ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

«Οι καλλιτέχνες είναι σε αναβρασμό όχι μόνο για την τωρινή κατάσταση. Είμαστε σε αναβρασμό, διότι λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό ανακαλύπτουμε πόσο τα τελευταία χρόνια οι επιλογές και η συναίνεση στους όρους εργασίας που είχαν διαμορφωθεί, μας είχαν μετατρέψει στα μάτια του κράτους και του κόσμου που μας περιβάλλει, σε χομπίστες». Αυτό δηλώνει η Όλγα Σπυράκη, χορογράφος-χορεύτρια, στη σύντομη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Για την πρωτοβουλία Support Art Workers λέει ότι ήταν μια γόνιμη παρέμβαση που ενίσχυσε τη συλλογικότητα και τους δεσμούς μεταξύ των καλλιτεχνών, υποστηρίζοντας και την κοινή δράση των σωματείων. Ενώ, την ίδια στιγμή η ιδρυτική ομάδα βοήθησε τους καλλιτέχνες να αντιληφθούν ακόμα και με νομικούς όρους την υπόστασή τους ως εργαζόμενοι και τα δικαιώματα που μπορούν να διεκδικήσουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε από τον Εμανουέλ Μακρόν την περίφημη φράση «Είμαστε σε πόλεμο» (Nous sommes en guerre). Όμως, ο Γάλλος πρόεδρος δεν είπε μόνο αυτό.

 

Το Μαύρο Νερό, η νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου (εκδόσεις Κίχλη), δημιουργεί εικόνες και συνειρμούς θεολογικών αναφορών και την ίδια στιγμή οδηγεί τον αναγνώστη σε μια αργή πεζοπορία με το ερώτημα για το μέλλον του ανθρώπου σε ακραίες συνθήκες.

Τον Νοέμβριο του 2019 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα ο δίσκος «Τα Ριζά» σε μια εκπληκτική συναυλία στο Ωδείο Αθήνων. Ενόψει της δεύτερης συναυλίας που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, συναντήσαμε τον Κωστή Ζουλιάτη, πιανίστα και βασικό δημιουργικό συντελεστή του ομώνυμου σχήματος – που συμπληρώνεται από τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη (φωνή) και τον Πέτρο Λαμπρίδη (κοντραμπάσο).

 

Στις 29 Αυγούστου του ‘49 σήμανε η υποχώρηση του ΔΣΕ. Ο τρίχρονος ελληνικός εμφύλιος, η δεύτερη μετά την ΕΑΜική αγροτοεργατική επανάσταση στην Ελλάδα, μπορεί συνολικά και τελικά να αντιμετωπίζεται ως η επανάσταση η οποία, επιχείρησε αδύναμες επαναστατικές πολιτικές μετάβασης στη λαϊκή δημοκρατία με ένα πρόγραμμα που δεν επέτρεπε την ομαλή εξέλιξη του ελληνικού καπιταλισμού. Τον διατάρασσε σε όφελος των εργατικών και φτωχών αγροτικών στρωμάτων…..

Έπρεπε επομένως ή να νικήσει ή να συντριβεί.

 

Απεργία πείνας ξεκίνησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετά τη διαφωνία του εισαγγελέα των φυλακών Κασσαβέτειας Βόλου να του χορηγηθεί άδεια.

 Μια νέα έκδοση των ποιημάτων του, μια καινούργια πτήση, από τις εκδόσεις Τόπος. Ο τόμος «Μείζονα Ποιητικά» παρουσιάζεται αυτή την Πέμπτη.

 

Ο Άρης Μαραγκόπουλος μιλά στο kommon.gr για τον Τζόις και την περιπέτεια του οράματός του φωτίζοντας το αινιγματικό κείμενό του «Τζάκομο Τζόις».

 

Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών στις ΗΠΑ ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες. Η γυναίκα σηκώνει το βάρος της ανατροφής των παιδιών, όλο και περισσότερο μόνη της.

Σελίδα 1 από 5

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.