18.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γράμμα προς τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΠΕΣΕΚ)

Συνάδελφε συνταξιούχε με το γράμμα αυτό η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) θέλει να σου κοινοποιήσει κάποιες σκέψεις της και να σου γνωστοποιήσει  το πρόγραμμα δράσης της που εγκρίθηκε από την έκτακτη ΓΣ στις 31-01-2024.

Επειδή πιστεύουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά όπως οι ανεπαρκείς συντάξεις, η αλματώδης άνοδος των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες, η χωλαίνουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς η συμμετοχή μας στα φάρμακα έχει εκτιναχθεί προ πολλού στο 40-60% και σε ορισμένα φάρμακα να το υπερβαίνει, καθώς για ορισμένες νοσοκομειακές παροχές μπορεί να περιμένουμε για εβδομάδες ή και για μήνες, δεν λύνονται ατομικά (όπως το Χόλυγουντ σε κάθε ευκαιρία μας υπενθυμίζει) αλλά με ενωτική συλλογική δράση και με κοινούς αγώνες όλων των συνταξιούχων και όλων των εργαζομένων. Θέλοντας η ΠΕΣΕΚ να συμβάλει στην παραπάνω ενωτική-συλλογική προσπάθεια αποφάσισε από τον Οκτώβριο του 2023 να δημιουργήσει παραρτήματα σε όλο τη χώρα. Ήδη, λειτουργούν στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Λάρισας και Μεσσηνίας.

Εσύ λοιπόν συνάδελφε που ζεις στην επαρχία και θέλεις να δημιουργηθεί και στον τόπο σου ένα παράρτημα της ΠΕΣΕΚ, ώστε να αποκτήσουν και εκεί οι συνταξιούχοι της Α/θμιας και της Β/θμιας εκπαίδευσης φωνή, επικοινώνησε μαζί μας για να συντονίσουμε τις ενέργειες μας ώστε να δημιουργήσουμε παράρτημα της ΠΕΣΕΚ και στον τόπο σου.

Εσύ συνάδελφε συνταξιούχε που ζεις εντός Αττικής και δεν είσαι μέλος της ΠΕΣΕΚ, είναι καλό να γραφτείς στην ΠΕΣΕΚ και να συμμετέχεις στις δραστηριότητες της. Και εσύ συνάδελφε που ήσουνα παλιό μέλος και απομακρύνθηκες από την ΠΕΣΕΚ για διάφορους λόγους, ίσως είναι καιρός να επιστρέψεις γιατί μας ενώνουν πολλά μα πολλά περισσότερα από ότι μας χωρίζουν.

Φίλοι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί η ΠΕΣΕΚ σας χρειάζεται και την χρειάζεστε, όλοι μαζί μπορούμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη.

Αθήνα, 11-02-24

Για το ΔΣ της ΠΕΣΕΚ

Ο πρόεδρος
Γρηγόρης Καλομοίρης
Ο γενικός γραμματέας
Σταμάτης Νικολάου

 


* Ακολουθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΣΕΚ.

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΣΕΚ (Τετάρτη 31/1/2024)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μας. Αυτά που συμβαίνουν τόσο στο κόσμο όσο και στη χώρα μας κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχους.

H συνεχιζόμενη γενοκτονία του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού, από το σιωνιστικό – φασιστικό καθεστώς του Ισραήλ έχοντας την κάλυψη της Δύσης και πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ, αποτελεί μια παγκόσμια ντροπή. Η κυβέρνηση της χώρας μας, πλήρως υποταγμένη στις επιλογές ΝΑΤΟ – ΕΕ, βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη και φορτώνει όλα τα βάρη των πολιτικών της στο λαό και τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση ενάντια στο λαϊκό αίσθημα που εκφράζεται με μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης  στον Παλαιστινιακό λαό, συντάσσεται με το ισραηλινό δολοφονικό κράτος και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους του. Στέλνει τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» μαζί στα Αμερικανικά αεροπλανοφόρα έξω από τη Γάζα και το Λίβανο στη Μεσόγειο και τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά θάλασσα, δίνει βάσεις και το στρατηγείο της Λάρισας, βαθαίνοντας την εμπλοκή της στο διεθνές έγκλημα της γενοκτονίας.

Από την άλλη, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με αποτέλεσμα, χιλιάδες θύματα από τον ουκρανικό και τον ρωσικό  λαό, ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές και κατασπατάληση  πόρων που οδηγούν σε οπισθοδρόμηση του βιοτικού επιπέδου όλων των ευρωπαϊκών λαών.

Στη χώρα μας το φάντασμα της φτώχειας πλανάται πάνω από τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών. Η τροφή, η στέγη, η υγεία, η παιδεία και ευρύτερα οι κοινωνικές ανάγκες γίνονται όλο και περισσότερο αντικείμενα της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας, που επιβάλει το κεφάλαιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση και με τη στήριξη των συστημικών πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να φρενάρει τη ξέφρενη κούρσα των αυξήσεων στα βασικά αγαθά. Διεκδικούμε άμεση και ουσιαστική μείωση των τιμών, αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης/μισθού. Παλεύουμε για ένα Δημόσιο Δωρεάν σύστημα υγείας για όλο το λαό μαζί με τους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές υγείας.

Το εκπαιδευτικό και νεολαιίστικο κίνημα δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση με την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να ιδρύσει  ιδιωτικά πανεπιστήμια καταπατώντας το Σύνταγμα, στον ευρύτερο σχεδιασμό της για υποβάθμιση /κατάργηση της δημόσιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η νέα γενιά και η ελληνική κοινωνία είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν ποιοτικό πανεπιστήμιο, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα, προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών, των εργαστηρίων των προγραμμάτων σπουδών, της φοιτητικής μέριμνας. Στεκόμαστε δίπλα στην αγωνιζόμενη νεολαία, που  υπερασπίζεται με δυναμικές κινητοποιήσεις τη Δημόσια- Δωρεάν-Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Είμαστε σίγουροι ότι οι απειλές, ο αυταρχισμός, η καταστολή της κυβέρνησης με στόχο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τη νέα γενιά και ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα θα πέσουν στο κενό.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι των μπλόκων σε όλη τη χώρα κλιμακώνουν το δίκαιο αγώνα τους, έναν αγώνα επιβίωσης για τους ίδιους και την οικογένειές τους. Είμαστε σταθερά στο πλευρό τους και καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που επιχειρεί να συκοφαντήσει και να καταστείλει τον αγώνα τους.

Είμαστε παρόντες και στηρίζουμε με τη παρουσία μας τους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, για κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Διεκδικούμε:

 1. Κατάργηση του Ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων
 2. Αύξηση των μισθών και συντάξεων, σταθερή δουλειά και ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους
 3. Νομοθετική ρύθμιση για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης
 4. Ίση σύνταξη σε όλους, -ες με τα ίδια χρόνια ασφάλισης. Αναπλήρωση των απωλειών και ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις
 5. Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους του συνταξιούχους δίχως δικαστήρια ή προαπαιτούμενα για το 11μηνο 2015-16
 6. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (υπερ ΑΚΑΓΕ)
 7. Στη σύνταξη χηρείας να αποδίδεται το 70% της σύνταξης του αποθανόντος χωρίς άλλη περικοπή
 8. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των κύριων, επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και μερισμάτων ΜΤΠΥ
 9. Δημόσιο, καθολικό, υποχρεωτικό, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
 10. Δημόσια αγαθά, ρεύμα, νερό, συγκοινωνίες
 11. Δημόσια Παιδεία και υγεία ψηλού επιπέδου, χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων στην περίθαλψη και στα φάρμακα.
 12. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί προσωπικού για τον ΕΦΚΑ. Άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Αθήνα 9/2/2024

* Ακολουθούν αναλυτικοί πίνακες με τον προγραμματισμό δράσεων της ΠΕΣΕΚ, την περίοδο Φλεβάρης-Μάης 2024.

Προγραμματισμός κινητοποιήσεων, συσκέψεων και εκδηλώσεων με πρωτοβουλία ή συμμετοχή της ΠΕΣΕΚ (Φλεβάρης – Μάης 2024)

Φλεβάρης 2024
Παρασκευή 9.2

6μμ. «Μύλος του Παππά», Λάρισα

 

Εκδήλωση – συζήτηση του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΣΕΚ για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και το νέο νόμο για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Ομιλητές:

n  Παυλίδης Περικλής, Καθηγητής και πρόεδρος στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ

n  Παπαδόπουλος Δημήτρης, μέλος Δ.Σ. ΕΛΜΕ Λάρισας

Σάββατο 10.2

12μ. Σύνταγμα

Συμμετοχή στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, που διοργανώνεται στο Σύνταγμα κάθε Σάββατο
Τρίτη 13.2

10.30πμ

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Συμμετοχή στο Παναττικό συλλαλητήριο των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών οργανώσεων με κεντρικό αίτημα: Δημόσιο δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος
Πέμπτη 15.2

12μ. Προπύλαια

Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Δευτέρα 19.2
7
μμ.
Ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση του ΣΕΠΕ Αμαρουσίου για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ομιλητές:

n  Γρηγόρης Καλομοίρης, Πρόεδρος ΠΕΣΕΚ

n  Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος, αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ Δυτικής Αττικής

Τρίτη 20.2, 6μμ.

Νομική Σχολή

(Σίνα – Αίθουσα Οικονομίδου)

Εκδήλωση – συζήτηση της ΠΕΣΕΚ με θέμα:

«Η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της Εκπαίδευσης»,

Ομιλητές:

n  Δημήτρης Καλτσώνης, αν. καθηγητής θεωρίας του Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΟΣΔΕΠ

n  Χρήστος Κάτσικας εκπαιδευτικός – μέλος ΠΕΣΕΚ

n  Άγγελος Θωμόπουλος, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων ΕΜΠ

Τετάρτη, 28.2

11πμ. Πλατεία Κλαυθμώνος

Συμμετοχή ΠΕΣΕΚ στο Απεργιακό συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα συνδικάτα, ένα χρόνο μετά το «έγκλημα στα Τέμπη», για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και ενάντια στην ακρίβεια.
  Ιδρυτικές συνελεύσεις Παραρτημάτων στην Κέρκυρα και στα Γιάννενα

 

-Π1-

Μάρτης 2024
Τρίτη 5.3 Κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών με συνταξιούχους και εν ενεργεία καθηγητές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2013-15 για το συνυπολογισμό στη σύνταξη του 25% των αποδοχών τους (σε συνεργασία με ΟΛΜΕ – ΕΛΜΕ και Επιτροπή εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα)
Παρασκευή 8.3 Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την παγκόσμια μέρα της γυναίκας
Σάββατο 16.3 Συμμετοχή  στο συλλαλητήριο για την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού
Πέμπτη 21.3 Κινητοποίηση με πρωτοβουλία της ΠΕΣΕΚ στο Υπουργείο Εργασίας με κεντρικό αίτημα τη στελέχωση του ΕΦΚΑ (απευθυνόμαστε στην ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ, ΠΟΠΟΚΠ, Σύλλογο ΜΤΠΥ, ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και Συλλόγους Συνταξιούχων Αθήνας – Πειραιά
  Ιδρυτικές συνελεύσεις Παραρτημάτων  Αρκαδίας και Αργολίδας
Απρίλης 2024
Δευτέρα 8.4
6μμ.
Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών
Εκδήλωση της ΠΕΣΕΚ, με πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Επιτροπής. Θέμα: «Γυναικοκτονία, πατριαρχική βία, έμφυλες ιεραρχήσεις και εξουσίες»
  Κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Εργασίας μαζί με άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις – ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ για καταβολή δώρου Πάσχα και 13ης – 14ης σύνταξης και μισθού
  Ιδρυτικές συνελεύσεις Παραρτημάτων Λακωνίας και Εύβοιας
Μάης 2024
Δεύτερο
15
νθήμερο Μάη
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Τάσο Σταυρόπουλο (συνδιοργάνωση ΠΕΣΕΚ με Ε΄ΕΛΜΕ Αντ. Αττικής).

Οργανωτική Επιτροπή:

n  Χρύσα Φαρδέλα ΔΣ ΠΕΣΕΚ

n  Μάρω Δημάκου, ΔΣ ΠΕΣΕΚ

n  Ψαλλιδάς Βασίλης, μέλος ΠΕΣΕΚ

Η σύνθεση παραμένει ανοικτή για να συμπληρωθεί από νέες δηλώσεις συμμετοχής

  Ιδρυτικές συνελεύσεις Παραρτημάτων Πέλλας και Ξάνθης – Καβάλας

 

ΓΡΑΦΕΙΑ: ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ ΕΡΜΟΥ (ΟΛΜΕ). ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-3318632

EMAIL: syntaxekpedeftikoi@gmail.com

Blog: syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ