35.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

2.714 θέσεις χαμηλότερα από το ΕΚΠΑ, στην παγκόσμια κατάταξη, το καλύτερο ιδιωτικό κολέγιο της Ελλάδας

 

Πηγή: Alfavita Newsroom

Κολέγια: Στον «πάτο» των διεθνών κατατάξεων, αλλά ισότιμα με ΑΕΙ, ελέω Υπουργείου Παιδείας

Πρόσφατα έγινε γνωστή η παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων από την webometrics που θεωρείται έγκυρος αξιολογητής. Γνωρίζουμε ότι οι διάφορες διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων δεν αποδίδουν ποτέ την πλήρη εικόνα. Όταν όμως οι διαφορές, που θα αναπτύξουμε στη συνέχεια, είναι τόσο μεγάλες, η εικόνα που προκύπτει δεν μπορεί να είναι προϊόν στατιστικού λάθους.

Πρώτο μεταξύ των Ελληνικών ΑΕΙ είναι το ΕΚΠΑ (49ο στην ΕΕ και 180ο στον κόσμο). Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά Ελληνικό ΑΕΙ σπάει το φράγμα των 200 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο.

Ακολουθούν το ΑΠΘ (59ο στην ΕΕ και 205ο στον κόσμο), το ΕΜΠ (103ο και 329ο αντίστοιχα), το Παν/μιο Πάτρας (166ο και 533ο) και το Παν/μιο Ιωαννίνων (181ο και 581ο).

Η ξεχωριστή επίδοση των Ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων (θα λέγαμε «αριστεία» αν η σημασία της λέξης αυτής δεν είχε κατακρεουργηθεί από τους διάφορους υποστηρικτές της) σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που διαρκούν δώδεκα χρόνια και συνεχίζονται υπογραμμίζει την αυταπάρνηση και τον αγώνα που δίνουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για να κρατήσουν όρθια τα Ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Ωστόσο, ακόμα και με τα κριτήρια της κυρίαρχης λογικής για την εκπαίδευση που εν πολλοίς υιοθετεί η διεθνής μέτρηση του Webometrics [εδώ: https://bit.ly/4buYQFU] που πραγματοποιείται από κορυφαίο ερευνητικό ινστιτούτο της Ισπανίας, η αλήθεια δεν κρύβεται! Από άποψη συμβολής στη διεθνή επιστημονική συζήτηση, παραθέσεων σε επιστημονικά έργα και “αριστείας” τα δημόσια ελληνικά ΑΕΙ δεν μπορούν καν να συγκριθούν με τα ιδιωτικά κολέγια-επιχειρήσεις που ετοιμάζεται να αναβαθμίσει η κυβέρνηση σε ΑΕΙ.

Δείτε, λοιπόν, τα κολέγια, τι “πουλιά” πιάνουν στην κατάταξη διεθνώς: 

Το καλύτερο ιδιωτικό κολέγιο στην Ελλάδα (Deree) αυτή τη στιγμή βρίσκεται 2.714 θέσεις χαμηλότερα από το καλύτερο δημόσιο ΑΕΙ (ΕΚΠΑ).
Αν νομίζετε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μη-ενδεικτικό έχετε δίκιο! Από κει και κάτω αρχίζει το χάος…

Το 2ο υψηλότερα τοποθετημένο ιδιωτικό κολέγιο στη χώρα, το American University of Athens, κατατάσσεται στην θέση 22.988 δηλαδή 22.726 θέσεις χαμηλότερα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην 262η θέση παγκοσμίως!

Η διαφορά του 3ου ιδιωτικού κολεγίου με το 3ο στην κατάταξη ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ εκτοξεύεται στις 24.166 θέσεις και πάει λέγοντας…

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι περικοπές των κρατικών δαπανών για τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ την τελευταία 15ετία ξεπερνούν το 50%!

Αντί, λοιπόν, να ενισχύσουν τα δημόσια πανεπιστήμια, τη δημόσια έρευνα προς όφελος της κοινωνίας, κόβουν χρηματοδότηση, κόβουν υποψήφιους και υποψήφιες και στέλνουν πελατεία στα “πανεπιστήμια” – super market που ετοιμάζονται να αναβαθμίσουν με το νέο νόμο.

Ο μόνος τρόπος να γίνουν κάποτε πραγματικά ισότιμα τα ιδιωτικά κολλέγια με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια είναι να λεηλατηθούν η άυλη περιουσία, οι εγκαταστάσεις, η υποδομή και το προσωπικό  των Δημοσίων ΑΕΙ από τις ιδιωτικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, με παράλληλη επιδότηση των τελευταίων από τον κρατικό κορβανά. Εναλλακτικά, να μετατραπούν τα ίδια τα ΑΕΙ σε «κολλέγια» με την εισαγωγή διδάκτρων, με την υποβάθμιση και τον εκφυλισμό τους.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ