6.7 C
Athens
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, 2026

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μέλλον του Ιράν είναι μόνο στα χέρια του λαού του!

Μετάβαση – οργάνωση για την κομμουνιστική προοπτική

Αλληλεγγύη στον αγώνα του ιρανικού λαού, καμία σκέψη για ιμπεριαλιστική επέμβαση από ΗΠΑ- Ισραήλ!

Οι κινητοποιήσεις που γίνονται στο Ιράν εδώ και μέρες ξεκίνησαν στη βάση υπαρκτών προβλημάτων διαβίωσης που σχετίζονται με την υποτίμηση του νομίσματος, την εντεινόμενη ακρίβεια και τη γενικότερη υποβάθμιση της οικονομικής δύναμης του λαού και της εργατικής τάξης. Η υλική βάση των κινητοποιήσεων είναι υπαρκτή και δεν είναι αποτέλεσμα απλά μιας εξωτερικής παρέμβασης ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και υπηρεσιών και των μηχανισμών τους. Ενδεικτικό είναι ότι οι δυνάμεις που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις για τα προβλήματα αυτά ήταν σωματεία στον χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και οι έμποροι του μεγάλου παζαριού της Τεχεράνης. Και οι δύο αυτές κοινωνικές ομάδες διάκεινται γενικά θετικά προς την κυβέρνηση και το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Ταυτόχρονα, τόσο πριν όσο και στην πορεία των κινητοποιήσεων είναι σαφές ότι οι Αμερικάνοι και το Ισραήλ παρεμβαίνουν ενεργά και διαρκώς, προσπαθώντας να επιβάλουν την δική τους ατζέντα για αλλαγή καθεστώτος. Δεν πρέπει να υποτιμηθεί π.χ. ότι τα οικονομικά προβλήματα οξύνθηκαν από μία πιθανότατα υποκινούμενη χρηματιστηριακή επίθεση στις 26/12. Είναι φανερό, επίσης, ότι η μετατροπή κινητοποιήσεων (ειδικά σε δυτικές περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ) σε ένοπλες συγκρούσεις δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη βοήθεια εξωτερικών μηχανισμών που εφοδίασαν με όπλα κάποιες ομάδες που κινητοποιούνταν, όπως παραδέχτηκαν τελικά και ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Η παρέμβαση των δυνάμεων της Δύσης και του Ισραήλ τίποτα δεν έχει να προσφέρει όσον αφορά στη βελτίωση της ταξικής θέσης των κατώτερων τάξεων του Ιράν. Όπως δεν πρόσφεραν τίποτα στους λαούς της Συρίας, του Ιράκ και της Λιβύης, όπου οι εξωτερικές επεμβάσεις και η ενίσχυση των πιο αντιδραστικών ρευμάτων εντός των χωρών αυτών για να ανατραπούν τα καθεστώτα του Άσαντ, του Καντάφι και του Σαντάμ Χουσεϊν οδήγησαν σε μετατροπή τους σε διαλυμένα κράτη – παρίες. Δεν θα υπάρξει καμιά θετική εξέλιξη για τον λαό του Ιράν και για όλους του λαούς της Μέσης Ανατολής από μια αλλαγή καθεστώτος που θα επιβληθεί μέσω των μηχανισμών του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. Η ήττα των σχεδίων του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή είναι προϋπόθεση για ένα καλύτερο μέλλον όλων των λαών της περιοχής, από την Παλαιστίνη και το Λίβανο, μέχρι την Υεμένη και το Ιράν.

Αν οι δυτικοί ιμπεριαλιστές ενδιαφερόντουσαν για την ποιότητα της ζωής των Ιρανών θα έπρεπε να ξεκινήσουν παίρνοντας πίσω τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στη χώρα και αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους για την τωρινή οικονομική κατάσταση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Αν ενδιαφερόντουσαν πραγματικά για τα δικαιώματα των γυναικών θα έπρεπε να σταματήσουν άμεσα τη συνεργασία με άλλα θεοκρατικά καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αν τους απασχολούσαν τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των λαών θα έπρεπε να διακόψουν κάθε σχέση με την χούντα του Σίσι στην Αίγυπτο. Όμως, όλοι αυτοί είναι «τα δικά μας καθάρματα», όπως κυνικά έχει πει παλιότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρούσβελτ για δικτάτορα χώρας της Κεντρικής Αμερικής.

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στο Ιράν αναδεικνύουν ξανά την ανάγκη μιας συνολικής τοποθέτησης από τις διεθνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το μέλλον της περιοχής, τη μορφή της ταξικής πάλης εντός της Ισλαμικής δημοκρατίας του Ιράν και την στάση της μαχόμενης αριστεράς απέναντι τους. Ο λαός του Ιράν έχει το δικαίωμα να διεκδικεί την βελτίωση της ταξικής θέσης του, ακόμα και να ανατρέψει, στηριζόμενος στις δυνάμεις του, το κοινωνικοοικονομικό καθεστώς της χώρας του. Η πάλη αυτή, όμως, για να είναι πραγματικά νικηφόρα και προς όφελός του, φέρνοντας ένα καλύτερο κοινωνικό – πολιτικό και  δημοκρατικό μέλλον στη χώρα, δεν μπορεί να γίνει σε συνεργασία και κάτω από τις σημαίες του ιμπεριαλισμού και των πρακτόρων του, όπως οι υποστηρικτές του αιμοσταγούς καθεστώτος του Σάχη. Το μέλλον του Ιράν είναι στα χέρια του λαού του και μόνο! Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα του για ριζική βελτίωση της οικονομικής θέσης των εργαζόμενων μαζών και για δημοκρατικές κατακτήσεις. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε σχέδιο και απόπειρα ιμπεριαλιστικής παρέμβασης ή ακόμα χειρότερα επέμβασης στη χώρα για να προωθηθούν τα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ στην περιοχή.

Από τη δική μας πλευρά σε αυτή την γωνια του κόσμου, σε μία χώρα με δεκάδες αμερικανικές βάσεις και «στρατηγικό σύμμαχο» του Ισραήλ, το βασικό καθήκον μας παραμένει η πάλη ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το σιωνισμό που προσπαθούν  να αξιοποιήσουν τα οικονομικά προβλήματα του Ιράν, που οι ίδιοι δημιούργησαν σε σημαντικό βαθμό με τις απάνθρωπες κυρώσεις τους. Στόχος τους είναι και η αποδυνάμωση της Παλαιστινιακής Αντίστασης μέσω αυτής της παρέμβασης και η επιστροφή στην εξουσία στο Ιράν των πρακτόρων και υποτακτικών τους.

  • Αλληλεγγύη στον αγώνα του ιρανικού λαού,  καμία σκέψη για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις!
  • Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της Ελλάδας ή διευκόλυνση σε ιμπεριαλιστική επέμβαση (π.χ. με χρήση της βάσης της Σούδας ή άλλης βάσης στη χώρα μας)
  • Η εργατική τάξη και οι λαοί αποφασίζουν κυρίαρχα το μέλλον τους
0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ