Για τη νέα ακροδεξιά ριζοσπαστικοποίηση και την Αριστερά, του Αλέκου Αναγνωστάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 18:59 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(3 ψήφοι)
Για τη νέα ακροδεξιά ριζοσπαστικοποίηση και την Αριστερά, του Αλέκου Αναγνωστάκη

 Η Λεπέν κεφαλαιοποιεί πολιτικά;

«Ποιος στ’ αλήθεια είμαι ‘γώ και που πάω», σημείωνε ο (τότε) Σαββόπουλος στην «Ωδή για το Γεώργιο Καραϊσκάκη». Τι ακριβώς συμβαίνει;

«Εάν διεξάγονταν σήμερα προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν θα επικρατούσε με ποσοστό 55%, αφήνοντας τον Μακρόν 10 μονάδες πίσω»! ανέφεραν όλες οι παρισινές δημοσκοπήσεις (π.χ. Elabe/BFM TV), καταμεσής της μεγαλειώδους κοινωνικής έκρηξης.

Τέτοιο κίνημα , τέτοια λαϊκή και νεανική έκρηξη και να την καρπώνεται η Λεπέν;

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν επανεξελέγη τον Απρίλη του 2022 με ποσοστό 58,55%, έναντι 41,45% της Μαρίν Λεπέν. Δώδεκα μήνες μετά οι τάσεις στη χώρα δείχνουν να έχουν αλλάξει παρά το νεανικό και εργατολαϊκό ξέσπασμα. Και μάλιστα την περίοδο αυτή που το λαϊκό κίνημα εμφανίζεται σαν «μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο» από το Παρίσι ως την Αγγλία και τη Γερμανία.

Λοιπόν;

 

Για τη ριζοσπαστικοποίηση γενικά

O άνθρωπος έχει ως βάση των ενστίκτων του την ζωική τάση αυτοσυντήρησης και αναπαραγωγής του.

Όλες οι υπόλοιπες εκφράσεις και πρακτικές του (πολιτισμός, πολιτική, κ.λπ.) είναι επίκτητες, γεννιούνται και αναπτύσσονται στη ροή του συγκεκριμένου ιστορικού χρόνου και στον κάθε κοινωνικό σχηματισμό.

Εκεί λοιπόν, στη ροή του συγκεκριμένου ιστορικού χρόνου, η ίδια η υλική πραγματικότητα, η ίδια η ζωή, η ίδια η σχετική και απόλυτη εξαθλίωση, το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας, είναι που σπρώχνουν προς τους κοινωνικούς αγώνες.