Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, του Στέλιου Μερμίγκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 09:30 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(1 ψήφος)
Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, του Στέλιου Μερμίγκη

 

Απ’ τα «χρυσά κουτάλια» στους δίσκους με τα κόλλυβα

 

Πηγή: Agriniostories.gr

Η είσοδος της Ελλάδας στην ΕΟΚ αρχικά και στη συνέχεια στην ΕΕ ξεκίνησε με την φιλοδοξία ότι θα τρώμε με χρυσά κουτάλια αφήνοντας για τα καλά πίσω μας την Ψωροκώσταινα. Όμως δεν ήταν μόνο οι οικονομικοί λόγοι που χρησιμοποιούνταν από τους ντόπιους θιασώτες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως επιχείρημα.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η προσδοκία για μετατροπή των κρατικών μας δομών στα πρότυπα των σύγχρονων δυτικών ευρωπαϊκών δημοκρατιών με θεσμούς και δομές αξιόπιστες, λειτουργικές που θα σέβονται τον πολίτη διαφυλάσσοντας την ισονομία και ισοπολιτεία, καταργώντας την πελατειακή λογική και την εργαλειοποίησή του από τη μεριά των κυβερνήσεων προκειμένου να εξασφαλίζουν μόνιμη εκλογική πελατεία.

Τέσσερεις δεκαετίες μετά τις μεγαλεπήβολες αυτές δηλώσεις και προσδοκίες μπορούμε να συνοψίσουμε με μερικές εικόνες για το τι έχει επιτευχθεί από όλους όσους μας κυβέρνησαν αυτά τα χρόνια.

Θα αποφύγω να μιλήσω για την αδυναμία τους να θωρακίσουν τη χώρα με έργα υποδομών που θα απέτρεπαν τις οδυνηρές συνέπειές τους από διάφορα φαινόμενα όπως σεισμοί, πλημύρες, φωτιές, την αδυναμία τους να συντάξουν δασικούς χάρτες, κτηματολόγιο, γενικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, την αδυναμία τους να πληρώνουν τους χιλιάδες ανθρώπους που βγαίνουν στη σύνταξη, την ανικανότητα τους να διενεργήσουν μια απογραφή στη χώρα, την άρνηση τους να εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι σε διάφορους ελεύθερους επαγγελματίες ή να αφήνουν για μήνες απλήρωτους γιατρούς ή εργαζόμενους για δεδουλευμένες υπερωρίες τους, όπως οι γιατροί της πρωτοβάθμιας υγείας της Αττικής.

Όλα αυτά ωχριούν μπροστά στην αδυναμία τους να εξασφαλίσουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα σε δεκάδες διασωληνωμένους συμπολίτες μας αφήνοντας τους καθημερινά σε θαλάμους εκτός κλινών ΜΕΘ. Τελικά η εικόνα που χαρακτηρίζει τη χώρα μας σήμερα είναι η εξής: ένας δημοσιογράφος όπως ο Τράγκας ανήκει απ’ ότι φαίνεται στην κοινότητα των VIPs και βρίσκει άμεσα κλίνη ΜΕΘ και μάλιστα για προληπτικούς λόγους, ενώ ένας άλλος φερόμενος επίσης ως δημοσιογράφος ο Φουρθιώτης απαιτεί και λαμβάνει μια ντουζίνα αστυνομικούς για τη φύλαξή του από το αρμόδιο υπουργείο.

Αν λοιπόν η πορεία προς τας «Ευρώπας» από όλους αυτούς τους θιασώτες των δήθεν μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού μας οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα νομίζω ότι ήρθε η ώρα να βγουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα από όλους εκείνους που πίστεψαν σε όλα αυτά. Πλέον το χρωστάμε στα παιδιά μας και στους χιλιάδες νεκρούς μας.

 

Αναγνώστηκε 202 φορές
Στέλιος Μερμίγκης

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.