ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
Email: [email protected]
Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου διεξήχθη συνεδρίαση της 7ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, στην οποία είχαμε ενημερωθεί πως θα εισάγονταν στην ημερήσια διάταξη το θέμα της προέγκρισης ίδρυσης Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) για τον υπαίθριο παιδότοπο “Αρχών”, καθώς και αυτά της παράτασης ωραρίου μουσικής στα ΚΥΕ AnassaCityEvents (Golden Catering -πρώην Ya) και το ilGiardino.
Μάλιστα λίγες μέρες πριν είχαμε συνάντηση με μέλη του κοινοτικού συμβουλίου στα οποία εκφράσαμε τις θέσεις μας για τα παραπάνω ζητήματα, όπως κάναμε και εγγράφως προς τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων με επιστολή μας στις 12/2/2026.
Ο λόγος για τον οποίο στείλαμε τις θέσεις μας στις παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων, εκτός της προγραμματισμένης συνάντησης, ήταν η πάγια θέση μας, πως το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή αποτελεί έναν υπερτοπικό χώρο πρασίνου, που δεν αφορά μια δημοτική κοινότητα, αλλά τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, που ξεπερνούν τα όρια των τριών δήμων (Αθηναίων, Ζωγράφου, Χολαργού-Παπάγου.
Επίσης, θεωρούμε πως μια απόφαση, που θα συνέβαλε στην ίδρυση νέας ΚΥΕ στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, προσημαίνει την εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης, η οποία αποφασίστηκε από το Δήμο Αθηναίων τον Οκτώβριο του 2024 και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι θέσεις μας στηρίζονται σε μια νομολογία δεκαετιών, οι οποίες συνεπικουρούνται από μια σειρά σημαντικών μελετών των μεγαλύτερων δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΕΜΠ, ΔΠΘ). Από το ν. 732/77, το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ν. 1515/85), το ισχύον από 16-6-2011 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 187/Δ/2011) και το νέο Ρυθμιστικό ν.4277/2014.
Όλες οι παραπάνω νομοθετικές διατάξεις αναγνωρίζουν και καθιστούν το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ως “Αλσος, Ελεύθεροι Χώροι, Αστικό Πράσινο”, γεγονός το οποίο δεν συνάδει με την εγκατάσταση εμπορευματικών χρήσεων στο Πάρκο, οι οποίες περιφράσσουν τμήματα του πάρκου και αποτρέπουν την είσοδο μας σε αυτά, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπουν την ενιαιότητά του και τη φύτευση του με υψηλό και πυκνό πράσινο. Αντίθετα συμβάλλουν στην οικοδόμησή κτιρίων και επεκτάσεων τους, οι οποίες έχουν κριθεί παράνομες τόσο από το Σώμα Επιθεωρητών Νότιας Ελλάδας του ΥΠ.ΕΝ (Α.Π.:ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/ 101132/6773/21-01-2022 έγγραφο). όσο και από τις υπηρεσίες του Δήμου με τη βεβαίωση των ανάλογων προστίμων. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, ακόμα αναρωτιόμαστε τόσο εμείς, για το αν τα πρόστιμα έχουν οριστικοποιηθεί εισπραχθεί, καθώς και το αν έχουν πραγματοποιηθεί εκ νέου έλεγχοι στις νέες αυθαίρετες κατασκευές των ‘’Anassa City Events’’ και ‘’ΑρχΩν’’ στον πυρήνα του Πάρκου.
Επισημαίνουμε ότι :
1) το έγγραφο της Δ/νσης Δασών Αθηνών με αρ.πρωτ.272/10699 π.ε./16-02-2021 το οποίο είχε εγκαίρως αποσταλεί στη Δ/νση Δόμησης του Δήμου Αθηναίων δεν αναφέρεται στη συνέχεια στις ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων
2) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (αρ.πρωτ.43484/5-4-2022 και 10796/3-2-2023 έγγραφα ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σχ) κάλεσε:
α) την ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων να προβεί στις νόμιμες ενέργειες λαμβάνοντας υπόψη επιστολές μας
β) το γρ. Δημάρχου για την παρακολούθηση του θέματος ως άμεσος διοικητικός προϊστάμενος των υπηρεσιών του Δήμου και επισημάνθηκε (στο από 5/4/2022 έγγραφό της) ότι “μέχρι σήμερα η αρμόδια Υ.ΔΟΜ. δεν έχει υποβάλλει σχετικό ερώτημα για το σύννομο ή μη της εκδοθείσας οικοδ.αδείας , της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας και της αναθ/σης αυτής, τις οποίες οφείλει να ελέγξει και να αποφανθεί, σε συμμόρφωση κατ’ αρχήν προς τις ανωτέρω οδηγίες του ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ”.
Παρά την έκθεση όλων των παραπάνω επιχειρημάτων από την πλευρά μας και ενώ είχαμε ζητήσει επανειλημμένα από τους κοινοτικούς συμβούλους, να μη λάβουν απόφαση και να ζητήσουν από το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει, η πλειοψηφία των κοινοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής ενέκρινε το αίτημα, τόσο της προέγκρισης ίδρυσης ΚΥΕ για τον παιδότοπο “Αρχών”, όσο και για τις παρατάσεις ωραρίου μουσικής. Σε μια συνεδρίαση με οριακή απαρτία (10 από τα 15 μέλη του συμβουλίου) πάρθηκε απόφαση με τη στήριξη μόνο των 5 εξ αυτών.
Η δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων, όχι μόνο δεν πράττει τα δέοντα -σε συνεργασία με τους όμορους δήμους, την περιφέρεια Αττικής και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής – για την υλοποίηση των όσων οι νόμοι προβλέπουν, αλλά συμβάλλει με τις αποφάσεις της στην επιδείνωση της κατάστασης εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

