Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Αριστεράς, Νίκος Μπερτσιάς

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 10:08 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Αριστεράς, Νίκος Μπερτσιάς

 

Πηγή

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής και μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αριστερών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 Νίκος Μπερτσιάς.

Ο Νίκος Μπερτσιάς γεννήθηκε στο Ευπάλιο Δωρίδος στις 9 Αυγούστου του 1935 και ήταν το 9ο και μικρότερο παιδί μιας οικογένειας με έντονη συμμετοχή στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες. 

Οργανώθηκε αρχικά στην νεολαία της ΕΔΑ ενώ αργότερα αναδείχθηκε μέλος του ΚΣ της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Στη διάρκεια της δικτατορίας εξορίστηκε στη Λέρο, στο Θέρμο, στη Δεσκάτη Γρεβενών, στον Ωρωπό και φυλακίστηκε στην Αίγινα. Όντας εξόριστος, το 1968, τάσσεται με τις αποφάσεις της 12ης Ευρείας Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με την απελευθέρωσή του δούλεψε στις παράνομες οργανώσεις της ΚΝΕ. Το 1973 ήταν μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας Αθήνας της ΚΝΕ και συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 με ιδιαίτερη χρέωση.
Στις πρώτες βουλευτικές εκλογές, μετά την μεταπολίτευση, ήταν υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Φωκίδας με την Ενωμένη Αριστερά.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. των Λογιστών Αθήνας και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών, στην οποία αναδείχτηκε αντιπρόεδρός της. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Χαλανδρίου, όπου κατοικούσε.
 
Ήταν από τα πρώτα μέλη του ΣΦΕΑ και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για 14 συνολικά χρόνια. 

Ήταν σεμνός και συνεπής αγωνιστής και διακρίθηκε για την αγωνιστική του στάση την μαχητικότητά του και το συλλογικό του πνεύμα.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΦΕΑ, στη σχετική ανακοίνωσή του, εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Άννα, στην κόρη του Βασιλική και στους οικείους του.

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, στις 4.30 το απόγευμα, στο κοιμητήριο Χαλανδρίου και θα είναι πολιτική.

Αναγνώστηκε 630 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.