20.4 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Αντιπαράθεση στο Αιγαίο και η στάση της Ελλάδας, του Σταμάτη Κυριάκη

 

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση του Ισραήλ εναντίον των γραφείων του πρακτορείου Anadolu στη Γάζα» έγραψε ο Ερντογάν στην σελίδα του στο Twitter και συνέχισε: «Η Τουρκία και το πρακτορείο Anadolu θα συνεχίσουν να λένε σε όλο τον κόσμο για την ισραηλινή τρομοκρατία και τις θηριωδίες στη Γάζα και σε άλλες περιοχές της Παλαιστίνης, παρά τις επιθέσεις αυτές».

Η συνεχιζόμενη επίθεση των Ισραηλινών στην Γάζα ουσιαστικά είναι μια πρώτη δυναμική επίδειξη των Αμερικάνων και της ΕΕ στην Τουρκία και στην επιμονή της να διεκδικεί μερίδιο από τα πετρέλαια της Ανατολικής Μεσογείου.

Στόχος των Ισραηλινών είναι η σφαγή των Παλαιστινίων να συνεχίζεται ώσπου να μετατραπεί σε ερείπια όλη η Γάζα και να καταστεί πρακτικά ανύπαρκτο κάθε δικαίωμα του Παλαιστινιακού κράτους στο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και κατά συνέπεια στα αποθέματα πετρελαίου στην θάλασσα του.

Ταυτόχρονα το μήνυμα προς την Τουρκία είναι σαφές: «Όσο ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί την Δύση δεν θα πάρει ούτε σταγόνα πετρέλαιο».

Η επόμενη κίνηση της Άγκυρας να στείλει τον «Πορθητή» και το «Μπαρμπαρός» συνοδευόμενα από πολεμικά πλοία έχει ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως μια «δεύτερη τουρκική εισβολή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την κάθοδο του πλοίου-γεωτρύπανου στα όρια του θαλασσίου τεμαχίου «6» της κυπριακής ΑΟΖ και την προαναγγελθείσα έναρξη γεωτρήσεων.

Η Δυτική συμμαχία προς το παρόν φαίνεται να μην διαπραγματεύεται με τους …ενοχλητικούς γείτονές της. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουν για πάντα την ίδια τακτική.

Δεν αποκλείεται μέσα στο καλοκαίρι να υπάρξει συμβιβασμός και να μονιμοποιηθεί η τούρκικη παρουσία στην περιοχή με τα γεωτρύπανα και τα πολεμικά πλοία που τα συνοδεύουν.

Η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται τυχερή που βρίσκεται στο στρατόπεδο της ισχυρής Δύσης παρόλο που όλες οι ιστορικές τραγωδίες της Ελλάδας συνέβησαν όταν λειτούργησε ως τυφλό υποχείριο των δυνάμεων της …πολιτισμένης Δύσης.

Τόσο η Ελληνική κυβέρνηση όσο και η Κυπριακή δημοκρατία θα μπορούσαν, ακολουθώντας μια φιλειρηνική ανεξάρτητη πολιτική, να διαπραγματευτούν την λύση του Κυπριακού και τα ζητήματα του Αιγαίου κατευθείαν με την Τουρκία αυτή τη στιγμή που ο Ερντογάν είναι στρυμωγμένος από παντού. Αντ’ αυτού συγκροτούν συμμαχία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ χωρίς κανένα όφελος.

Ελπίζουν ότι η «απομονωμένη Τουρκία» θα αναγκασθεί σε άτακτη φυγή. Είναι πιθανότερο να συμβεί το αντίθετο.

Η Ελλάδα έτσι έχει να αντιμετωπίσει δύο ενδεχόμενα. Ή θα υπάρξει συμβιβασμός ΗΠΑ-Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα θα χάσει την στρατηγική της σημασία για την Δύση (με άλλα λόγια θα μας πετάξουν σαν στυμμένη λεμονόκουπα) ή, ακόμα χειρότερα, θα μας χρησιμοποιήσουν σε πολεμική αντιπαράθεση με την Τουρκία με απρόβλεπτες συνέπειες.

Δεν θα είναι, άλλωστε, και η πρώτη φορά…

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ