Οι μάστιγες του σημερινού κόσμου: Πόλεμοι- κλιματική αλλαγή, της Αντωνίας Πάνου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023 09:38 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι μάστιγες του σημερινού κόσμου: Πόλεμοι- κλιματική αλλαγή, της Αντωνίας Πάνου

Παρατεταμένοι καύσωνες, φαινόμενα των καιρών

Εκτός από τους πολέμους, εξάρχοντος του πολέμου στην Ουκρανία, παρατεταμένοι καύσωνες σε συνδυασμό με καταστροφικές πυρκαγιές, ραγδαίες βροχοπτώσεις  και πλημμύρες είναι τα φαινόμενα των καιρών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Κίνα καταγράφει μια άνευ προηγουμένου θερμοκρασία στους 52,2 βαθμούς Κελσίου η Καλιφόρνια στους 56,5 βαθμούς. Η επιστημονική κοινότητα τονίζει ότι  ο περασμένος Ιούνιος ήταν μακράν ο θερμότερος που είχε καταγραφεί ποτέ  και στη συνέχεια η πιο θερμή ημέρα στα χρονικά καταγράφηκε στις αρχές Ιουλίου.

Η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν είχαν την περασμένη  χρονιά τις πιο καταστροφικές πλημμύρες και καταρρακτώδεις βροχές , με ισχυρό αντίκτυπο  στον ανθρώπινο παράγοντα, σε οικοδομές  και σε καλλιέργειες, ενώ σε όλο το Νότο  της Ασίας και της Αφρικής  ανεβαίνει συνεχώς  η στάθμη των Θαλασσών από τη διαστολή τους λόγω καύσωνα και λυώσιμο των παγετώνων. Ολόκληρες περιοχές εξαφανίζονται και οι κάτοικοι χάνουν τις ζωές, το βιος και τις καλλιέργειές τους.

Η Ιαπωνία εξέδωσε τη Δευτέρα προειδοποιήσεις για θερμοπληξία σε 32 από τους 47 νομούς της, (θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 41,1°C του 2018). Καταρρακτώδεις βροχές μαστίζουν τη χώρα.

Την Τρίτη,11.07.2023 ο ΟΗΕ κάλεσε τον κόσμο να προετοιμαστεί για πιο έντονους καύσωνες, προτρέποντας όλους να κάνουν τα δικά τους "σχέδια για την καταπολέμησή τους". "Ο αριθμός των ταυτόχρονων κυμάτων καύσωνα στο βόρειο ημισφαίριο έχει εξαπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980. Η τάση αυτή δεν δείχνει σημάδια εξασθένησης", σημείωσε εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) των Ηνωμένων Εθνών. «Οι επαναλαμβανόμενες υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες (...) επειδή ο οργανισμός αδυνατεί να ανακάμψει», γεγονός που «οδηγεί σε αύξηση των καρδιακών προσβολών και των θανάτων».

΄Ολο το  Βόρειο ημισφαίριο από τον Καναδά και την Αμερική, μέχρι τη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική πλήττεται αυτή τη στιγμή από τις πιο θερμές ημέρες που έχουν ποτέ καταγραφεί στον πλανήτη.

Στις Νότιες χώρες της Ευρώπης παρατηρούνται καύσωνες άνω των 40ο C

Στην Ισπανία, η θερμοκρασία έφτασε τους 45,3°C στο Φιγκέρες, στην Καταλονία, και τους 43,7°C στις Βαλεαρίδες Νήσους. Ο νότος της χώρας ήταν επίσης αποπνικτικός. Πυρκαγιά έχει καταστρέψει 3.500 εκτάρια στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων.

Στη Νοτιοανατολική Γαλλία οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν  σε πολλές πόλεις τους 10°C βαθμούς πάνω από το κανονικό. Με πυρκαγιές και αναμονή πλημμυρών .

Στην Ιταλία  από άκρη σε άκρη εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες με 44°C στη Ραγκούσα στη Σικελία . Και παντού δασικές πυρκαγιές .

Αλλά εδώ η Ελλάδα κρατάει τα πρωτεία.  Από 14.07.2023  έχουμε τους μεγαλύτερους και πιο παρατεταμένους καύσωνες από ποτέ (επάνω από 44°C –σε πολλές περιοχές). Παράλληλα τις πιο παρατεταμένες δασικές -κυρίως πυρκαγιές που έκαψαν σπίτια, καλλιέργειες, παραγωγικές εγκαταστάσεις.,

΄Eως  24.07.2023 οι κυριώτερες φωτιές έκαψαν

 1. 000 στρέμματα στα Δερβενοχώρια.  
  12.000
  στρέμματα στο Λουτράκι
  39.000  στρέμματα στη φωτιά του Νέου Κουβαρά. 
  145.000 στρέμματα στη Ρόδο. 
  10. 000 στρέμματα στην Κάρυστο. 
  20 .000 στρέμματα στην Κέρκυρα.

 Συνολικά  342.000 στρέμματα κάηκαν σε 10 ημέρες.