20.6 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θοδωρής Παναγιωτόπουλος (Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα): «ανεξάρτητη δράση των κατοίκων απέναντι στην τοπική και κεντρική εξουσία»

 

 « Η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση είναι μία νέα δημοτική κίνηση, που προήλθε μέσα από την ανάγκη ότι στο σήμερα, στην πόλη του Βύρωνα, υπάρχει η ανάγκη να εκφραστεί μια νέα ενωτική μετωπική προσπάθεια, που θα ταράξει τα νερά και το κατεστημένο στην πόλη.» δηλώνει ο Θοδωρής Παναγιωτόπουλος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Ρ.Ε.Κ . και μέλος της συλλογικής εκπροσώπησης της Κίνησης.

 

Ποια είναι η πολιτική ταυτότητα και η διαδικασία συγκρότησης του;

Αρχικά να ευχαριστήσουμε για την ευκαιρία που μας δίνεται να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας.

Η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση είναι μία νέα δημοτική κίνηση, που προήλθε μέσα από την ανάγκη ότι στο σήμερα, στην πόλη του Βύρωνα, υπάρχει η ανάγκη να εκφραστεί μια νέα ενωτική μετωπική προσπάθεια, που θα ταράξει τα νερά και το κατεστημένο στην πόλη.  Μετά από ανοιχτές διαδικασίες και συνελεύσεις συγκροτήθηκε η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση.

Ενεργοί πολίτες της πόλης κινημάτων και άνθρωποι από διαφορετικά ρεύματα και μέτωπα της αριστεράς που ανησυχούμε  και  αναπτύσσουμε κινηματική  δράση, με πίστη στην ριζοσπαστική και ανεξάρτηση δράση των κατοίκων αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε, μια πολιτική κοινωνική ριζοσπαστική  συλλογικότητα των κατοίκων του Βύρωνα. Μια δημοτική συλλογικότητα που δεν θα είναι κομματική παράταξη αλλά θα μπορεί σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα να ενώσει τους μαχόμενους κατοίκους της πόλης μας.

Πως κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης για την Τοπική αυτοδιοίκηση;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει και βαθαίνει την μεταρρύθμιση των ΟΤΑ.  Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, οι οποίες κατά την γνώμη μου δεν ήταν ποτέ τοπική αυτοδιοίκηση, εξελίσσονται όλο και περισσότερο σε τοπικό κράτους και σε ένα μηχανισμό επιβολής και εφαρμογής της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της κεντρικής εξουσίας, στις τοπικές κοινωνίες. Με τα σχέδια Καποδίστρια, Καλλικράτη στη συνεχεία  και  Κλεισθένη σήμερα, έχει ανοιχθεί ο δρόμος για την μετατροπή των Δήμων σε μηχανισμούς επιβολής μιας άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις, και τα οικονομικά συμφέροντα με τη στήριξη και τις υποδείξεις της ευρωζώνης και της ΕΕ.  Μεταφέρονται από το κέντρο προς τους δήμους όλο και περισσότερες αρμοδιότητες χωρίς όμως να συνοδεύονται με την ανάλογη κρατική χρηματοδότηση και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.  Με αυτό τον τρόπο θα οδηγήσουν τους δήμους να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια ή να παραχωρούν υπηρεσίες-χρυσάφι(όπως η καθαριότητα και η ανακύκλωση) σε ιδιώτες, κάτι που γίνεται ήδη από σήμερα.

 Χαρακτηριστικό της πολιτικής που εφαρμόζεται στους Δήμους και συνεννούουν και εφαρμόζουν όλοι οι Δήμαρχοι είναι ο θεσμός της «κοινωφελούς εργασίας» που αποτελεί την απόλητη ελαστικοποίηση της εργασίας και την καταπάτηση των όσων εργατικών δικαιωμάτων έχουν μείνει.

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τον νέο εκλογικό νόμο, έφερε την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ποια είναι η γνώμη σας.

Ο νέος εκλογικός νόμος που έφερε η κυβέρνηση είναι όντως αναλογικότερος αλλά δεν έχει καμία σχέση με απλή αναλογική. Ενώ εφαρμόζει την απλή αναλογική για την εκλογή δημοτικών συμβουλίων, διατηρεί την 2η Κυριακή για την εκλογή δημάρχου, διατηρεί το δημαρχο-κεντρικό μοντέλο και έχει υποβαθμισμένο το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου αφού δεν μπορεί να καθαιρέσει δήμαρχο ή να ψηφίσει άλλον. Το νέο σύστημα εκλογής δημάρχων οδηγεί σε μια «νεοφιλελεύθερη» απολιτικοποίηση, όπου υποβαθμίζονται τα προγράμματα και συλλογικότητες και προωθείται η λογική ότι το ζήτημα είναι ατομικά ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής.

Επίσης ο νέος εκλογικός νόμος διατηρεί και βάζει νέα τεχνικά εμπόδια για την συμμετοχή στις εκλογές. Το πλαφόν στον αριθμό των υποψηφίων, η ποσόστωση γυναικών, τα παράβολα για τους υποψηφίους, η πληρωμή των ψηφοδελτίων κλπ, αποτελούν τεχνικά εμπόδια για να συμμετέχει κάθε κάτοικος ή συλλογικότητα κατοίκων που θέλει στις εκλογές.  

Στον Βύρωνα η αριστερά δεν κατόρθωσε να συγκροτήσει ενιάιο, ενωτικό ψηφοδέλτιο. Πως το αντιμετωπίζετε αυτό;

Δυστυχώς και στο Δήμο Βύρωνα η μαχόμενη αριστερά κατεβαίνει διασπασμένη και πολυκατακερματισμένη. Την στιγμή μάλιστα, που η προηγούμενη δημοτική αρχή, στο όνομα της αριστεράς, εφάρμοσε όλη την νεοφιλελεύθερη πολιτική, τσάκισε την ελπίδα χιλιάδων βυρωνιωτών, και η δεξιά αντιπολίτευση ετοιμάζεται για ακόμα πιο νεοφιλελεύθερη επίθεση.

Εμείς πιστεύουμε ότι σε αυτό μπορούσε να εκφραστεί μια άλλη ελπίδα. Μια ελπίδα όπου θα έλεγε ότι η πολιτική που ασκείται στον Δήμο δεν είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους, τον λαό και συνολικά τους κατοίκους του Βύρωνα.

Μια  συνεργασία όλων των μαχόμεων δυνάμεων της αριστεράς στην πόλη του Βύρωνα, πάνω σε ένα ριζοσπαστικό μαχητικό πρόγραμμα που θα έβαζε μπροστά τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα, θα δημιουργούσε μια άλλη δυναμική. Μια δυναμική και εκλογική, που θα δημιουργούσε και ένα εκλογικό ρήγμα αλλά κυρίως στα κινήματα και τους αγώνες μετά τις εκλογές.

Δυστυχώς όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις(Λαϊκή Συσπείρωση, Αριστερή Παρέμβαση) φαίνεται να μην καταλαβαίνουν την κρισιμότητα της κατάστασης και την συγκέντρωση δυνάμεων που απαιτείται για να αντεπιτεθεί ξανά το λαϊκό κίνημα. Έβαλαν μπροστά για άλλη μια φορά την κομματική καταγραφή και συσπείρωση και όχι την απάντηση του κινήματος. Χαρακτηριστική αυτή της κολτούρας ήταν η απάντηση των συντρόφων της Αριστερής Παρέμβασης, στο ενωτικό κάλεσμα που κάναμε, «ότι εμείς είμαστε εδώ 24 χρόνια αν θέλετε μπορείτε να έρθετε σαν μέλη μας, δεν κάνουμε συνεργασίες με συλλογικότητες».

Ποια μπορεί να είναι η συμβολή των αυτοδιοικητικών σχημάτων στην υπόθεση της ανασυγκρότησης και αντεπίθεσης της αριστεράς;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν σίγουρα μια αυτοτέλεια σε σχέση με τις βολευτικές εκλογές και ο κόσμος μπορούμε να πούμε ότι ψηφίζει κάπως πιο «ελεύθερα» σε σχέση με την κομματική του στράτευση.  Ιδιαίτερα για την αριστερά ήταν πάντα πιο εύκολο να έρθει σε επαφή, να επικοινωνήσει και να εκφράσει την δυσφορία απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική ενός ευρύτερου κοινωνικού δυναμικού.  

Αυτό πιστεύω θα μπορούσε να γίνει και σε αυτές τις εκλογές αν η πλειοψηφίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ και της ΛΑΕ είχαν μια διαφορετική γραμμή. Θα μπορούσαν να γίνουν η αφορμή για να ξανασυσπειρωθεί από τα κάτω το αγωνιστικό δυναμικό, μέσα από διαδικασίες βάσης να συγκροτήσει αριστερά ανεξάρτητα σχήματα, να δημιουργήσει μια ελπίδα μιας ενωτική εργατικής-λαϊκής αντιπολίτευσης με μαζικούς όρους.

Η προσπάθεια της ΡΕΚ στο Βύρωνα πιστεύω ότι έχει  τέτοια χαρακτηριστικά αφού προσπαθούμε αγωνιστές από διαφορετικές οργανώσεις και ανένταχτοι μαχητικοί πολίτες να δημιουργήσουμε μια μαχητική συλλογικότητα. Αυτό θα ήταν μια ουσιαστική προσπάθεια ανασυγκρότησης της αριστεράς και του μαζικού κινήματος

Ο Βύρωνας, ένας  δήμος συνδεδεμένος με την προσφυγιά και τα εργατικά στρώματα σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Ποια ιεραρχείτε ως σπουδαιότερα;

Είμαι αυτό που λέμε γέννημα-θρέμμα Βυρωνιώτης.  Από όσο θυμάμαι ο δήμος Βύρωνα σήμερα βρίσκεται από κάθε άποψη στην χειρότερη κατάσταση που ήταν ποτέ. Σίγουρα σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι μνημονιακές πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και η τοπική εξουσία του κ. Κατωπόδη έγινε το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην πόλη και προσπάθησε να εφαρμόσει κάθε αντιλαϊκή πολιτική και έχει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση της πόλη σήμερα. Κατά την γνώμη μας τα σημαντικότερα ζητήματα που υπάρχουν στην πόλη μας είναι τα εξής:

·         Ο συνεχώς μειούμενος προϋπολογισμός, τα υπέρογκα δημοτικά τέλη για τους κατοίκους.

·         Η εφαρμοργή όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και ειδικά των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και η ανεργία.  Δεν έγινε καμία προσπάθεια για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, κανένα μέτρο υπεράσπισης των ανέργων.

·         Η καταπάτηση των ελεύθερων χώρων και του Υμηττού. Όλες οι πλατείες έχουν γίνει έρμαιο στα τραπεζο-καθίσματα των μαγαζιών με την ευλογία της δημοτικής αρχής. Η δημοτική αρχή σχεδίαζε να κάνει το βουνό του Υμηττού μια απέραντη χωματερή μέσω σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων που ήθελε να δημιουργήσει στο βουνό ενώ έχει εγκαταλείψει ουσιαστικά την προστασία του.

·         Υποβάθμιση και κοινωνικών υπηρεσιών. Οι κοινωνικές υποδομές στην πόλη είναι ελάχιστες. Όσες υπάρχουν είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση από άποψη υποδομών ενώ για όλες οι δημότες πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

 

Οι δικές σας προτάσεις και προτεραιότητες;

Οτιδήποτε αφορά την ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης μας, δεν είναι ξένο για εμάς και αποτελεί προτεραιότητα. Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αναπτυχθεί η ανεξάρτητη δράση των κατοίκων απέναντι την τοπική και κεντρική εξουσία για όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα. Φυσικά έχουμε επίγνωση ότι για να μπορέσει ριζικά να αλλάξει ριζικά η ζωή μας στην πόλη, στην εργασία μας, στις σπουδές χρειάζεται ανατροπή των ευρωμνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, η σύγκρουση και η ρήξη με την ΕΕ, ο αγώνας έναντια στον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, τον νεοφασισμό που ανεβαίνει και την πολεμική απειλή που πλησιάζει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτά θα γίνουν μονοκόμματα ή μέχρι τότε δεν μπορούμε να έχουμε βελτιώσεις στην ζωή μας.  Έχουμε βαθιά πίστη ότι μπορούν να υπάρξουν νίκες και κατακτήσεις στο σήμερα που θα βελτιώνουν την ζωή των κατοίκων στην πόλη σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ότι κάτω από προϋποθέσεις μαζί με ένα μαχητικό κίνημα κατοίκων θα μπορούσε να υπάρξει και μια μαχητική δημοτική αρχή που θα συνέβαλε σε φιλολαϊκή και ανατρεπτική πολιτική. 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ