7.9 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθήνα 9.84: Ένα δημοτικό ραδιόφωνο που θα ακούμε και θα μας «ακούει», του Κωστή Κουτσούκου

 

Στην 37η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, στις 4 Δεκεμβρίου 2024 εισήχθη για πρώτη φορά ως ενημέρωση η συζήτηση για το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84.

Είναι η λειτουργία του δημοτικού ραδιοφώνου το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως κάτοικοι;

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αλλαγή σκυτάλης σε επίπεδο ηγεσίας του Δήμου, η κατάσταση δεν άλλαξε ουσιαστικά. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε δεν σταμάτησαν να υπάρχουν. Πολύ επιγραμματικά, η αύξηση του πληθωρισμού και η ακρίβεια δεν βρήκε απέναντι της ένα Δήμο ο οποίος εισηγείται σημαντική μείωση -τουλάχιστον αντίστοιχη της αύξησης του πληθωρισμού- των δημοτικών τελών για τα χαμηλότερα λαϊκά στρώματα ή πρωτοβουλίες για τον περιορισμό στο ύψος των ενοικίων, τη διενέργεια πλειστηριασμών και εξώσεων. Δεν βρήκαν μπροστά τους μια ασπίδα για τους γονείς που έχουν ανάγκη δημόσιους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ή σχολεία που θα είναι προσβάσιμα και ασφαλή για όλα τα παιδιά.

Δεν είδαμε νέους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, γεγονός το οποίο μας οδηγεί στους εμπορευματοποιημένους χώρους και δραστηριότητες, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το οικογενειακό εισόδημα. Δεν είδαμε αρκετούς νέους χώρους πρασίνου και αντιθέτως βιώσαμε τον περιορισμό ελεύθερων χώρων λόγω των έργων της Ελληνικό Μετρό Α.Ε..

Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο στελέχωσης των δημοτικών και κοινωνικών υπηρεσιών, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στις ακριβοπληρωμένες εργολαβίες σε επίπεδο πρασίνου, κτιριακών υποδομών, καθαριότητας.

Δεν άλλαξε η κατάσταση την οποία βιώνουν τα ανάπηρα άτομα, σε σχέση με τη δυνατότητα μετακίνησής τους στα πεζοδρόμια του Δήμου μας, τα ΜΜΜ, ακόμα και στα κτίρια του Δήμου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ζήσαμε τη συρρίκνωση κοινωνικών δομών που αφορούσαν την καταπολέμηση έμφυλης βίας, υπογραφή μνημονίων μεταξύ της δημοτικής και της ελληνικής αστυνομίας και πολλές ακόμα αποφάσεις, όπως αυτές των απαλλοτριώσεων που αφορούσαν τη Διπλή Ανάπλαση, οι οποίες δείχνουν τις προτεραιότητες και της νέας δημοτικής αρχής.

Για να μη ξεφύγω, όμως, ακόμα περισσότερο από το θέμα στο οποίο θέλω να αναφερθώ, ας γίνει σαφές πως η λειτουργία του Αθήνα 9.84 δεν είναι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας.

Ποιος είναι ο ρόλος του σταθμού και πως θα έπρεπε να λειτουργεί κατά την άποψή μου

Δεδομένων όλων των παραπάνω ζητημάτων, που έχουν απασχολήσει τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και κυρίως τις ζωές μας ως κάτοικοι της Αθήνας, θεωρώ πως το ερώτημα δεν πρέπει να περιορίζεται στο αν ο σταθμός θα είναι κυρίως πολιτιστικός (όπως  θεωρούσε αναγκαίο η παράταξη Μπακογιάννη) ή γενικά ενημερωτικός (όπως επιδιώκει η νέα δημοτική αρχή).

Προφανώς και τα δύο στοιχεία είναι απαραίτητα, αλλά ο βασικός προσανατολισμός του σταθμού (κατά την άποψη μου) οφείλει να είναι αυτός που τέθηκε -γενικά, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- από τις δημοτικές παρατάξεις που αναφέρονται στην Αριστερά και πιο συγκεκριμένα αυτός τον οποίο περιέγραψε ο δημοτικός σύμβουλος της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα, Κώστας Παπαδάκης.

Για εμάς -ως συλλογικός νους της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα- και ανεξαρτήτως του ποιες\οι μας εκπροσωπούν στο δημοτικό συμβούλιο αποτελεί σημαντικό ζήτημα η συζήτηση η οποία διεξάγεται εντός Δημοτικού Συμβουλίου να φτάνει στα αυτιά των συμπολιτών μας. Να γίνονται θεματικές συζητήσεις για αυτά και να τοποθετούνται μάλιστα και οι συλλογικότητες που αγωνίζονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Με αυτό τον τρόπο, οι κάτοικοι της Αθήνας θα μπορούμε να δημοσιοποιούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τις διεκδικήσεις μας, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να δράσουν, έτσι ώστε να κάνουμε την καθημερινότητά μας στην πόλη πιο αξιοπρεπή και θελκτική για εμάς και όχι για τους επιχειρηματίες και τους τουρίστες.

Για να βγουν στο φως εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλες\οι και αυτά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας ή αυτών που δέχονται πολλαπλές καταπιέσεις.

Αναφέρομαι στα θύματα έμφυλης βίας ή διακρίσεων λόγω φύλου, στα ΛΟΑΤΚΙ+, στις μετανάστριες\ες, στα ανάπηρα άτομα, στους αστέγους, στους γείτονες μας που χάνουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς\εξώσεις και στους τοξικοεξαρτημένους συμπολίτες μας, ακόμα και σε όσες και όσους έχουμε κάποιο ζώο συντροφιάς το οποίο δεν έχει πρόσβαση σε πάρκα ή υπηρεσίες υγείας.

Για να μπορούν οι σύλλογοι που αναπτύσσονται στην πόλη μας, εκτός των διεκδικήσεων τους, να συμβάλλουν στην ενημέρωση της πολιτιστικής ζωής στην πόλη και τις γειτονιές μας.

Διασφαλίζοντας, ορισμένες βασικές αρχές, ωστόσο. Αυτή της πολυφωνίας και του σεβασμού της διαφορετικότητας.

Υπό αυτή την έννοια, στο δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης μας είναι σημαντικό να έχουν λόγο όλες οι παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές του Δήμου μας και μάλιστα σε τακτική βάση (π.χ. μια ώρα την εβδομάδα) οι δημοτικές εκείνες παρατάξεις που έχουν εκλέξει δημοτικούς συμβούλους. Αλλά με έναν πολύ βασικό όρο, που έχει προαναφερθεί. Αυτόν του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Προφανώς αυτό αφορά στο σύνολο των εκπομπών του ραδιοφώνου και σημαίνει πως σε αυτές δεν μπορεί να επιτραπεί η ανάπτυξη ρητορικής μίσους ή η προσβολή ατόμων λόγω του φύλου, της φυλής, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή οποιασδήποτε άλλη διάκρισης.

Με ποιο προσωπικό και ποιους στόχους;

Κατ’ αρχάς, ξεκινάμε με δεδομένο πως όπως και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου, έτσι και σε αυτή δεν γίνονται (με λιγοστές εξαιρέσεις) προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά μόνο συμβασιούχων, οι οποίες\οι αμείβονται στα όρια του κατώτατου μισθού και δεν καλύπτονται από την κλαδική συλλογική τους σύμβαση, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο για το έργο το οποίο προσφέρουν.

Δεύτερον, μέσα και από την ίδια τη συνεδρίαση έγινε σαφές πως παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες\οι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και μάλιστα καταφέρνουν να λαμβάνουν και διακρίσεις όπως αυτή της εκπομπής <<Ντάμες Σπαθί>>, των Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρας Ορφανίδου.

Μια εκπομπή στην οποία απευθύνθηκε το Γαλλογερμανικό κανάλι ARTE, επιδιώκοντας να συζητήσουν για το ζωτικής σημασίας ζήτημα των γυναικοκτονιών.

Είναι και ένα παράδειγμα -κατά την άποψη μου- για το κατά πόσο χρήσιμη είναι η κάθε εκπομπή, όταν αναφερόμαστε στις ενημερωτικές.

Όταν συζητάς για ζητήματα που αφορούν στα καθημερινά προβλήματα των ακροατών σου, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απήχηση που μπορεί να έχει μια τέτοια εκπομπή, πόσο μάλλον όταν προπαγανδίζεται σωστά.

Αυτός νομίζω πως πρέπει να είναι και ο βασικός στόχος, τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του δημοτικού ραδιοφώνου. Γιατί η πολιτική ζωή του Δήμου δεν αποτελεί υπόθεση λίγων και εκλεκτών, αλλά όλων όσων ζούμε σε αυτή την πόλη και θέλουμε να ζούμε σε αυτή με αξιοπρέπεια.

Ο Κωστής Κουτσούκος είναι μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα και παραγωγός του ιντερνετικού ραδιοφώνου 2510 radio

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ