Εκτύπωση Σελίδας

Το Αγαθονήσι και οι ψαράδες του κομμάτι από το σώμα μας, Του Σταμάτη Κυριάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 19:51 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Πολλοί ήταν αυτοί που προέβλεπαν ότι ο Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα θα ηρεμούσε.

 

Εμείς είμαστε από τους ελάχιστους που είπαν ότι η μετά –δημοψήφισμα εποχή θα είναι ούτως η άλλως μια εποχή που ο Ερντογάν θα …τραβήξει το σχοινί.

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι   όσων γράφτηκαν για το δημοψήφισμα, ο Ερντογάν βομβάρδισε θέσεις των Κούρδων στο Ιράκ με 70 νεκρούς Κούρδους μαχητές και αντίστοιχες θέσεις των Κούρδων μαχητών στην Βόρεια Συρία με περίπου δέκα νεκρούς.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 25 Απριλίου τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν Κούρδους Γιαζίντι και Πεσμεργκά στην περιοχή Σιντζάρ του βορειοδυτικού Ιράκ και το κουρδικό επιτελείο στη βορειοανατολική Συρία.

Ήδη το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει εκδώσει ανακοίνωση (δια της εκπροσώπου Τύπου Μ. Ζαχάροβα) με την οποία  καταγγέλλει την Τουρκία ότι «παραβίασε θεμελιώδεις αρχές των σχέσεων μεταξύ κυβερνήσεων».

Την ίδια στιγμή το καθεστώς Ερντογάν συλλάμβανε …μερικές χιλιάδες Τούρκους «αντικαθεστωτικούς – πραξικοπηματίες»  και έδινε στην δημοσιότητα λίστα μερικών ακόμη δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών που τους έβγαζε σε διαθεσιμότητα ως οπαδούς του Αμπτουλάχ Γκιουλέν.

Πλέον καμιά χώρα στον κόσμο δεν έχει τόσους φυλακισμένους όσους έχει η Τουρκία του Ερντογάν.

Σαν να μην αρκούσαν  του Ερντογάν όλα αυτά ξαφνικά ανακάλυψε και το …Αγαθονήσι, ένα μικρό νησάκι  λίγα μίλια νότια της Ικαρίας με ελάχιστους  φιλήσυχους κατοίκους.

Είναι πολύ πιθανόν οι «Ευρωπαίοι εταίροι» μας να μην γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του απώτατου συνόρου της «ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπης».

Βασικά φαίνεται να είναι απασχολημένοι με την λεηλασία μας.

Έτσι και αλλιώς λίγοι γνώριζουν την ύπαρξη και την πανάρχαια Θουκιδίδεια ιστορία   αυτού του μικρού νησιού

Στην πρόσφατη ιστορία του το Αγαθονήσι (το 1912) ακολουθώντας τη μοίρα των Δωδεκανήσων, περιήλθε στην ιταλική κατοχή.

Στο Αγαθονήσι πραγματοποιήθηκε η πρώτη πράξη της Εθνικής μας αντίστασης κατά τον πόλεμο του 1940-1941.

Τη νύχτα της 17ης προς 18ης Νοεμβρίου 1940 ο Δωδεκανήσιος γιατρός Βάσσος Βέργης μαζί με οχτώ φίλους του και τρεις ναύτες ξεκίνησαν από τη Σάμο με ένα καΐκι και αποβιβάστηκαν στο Αγαθονήσι. Σκοπός τους ήταν να πιάσουν Ιταλούς αιχμαλώτους για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις Ιταλικές δυνάμεις στα Δωδεκάνησα.

 Το 1943 το Αγαθονήσι το κατέλαβαν οι Γερμανοί και ενσωματώθηκε οριστικά στην Ελλάδα στις 7 Μαρτίου 1948.

Το Αγαθονήσι αναγνωρίσθηκε σε ιδιαίτερη Κοινότητα το 1954 και έγιναν διάφορα έργα ανάπτυξης: Διανοίξεις και τσιμεντοστρώσεις δρόμων, η λειτουργία αυτόνομου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η κατασκευή λιμένα, η λειτουργία ελικοδρομίου, η κατασκευή δικτύου ύδρευσης.

Οι κάτοικοι του είναι κατά κύριο λόγο εργάτες αλιείας.

Η κυβέρνηση Ερντογάν αμφισβητεί την Ελληνικότητα του νησιού  με τον ίδιο εξωφρενικό τρόπο που αμφισβητεί οτιδήποτε άνηκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Προφανώς θέλει να συσπειρώσει τον Τούρκικο λαό υπό την ηγεμονία της Άγκυρας και των οικονομικών συμφερόντων που εκπροσωπεί  δημιουργώντας την εικόνα μιας Τουρκίας σε κατάσταση πολιορκίας από αδίστακτους εχθρούς που απειλούν να την συρρικνώσουν.

Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα του Τούρκικου λαού που σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ταυτόχρονα πρέπει να υπερασπιστούμε τους  κατοίκους των νησιών του Αιγαίου από την αδιανόητη απειλή ενός καθεστώτος που βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη στιγμή.

Το Αγαθονήσι όπως και κάθε νησί του Αιγαίου (Ελληνικό Ή Τούρκικο)   δεν «ανήκει μόνο στα ψάρια του»  αλλά και στους ψαράδες του που μπορούν να ζουν ειρηνικά και να συνεργάζονται στον αγώνα για την επιβίωση χωρίς  τα κηρύγματα μίσους εκατέρωθεν.

Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η εδαφική μας ακεραιότητα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση με κανέναν ούτε στο πλαίσιο διμερών παζαριών ούτε στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής λυκοσυμμαχίας.

Το Αγαθονήσι και οι ψαράδες του είναι κομμάτι από το σώμα μας.

·      Κάτω τα χέρια από τους Τούρκους αγωνιστές και τον ηρωικό κουρδικό λαό!

·      Κάτω τα χέρια από τα νησιά του Αιγαίου!

Αναγνώστηκε 1875 φορές Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 23:23
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ KOMMON