22.1 C
Athens
Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανάμεσά τους ο λιγότερο κατακρεουργημένος είχε είκοσι σφαίρες στο στήθος του, της Eva Bartlett

Το ακόλουθο ρεπορτάζ της Καναδής, γνωστής δημοσιογράφου, Eva Bartlett, που τώρα ζει στο Ντονιέτσκ, αλλά έχει βαθιά γνώση της Μ. Ανατολής όπου έζησε και εργάστηκε για πολλά έτη, μεταφράστηκε από το Russia Today. Δυστυχώς, το RT ακολουθώντας μια πάγια φιλο-ισραηλινή γραμμή, έστω και ήπια, κατέταξε το ρεπορτάζ στην κατηγορία “Γνώμες” ώστε να μπορεί να προστεθεί στο τέλος ότι όσα γράφονται είναι προσωπικές “απόψεις”, παρόλο που κυριολεκτικά πρόκειται για παρουσίαση γυμνών γεγονότων, στηριγμένων με παραπομπές σε κάθε σημείο, και όχι για διατύπωση άποψης. Η Eva Bartlett έχει δημοσιεύσει πολλά ρεπορτάζ πάνω στο θέμα της καταδίωξης και των δολοφονιών Παλαιστινίων νοσηλευτών (όπως και δημοσιογράφων) ως πάγια πολιτική του Ισραήλ. Ενδεικτικά, ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης μπορεί να δει εδώ και εδώ και εδώ.

Η πρόσφατη υπόθεση των 15 ένστολων νοσηλευτών πρώτων βοηθειών που δολοφονήθηκαν ενώ έσπευδαν σε βοήθεια τραυματιών δεν είναι παρά το τελευταίο σε μια πολύ μακριά σειρά παρόμοιων εγκλημάτων

Ο ισραηλινός στρατός εκτέλεσε 15 Παλαιστίνιους νοσηλευτές στη Γάζα, τους έθαψε και είπε ψέματα ότι ήταν ‘τρομοκράτες’. Για όσους παρακολουθούν τα γεγονότα, αυτή η βαρβαρότητα δεν είναι κάτι καινούργιο, παρά μόνο το τελευταίο έγκλημα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ σε μια λιτανεία εγκλημάτων πολέμου εδώ και δεκαετίες.

Ο τρόπος με τον οποίο οι γιατροί δέθηκαν, εκτελέστηκαν και θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο ήταν τόσο φρικιαστικός που ακόμη και τα συνήθως αδιάφορα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε αυτό, αν και χωρίς την οργή που θα συνόδευε τέτοιες αναφορές αν ο δράστης ήταν εχθρός της Δύσης. (Προσοχή: ενοχλητικό βίντεο)

Στις 31 Μαρτίου, ο Jonathan Whittall, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (OCHA), δημοσίευσε στο X: «Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο. Ωστόσο, σήμερα το @UNOCHA βοήθησε το @PalestineRCS και την Πολιτική Άμυνα να ανασύρουν συναδέλφους τους από έναν ομαδικό τάφο στην #Rafah #Gaza που βρέθηκε λόγω της λυχνίας έκτακτης ανάγκης από ένα από τα συντριμμένα ασθενοφόρα τους».

Η συνέχεια των αναρτήσεών του περιγράφει λεπτομερώς πώς μια εβδομάδα πριν, στις 23 Μαρτίου, χάθηκε η επαφή με δέκα διασώστες της Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) και έξι διασώστες πρώτων βοηθειών της Πολιτικής Άμυνας, σε πέντε ασθενοφόρα και ένα πυροσβεστικό όχημα, οι οποίοι είχαν αποσταλεί για να συλλέξουν τραυματίες, σημειώνοντας: «Για μέρες, η OCHA συντόνιζε τις προσπάθειες να φτάσουμε στην περιοχή, αλλά η πρόσβασή μας επετράπη μόνο 5 ημέρες αργότερα».

Όταν τελικά έφτασαν στο σημείο, «ανέσυραν τα θαμμένα πτώματα 8 μελών της PRCS, 6 μελών της Πολιτικής Άμυνας και 1 μέλους του προσωπικού του ΟΗΕ», έγραψε, σημειώνοντας: «Σκοτώθηκαν φορώντας τις στολές τους. Οδηγούσαν τα οχήματα με τη σαφή σήμανσή τους. Φορούσαν τα γάντια τους. Καθ’ οδόν για να σώσουν ζωές. Αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί».

Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας, Μαχμούντ Μπασάλ, δήλωσε ξεχωριστά: «Σε ένα από τα πληρώματα της Πολιτικής Άμυνας έδεσαν τα πόδια του, σε έναν άλλο αφαίρεσαν τα ρούχα από το πάνω μέρος του σώματός του, έναν άλλο αποκεφάλισαν. Ανάμεσα σε όλους τους μάρτυρες, ο λιγότερο πληγωμένος είχε 20 σφαίρες στο στήθος του».

Σύμφωνα με την PRCS, ένα ένατο μέλος της ομάδας έκτακτων ιατρικών αναγκών αγνοείται και πιστεύεται ότι έχει συλληφθεί.

FILE PHOTO. ©  SAID KHATIB/AFP

Τα Ηνωμένα Έθνη, ο Ερυθρός Σταυρός και το OCHA εξέδωσαν ανακοινώσεις οργής και καταδίκης αυτών των δολοφονιών. Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) Jagan Chapagain δήλωσε ότι: «Φορούσαν εμβλήματα που θα έπρεπε να τους έχουν προστατεύσει- τα ασθενοφόρα τους είχαν σαφή σήμανση. Θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει στις οικογένειές τους—δεν συνέβη. Αυτοί οι κανόνες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου δεν θα μπορούσαν να είναι σαφέστεροι—οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται, οι ανθρωπιστές πρέπει να προστατεύονται. Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να προστατεύονται».

Σύμφωνα με τον Chapagain, 30 εθελοντές και προσωπικό της PRCS έχουν σκοτωθεί μόνο από τον Οκτώβριο του 2023.

Το OCHA χαρακτήρισε τις δολοφονίες «τεράστιο πλήγμα για εμάς» και δήλωσε ότι «αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις απαιτούν απόδοση ευθυνών». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «408 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 280 υπάλληλοι της UNRWA, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023».

Ο Τομ Φλέτσερ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις και συντονιστής έκτακτης βοήθειας, έγραψε: “Σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ προσπαθούσαν να σώσουν ζωές. Απαιτούμε απαντήσεις και δικαιοσύνη“.

Ο Guardian επικαλείται τον Dr. Bashar Murad της PRCS, ο οποίος μίλησε με έναν από τους τραυματιοφορείς της αυτοκινητοπομπής [μέσω του κινητού του πριν αυτός εκτελεστεί]:

«Μας ενημέρωσε ότι είχε τραυματιστεί και ζήτησε βοήθεια, καθώς και ότι ένα άλλο άτομο είχε επίσης τραυματιστεί. Λίγα λεπτά αργότερα, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, ακούσαμε τον ήχο Ισραηλινών στρατιωτών που έφτασαν στο σημείο και μιλούσαν στα εβραϊκά. “Συγκεντρώστε τους στον τοίχο και φέρτε κάποια δεσμά για να τους δέσετε”. Αυτό έδειχνε ότι ένας μεγάλος αριθμός του ιατρικού προσωπικού ήταν ακόμα ζωντανός».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Nadav Shoshani, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνήθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός έκανε λάθος και κατηγόρησε τη Χαμάς, ισχυριζόμενος ότι τα ασθενοφόρα «προχωρούσαν υπόπτως» προς τις ισραηλινές δυνάμεις. Δήλωσε ότι η εκτέλεση των γιατρών αποτελούσε εξόντωση «ενός στρατιωτικού παράγοντα της Χαμάς, μαζί με άλλους 8 τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ».

Οι παρατηρητές του X διέψευσαν τον Shoshani, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται σε ασθενοφόρα εδώ και πολύ καιρό.

Οι γιατροί της Γάζας υφίστανται επιθέσεις από το Ισραήλ από το 2009

Μπορώ να μιλήσω από προσωπική εμπειρία. Κατά τη διάρκεια του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα τον Ιανουάριο του 2009, ήμουν ανάμεσα σε μια χούφτα διεθνών εθελοντών που επέβαιναν σε ασθενοφόρα της PRCS, για να καταγράψω το έργο τους και τα θύματα που διέσωζαν.

Την πρώτη νύχτα της ισραηλινής χερσαίας εισβολής, ήμασταν εγκατεστημένοι σε ένα κέντρο της PRCS στο Ezbet abed Rabbo, ανατολικά της Jabaliya, με ισραηλινούς βομβαρδισμούς γύρω μας. Μέχρι το πρωί, έπρεπε να εκκενώσουμε την περιοχή. Μέχρι το τέλος του πολέμου, το κέντρο είχε σχεδόν καταστραφεί.

Όσον αφορά όμως τις άμεσες επιθέσεις σε ασθενοφόρα, και νοσοκομεία, μπορώ να καταθέσω ότι συνέβαιναν εναντίον άοπλων νοσηλευτών σε ασθενοφόρα που δεν μετέφεραν τίποτα που να έχει σχέση με την παλαιστινιακή αντίσταση, αλλά έπαιρναν τραυματισμένους ή σκοτωμένους Παλαιστίνιους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.

FILE PHOTO: Ισραηλινοί στρατιώτες παίζουν κιθάρα καθισμένοι πάνω στα τανκς τους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα στο Νότιο Ισραήλ. ©  Amir Levy / Getty Images

Σε μια περίπτωση, ένας ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής έριξε τουλάχιστον 14 πυροβολισμούς εναντίον των νοσηλευτών και του ασθενοφόρου στο οποίο βρισκόμουν, στοχεύοντας τους ένστολους νοσηλευτές κατά τη διάρκεια υποτιθέμενων ωρών εκεχειρίας, πυροβολώντας έναν νοσηλευτή στο πόδι και καταστρέφοντας το όχημα.

Μια εβδομάδα πριν, ένας γιατρός που είχα συνοδεύσει ένα επικίνδυνο βράδυ στα βορειοδυτικά της Γάζας σκοτώθηκε την επόμενη μέρα όταν ο ισραηλινός στρατός έριξε ένα βλήμα flechette (βόμβα με βέλη) κατευθείαν στο ασθενοφόρο του, κομματιάζοντας τον με τα κοφτερά βέλη, σκοτώνοντάς τον. Επιζώντες από το σημείο επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε αντίσταση, μόνο νοσηλευτές και τραυματισμένοι και σκοτωμένοι πολίτες.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε επανειλημμένα το νοσοκομείο al-Quds, πράγμα που σήμαινε ότι το νοσηλευτικό προσωπικό έπρεπε να μετακινηθεί στο νοσοκομείο al-Shifa, διακινδυνεύοντας να πυροβοληθούν από ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Ήμουν μαζί με τους γιατρούς και είδα τις ζημιές και την πυρκαγιά που επακολούθησε από τον ισραηλινό βομβαρδισμό του νοσοκομείου.

Αργότερα πήρα μαρτυρίες από άλλους νοσηλευτές της PRCS που είχαν γίνει στόχοι του ισραηλινού στρατού, ορισμένοι από αυτούς πολλές φορές κατά τη διάρκεια των ετών.

Δύο νοσηλευτές μου είπαν πώς αφού πήραν άδεια από το Ισραήλ, μέσω της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), για να ανασύρουν τους τραυματίες και τους νεκρούς, τρία ασθενοφόρα και ένα τζιπ της ΔΕΕΣ δέχτηκαν επανειλημμένα ισραηλινά πυρά στη βόρεια Γάζα.

«Οδηγούσαμε στην περιοχή και μιλούσαμε με τους Ισραηλινούς στο τηλέφωνο. Μας έλεγαν προς τα πού να οδηγήσουμε, ποιον δρόμο να πάρουμε. Όταν φτάσαμε κοντά στους τραυματίες, οι Ισραηλινοί στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν. Τους είπα, “Έχουμε συνεννόηση” και μου είπαν να περιμένουμε. Τότε άρχισαν να μας πυροβολούν ξανά».

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR), την ίδια ημέρα, ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον αυτοκινητοπομπής 11 ασθενοφόρων με επικεφαλής ένα σαφώς επισημασμένο όχημα της ΔΕΕΣ στο κέντρο της Γάζας, τραυματίζοντας ένα μέλος του προσωπικού της ΔΕΕΣ και προκαλώντας ζημιές στο όχημα.

Ένας άλλος νοσηλευτής πυροβολήθηκε στο πόδι ενώ βρισκόταν σε αποστολή για λογαριασμό της PRCS τον Μάιο του 2008, και έγινε δύο φορές στόχος ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2009. Βρισκόταν επίσης σε ένα κτίριο που βομβαρδιζόταν, ενώ οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούσαν να εκκενώσουν τα θύματα.

«Ήμουν μαζί με τον Dr. Issa Saleh κατεβαίνοντας τις σκάλες από τον έκτο όροφο μιας πολυκατοικίας στην Jabaliya, εκκενώνοντας έναν μάρτυρα, όταν οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν ξανά το κτίριο. Ήξεραν ότι υπήρχαν γιατροί μέσα. Μπορούσαν να δουν τις στολές μας και τα ασθενοφόρα έξω». Ο Δρ Saleh σκοτώθηκε, αποκεφαλισμένος από τον βομβαρδισμό.

Οι μαρτυρίες που πήρα τότε περιλάμβαναν πολλές ακόμη περιπτώσεις γιατρών που πήγαιναν να σώσουν τραυματισμένους Παλαιστίνιους και έπεφταν κάτω από ισραηλινά πυρά, εμποδίζοντάς τους να φτάσουν σε όσους χρειάζονταν βοήθεια. Οι αναφορές εκείνης της εποχής έκαναν επίσης λόγο για μια χειρόγραφη εντολή στα εβραϊκά που βρέθηκε στη Γάζα, η οποία καθοδηγούσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να «ανοίγουν πυρ και κατά τη διάσωση».

Το 2007, στη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια μιας ισραηλινής εισβολής στη Ναμπλούς, είδα ισραηλινούς στρατιώτες να παίρνουν όμηρο έναν εθελοντή της Παλαιστινιακής Ιατρικής Βοήθειας (PRM) (ο οποίος ήταν μέλος μιας ομάδας που συνόδευε πολίτες στα σπίτια τους στην παλιά πόλη), να του δένουν τα μάτια και να του περνούν χειροπέδες και να τον χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα.

Ακόμα και τότε, η στοχευμένη σύλληψη και κράτηση νοσηλευτών ήταν συνηθισμένη ως μορφή συλλογικής τιμωρίας για τους εθελοντές που παρείχαν βασικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε τραυματισμένους Παλαιστίνιους. Όταν δεν συλλαμβάνονταν, οι γιατροί και τα ασθενοφόρα εξακολουθούσαν να μην έχουν πρόσβαση σε περιοχές έκτακτης ανάγκης, στερώντας από τους τραυματίες την προσοχή που είχαν απεγνωσμένα ανάγκη.

FILE PHOTO. ©  Khalil Ramzi Alkahlut/Anadolu via Getty Images

Προχωράμε γρήγορα στο 2023 και το 2024. Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε επανειλημμένα νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα, εισέβαλε σε αυτά, τα κατέλαβε και τα κατέστρεψε, σκοτώνοντας συστηματικά νοσηλευτές, γιατρούς και εργαζόμενους στα επείγοντα περιστατικά.

Είναι σαφές ότι για τους ισραηλινούς στρατιώτες, η δολοφονία ιατρικού προσωπικού αποτελεί πολιτική, είτε πρόκειται για ασθενοφόρα είτε για νοσοκομεία. Είναι επίσης σαφές ότι ενώ λόγια καταδίκης θα εκστομίζονται ενίοτε από τις δυτικές δυνάμεις, το Ισραήλ δεν λογοδοτεί ποτέ γι’ αυτά τα εγκλήματα.

Άρνηση ιατρικής περίθαλψης σε πολίτες

Τον Ιανουάριο έγραψα για τον Δρ Hussam Abu Safiya, έναν Παλαιστίνιο γιατρό από τη βόρεια Γάζα που απήχθη και φυλακίστηκε από τον ισραηλινό στρατό τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε εκείνο το άρθρο σημείωνα ότι τρεις γιατροί από τη Γάζα σε ισραηλινές φυλακές είχαν ήδη βασανιστεί μέχρι θανάτου τον τελευταίο χρόνο και πλέον και ότι υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τη ζωή του Δρ Αμπού Σαφίγια.

Έκτοτε, άλλοι Παλαιστίνιοι όμηροι που απελευθερώθηκαν από την ισραηλινή κράτηση επιβεβαίωσαν ότι ο Δρ Αμπού Σαφίγια βασανίζεται. Πιο πρόσφατα, το ισραηλινό δικαστήριο της Beersheba εξέδωσε απόφαση διοικητικής κράτησης έξι μηνών για τον Dr. Hussam Abu Safiya, καθώς η διοικητική κράτηση είναι το μέσο που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να φυλακίζει Παλαιστίνιους χωρίς να τους απαγγέλλονται κατηγορίες.

Η απαγωγές και τα βασανιστήρια εναντίον των Παλαιστινίων γιατρών είναι μια άλλη πτυχή της ολοκληρωτικής επίθεσης του Ισραήλ στο σύστημα υγείας της Γάζας. Είναι μέρος των επιθέσεων του Ισραήλ κατά των ίδιων των Παλαιστινίων, στερώντας τους τη σωτήρια περίθαλψη, μέρος της πολιτικής δεκαετιών που σκοτώνει Παλαιστίνιους με κάθε δυνατό μέσο, μεταξύ άλλων εμποδίζοντας την είσοδο ιατρικού εξοπλισμού και τροφίμων, λιμοκτονώντας Παλαιστίνιους που γλίτωσαν από βόμβες και ελεύθερους σκοπευτές.

Θα αναρτήσω το ίδιο ρητορικό ερώτημα που έχω θέσει μέχρι αηδίας: Πώς θα ήταν η διεθνής αντίδραση αν η Ρωσία δολοφονούσε εξ επαφής ένστολους, άοπλους γιατρούς; Θα υπήρχε ασταμάτητο ουρλιαχτό 24 ώρες το 24ωρο στα εταιρικά μέσα ενημέρωσης, θα μιλούσαν για τα πρόσωπα και τις ιστορίες των θυμάτων, θα ζητούσαν περισσότερες κυρώσεις…

Αλλά το Ισραήλ το κάνει αυτό ξανά και ξανά επί δεκαετίες και το μόνο που λαμβάνουν οι Παλαιστίνιοι είναι υποτονικά λόγια ενδιαφέροντος και κλήσεις για έρευνα, επιτρέποντας στο Ισραήλ να συνεχίσει να σφαγιάζει αμείωτα τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Καμία δικαιοσύνη.

Η Eva Bartlett είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος από τον Καναδά. Έχει περάσει χρόνια στο πεδίο καλύπτοντας ζώνες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία και την Παλαιστίνη (όπου έζησε για σχεδόν τέσσερα χρόνια). Σήμερα ζει στο Ντονμπάς.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ