ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Κάπου ανάμεσα στον καταιγισμό ειδήσεων για τον τρόμο που χτύπησε το Μάντσεστερ και το Λονδίνο, το δέμα στον Παπαδήμο, το πένθος για τον επίτιμο και τις επινοημένες ειδήσεις τύπου Φιλιππάκη, η μικρή περιπέτεια ενός ανθρώπου -στην περίπτωσή μας, πολύ δικού μας ανθρώπου- είναι μάλλον η πιο εύφορη για σκέψη, κινητοποίηση και προβληματισμό.

 

Ο κομμουνισμός του Ρίτσου δεν είναι απλώς μιαν επιλογή, είναι συνολική θέαση του κόσμου, συνολική θέαση της δημιουργίας.  Η αστική κριτική αντιμετώπισε κι αντιμετωπίζει ακόμα τον ποιητή με στερεότυπα. 

Η απώλεια και τα στηρίγματα που χάνονται. Ένα σχόλιο με αφορμή την αναχώρηση του Leonard Cohen - του Γ.Ι.Μανιάτη

 

 

Η βράβευση του Ντύλαν αποτελεί δικαίωση για τη λογοτεχνία του μη τυπωμένου βιβλίου, για το δημοφιλές που δεν ειναι ευτελές.

 

 

Η στιγμή μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις ίδιες τις δομές με τις οποίες διοικείται και χρηματοδοτείται η τέχνη. Να μιλήσουμε για το σκαιό ρόλο των Ιδρυμάτων και των Χορηγών.

 

Ο Κλέων Γρηγοριάδης έκανε πράξη το στίχο του ποιητή Γιάννη Στίγκα «τη φωνή μου ρε, κι ας μην έχω να φάω».

 

Πολιτισμός, λαϊκός, εργατικός πολιτισμός, είναι να απελευθερώνεις, να διαφωτίζεις, να μπαίνεις στη θέση του άλλου, να σέβεσαι και να αμφισβητείς. Να αντικαθιστάς τις δομές του κυρίαρχου πολιτισμού.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.