Βασιλική Γαλιατσάτου

«Είμαστε σε πόλεμο!» ,«Έχετε αίμα στα χέρια σας», «Θέλουμε να έχουμε την επιλογή» είναι μόνο μερικά από τα συνθήματα που ακούγονται δυνατά στους δρόμους της Πολωνίας τις τελευταίες μέρες.

Οι δρόμοι της Βαρσοβίας αλλά και όλης της χώρας ξεχείλισαν από διαδηλώτριες και διαδηλωτές μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας να απαγορεύσει την άμβλωση στην περίπτωση της σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου επειδή  «δεν συνάδει» με το Σύνταγμα. Ήδη βέβαια από το 1993 η τότε κυβέρνηση μαζί με την ηγεσία της καθολικής εκκλησίας είχαν νομοθετήσει την απαγόρευση των κατ’ επιλογή αμβλώσεων των γυναικών.

 

Μέσα στην τρικυμία παλεύει  να φτάσει στην πατρίδα του, να επιστρέψει -για δεύτερη φορά- από ένα ταξίδι θανάτου, το οποίο ωστόσο δε δίστασε στιγμή να κάνει.

 

 

Ο Βασίλης Δημάκης τον Απρίλιο του 2018, μετά από 32 ημέρες απεργίας πείνας και 8 ημέρες απεργίας δίψας, καθώς και κινητοποιήσεων χιλιάδων αλληλέγγυων είχε «κερδίσει» το δικαίωμα του στην εκπαιδευτική άδεια με βραχιολάκι.H πλήρης διάψευση των υποσχέσεων του Υπουργείου απέναντι του είναι ακόμη μία στιγμή που η ανάσα μας κόβεται. Ο Βασίλης, παρά τη διαβεβαίωση της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, δεν είχε μεταφερθεί στο κελί του, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την εκπαίδευσή του. Ξεκινάει λοιπόν για τρίτη φορά απεργία πείνας για να διεκδικήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του.

 

Ομόφωνα ένοχοι για ομαδικό βιασμό και ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κρίθηκαν από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ο Μανώλης Κούκουρας και ο Αλέξανδρος Λουτσάι, στη δίκη για τη γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη. Η ποινή τους ορίστηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία και 15 χρόνια για το βιασμό. 

 

«Ας αποδοθεί δικαιοσύνη κι ας καταστραφεί ο κόσμος όλος»

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.