Εκτύπωση Σελίδας

Οι μεγάλες πετρελαϊκές των ΗΠΑ κερδίζουν εκατομμύρια από φοροαπαλλαγές εν μέσω COVID-19, του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 18:38 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι μεγάλες πετρελαϊκές των ΗΠΑ κερδίζουν εκατομμύρια από φοροαπαλλαγές εν μέσω COVID-19, του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

 

Πηγή

Με πληροφορίες από Bloomberg

Καθώς κατευθυνόταν προς τη χρεοκοπία, η Diamond Offshore Drilling Inc. εκμεταλλεύτηκε μια ασήμαντη διάταξη στο νομοσχέδιο για τα κίνητρα που ενέκρινε το Κογκρέσο τον Μάρτιο ώστε να λάβει επιστροφή φόρου ύψους 9,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια, ζήτησε από έναν δικαστή πτώχευσης να εγκρίνει το ίδιο ποσό για μπόνους σε εννέα στελέχη. Η επιχείρηση γεώτρησης είναι μια από τις δεκάδες πετρελαϊκές εταιρείες και εργολάβους που τώρα διεκδικούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές εκπτώσεις. Χρησιμοποιούν μια διάταξη του νόμου των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση, ο οποίος ονομάζεται νόμος CARE, που τους δίνει περισσότερα περιθώρια να μειώσουν τις πρόσφατες απώλειες.

“Πρόκειται για ένα μυστικό πακέτο διάσωσης για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου”, δήλωσε ο Τζέσι Κόλμαν, ανώτερος ερευνητής της Documento, ομάδας επαγρύπνησης που παρακολουθεί τις φορολογικές αξιώσεις. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις “που χάνουν χρήματα τα τελευταία χρόνια — και τώρα παίρνουν τα χρήματα πίσω ως επιταγή από τους φορολογούμενους. Αυτό ακριβώς κάνει η βιομηχανία πετρελαίου.”

Η μεταρρύθμιση δεν στόχευε μόνο τη βιομηχανία πετρελαίου. Ωστόσο, η δομή της ωφελεί μοναδικά τις εταιρείες ενέργειας που σημείωναν κέρδη ρεκόρ το 2018, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανήλθαν σε 76,41 δολάρια το βαρέλι, μόνο και μόνο για να δουν την τύχη τους να αλλάζει ένα χρόνο μετά. Περισσότερα από 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια διεκδικούνται μέσω του νόμου CARE Act από τουλάχιστον 37 πετρελαϊκές εταιρείες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και εργολάβους, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Bloomberg News σχετικά με τις πρόσφατες αιτήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πέραν της Diamond Offshore, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει, παραλήπτες είναι η παραγωγός πετρελαίου Occidental Petroleum Corp. και το διυλιστήριο Marathon Petroleum Corp. Άλλες πετρελαϊκές εταιρείες αναφέρουν ότι δεν άσκησαν πιέσεις στο Κογκρέσο για την μεταρρύθμιση, η οποία είναι ευρέως διαθέσιμη σε όλες τις βιομηχανίες. “Δεν ζητήσαμε κανένα όφελος, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τους φορολογικούς νόμους όπως ψηφίστηκαν από το Κογκρέσο, οι οποίοι ισχύουν για όλες βιομηχανικές επιχειρήσεις σε εθνικό επίπεδο”, δήλωσε ο Τζαμάλ Κέϊρι, εκπρόσωπος Τύπου της Marathon, που αποκόμισε όφελος 411 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Κογκρέσο ενσωμάτωσε τη φορολογική μεταρρύθμιση που διέπει τις απώλειες στα μέτρα τόνωσης, καθώς οι νομοθέτες κινήθηκαν γρήγορα το Μάρτη για να κατευθύνουν τρισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από κορονοϊό. “Λανσαρίστηκε ως βοήθεια για τις μικρές επιχειρήσεις”, ανέφερε ο Στιβ Ρόζενταλ, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής Urban-Brookings. “Στο όνομα των “μικρών επιχειρήσεων”, δίνουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε μεγάλες εταιρείες και πλούσιους.”

Η πρόβλεψη χαλάρωνε τους κανόνες που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αφαιρούν τις καθαρές λειτουργικές ζημίες — οι οποίες προκύπτουν όταν οι εκποιούσες δαπάνες υπερβαίνουν το ακαθάριστο εισόδημα. Για χρόνια, οι εταιρείες μπορούσαν να εφαρμόσουν αυτές τις καθαρές μειώσεις λειτουργικών ζημιών σε προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις, καθώς και να σε επόμενες — αλλά το Κογκρέσο απέκλεισε την αναδρομική απαλλαγή ως μέρος του νόμου μείωσης φόρων του 2017. Ο συνδυασμός των σημερινών μεγάλων απωλειών και των φορολογικών μεταρρυθμίσεων του Κογκρέσου σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια μέχρι κάποιες πετρελαϊκές εταιρείες να πληρώσουν φόρους εισοδήματος εταιρειών. Δεν υπάρχει όριο για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι νέες επιστροφές φόρου, ενώ ακόμα και οι πτωχευμένες εταιρείες μπορούν να τις λάβουν.

Σκεφτείτε τη Diamond Offshore. Κάποτε ένας από τους μεγαλύτερους υπεργολάβους γεωτρήσεων στον κόσμο, υπέβαλε αίτηση για προστασία κατά της πτώχευσης στις 26 Απριλίου, μετά την πτώση των τιμών αργού πετρελαίου μαζί με τη ζήτηση για τις γεωτρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Σε μια επείγουσα πρόταση που υποβλήθηκε σε ομοσπονδιακό πτωχευτικό δικαστήριο την 1η Μαΐου, η εταιρεία ζήτησε την ελευθερία να χορηγήσει 16,7 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά σε 85 από τους 2.300 υπαλλήλους της πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων 9,7 εκατομμυρίων δολαρίων για εννέα ανώτερα στελέχη. Η εταιρεία είχε δηλώσει τότε ότι η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς και η κατάρρευση των μετοχών της Diamonds κατέστησαν το υπάρχον πρόγραμμα μπόνους “σε μεγάλο βαθμό άνευ αξίας”. Η κατάθεση φόρου δεν προσδιόριζε τον τρόπο χρήσης των 9,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεκάδες άλλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις ανέφεραν ότι αποκόμισαν οφέλη, μεταξύ των οποίων 55 εκατομμύρια δολάρια για την Antero Midstream Corp με έδρα το Ντένβερ, 41,2 εκατομμύρια δολάρια για την προμηθευτική Oil States International Inc. και 96 εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγό Devon Energy Corp με έδρα την Οκλαχόμα. Η Occidental Petroleum, η οποία στρατολόγησε τους υπαλλήλους της για να ζητήσει από το Κογκρέσο να “παρέχει ρευστότητα στη βιομηχανία ενέργειας”, ανέφερε ότι πλέον αναμένει επιστροφή μετρητών περίπου 195 εκατομμυρίων δολαρίων, ως αποτέλεσμα της διάταξης και ξεχωριστή αλλαγή στο νομοσχέδιο για τα κίνητρα, το οποίο επιτρέπει άμεση επιστροφή μη χρησιμοποιημένων εναλλακτικών ελάχιστων φορολογικών πιστώσεων.

Εκατομμύρια σε επιστροφές
Η National Oilwell Varco Inc., κατασκευάστρια εξοπλισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναμένει επιστροφή 123 εκατομμυρίων δολαρίων ανακαλώντας τις ζημίες του 2019 και εφαρμόζοντάς τις στην κατάθεση των φόρων του 2014. Η διαλυστήρια εταιρεία Valero Energy Corp με έδρα το Σαν Αντόνιο αναγνώρισε επιπλέον 110 εκατομμύρια δολάρια ανακαλώντας τις ζημίες στο 2015 — όταν ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής ήταν 35% αντί του τρέχοντος 21%.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να μεταφέρουν απώλειες για να αντισταθμίσουν τα έσοδα με υψηλότερο συντελεστή φορολογίας εταιρειών 35%, προτού ο νόμος του 2017 για μείωση των φόρων τον μειώσει κατά 14 μονάδες. Η μεταφορά αυτών των απωλειών στο 35% είναι πολύ ευνοϊκή ειδικά το 2020 όταν οι απώλειες θα είναι καταστροφικά μεγάλες. Η Phillips 66 καυχιόταν για έναν αποτελεσματικό συντελεστή φόρου εισοδήματος μόλις 2% για το πρώτο τρίμηνο — πολύ πιο κάτω από τον ομοσπονδιακό νόμιμο συντελεστή φόρου εισοδήματος του 21% — εν μέρει λόγω της παραπάνω μεταφοράς. Ωστόσο, η επιχείρηση δεν προσδιόρισε το ποσό της αναμενόμενης επιστροφής φόρου.

 

Αναγνώστηκε 632 φορές
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ