λοιπού τακτικού ιατρικού έργου στα δημόσια νοσοκομεία. Πεδίον δόξης λαμπρό για τις Ιδιωτικές Κλινικές που θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν τις ιατρικές υπηρεσίες πλην Covid-19.

Για ακόμη μια φορά δεν υπήρξε καμία διάθεση επίταξης του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τέλος, δεν υπήρξε ουδεμία πρόταση για Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους σε συνδυασμό με επιδημιολογική επιτήρηση με πολλαπλά σταθερά σημεία περιοδικής παρακολούθησης της επιδημίας στην κοινότητα.

Αντίθετα:

Συνεχίζεται κανονικά η εφαρμογή της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 50% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Κάτι που σημαίνει αύξηση του χρόνου δουλειάς, απλήρωτες υπερωρίες, καταβαράθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους εργασίας αντί να αυξηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες για προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κατά την έναρξη και λήξη του. Άλλο ένα πλήγμα στον κόσμο της εργασίας.

Παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας για όσους η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε ή λήγει Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όπως επίσης και η χορήγηση των 400 ευρώ επί δύο μήνες σε άνεργους επισιτισμού και τουρισμού, χωρίς υποχρεωτική επαναπρόσληψη. Καταλαβαίνει κανείς ότι με 400 ευρώ όταν έχει κανείς να πληρώσει ενοίκιο, είδη πρώτης ανάγκης και λοιπές υποχρεώσεις, δεν φτάνουν ούτε για το πρώτο 15ημερο του μήνα. Επιπλέον έχουν το (αυθαίρετο) δικαίωμα οι εργοδότες να βγάζουν σε αναστολή τους εργαζομένους ή τους διώχνουν χωρίς αποζημείωση και αιτιολογία.

Παρατείνεται η αναστολή των εκπαιδευτικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και συνεχίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης, κατάσταση η οποία δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ψυχική κατάσταση, το άγχος και την κοινωνική εσωστρέφεια των μαθητών ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης κάτι που απαξιώνει μαζί με τα νομοσχέδια Κεραμέως ακόμη περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο...

Τα καταστήματα και οι χώροι εστίασης με take away και ντελίβερι κλείνουν... προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων...

Γενικά... ανακοινώθηκε για ακόμη μια φορά η συνέχιση μιας αντεργατικής, κατά της κοινωνίας και κατά της ψυχικής υγείας πολιτική, η οποία προφανώς δεν θα ανακόψει τον ιό, επειδή είναι αποσπασματική και άτολμη, αλλά την κοινωνική και ατομική διαβίωση των πολιτών. Αυτό σημαίνει πως μια πανδημία ψυχικής υγείας... έπεται!

 

Αναγνώστηκε 555 φορές
Νίκος Δαμιανάκης

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ Νίκος Δαμιανάκης