Εκτύπωση Σελίδας

Δημοψήφισμα: Το ΟΧΙ του μέλλοντός μας. Του Παναγιώτη Φραντζή

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2015 11:17 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Η παρακμή έχει ένα άσχημο γέλιο. Νανά Μούσχουρη, Σάκης Ρουβάς, Νίκος Πορτοκάλογλου υπογράφουν μαζί με τον Τίτο Πατρίκιο και τον Άγγελο Δεληβοριά - μπαίνουν στην ίδια λίστα του «ΝΑΙ στην Ελλάδα, ΝΑΙ στο ευρώ» μαζί με καμιά ογδονταριά ακόμα προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και των γραμμάτων.

 

Άνθρωποι με φτωχή πολιτική αντίληψη, χαμηλή όραση, μικρές φιλοδοξίες, και με τους δικούς τους υπολογισμούς, δεν έχουν καταλάβει Χριστό από την κρίση που περνάμε και τι θα φέρει. Άλλοι έχουν καταλάβει ότι απειλούνται και φροντίζουν να σώσουν το τομάρι τους. Με καθοδήγηση λαμπρή από στελέχη τραπεζών βγαίνουν και στήνουν άστοχα συνθήματα και δημόσιες παρεμβάσεις σιγοντάροντας τον πληρωμένο φόβο που παίζει στα κανάλια. 

 

Ζούμε την κρίση, αυτή έφερε τα μνημόνια. Η νέα μεσαία τάξη - επαγγελματίες, μεσαία στελέχη επιχειρήσεων - και ίσως ένα τμήμα της νέας εργατικής τάξης που επηρεάζεται αξιακά από την αστική τάξη ερμηνεύει την κρίση ως προϊόν του κράτους, του κρατικού συνδικαλισμού, του δημοσίου. Βλέπει την Ευρώπη ως εξέλιξη, ως προορισμό, σαν άρνηση της καθυστέρησης που επικρατεί στην Ελλάδα.

 

Η αλήθεια είναι ότι οι παλιές συμμαχίες του κράτους που είχαμε στην Ελλάδα ενοχοποιούνται καθώς ξεπερνιούνται από τις «νέες συμμαχίες» που νομίζουν ότι θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα και ότι θα φέρουν το νέο. Δεν βλέπουν το αντιπαραγωγικό στις υπέρογκες αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, δεν βλέπουν το αντιπαραγωγικό στις υπερωρίες στο μάρκετινγκ και στις υπηρεσίες. Δεν βλέπουν τη φθορά της εργατικής δύναμης που αμείβεται στο όριο της φτώχειας.

 

Ζούμε την εποχή που θα φέρει το νέο, αλλά δεν είναι αυτό που νομίζουν. Είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν, είτε με ΟΧΙ είτε με ΝΑΙ, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, έρχεται εξεγερμένη φτώχεια.

 

Το δημοψήφισμα δεν το έφερε ο Τσίπρας, το έφερε η ταξική πάλη. Που δεν επιτρέπει στον Τσίπρα να υπογράψει ό,τι του φέρουν. Προφανώς το ΟΧΙ του Τσίπρα δεν είναι ένα ΟΧΙ εργατικό, ένα ΟΧΙ μέχρι το τέλος. Αλλά η διαίρεση της κοινωνίας δείχνει ότι κατά βάση το ΟΧΙ είναι της εργατικής τάξης, ενώ στο ΝΑΙ συναθροίζονται οι παλιές και νέες συμμαχίες του κράτους της αστικής τάξης. Τι είναι ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ; Είναι με το νέο; Τι είναι οι μάνατζερ των ευρωπαϊκών προγραμμάτων; Και τι είναι οι καθεστωτικοί μεσάζοντες δημοσιογράφοι;

 

Το ΟΧΙ είναι των φτωχών, που κάποιοι λένε πως δεν ξέρουν. Μα στους φτωχούς ανήκει ο κόσμος. Και η Ευρώπη από τις εξεγέρσεις των φτωχών είναι φτιαγμένη. Για αυτούς γεννήθηκε ο Διαφωτισμός. Όχι για το Παλαιό Καθεστώς. Λοιπόν για να τελειώνουμε: Με την Ευρώπη μας είναι το ΟΧΙ. Με την Ευρώπη που αντιστέκεται στη βαρβαρότητα του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Η Ε.Ε. είναι η πρωτοπορία, ο πρώτος μηχανικός αυτής της βαρβαρότητας. Είναι το επιτελείο της φτηνής εργασίας, της εξοντωτικής δουλειάς, χωρίς δικαιώματα, είναι το βασίλειο της ελευθερίας του μεγάλου κεφαλαίου, του εξαφανισμένου ελεύθερου χρόνου μας.

 

Την Κυριακή λέμε ΟΧΙ στα σχέδια της Ε.Ε. Όχι στην υποταγή. Είμαστε με την Ευρώπη, όχι του παρόντος, αλλά του μέλλοντός μας. Την Ευρώπη της ελευθερίας, τη δημιουργίας και της συνεργασίας. Αλλά για να φτάσουμε εκεί θα χρειαστούν οι εξεγέρσεις, οι επαναστάσεις των φτωχών. Αυτών που αυθόρμητα και συνειδητά είναι με το ΟΧΙ. Και η κίνησή τους, η απόφασή τους να φτάσουν στο ΟΧΙ την Κυριακή είναι υπόσχεση και προετοιμασία του μέλλοντος των σκληρών κοινωνικών αναμετρήσεων που θα αλλάξουν την Ελλάδα και την Ευρώπη. 

 

 

 

Εικ.: Μανώλης Χάρος. Η Αρπαγή της Ευρώπης

 

 

 

Αναγνώστηκε 2800 φορές Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 23:24
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ KOMMON