Το μεγαλύτερο απεργιακό κίνημα από το 1970 συγκλονίζει την Αγγλία, της Αντωνίας Πάνου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023 10:32 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(1 ψήφος)
Το μεγαλύτερο απεργιακό κίνημα από το 1970 συγκλονίζει την Αγγλία, της Αντωνίας Πάνου

 

Εδώ και μήνες, το Ηνωμένο Βασίλειο βυθίζεται σε ύφεση, με τα προβλήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο με εντυπωσιακό ρυθμό.

Ύφεση με το μεγαλύτερο απεργιακό κίνημα από το 1970, αριθμό ρεκόρ ασθενών που περιμένουν για θεραπεία, φτωχοποίηση πλατειών λαϊκών στρωμάτων. Η χώρα μπορεί να παραμένει η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά τα προβλήματα είναι υπαρκτά:

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η χώρα θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που θα υποστεί ύφεση φέτος, με συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,6%.

Το φετινό καλοκαίρι σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων τριάντα ετών, με απεργιακές κινητοποιήσεις στα τρένα, στους ταχυδρόμους, στους συλλέκτες απορριμμάτων, στους δικηγόρους και τους λιμενεργάτες. Και οι απεργίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό συμπεριλαμβάνοντας –τον Φεβρουάριο του 2023–εκτός από τους παραπάνω, τους εκπαιδευτικούς και –από το πρώην περιβόητο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας– τους νοσηλευτές και τους οδηγούς των ΕΚΑΒ. Οι απεργοί σε όλους τους τομείς απαιτούν μισθούς που να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, ο οποίος ξεπερνά το 10% εδώ και μήνες, ωθώντας εκατομμύρια Βρετανούς στη φτώχεια.