18.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ: Καταστρατήγηση του Συντάγματος και της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, του Απόστολου Σιέρρα

 

Στο νεότερο Σύνταγμά μας, όπως αναθεωρήθηκε τον Δεκέμβρη του 2019, υπάρχει το άρθρο 120 που στη 2η παράγραφο αναφέρει με σαφήνεια: «Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων».

Στις 8 Μαρτίου 2024 η Νομοθετική εξουσία – αλλά και η Εκτελεστική -δεν σεβάστηκαν το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Πρώτα – πρώτα αγνόησαν και προσπέρασαν με περισσή απερισκεψία (μπορεί και ιδιοτέλεια), το άρθρο 16 – και άλλες διατάξεις σημαντικότατες για τον θεσμό των ΑΕΙ -που ξεκάθαρα απαγορεύει την ίδρυση ανωτάτων ιδρυμάτων από ιδιώτες.

Ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά, δεν σεβάστηκαν τη βασική Αρχή του κράτους δικαίου: την Αρχή της Διάκρισης των εξουσιών! (άρθρο 26). Δεν σεβάστηκαν τη Δημοκρατία μας- τη δημοκρατία τους. Καθώς η Νομοθετική πειθάρχησε στις εντολές της Εκτελεστικής εξουσίας (όπως πάντα…).

Οι “εκπρόσωποι” του λαού δεν κατανόησαν, δεν διαθέτουν, ίσως, τα απαραίτητα αντανακλαστικά, να αντιληφθούν τη ζημιά που προκάλεσαν με την ανεύθυνη στάση τους, στις 8 του Μάρτη, στη Βουλή των Ελλήνων.

Υπέσκαψαν τα θεμέλια του συνεκτικού ιστού της κοινωνίας μας! Την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι ζουν σε ένα καθεστώς όπου η ζωή ρυθμίζεται, με σεβασμό και ισότητα, για όλους. Ακύρωσαν την ισχύ του νόμου, θεμελιώδη συνθήκη κοινότητας, συνύπαρξης σε μια αστική δημοκρατία.

Επικαλέστηκαν, μάλιστα, (οι αθεόφοβοι) τη βολική ερμηνεία δύο, προβεβλημένων συνταγματολόγων, και αγνόησαν άλλους συνταγματολόγους, που είδαν στο άρθρο 16 του Συντάγματος την καθαρή, ξεκάθαρη απαγόρευση της εμπορευματοποίησης των Α.Ε.Ι.

Αν οι άνθρωποι αυτοί, που θεωρούνται θεματοφύλακες των θεσμών και των νόμων, καταπατούν με τόση ευκολία το ίδιο το Σύνταγμα, τότε ας αναμένουν μιμητές τους…

Τα φαινόμενα βίας και ανομίας, που υφίστανται – δυστυχώς -συμπολίτες μας έχουν προφανή σχέση με όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή της πατρίδας μας.

Η συνταγματικότητα του νόμου για ” μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια”(!) θα κριθεί, όπως πληροφορούμαστε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Είναι μία στιγμή κρίσιμη. Ιστορική, ίσως! Από την απόφαση των δικαστών θα αποδειχτεί αν στη χώρα μας έχουμε Δημοκρατία και ισχύει η Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών.

Έστω για μια φορά να δούμε οι έλληνες πολίτες ότι άλλο είναι η Εκτελεστική εξουσία, άλλο η Νομοθετική και άλλο η Δικαστική. Ότι οι τρεις εξουσίες είναι – πραγματικά – ανεξάρτητες και λειτουργούν ανεξάρτητα. Και όχι σε μια αδιατάρακτη και μόνιμη συμπαιγνία και αλληλοεξυπηρέτηση…

Οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου οφείλουν να τιμήσουν τη θέση τους, την αποστολή τους και να διαφυλάξουν το κύρος της Δικαιοσύνης (ό,τι απέμεινε από αυτό…)

Οι πολίτες, οι κοινωνικές ομάδες, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι καθηγητές και οι καθηγήτριές τους έδωσαν τον αγώνα τους! «Με λογισμό και μ’ όνειρο» κατά τον εθνικό ποιητή μας.

Τώρα είναι η σειρά των δικαστών του Σ.τ.Ε να δείξουν ότι και “αρετή” διαθέτουν και “τόλμη” και… ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ!

Ο Σιέρρας Απόστολος είναι φιλόλογος, μέλος της Συντονιστικής ομάδας της Π.Ε.Σ.ΕΚ Λάρισας.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ