21.8 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η αμαρτωλή Αττική Οδός, του Σαράντου Φράγκου


Πηγή: Facebook

 

Η ”σπονδυλική στήλη” του Αττικού οδικού δικτύου, η πιο ”εμβληματική επένδυση” μαζί με το νέο αεροδρόμιο της τελευταίας τριακονταετίας, σύμφωνα με τους ιεροφάντες της ”ελεύθερης” αγοράς.

 

Μέχρι και τούτη την ώρα 1.200 αυτοκίνητα από τα συνολικά 4.000 που είχαν εγκλωβιστεί, μαζί με οδηγούς και επιβαίνοντες παραμένουν αιχμάλωτα στα χιόνια, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού προστασίας του πολίτη.

 

Οι ευθύνες -λέει- στη διαχειρίστρια εταιρεία και όχι στην επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους.

 

Αττική οδός, αυτό το καμάρι των 48 χιλιομέτρων με στοές, με σήραγγες, με παράπλευρα έργα και προπαντός με εγκαταστάσεις ασφάλειας που κανένας άλλος δρόμος δεν έχει να επιδείξει. Μεταξύ των πολλών συστημάτων ασφάλειας που διαθέτει, είναι το ειδικό κλειστό κύκλωμα καμερών παρακολούθησης συνδεμένο με το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας που ανιχνεύει κάθε συμβάν και ενημερώνει τις μονάδες παρέμβασης για άμεση βοήθεια. Διαθέτει αισθητήρες οδοστρώματος, σύστημα ΤΕΤRA που επικοινωνεί με τις μονάδες περιπολίας, ηλεκτρονικούς πίνακες μεταβαλλόμενων μηνυμάτων κι ένα σωρό ακόμα.

 

Όλα αυτά τα πανάκριβα συστήματα που βουλιάξανε στο πρώτο χιόνι της ”ελπίδας”.

 

”Αττική-οδός”, ένα φαραωνικό έργο-βιτρίνα, προϋπολογισμού μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, που τελικά στοίχισε σχεδόν τρεις φορές πάνω. [ 1,30 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την κοινοπραξία κατασκευής, ”Αττική οδός Α.Ε.” ]. Και αυτό το υπερβάλλον κόστος αποπληρώθηκε από το δημόσιο, δηλαδή από τα υποζύγια τους φορολογούμενους, που χρηματοδότησαν το έργο κατά 35%!

 

Αν ακόμα και σήμερα, κάποιος προσπαθήσει να αναζητήσει την αρχική σύμβαση κατασκευής του έργου θα ματαιοπονήσει. Και τούτο γιατί η ”κοινοπραξία” είχε συνάψει δεκάδες συμβάσεις ”τροποποιητικές”. Με υπεργολάβους, εργολάβους, υπό-εργολάβους και εταιρίες-μέλη της ”κοινοπραξίας” που άλλαζαν επωνυμία και ΑΦΜ, κάθε Κυριακή.

 

Αυτές οι εταιρείες-φαντάσματα απορροφούσαν μόνο τα κέρδη. Στη συνέχεια εξαφανίζονταν αφήνοντας χρέη παντού, στους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία.

 

Χαρακτηριστική περίπτωση η εταιρεία ”ΑΛΦΑ-Μπετόν-Αφοι Αλαφογιάννη Α.Ε”, που ήταν ο βασικός προμηθευτής μπετόν σε όλα τα εμβληματικά έργα εκείνης της εποχής, όπως η Αττική-οδός, και το νέο αεροδρόμιο. Αυτή η ”κυρία” μετά την ολοκλήρωση των έργων το 2004, βάρεσε σκιώδη πτώχευση αφήνοντας χρέη δεκάδων εκατομμυρίων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και απολυμένους χωρίς αποζημίωση. Η ΄΄κυρία” αυτή ακόμα και σήμερα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των μεγαλο- οφειλετών του δημοσίου.

 

Επιχειρηματίες, εργολάβοι, μεσάζοντες, πολιτικοί, δημοσιογραφικά δεκανίκια, ένας εσμός συμφερόντων που ακόμα δεν έχει λογοδοτήσει.

 

Αυτός που λογοδοτεί καθημερινά είναι μόνο ο εργαζόμενος με το σαραβαλάκι του που πάει στη δουλειά του, που για κάθε είσοδο στην Αττική-οδό, έστω και για 500 μέτρα, πληρώνει 2,80 ευρώ!

Είναι αυτός, που ενώ πλήρωσε τα 2,80 ευρώ, χώθηκε στο χιόνι και ξεπάγιασε. Εκεί πάνω στην άσφαλτο του αμαρτωλού δρόμου…

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ