14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η διάσωση του αστροναύτη Vande Hei κι άλλες ιστορίες ρωσικής …βαρβαρότητας του Σταμάτη Κυριάκη


 

Ενώ τα μάτια της ανθρωπότητας ήταν στραμμένα στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία , ψηλά στα αστέρια διαδραματίζονταν ένα θρίλερ που ελάχιστα απασχόλησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή. Πριν από ένα χρόνο περίπου, από τα κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στην Σιβηρία εκτοξεύτηκε ένα διαστημόπλοιο που μετέφερε τρείς αστροναύτες στον κοινό Αμερικανορώσικο διαστημικό σταθμό. Οι δύο αστροναύτες ήταν Ρώσοι και ο ένας Αμερικάνος.

Ο εν λόγω διαστημικός σταθμός λειτουργεί με συστήματα προώθησης Ρώσικα και με ηλεκτρονικά συστήματα Αμερικάνικα. Οι τρείς αστροναύτες εργάσθηκαν εκεί περίπου ένα χρόνο.

Εν τω μεταξύ στην Γή προέκυψε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύγκρουση Ρωσίας – ΗΠΑ. Ήρθε λοιπόν η ώρα να στείλουν οι Ρώσοι διαστημόπλοιο για να μεταφέρει τους τρείς αστροναύτες στην Γη.

Η NASA έπρεπε όμως να καταθέσει στον λογαριασμό της Roscosmos τα ναύλα για το Αμερικάνο αστροναύτη. Η Roscosmos απαιτούσε (δικαίως) να κατατεθεί το ποσόν (των δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων) σε ρούβλια και σε συγκεκριμένη τράπεζα ώστε να μην δεσμευτούν ένεκα των κυρώσεων. Η ΝΑΣΑ δήλωσε ότι αδυνατεί.

Εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, γενικός διευθυντής της ρωσικής ομοσπονδιακής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos ερωτηθείς από δημοσιογράφο «τι θα γίνει τώρα;» (προφανώς χαριτολογώντας) απάντησε: «Θα πάμε να πάρουμε εμείς τους δικούς μας και ας πάνε οι Αμερικάνοι να πάρουν τον δικό τους».

Αυτό βέβαια ήταν αδύνατο διότι μια αποστολή της ΝΑΣΑ για να ετοιμαστεί θα απαιτούνταν πολύς χρόνος οπότε ο Αμερικάνος αστροναύτης ή θα είχε πεθάνει ή θα είχε τρελαθεί μόνος τους στον διαστημικό σταθμό.

Προσφέρθηκε τότε ο πολύς Elon Musk να στείλει αυτός δικό του διαστημόπλοιο διάσωσης αλλά ουδείς τον πήρε στα σοβαρά.

Τα δυτικά ΜΜΕ μίλησαν ακόμα μια φορά για την «βαρβαρότητα των Ρώσων» αδυνατώντας να καταλάβουν την ειρωνική διάθεση και παρότι η NASA δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εγκαταλειφτεί ο αστροναύτης στον διαστημικό σταθμό και ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά.

Τελικά οι τρείς αστροναύτες επέστρεψαν βεβαίως στην Γη και ο Vande Hei γύρισε στις ΗΠΑ.

Μιας όμως και τόφερε η κουβέντα για την «Ρώσικη βαρβαρότητα» είχαμε και ένα άλλο περιστατικό «βαρβαρότητας» τις τελευταίες μέρες.

Ρώσικη βαρβαρότητα Νο 2

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Λουντμίλα Ντενίσοβα ήταν μέχρι πρότινος επίτροπος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Λέμε του «Ουκρανικού Κοινοβουλίου» ενώ θα έπρεπε να πούμε του «ότι απέμεινε εκ του Ουκρανικού Κοινοβουλίου» καθότι αυτό αποτελείται μόνο από το κόμμα του Ζελένσκυ. Τα υπόλοιπα κόμματα είναι στην παρανομία ή στις φυλακές.

Έστω και έτσι λοιπόν , το «Ουκρανικό Κοινοβούλιο» με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να αποπέμψει την εν λόγω κυρία λόγω του ότι έλεγε ψέματα. Τι ήταν αυτό που άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές της Ουκρανικής χούντας θα αναρωτηθεί κανείς.

Η επίτροπος, λοιπόν, συνέτασσε εκθέσεις που έστελνε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και στις οποίες καταγγέλλονταν δεκάδες χιλιάδες βιασμοί μικρών παιδιών από Ρώσους στρατιώτες και άλλες ανείπωτες φρικαλεότητες που δεν χωρά ο νους του ανθρώπου.

Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης ζήτησε συγκεκριμένα ονόματα προκειμένου να διασταυρώσει τις καταγγελίες. Η «κυρία» Λουντμίλα Ντενίσοβα αναγκάστηκε να συντάξει τυχαίους καταλόγους χιλιάδων ονομάτων μικρών παιδιών που δήθεν βιάστηκαν. Τότε άρχισε μια καταιγίδα μηνύσεων γονέων που δήλωναν, άλλοι ότι είχαν φύγει από την Ουκρανία στην αρχή του πολέμου μαζί με τα παιδιά τους. Άλλοι ότι ζούσαν σε πόλεις που δεν είχαν επαφή με τα Ρώσικα στρατεύματα. Άλλοι που δήλωναν ότι τα παιδιά τους δεν βιάστηκαν ποτέ και άλλοι που δήλωναν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τις εν λόγω φρικαλεότητες.

Μπροστά στον κίνδυνο να εξευτελιστεί τελείως το λεγόμενο «Ουκρανικό κοινοβούλιο» αναγκάσθηκαν να θυσιάσουν την «επίτροπο».

Η δε Ντενίσοβα δήλωσε ότι «υπερέβαλε» και το έκανε από «αγάπη για την πατρίδα της».

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ