Εκτύπωση Σελίδας

Τραγική υστέρηση της Ελλάδας σε εμβολιασμούς, του Νίκου Δαμιανάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 11:53 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τραγική υστέρηση της Ελλάδας σε εμβολιασμούς, του Νίκου Δαμιανάκη

Mε δεδομένο ότι τα εμβόλια κατά του Ιού είναι επί του παρόντος λιγοστά σε παγκόσμια κλίμακα ας δούμε ενδεικτικά τη συσχέτιση ασθένειας εμβολιασμού. Προτεραιότητα δίνεται σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής ή θανατηφόρου πορείας της νόσου Covid 19 ή που εκτίθενται ιδιαίτερα στην εργασία.

Σύμφωνα με τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.633, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 212.091, εκ των οποίων 51,6% άνδρες.

Τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 51.782 τεστ, τα 19.224 μοριακά και τα 32.558 rapid. Η θετικότητα υποχωρεί οριακά στο 5,08% από το 5,35% χθες οπότε είχαν καταγραφεί 3.215 κρούσματα με 60.000 τεστ.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΈΧΟΥΜΕ:

PCR τεστ συνολικά = 3.855.184

PCR τεστ ημέρας = 19.224

Rapid τεστ συνολικά = 1.834.637

Rapid τεστ ημέρας =32.558

Σύνολο PCR και Rapid τεστ ημέρας  =  51.782

Δείκτης (%) θετικότητας ημέρας στο σύνολο PCR και Rapid τεστ =  5,08%

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 212.091 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. 

 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.886 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 479 (66.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 85.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.445 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 443 (ημερήσια μεταβολή +13.59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 389 ασθενείς. Ηλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

 

Από τα παραπάνω κρούσματα:

 • 1.322 εντοπίζονται στην Αττική (1.572 χθες).
 • 283 είναι από τη Θεσσαλονίκη (395 χθες).
 • 115 είναι από τη Λάρισα (102 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

 • 161 από την Ανατολική Αττική (158 χθες).
 • 163 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (169 χθες).
 • 73 από τη Δυτική Αττική (80 χθες).
 • 220 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (264 χθες).
 • 332 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (431 χθες).
 • 118 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (145 χθες).
 • 233 από τον Πειραιά (301 χθες).
 • 22 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (24 χθες).

Τα περισσότερα κρούσματα, κατανέμονται επιπλέον σε ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ως εξής:

 • 30 στην ΠΕ Αργολίδας.
 • 20 στην ΠΕ Αρκαδίας.
 • 84 στην ΠΕ Αχαΐας.
 • 23 στην ΠΕ Βοιωτίας.
 • 51 στην ΠΕ Εύβοιας.
 • 24 στην ΠΕ Ηλείας.
 • 21 στην ΠΕ Ημαθίας.
 • 62 στην ΠΕ Ηρακλείου.
 • 39 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
 • 21 στην ΠΕ Καβάλας.
 • 39 στην ΠΕ Κοζάνης.
 • 50 στην ΠΕ Κορινθίας.
 • 17 στην ΠΕ Λέσβου.
 • 22 στην ΠΕ Μαγνησίας.
 • 18 στην ΠΕ Πέλλας.
 • 36 στην ΠΕ Πιερίας.
 • 19 στην ΠΕ Ρεθύμνου
 • 26 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
 • 21 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
 • 10 στην ΠΕ Χανίων.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.886 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 479 (χθες 484). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. 

To 85% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.445 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 443 (ημερήσια μεταβολή +13,59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 389 ασθενείς.

 

Εμβόλιο. Πόσοι εμβολιασμοί  έχουν πραγματοποιηθεί  (Πηγή emvolio.gov.gr)(Τα δεδομένα ανανεώνονται κάθε ημέρα στις 21 00)

Στις 9.3.2021 πραγματοποιήθηκαν 32.326 εμβολιασμοί

Σύνολο εμβολιασμών =1.158.386

 

 

Έτσι εμβολιάζεται η Ζυρίχη....

Η στρατηγική της Ζυρίχης βασίζεται στη διαθεσιμότητα του εμβολίου που προμηθευόταν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (FOPH) και την ιεράρχηση που καθορίστηκε από το FOPH και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή για θέματα εμβολιασμού (EKIF). Σε αυτήν την πρώτη φάση της εκστρατείας εμβολιασμού , η βαρύτητα έπεσε σε άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω και σε άτομα με σοβαρές προηγούμενες ασθένειες (ασθενείς υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως ηλικίας) που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από νόσο COVID-19 .

 • Εμβολιασμός ασθενών υψηλού κινδύνου στα νοσοκομεία

Από τις 5 Ιανουαρίου 2021, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ζυρίχη (USZ) άρχισε να εμβολιάζει ασθενείς υψηλού κινδύνου που υποβάλλονται σε θεραπεία εκεί. Το Kantonsspital Winterthur και το Stadtspital Triemli κατάφεραν επίσης να εμβολιάσουν τους ασθενείς υψηλού κινδύνου από τις 18 Ιανουαρίου. Από τον Μάρτιο και μετά, στα περισσότερα νοσοκομεία και κλινικές στο καντόνιο θα διατεθεί επίσης ποσόστωση για τον εμβολιασμό ασθενών υψηλού κινδύνου. Οι ασθενείς έρχονται σε απευθείας επικοινωνία με τα νοσοκομεία και δεν χρειάζεται να εγγραφούν.

 • Εμβολιασμός των εκτεθειμένων εργαζομένων στον τομέα της υγείας 

Η Διεύθυνση Υγείας διέθεσε επίσης μια ομάδα δόσεων εμβολιασμού στα νοσοκομεία για τους ιδιαίτερα εκτεθειμένους εργαζομένους στον τομέα της υγείας που φροντίζουν τους ασθενείς με COVID-19. Τον Μάρτιο, θα διατεθεί ένα περαιτέρω σώμα δόσεων εμβολιασμού στα νοσοκομεία και επίσης στους υπαλλήλους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στο καντόνι της Ζυρίχης.

 • Εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού από το 2ο τρίμηνο

Οι επιλογές εμβολιασμού στη  Ζυρίχης επεκτείνονται συνεχώς ανάλογα με την ποσότητα του εμβολίου. Αναμένονται μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίου από το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τον εμβολιασμό του κοινού. Τα κέντρα εμβολιασμού, μαζί με τους γενικούς ιατρούς και τα φαρμακεία, θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο επιλογών εμβολιασμού που θα κάνουν την πρόσβαση εμβολιασμού όσο το δυνατόν ευκολότερη για τον πληθυσμό και θα πραγματοποιεί πάνω από 20.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

 • Εμβολιασμός σε ηλικιωμένους και γηροκομεία

Μετά από εντατική προετοιμασία, η εκστρατεία εμβολιασμού COVID-19 ξεκίνησε στη συνταξιοδότηση και στα γηροκομεία στο καντόνι της Ζυρίχης στα μέσα Ιανουαρίου. Στα μέσα Φεβρουαρίου, οι πρώτοι εμβολιασμοί σε περίπου 400 γηροκομεία (συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων για άτομα με αναπηρία) ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Εκτός από τους κατοίκους, το προσωπικό που ήταν πρόθυμο να εμβολιαστεί επίσης εμβολιάστηκε. Το ποσοστό εμβολιασμού για τους κατοίκους ήταν 71 τοις εκατό και για τους υπαλλήλους 44 τοις εκατό.

Ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην παράδοση του εμβολίου Pfizer / BioNTech, το υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με το CURAVIVA Zurich, αποφάσισε να αναβάλει τον δεύτερο εμβολιασμό στα σπίτια κατά μία εβδομάδα. Ωστόσο, οι δεύτεροι εμβολιασμοί μπορούν να χορηγηθούν στο προγραμματισμένο χρονικό διάστημα όπως συνιστάται από το FOPH και το EKIF, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Μαρτίου.

Στα περισσότερα σπίτια, οι οικογενειακοί γιατροί πραγματοποιούν γενικά την εκστρατεία εμβολιασμού μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό. Απομονωμένες περιοχές υποστηρίζονται από κινητές ομάδες.

 • Εμβολιασμός ομάδων κινδύνου από γενικούς ιατρούς

Η έγκριση του εμβολίου από την Astrazeneca η οποία είναι λιγότερο απαιτητική στη χρήση, επέκτεινε τις επιλογές εμβολιασμού. Ο απλούστερος χειρισμός, το μικρότερο μέγεθος συσκευασίας και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε θερμοκρασίες ψυγείου καθιστούν πιο εφικτό τον εμβολιασμό από οικογενειακούς γιατρούς.

Και εδώ, η ιδέα βασίζεται στη διαθεσιμότητα του εμβολίου. Σε ένα πρώτο βήμα, 390 ιατροί γενικής ιατρικής είχαν λάβει 100 δόσεις εμβολίου έως τον Φεβρουάριο. Οι γενικοί ιατροί κατανέμουν ανεξάρτητα τα σώματα τους στους ασθενείς τους στην ομάδα εμβολιασμού με προτεραιότητα και επικοινωνούν μαζί τους. 

Επιπλέον, οι καθορισμένες πρακτικές και τα ινστιτούτα εξωτερικών ασθενών έχουν τη δυνατότητα εγγραφής ενός σώματος των ασθενών υψηλού κινδύνου για εμβολιασμό στο κέντρο εμβολιασμού αναφοράς. 

 

Επιλογή εμβολιασμού στα φαρμακεία

 

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου θα είναι επίσης δυνατό να εμβολιαστεί στα φαρμακεία. Η Διεύθυνση Υγείας θα συνεχίσει να προγραμματίζει και να προετοιμάζεται για τον εμβολιασμό COVID-19 μαζί με τα φαρμακεία και θα σας ενημερώνει εγκαίρως για το πότε μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί στα φαρμακεία.

Συνολικός αριθμός αναφερόμενων εμβολιασμών κατά του COVID-19 ανά 100 κατοίκους στην Ελβετία για κάθε Καντόνι.

(πηγή:https://de.statista.com)Έτσι εμβολιάζεται το Βερολίνο...

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9.146 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.518.591, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.Παράλληλα, 300 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 72.489 νεκρούς μέχρι σήμερα 

Το πρώτο διάταγμα τέθηκε σε ισχύ στα μέσα Δεκεμβρίου και άλλαξε ελαφρώς στις 8 Φεβρουαρίου. Αφενός, διότι εγκρίθηκε τον Ιανουάριο εμβόλιο  από την Astrazeneca και μπορεί να χορηγηθεί μόνο σε παιδιά ηλικίας 18 έως 64 ετών . Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με σπάνιες ασθένειες μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα από τον αρχικά προβλεπόμενο χρόνο.

Επιπλέον, οι καθηγητές δημοτικών και ειδικών σχολείων καθώς και το προσωπικό φύλαξης παιδιών μπορούν τώρα να λάβουν εμβολιασμό νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις συμφώνησαν για αυτό στη διάσκεψη των υπουργών υγείας πριν από λίγες ημέρες. Η αλλαγή στο διάταγμα εμβολιασμού τέθηκε σε ισχύ στις 24 Φεβρουαρίου. Εκείνοι που επηρεάστηκαν μετακινούνται από την τρίτη στην δεύτερη ομάδα στην ακολουθία εμβολιασμού.

Το "Διάταγμα σχετικά με το δικαίωμα εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2 " προβλέπει τρεις ομάδες που μπορούν να λάβουν εμβολιασμούς σε κατάσταση προτεραιότητας:

 • Ομάδα 1: κορυφαία προτεραιότητα

Αυτό περιλαμβάνει όλα τα άτομα άνω των 80 ετών. Επιπλέον, οι κάτοικοι των ηλικιωμένων και τα γηροκομεία, καθώς και οι υπάλληλοι σε αυτά τα ιδρύματα και το προσωπικό των υπηρεσιών φροντίδας εξωτερικών ασθενών.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι πόσο μεγάλος είναι ο λεγόμενος "κίνδυνος έκθεσης" - δηλαδή η πιθανότητα επαφής με μολυσμένα άτομα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το προσωπικό σε αίθουσες έκτακτης ανάγκης, εντατική περίθαλψη και στεφανιαία στελέχη, καθώς και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σε κέντρα εμβολιασμού και σε παρηγορητική περίθαλψη εξωτερικών ασθενών, έχουν την υψηλότερη προτεραιότητα εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το Robert Koch Institute (RKI), η ομάδα αυτή περιλαμβάνει συνολικά περίπου 8,6 εκατομμύρια άτομα. 

 • Ομάδα 2: υψηλή προτεραιότητα

Στο επόμενο βήμα, όλα τα άτομα άνω των 70 θα πρέπει να μπορούν να εμβολιαστούν. Αυτή η ομάδα εμβολιασμού περιλαμβάνει επίσης ασθενείς που έχουν λάβει όργανο δότη, που πάσχουν από πνευμονικές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης, ορισμένες ασθένειες του αίματος ή χρόνιες παθήσεις του ήπατος ή των νεφρών.

Τα άτομα με άνοια έχουν επίσης υψηλή προτεραιότητα στον εμβολιασμό. Επίσης άτομα με διανοητική αναπηρία ή ψυχιατρικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια και η σοβαρή κατάθλιψη. Η ομάδα δύο με υψηλή προτεραιότητα περιλαμβάνει επίσης γιατρούς και άλλο προσωπικό που έχουν τακτική επαφή με τον ασθενή. Η αστυνομία πόλεος  και οι στρατιώτες πριν αποσταλούν σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Επιπλέον, οι καθηγητές δημοτικών και ειδικών σχολείων καθώς και το προσωπικό φύλαξης παιδιών ανήκουν επίσης σε αυτήν την ομάδα από τις 24 Φεβρουαρίου.

 • Ομάδα 3: Αυξημένη προτεραιότητα

Αυτή η ομάδα εμβολιασμού περιλαμβάνει όλα τα άτομα που έχουν φτάσει την ηλικία των 60 ετών. Υπάρχουν επίσης πολλές ασθένειες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής πορείας του Covid-19. Αυτές περιλαμβάνουν αυτοάνοσες ασθένειες και ρευματισμούς, καρδιακή ανεπάρκεια και υψηλή αρτηριακή πίεση, λοίμωξη HIV, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και άσθμα.

Υπάρχει επίσης ένας μακρύς κατάλογος επαγγελμάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις για αυξημένη προτεραιότητα εμβολιασμού: απαριθμεί το προσωπικό σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, καθώς και επιχειρήσεις, υπαλλήλους στη διαχείριση αποβλήτων και στις μεταφορές. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε κρατικούς θεσμούς όπως το Bundestag, κυβερνήσεις και διοικήσεις, στην αστυνομία, τα τελωνεία, την πυροσβεστική και τον έλεγχο καταστροφών, καθώς και στο δικαστικό σώμα. Και: άτομα με επισφαλείς συνθήκες εργασίας ή διαβίωσης.

 • Στόχος: Προσφορά εμβολιασμού για όλους έως το τέλος του καλοκαιριού

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, η  ιεράρχηση ισχύει μόνο έως ότου διατεθούν περισσότερες και επαρκείς δόσεις εμβολίου. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι "να είναι σε θέση να προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους ίση πρόσβαση σε εμβολιασμό κατά του Covid-19".

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Jens Spahn και άλλα μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έθεσαν ως “στόχο” μέχρι το καλοκαίρι» τις τελευταίες εβδομάδες. Μια συγκεκριμένη ημερομηνία ήρθε από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ανέφερε στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 - την ημέρα που το καλοκαίρι και τυπικά στο “γερμανικό ημερολόγιο”

 • Πόσα άτομα έχουν ήδη εμβολιαστεί; 

Μέχρι στιγμής, 983.469 άτομα στις βόρειες ομοσπονδιακές πολιτείες έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά του ιού της κορώνας. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιασμού 6,5% 

(πηγή: https://www.ndr.de)

Αναγνώστηκε 305 φορές
Νίκος Δαμιανάκης

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ Νίκος Δαμιανάκης