Δεκαεννέα μνημόνια συνεργασίας και επιχειρηματικές συμφωνίες υπογράφτηκαν μεταξύ ελληνικών και κινεζικών φορέων και επιχειρήσεων. Aποκαλύπτεται η δυναμική του ελληνικού κεφαλαίου στη σύνδεσή του με το διεθνές, σχέδια και τάσεις της κινέζικης οικονομίας και αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς της ναυτιλίας, των συγκοινωνιών, των θαλάσσιων μεταφορών, των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων.
Δεκαεννέα μνημόνια συνεργασίας και επιχειρηματικές συμφωνίες υπογράφτηκαν μεταξύ ελληνικών και κινεζικών φορέων και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Αθήνα σε συμφωνία, επί των κατευθύνσεων, με τον έλληνα πρωθυπουργό και παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκου Δένδια, του υφυπουργού Νότη Μηταράκη, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και των Gao Hucheng, υπουργού Εμπορίου (MOFCOM) και Xu Shaoxi, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και τις Μεταρρυθμίσεις (NDRC) .
Οι συμφωνίες αφορούν επενδύσεις τόσο στο κινέζικο έδαφος όσο και στο ελληνικό, ελληνικών, κινέζικων πολυεθνικών πολυκλαδικών εταιρειών, ύψους πάνω από πέντε δισ. δολάρια σε άμεσα κεφάλαια στα οποία πρέπει να προστεθούν τα κεφάλαια μελλοντικών επενδύσεων που προβλέπονται στα μνημόνια γενικών κατευθύνσεων και αναφοράς.
Οι επενδύσεις αποκαλύπτουν τη δυναμική του ελληνικού κεφαλαίου στη σύνδεσή του με το διεθνές, σχέδια και τάσεις της κινέζικης οικονομίας και αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς της ναυτιλίας, των συγκοινωνιών, των θαλάσσιων μεταφορών, των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων.
Αναλυτικά:
● Στρατηγική συμφωνία ανάπτυξης της κατηγορίας του ελληνικού κρασιού στην Κίνα με έμφαση στις μάρκες Μπουτάρη (Boutari) και Κυρ-Γιάννη (Kir-Yianni) και με στόχο αγορών εντός της επόμενης πενταετίας που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια δολάρια.
Τα δύο μέρη θα χρηματοδοτήσουν την προβολή και προώθηση του ελληνικού οίνου και πολιτισμού αξιοποιώντας ιδιωτικούς και εθνικούς πόρους για το σκοπό αυτό. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη μελλοντική αξιολόγηση περαιτέρω συνεργασιών και σε άλλους συναφείς τομείς.
● Εμπορική συμφωνία πώλησης εμφιαλωμένων οίνων μεταξύ της ελληνικής εταιρίας Shanghai Meditela Commerce and Trade Co., Ltd., Mediterra οινοποιητικής Creta Olympias S.A, μέλος του ομίλου ΔΕΜΚΟ και της κινεζικής εταιρείας Shanghai Meditela Commerce & Trade Co., Ltd. με σκοπό την προώθηση ποιοτικών Ελληνικών Κρασιών στην Κινεζική και Ασιατική Αγορά. Αξία συμφωνίας 1 εκ. δολάρια.
●”MESA VOUNOS” Ελληνικό Ελαιόλαδο, μακροχρόνια εμπορική συμφωνία για την προώθηση κρητικού – Ελληνικού ελαιολάδου. Η συμφωνία είναι 10ετής. Αξία συμφωνίας 13,86 εκ. δολαρίων.
● Η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες λατομική επιχείρηση και βιομηχανία μαρμάρου και γρανίτη με έδρα τη Δράμα και η εταιρεία China Light Resources Import & Εxport Corporation με έδρα το Πεκίνο της Κίνας συμφωνούν να πωλήσει η πρώτη στη δεύτερη 25.000 τόνους προϊόντων μαρμάρου μέσα στην τριετία 2014-2017. Αξία συμφωνίας 13,65 εκ. δολαρίων.
● Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας και Πλαίσιο Συμφωνίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και της Costamare Inc. Αξία συμφωνίας 1,5 δισ. δολαρίων
● Πώληση και επαναμίσθωση 2 Bulkers ξηρού φορτίου και 4 Containerships αξίας 160 εκατ. δολαρίων και 300 εκ. δολάρια αντίστοιχα και συμφωνία συνεργασίας για κατασκευή πλοίων ξηρού 6 φορτίου και μεταφοράς κοντέινερ σε κινέζικο ναυπηγείο. Συνολική αξία συμφωνίας 460 εκατ δολαρίων.
● 5ετης συμφωνία αγοράς κρασιού της εταιρίας «Alpha Estate» από την «Anhui Wine Mall Trading Co Ltd». Αξία συμφωνίας 4,11 εκ. δολαρίων.
● Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
● Συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του Ελληνικού και τη διερεύνηση περαιτέρω συνεργασίας στο μέλλον μεταξύ της Lamda Development και της Fosun Group
● Συμφωνία Πλαισίου Συνεργασίας Tripartite. Αξία συμφωνίας 1,224 δισ. δολαρίων μεταξύ Terna Energy, ICBC και SINOHYDRO Corporation.
● Μνημόνιο Συμφωνίας (MOU) μεταξύ των Diana Shipping Inc. και ICBC για τη σύναψη Δανειακών Συμβάσεων με σκοπό την αγορά νεότευκτων πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου ναυπηγημένων στην Κίνα καθώς και τη χρηματοδότηση επενδύσεων της Diana Shipping Inc. εκτός Κίνας όπου θα υπάρχουν και κινέζικα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αξία συμφωνίας 200 εκ. δολάρια.
● Δανειακή Σύμβαση μεταξύ της Thenamaris (Ships Management) Inc. και της Export- 8 Import Bank of China. Αξία συμφωνίας 64 εκ. δολάρια.
● Πλαίσιο Συνεργασίας για τη συμφωνία χρηματοδότησης της Thenamaris (Ships Management) Inc. από την Export-Import Bank of China. Αξία συμφωνίας 300 εκ. δολάρια.
● Χρηματοδότηση δύο Capesize Bulk Carriers. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Δανείου η Τράπεζα Export-Import Bank of China συμφωνεί να δανείσει το ποσό των 57,36 εκ. δολαρίων στην Oceanbulk Maritime LLC για τη μερική χρηματοδότηση της αγοράς των υπό ναυπήγηση φορτηγών πλοίων με αριθμό H1312 και H1313 τα οποία κατασκευάζονται στη ναυπηγείο SHANGHAI WAIGAOQIAO SHIPBUILDING CO., LTD. Αξία συμφωνίας 57,36 εκ. δολαρίων.
● Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Enterprise Greece και του China State Construction & Engineering Corporation (CSCEC).
● Συνεργασία της SUMEC και της EDF για την από κοινού επένδυση για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Η EDF θα αναπτύξει 50MW αιολικών την περίοδο 2014-2015 και 150 MW για την περίοδο 2015-2017. Οι εταιρίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στα παραπάνω έργα. Αξία συμφωνίας 273 εκ. δολαρίων.
● “CONTRACT EFFECTIVENESS AGREEMENT” μεταξύ των εταιριών Veritas Ship Management Ltd και China National Aero- Technology Corporation Shanghai Limited Liability Company, για την κατασκευή 8 x 13 64,000 Deadweight Tons Bulk Carriers στην Taizhou Kouan της China. Αξία συμφωνίας 215 εκατ δολαρίων.
Μνημόνιο Κατανόησης για την Ενίσχυση της Διμερούς Οικονομικής και Επενδυτικής Συνεργασίας υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Gao Hucheng.
Διευκολύνσεις χρηματοδότησης και προς μικρομεσαίους πλοιοκτήτες που επιθυμούν να ναυπηγήσουν πλοία στην Κίνα, πέραν των μεγαλύτερων εταιρειών, θα παρέχει επομένως η Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα (China Development Bank Corporation), στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας – μέρος του «πακέτου» των συμφωνιών. Σε ό,τι αφορά την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα, πέραν της παροχής χρηματοδότησης προς Έλληνες πλοιοκτήτες, τη χορήγηση δανείων προς την κατεύθυνση των ελληνικών λιμανιών και των έργων αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της χώρας, δεσμεύεται να εξετάσει την ανάπτυξη μόνιμης φυσικής παρουσίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ανάπτυξή της.
Να σημειωθεί πως με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, κατά το 2013, τα ελληνικά ναυτιλιακά συμφέροντα προχώρησαν στην παραγγελία 141 πλοίων προς τα κινεζικά ναυπηγεία, ολικής χωρητικότητας 6,87 εκατ. τόνων. Ως εκ τούτου, οι Ελληνες αποτελούν τους δεύτερους μεγαλύτερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων, μετά τους ίδιους τους κινέζους πλοιοκτήτες. Συνολικά, οι έλληνες πλοιοκτήτες έχουν προβεί σε παραγγελίες 378 νέων πλοίων το τελευταίο διάστημα, με την πρώτη τους επιλογή να αφορά τα κινεζικά ναυπηγεία. Σήμερα, η ελληνική ναυτιλία ελέγχει 3.901 πλοία διαφόρων κατηγοριών, μεταφορικής ικανότητας 290 εκατ. τόνων dwt και συνολικής αξίας 84 δισ. ευρώ. Την ελληνική, ειδικά, σημαία φέρουν 1.551 ποντοπόρα πλοία, με συνολική χωρητικότητα 42,57 εκατ. τόνων και μεταφορική ικανότητα 75 εκατ. τόνων dwt. Το παραπάνω μέγεθος αντιπροσωπεύει το 4,63% της συνολικής μεταφορικής ικανότητας του παγκόσμιου στόλου.