Εκτύπωση Σελίδας

Την ίδια ώρα…τώρα στη Πρυτανεία, του Γιάννη Νικολακόπουλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 14:34 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(1 ψήφος)
Την ίδια ώρα…τώρα στη Πρυτανεία, του Γιάννη Νικολακόπουλου

        

 

 Την ίδια ώρα, από διαφορετικό φορέα απέναντι στο ίδιο κίνημα, με ανάλογο τρόπο και 47 χρόνια διαφορά η οργανωμένη κρατική βία υπερασπίζει τα ίδια συμφέροντα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

 Αξημέρωτα, στο σκοτάδι στις 6 το πρωί, τότε ο στρατός, η κάνη του τανκ σπάει την τζαμαρία της εισόδου της πολυτεχνικής σχολής εκκενώνει το κατειλημμένο κτίριο και η αστυνομία συλλαμβάνει όσους μπορεί περισσότερους φοιτητές.

 

 Σήμερα, στο σκοτάδι στις 6 το πρωί η ασφάλεια, με οργάνωση ανώτερη και αυτής του στρατού του 1973, εισβάλει στο κτίριο της πρυτανείας του ΑΠΘ το εκκενώνει και συλλαμβάνει φοιτητές.

 

 Τότε οι φοιτητές ζητούσαν -είχε προηγηθεί η κατάληψη του πολυτεχνείου στην Αθήνα- με γενική συνέλευση να εγκαταλείψουν το κτίριο, αφού ξημερώσει θεωρώντας σύμμαχο το λαό που θα κυκλοφορούσε στην πόλη. Όμως η τότε κυβέρνηση, όπως και η σημερινή, με απόφαση ‘ειδικών’-κυβερνητικών κέντρων εκτίμησε ότι αυτές οι…δράσεις έχουν επιτυχία στο σκοτάδι. Και τώρα επισημαίνεται ότι είχε προηγηθεί γενική συνέλευση φοιτητών με απόφαση την εκκένωση της πρυτανείας.

  Τότε και τώρα το φοιτητικό κίνημα εκτιμούσε και εκτιμά, ότι το περιεχόμενο των σπουδών του και η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων -το καθένα με την ιδιαίτερη αυτοτελή του αξία- συνδέεται άμεσα, είναι μέρος, δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας. Υπάρχει άρνηση στην υποταγή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αποκλειστικά σε φορείς γνώσης διαβαθμισμένων επαγγελματικών προσόντων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

 

 Η ιδιαίτερη αξία της γνώσης, δεν βρίσκεται στην προσφορά ικανότητας προσαρμογής, αλλά στην ικανότητά της να αλλάζει προσωπικότητες και κοινωνία.

 

 Τέτοιου χαρακτήρα ζητήματα στην οικονομία, στην υγεία, στον πολιτισμό, στις κοινωνικές σχέσεις  επιχειρούν να επιλύσουν με αστυνομικά μέτρα.

 

Με την αναβάθμιση του Χρυσοχοΐδη σε υπερυπουργό, με την αστυνομία παρούσα σε όλα τα υπουργία και τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται εν είδη κυβερνητικού εκπροσώπου μιας αόρατης κυβέρνησης και να εξαγγέλλει μέτρα.

 

Παρατήρηση: Το Νοέμβρη του 1973 στην εκκένωση από το στρατό της πολυτεχνικής σχολής στη Θεσσαλονίκη ήταν παρών ο πρύτανης, ο Σδράκας, ο επονομαζόμενος ‘πρύτανης των τανκς’, σήμερα ο πρύτανης ήταν απών. Έχει παραχωρηθεί  φαίνεται μέρος των πανεπιστημιακών διοικητικών αρμοδιοτήτων εξ ολοκλήρου στην ασφάλεια.  

  

 

Αναγνώστηκε 566 φορές
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ