6.9 C
Athens
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα βιβλίο κοινωνικής ιστορίας της εργατικής τάξης, της Γεωργίας Πετράκη*

 

Το βιβλίο του Γιώργου Αλεξάτου Η Εργατική Τάξη στην Ελλάδα. Κοινωνική συγκρότηση και ταξικοί αγώνες, 1940-1990 (Εκδόσεις Κουκκίδα, 2024) έχει 3 Μέρη που το κάθε ένα αντιστοιχεί με μια ιστορική περίοδο: Το πρώτο Μέρος  είναι αφιερωμένο στη δεκαετία του 1940, το δεύτερο Μέρος στη μετεμφυλιακή περίοδο μέχρι τη πτώση της χούντας και το τρίτο Μέρος αγκαλιάζει τη περίοδο 1974-1989.

Στο εσωτερικό της κάθε περιόδου ο συγγραφέας μας παρουσιάζει  την πολιτική οικονομική και κοινωνική της ιστορία, προσδιορίζει την εργατική τάξη χρησιμοποιώντας στατιστικά δεδομένα αλλά και αναλύσεις για τις συνθήκες ζωής, τα ιδεολογικά της χαρακτηριστικά,  τις σημαντικές επαγγελματικές κατηγορίες με ξεχωριστή αναφορά και στις 3 περιόδους στις γυναίκες εργαζόμενες. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η πολιτική εκπροσώπηση της εργατικής τάξης  και τελευταίο σε κάθε περίοδο  παρουσιάζεται η συνδικαλιστική δράση του εργατικού κινήματος, οι φορείς που εκπροσωπούν τα εργατικά συμφέροντα στους ταξικούς αγώνες.

Ο συγγραφέας πολυγραφότατος, έχει ένα πολύπλευρο έργο που άπτεται της πολιτικής κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας με κέντρο βάρους την εργατική ιστορία. Η προσέγγιση του προσδιορίζεται από τον ίδιο ως συμμετοχή στη μάχη για τη μελέτη της εργατικής τάξης της οποίας η ιστορία, η διαμόρφωση και η συγκρότηση έχουν αποσιωπηθεί, και με την οποία ο συγγραφέας έχει, αισθάνεται να έχει, οργανική σχέση αφού προέρχεται από εργατική οικογένεια ενώ και ο ίδιος εργάσθηκε μέχρι μια προχωρημένη ηλικίας ως οικοδόμος.

Στην Εισαγωγή του βιβλίου αναφέρεται με σαφήνεια  ο στόχος του βιβλίου να «αναμετρηθεί με την έξαλλη ιδεολογική αντεπίθεση των απολογητών του καπιταλισμού κατά των ιδεών του σοσιαλισμού, του κομμουνισμού, του μαρξισμού».

Ο συγγραφέας θέλει να απαντήσει στα ιδεολογήματα που κυριαρχούσαν στη 10ετία του ’90, του «τέλους της ιστορίας», «τέλους της ταξικής πάλης», «τέλους της εργασίας», «τέλους της εργατικής τάξης», μελετώντας την ελληνική εργατική τάξη και τους αγώνες της. Όμως, συγχρόνως, επειδή θεωρεί ότι η ιστορία της εργατικής τάξης περιορίστηκε στο πλαίσιο των διαδικασιών οικονομικής εξέλιξης σε αποσύνδεση από  την ταξική πάλη ή με κοινωνιολογίζουσες  ακαδημαϊκές προσεγγίσεις, επιδιώκει να αναδείξει το «καθοριστικό στοιχείο της ταξικής πάλης στη διαδικασία διαμόρφωσης της εργατικής τάξης». Έτσι λοιπόν  μας προσφέρει  ένα έργο σύγχρονης κοινωνικής και λαϊκής  ιστορίας, φιλοδοξώντας να είναι μια ιστορία «των από κάτω», όπως το διατυπώνει ο ίδιος ο συγγραφέας.

Όμως, πρέπει να δούμε πώς ορίζει την εργατική τάξη. Η εργατική τάξη αναφέρεται στα άτομα που στερούνται μέσα παραγωγής, πωλούν την ικανότητα τους για εργασία και υφίστανται την καπιταλιστική εκμετάλλευση είτε μέσω της άμεσης παραγωγής υπεραξίας είτε μέσω της υπερεργασίας. Στην εργατική τάξη δεν εντάσσονται, λοιπόν, όλοι οι μισθωτοί, διακρίνει τη μισθωτή μικροαστική τάξη, ενώ η δημοσιοϋπαλληλία, αν και διαθέτει διαταξικά χαρακτηριστικά, ένα μεγάλο πλέον μέρος της ανήκει στην εργατική τάξη.

Ο συγγραφέας αναφέρεται στην «πολυσθένεια», εξαιρετικά συχνή στην ελληνική κοινωνία, δηλαδή τη συνύπαρξη στο πλαίσιο της ίδιου νοικοκυριού φορέων διαφορετικών κοινωνικών θέσεων, αναφέρεται επίσης στη «σύγχυση ταξικών θέσεων», όταν ένας εργαζόμενος είναι συγχρόνως μικροκαλλιεργητής και μισθωτός, για να υποστηρίξει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν την ιδεολογική τοποθέτηση των ατόμων και ότι θα ήταν μάταιο να αναζητάμε «καθαρές» μορφές στην καθημερινή ζωή.

Ο συγγραφέας τοποθετείται σε μια προοπτική αντικειμενικού προσδιορισμού της εργατικής τάξης. Όπως γράφει στην Εισαγωγή του, «η εργατική τάξη υπάρχει αντικειμενικά, ανεξαρτήτως της συνείδησης που έχουν οι ίδιοι οι εργάτες για την κοινωνική τους θέση, χωρίς να παραγνωρίζει τη σημασία του μετασχηματισμού της εμπειρίας σε συνειδητή αντίληψη».

Η ταξική πάλη διεξάγεται ακόμη και αν δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η κυρίαρχη σχέση εκμετάλλευσης. Στο ατομικό επίπεδο εκδηλώνεται μέσα από την εργασιακή διαδικασία με τη φυσική τάση του εργαζόμενου για εξοικονόμηση χρόνου και δυνάμεων ενάντια  στην αντίστροφη «φυσική» επιδίωξη του εργοδότη, ενώ το εργατικό κίνημα ως συγκροτημένη συλλογική διεκδίκηση μπορεί να είναι επαναστατικό, μεταρρυθμιστικό ακόμα και συντηρητικό

Ο συγγραφέας μιλάει για την πρωτοτυπία και τη μοναδικότητα του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού, όπως και κάθε άλλου κοινωνικού σχηματισμού, που χαρακτηρίζεται από τη συνάρθρωση του αναδυόμενου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής με αυτόν της εκτεταμένης απλής εμπορευματικής παραγωγής και από την  πληθυσμιακή κυριαρχία  των μικροϊδιοκτητικών στρωμάτων, κυρίως της υπαίθρου αλλά και της πόλης. Τα λαϊκά στρώματα αντιστέκονται στη προλεταριοποίηση, ενώ τα πρώτα εργατικά στρώματα προκύπτουν από τους πολέμους, τις κρίσεις τα προσφυγικά στρώματα. Η ένταξη των χωρικών και των μικροπαραγωγών στο εργοστάσιο ως νέων εργατών υπήρξε ιστορικά πεδίο σύγκρουσης και αντίστασης εκ μέρους των ανθρώπινων πληθυσμών όπως μαρτυρεί το σύνολο των σχετικών μελετών Στη διατριβή Από το Χωράφι στο Εργοστάσιο[1] αναδεικνύεται  η αντίσταση στη προλεταριοποίηση των «φρέσκων» στη βιομηχανία χωρικών που έρχονται για λίγο στις φάμπρικες για να ξεχρεώσουν «τα βαμβάκια» ή να αποταμιεύσουν προίκες, εκ των οποίων ένα μέρος θα ξεγλιστρήσει στη βιομηχανική εργασία. Αυτό έρχεται να απαντήσει στο επιχείρημα που εκφέρετο στη διαπάλη ιδεών της μεταπολιτευτικής συγκυρίας σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει εργατική τάξη επειδή κανείς δε θέλει να είναι εργάτης, επιχείρημα που απορρέει από τον  ορισμό της τάξης όχι από δομικά χαρακτηριστικά αλλά από την υποκειμενική στάση του καθενός.

Στη συνέχεια θα παρουσιάσω στοιχεία της βασικής δομής του Τρίτου Μέρους με τίτλο Εργατική τάξη και Κοινωνικοί αγώνες στην  πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο (1974-1989).

Αποτελείται από 4 μέρη-κεφάλαια. Το πρώτο, με τίτλο Εκδημοκρατισμός και αστικός εκσυγχρονισμός,  μας εισάγει στην μεταπολιτευτική δημοκρατία.

Πρόκειται για τη περίοδο ομαλής μετάβασης από τη δικτατορία στη κοινοβουλευτική δημοκρατία με κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία νομιμοποίησε το κομμουνιστικό κόμμα και κατήργησε στη συνέχεια όλες τις νομοθεσίες έκτακτης ανάγκης των εμφυλιακών και μετεμφυλιακών χρόνων. Έχουμε περιγραφή των ανακατατάξεων που γίνονται στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Τη περίοδο αυτή θα γίνουν σημαντικές παραχωρήσεις στις κυριαρχούμενες λαϊκές τάξεις και συγχρόνως θα ενισχυθεί ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού και της θωράκισης του αστικού καθεστώτος.

Σε περίοδο όξυνσης των ταξικών αντιθέσεων και ισχυρού διεκδικητικού κινήματος, οι κυβερνήσεις Καραμανλή έλαβαν μέτρα για να εξασφαλίσουν τη κοινωνική ειρήνη που προκάλεσαν τη δυσφορία της μεγαλοαστικής τάξης κυρίως λόγω των εκτεταμένων κρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, την περίοδο αυτή λαμβάνει χώρα η αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των εργαζομένων, προκαλώντας πτώση της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Στην ίδια περίοδο, από το 1981, η χώρα θα  κυβερνηθεί από το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, του οποίου οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές θα  συντελέσουν στον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας (υγεία, παιδεία, συνδικαλιστικό κίνημα, οικογενειακό δίκαιο κ.λπ.)αν και οι πολιτικές οικονομικής σταθεροποίησης που εφαρμόσθηκαν στην περίοδο 1985-1987 έδωσαν τέλος στις κεϋνσιανές πολιτικές που στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από περιοριστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές Στο ίδιο κεφάλαιο ο συγγραφέας αναλύει τις ιδεολογικές βάσεις της μεταπολίτευσης που έχουν στον πυρήνα τους τη δημοκρατία, τον αντιφασισμό και την προώθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, απονομιμοποιώντας την ιδεολογία της εθνικοφροσύνης και του αντικομμουνισμού στις οποίες στηριζόταν το καθεστώς επί δεκαετίες

Στη περίοδο αυτή, που χαρακτηρίζεται από την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την υπέρβαση για τη πλειοψηφία του λαϊκού κόσμου της φτώχειας των προηγούμενων δεκαετιών, έχουμε και σοβαρές πολιτισμικές διαφοροποιήσεις, όπως η αστικοποίηση των χωριών, ο εξοπλισμός των νοικοκυριών με σύγχρονα μέσα, την απόκτηση ΙΧ αυτοκινήτου, την επέκταση της πολυκατοικίας, τις ολιγοήμερες διακοπές κ.ά.

Το δεύτερο κεφάλαιο του Τρίτου Μέρους έχει τίτλο Η Εργατική τάξη στη μεταπολιτευτική Ελλάδα και αποτελείται από τις εξής παραγράφους: Η διάρθρωση της Εργατικής τάξης, Οι συνθήκες ζωής της εργατικής τάξης, Οι εργαζόμενες γυναίκες και το μεταπολιτευτικό γυναικείο κίνημα.  Στη διάρθρωση της εργατικής τάξης παρατίθενται στατιστικά δεδομένα για την εξέλιξη της αύξησης της μισθωτής εργασίας και της βιομηχανικής εργασίας, την εξέλιξη των μισθών και των ημερομίσθιων. Δίνονται πληροφορίες για τα εργοστάσια και το μέγεθος της απασχόλησης. Οι πιο μαζικοί κλάδοι της μεταποίησης είναι αυτοί του μετάλλου, του ιματισμού, της κλωστοϋφαντουργίας, η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, ο κλάδος της οικοδομής, από τους πλέον δυναμικούς, ο ναυτεργατικός κλάδος ο οποίος απομειώνεται από το 1980. Στην εργατική τάξη ανήκουν οι εργαζόμενοι σε δουλειές γραφείου οι οποίοι σύμφωνα με το συγγραφέα αποειδικεύονται λόγω της εισαγωγής των νέων τεχνολογιών που οδηγεί σε κατάτμηση της εργασιακής διαδικασίας κατά το βιομηχανικό πρότυπο[2].

Ο συγγραφέας αναφέρεται και στις διάφορες κατηγορίες του  δημόσιου τομέα, αλλά και στους εργαζόμενους στον τριτογενή τομέα, ο οποίος αυξάνεται, ενώ το ποστοστό της απασχόλησης στη μεταποίηση έχει αρχίσει να μειώνεται (από το 1978)

Στην τρίτη παράγραφο (του κεφαλαίου) με τίτλο Οι συνθήκες ζωής της εργατικής τάξης, ο συγγραφέας μας δίνει στοιχεία για τις διακυμάνσεις των μισθών μεταξύ 1975 και 1989. Οι μισθολογικές αυξήσεις τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια ήταν μεγαλύτερες από την αύξηση της παραγωγικότητας, καλύπτοντας μέρος από το τεράστιο χάσμα των προηγούμενων χρόνων. Η βελτίωση του επιπέδου ζωής, είναι σημαντική σε σχέση με το παρελθόν, όπως φαίνεται από τη δομή των δαπανών, από τα δεδομένα σχετικά με τη στέγαση, τη παροχή των υπηρεσιών υγείας, τη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας. Το πρόβλημα που δεν μπόρεσε να αντιμετωπισθεί, σύμφωνα με το συγγραφέα, αυτά τα χρόνια είναι τα εργατικά ατυχήματα.

Η τέταρτη παράγραφος του κεφαλαίου έχει τίτλο Οι εργαζόμενες γυναίκες και το μεταπολιτευτικό γυναικείο κίνημα. Γίνεται αναφορά στην αύξηση της μισθωτοποίησης των γυναικών στον ενεργό πληθυσμό, στις γυναίκες της Θράκης, στις μουσουλμάνες, που απασχολούνται στη βιομηχανία ως ανειδίκευτο προσωπικό,  στην ανάπτυξη του φασόν και της διάχυτης εκβιομηχάνισης, όπου απασχολούνται κυρίως γυναίκες, γίνεται αναφορά σε κλάδους που κυριαρχούν οι γυναίκες, όπως ο τραπεζικός, όπου οι γυναίκες καταλαμβάνουν τις λιγότερο εξειδικευμένες  και λιγότερο καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Συνολικά, όπως αναφέρει  και ο συγγραφέας και είναι γνωστό από την ευρύτερη βιβλιογραφία, η περίοδος της Μεταπολίτευσης και κυρίως η δεκαετία ’80 χαρακτηρίζεται από τη σημαντική βελτίωση της θέσης των γυναικών συνολικά και βέβαια των εργαζόμενων γυναικών και των γυναικών της εργατικής τάξης (Νόμος 133/1975, ίση αμοιβή για ίση εργασία, μεταξύ άλλων). Πάντως η συμμετοχή των γυναικών στον ενεργό πληθυσμό μειώνεται μεταξύ 1961-1981, ενώ στη συνέχεια αυξάνεται αλλά βραδέως,  κάτι που δείχνει ότι πολλές  γυναίκες εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να παραμένουν νοικοκυρές, βεβαίως για λόγους σχετικούς με τις συντηρητικές απόψεις για το ρόλο τους αλλά και για λόγους σχετικούς με τις ευκαιρίες που τους δίνονται από τον τύπο της οικονομικής ανάπτυξης.

Το τρίτο κεφάλαιο του 3ου Μέρους που παρουσιάζω, έχει τίτλο η Αριστερά, το ΠΑΣΟΚ και η εργατική τάξη. Εξετάζει την πολιτική εκπροσώπηση της εργατικής τάξης. Εξετάζει τις σχέσεις πολιτικής εκπροσώπησης. Λαμβάνεται υπόψη  ο αυτοπροσδιορισμός των κομμάτων της αριστεράς (ΚΚΕ, ΚΚΕ εσωτερικού, εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ΠΑΣΟΚ), ως κόμματα ή σχηματισμοί που θέλουν να εκφράσουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, υιοθετώντας τις θεωρίες και ιδεολογίες του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού αλλά χρησιμοποιούνται ως κριτήρια της πολιτικής εκπροσώπησης τα ποσοστά στις εργατικές περιοχές και τις συνοικίες των φιλεργατικών κομμάτων στις εθνικές εκλογές αλλά και στις δημοτικές εκλογές, και αντίστοιχα τα ποσοστά τους στα μεγαλοαστικά προάστια.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την εργατική τάξη και το φτωχό λαϊκό κόσμο στον οποίο κατάφερε να διεισδύσει αν και υιοθετούσε μια διαταξική κατεύθυνση.

Το τέταρτο κεφάλαιο (του 3ου Μέρους) έχει τίτλο Το συνδικαλιστικό κίνημα στα 1974-1989.

Στο συνδικαλιστικό τοπίο, που αποτελεί βέβαια προϊόν  της ταξικής πάλης, η περίοδος είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τόσο σε θεσμικό όσο και σε επίπεδο αγώνων και συνδικαλιστικών διεκδικήσεων με κύριο πρωταγωνιστή, κυρίως της περιόδου 1974-1977, το βιομηχανικό προλεταριάτο συχνά μέσα από τη μορφή του  εργοστασιακού συνδικαλισμού. Όπως μας λέει ο συγγραφέας, «ήδη από το φθινόπωρο του 1974, κέντρο του απεργιακού κινήματος ήταν τα εργοστάσια όπου οι εργάτες διεκδικούσαν το δικαίωμα να συνδικαλίζονται κατά χώρο εργασίας. Επρόκειτο για το κίνημα του εργοστασιακού συνδικαλισμού που διατύπωσε το σύνθημα να φέρουμε τη μεταπολίτευση στα εργοστάσια».

Στο τέταρτο κεφάλαιο παρακολουθούμε, επίσης, τις μεγάλες απεργίες της περιόδου αλλά και την εξέλιξη της νομοθεσίας που ενώ αποκαθιστά τις  συνδικαλιστικές  ελευθερίες, ήδη από το 1976 με το νόμο 330 επιβάλλει πολιτικές οργανωτικού ελέγχου στα συνδικάτα. Από το 1978 η απεργιακή δραστηριότητα μετατοπίζεται στον τριτογενή τομέα κυρίως από τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των τραπεζών. Χάρη των πυκνών απεργιακών αγώνων της περιόδου 1974-1981 σημειώνεται σε όλους τους κλάδους πραγματική αύξηση των εισοδημάτων η οποία υπερβαίνει κατά πολύ την αύξηση του τιμαρίθμου, ανατρέποντας έτσι τις εφαρμοζόμενες εισοδηματικές πολιτικές

Επίσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα πολυάριθμα θύματα της καταστολής κατά τη διάρκεια των εργατικών αγώνων. Αξίζει η  αναφορά στις απεργίες που κηρύχθηκαν  για τα συχνά εργατικά ατυχήματα στις επιχειρήσεις του Μποδοσάκη, όπου έχασαν τη ζωή τους από το 1975-1980 17 εργάτες. Το κεφάλαιο παρακολουθεί επίσης την εξέλιξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των συνδικαλιστικών  οργάνων ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, αλλά και τη δράση πρωτοβάθμιων σωματείων. Και τη διαπάλη των κομμάτων μέσω των συνδικαλιστικών οργάνων και οργανώσεων να αυξήσουν την επιρροή τους στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Αναλύεται ο συνδικαλιστικός εκδημοκρατισμός και οι εργατικοί αγώνες της περιόδου 1982-1985, 1985-1989,.καθώς και η κρίση της ΓΣΕΕ Σημείο σημαντικό οι νέες μορφές ελέγχου του συνδικαλιστικού κινήματος μέσω πελατειακών σχέσεων που αναπτύσσονται από τα κόμματα και ιδιαίτερα από το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με το  σύνολο της περιόδου 1974-1989, που ανοίγει με κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Κ. Καραμανλή και κλείνει με την λεγόμενη Οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ζολώτα, ο συγγραφέας θεωρεί ότι η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του εργαζόμενου κόσμου, την αναγνώριση έστω τυπική της ισότητας γυναικών και ανδρών, αλλά και τη δυναμική είσοδο στο δημόσιο χώρο της εργατικής τάξης και ευρύτερα του κόσμου της εργασίας

Η εργασία του Γιώργου Αλεξάτου ακάματου εργάτη του πνεύματος, μας προσφέρει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που συνδυάζει την κοινωνική με την πολιτική ιστορία, συνομιλώντας με επάρκεια με τη σύγχρονη βιβλιογραφία. Συνδέει την εργατική ιστορία με την ιστορία των γυναικών. Ενώ επανατοποθετεί στη δημόσια συζήτηση τον εργατικό κόσμο, τον κόσμο της δουλειάς ανιχνεύοντας τις ακτιβίστικες διαστάσεις του εργατικού κινήματος.

[1]Γεωργία Πετράκη (2002) Από το χωράφι στο εργοστάσιο: Η διαμόρφωση του βιομηχανικού προλεταριάτου στο σύγχρονο Λαύριο, ΤΥΠΩΘΗΤΩ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΔΑΝΟΣ, σελ.462.

2 Για τη διαμόρφωση μιας εργατικής συνθήκης στο τριτογενή τομέα στη Γαλλία βλ. Γεωργία Πετράκη (επιμ. 2022) στο Κρίση(σεις) και κόσμοι της εργασίας, Οι επαγγελματικές ανασυνθέσεις της εργατικής τάξης στη σύγχρονη Γαλλία (1982-2014), σελ 233-243.

*Η Γεωργία Πετράκη είναι κοινωνιολόγος και διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το κείμενο αυτό αποτέλεσε την εισήγησή της στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Αλεξάτου, Η εργατική τάξη στην Ελλάδα. Κοινωνική συγκρότηση και ταξικοί αγώνες, 1940-1990, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024.

Το βιβλίο του Αλεξάτου είναι συνέχεια του παλιότερου, Η εργατική τάξη στην Ελλάδα. Από την πρώτη συγκρότηση στους ταξικούς αγώνες του Μεσοπολέμου, που είχε εκδοθεί το 1997 και επανεκδόθηκε το 2015

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ