14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προκλητική απόφαση του Ισραήλ παραβιάζει ψήφισμα του ΟΗΕ

 

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίμης στην Αθήνα τονίζονται τα ακόλουθα:

Όπως ανέφερε ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι: «Η απόφαση του Ισραήλ να τερματίσει την αποστολή της Προσωρινής Διεθνούς Παρουσίας στη Χεβρώνα (TIPH) αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος (904) του ΟΗΕ (1994). Πρόκειται κυρίως για την κάλυψη των εγκλημάτων του Ισραήλ που διαπράττονται από τους παράνομους εποίκους στη Χεβρώνα και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης».

Στις 17 Ιανουαρίου, ο Ισραηλινός Υπουργός Ασφαλείας Gilad Erdan ζήτησε να απελαθούν από τη Χεβρώνα οι διεθνείς παρατηρητές. Ανέφερε: «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια δύναμη, η οποία αποτελείται από αστυνομικούς από ένα εχθρικό ισλαμικό κράτος όπως η Τουρκία και προσφιλείς προς την Παλαιστίνη χώρες που υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ του Ισραήλ, όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, να παρεμβαίνουν στο έργο των στρατιωτών και των αστυνομικών της Ισραηλινής Κατοχικής Δύναμης (IDF), να δημιουργούν προστριβές με τους εποίκους, να συνεργάζονται με ριζοσπαστικές οργανώσεις και να προωθούν την απονομιμοποίηση του Ισραήλ». Η έκκληση αυτή έχει εγκριθεί από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορεί τη Διεθνή Παρουσία στη Χεβρώνα (ΤΙΡΗ ) ως «διεθνή δύναμη που ενεργεί εναντίον μας».

Η Διεθνής Παρουσία στη Χεβρώνα (TIPH) έγινε μετά τη σφαγή που διαπράχθηκε από τον Ισραηλινό έποικο Baruch Goldstein στο εσωτερικό του τζαμιού Ibrahimi (Σπηλιά των Πατριαρχών) στη Χεβρώνα στις 25 Φεβρουαρίου 1994, όπου σκοτώθηκαν 29 Παλαιστίνιοι άνδρες και αγόρια, ενώ τραυματίστηκαν περίπου 130 άτομα. Στις 18 Μαρτίου 1994, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 904 που ζητούσε «να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία των Παλαιστινίων πολιτών σε όλη την κατεχόμενη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη προσωρινής διεθνούς ή ξένης παρουσίας».

Η πρώτη διεθνής αποστολή TIPH ιδρύθηκε τον Μάιο του 1994, οι διεθνείς παρατηρητές αποσύρθηκαν τρεις μήνες αργότερα, καθώς δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για παράταση της εντολής. Η τρέχουσα σύμβαση TIPH ιδρύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1997, με συμφωνία της 21ης Ιανουαρίου 1997, σύμφωνα με διάταξη της ενδιάμεσης συμφωνίας (συμφωνία του Όσλο ΙΙ) που υπογράφηκε από το Ισραήλ και τον Οργανισμό Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO) το 1995 (Παράρτημα Ι, άρθρο VII , Παράγραφος 10) και την οποία βεβαίωσαν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Η αποστολή TIPH ήταν επιφορτισμένη με την αναφορά σε φερόμενες παραβιάσεις του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους στη Χεβρώνα, τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Εβραίους κατοίκους της πόλης.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να παραβιάζει συστηματικά τους διεθνείς νόμους και τις συμφωνίες χωρίς να επιδέχεται κυρώσεις. Η δεξιά εξτρεμιστική Ισραηλινή κυβέρνηση παρέχει τη σιωπηρή υποστήριξη και προστασία των ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων, οι οποίες τρομοκρατούν συνεχώς τους Παλαιστίνιους πολίτες και κάνουν φρικαλέες επιθέσεις όπως θανατηφόρες επιθέσεις εμπρησμού σε σπίτια και επαγγελματικά ακίνητα.

▪ Καταδικάζουμε έντονα τις καταφανείς επιθέσεις των εποίκων στη Χεβρώνα και στον παλαιστινιακό λαό και θεωρούμε ότι οι απειλές αυτές είναι επικίνδυνες και επιβαρύνουν τη διεθνή κοινότητα με την ευθύνη των συνεπειών της.

▪ Απορρίπτουμε αποφασιστικά τη μονομερή απόφαση να τερματιστεί η αποστολή TIPH και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία των Παλαιστινίων πολιτών.

▪ Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να εκφράσει βροντερά την καταδίκη της σε τέτοιες πράξεις και να δράσει άμεσα για να τερματιστούν οι παράνομες πολιτικές και πρακτικές του Ισραήλ.

▪ Ζητούμε από τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτές τις πράξεις και να εκπληρώσουν το καθήκον τους διασφαλίζοντας την προστασία των ευάλωτων Παλαιστινίων και να καταστήσουν το Ισραήλ υπεύθυνο για τα ειδεχθή εγκλήματά του.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ