17.5 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρώσοι αξιωματικοί στον Άραξο – εξελίξεις στα πυρηνικά, του Κωστή Νάγια

 

 

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αποτελείται από 57 κράτη ανάμεσα τους η Ελλάδα και η Ρωσία. Το «Έγγραφο της Βιέννης» είναι ένα πολιτικά δεσμευτικό έγγραφο που συνιστά έναν διευρυμένο κατάλογο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας (ΜΟΕΑ)  μεταξύ  των κρατών – μελών του ΟΑΣΕ.

Στο άρθρο 9 του εγγράφου προβλέπονται επισκέψεις αξιολογήσεων, με σκοπό την επαλήθευση των ετήσιων στοιχείων που ανταλλάσσουν οι συμβαλλόμενες χώρες για τον οπλισμό που διατηρούν.

 Οι αξιολογήσεις πραγματοποιούνται μετά από επισκέψεις σε ενεργές μονάδες και σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας των κρατών – μελών. Στο πλαίσιο αυτό τρεις Ρώσοι αξιωματικοί έσπευσαν στις 30 Οκτώβρη να επιθεωρήσουν την αεροπορική βάση του Αράξου.

Η επίσκεψη – επιθεώρηση έγινε ύστερα από τον απόηχο των δημοσιευμάτων και εκτιμήσεων ότι η βάση του Αράξου αποτελεί μία από τις εναλλακτικές των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ για μεταφορά εκεί πυρηνικών, είναι σταθερά «ετοιμοπόλεμη» να αξιοποιηθεί στα επεκτατικά σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από τον επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου για τη Μείωση των Πυρηνικών Κινδύνων Σεργκέι Ριζκόφ κατά την οποία «σύμφωνα με το Έγγραφο της Βιέννης του 2011 σχετικά με μέτρα για την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, η ρωσική ομάδα αξιολόγησης σχεδιάζει επίσκεψη σε στρατιωτικό αντικείμενο στην Ελλάδα. Αυτό ανακοινώθηκε. Η επίσκεψη διάρκειας μιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου 2019».

Την εν λόγω επίσκεψη ανέλαβε το ρωσικό Εθνικό Κέντρο για τη Μείωση των Πυρηνικών Κινδύνων, που ως τμήμα του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει ειδική τέτοια «ομάδα αξιολόγησης», την οποία στέλνει σε όποια τοποθεσία κρίνει ότι ανακύπτει …ειδικό ενδιαφέρον βάσει πληροφοριών ή υπολογισμών. Η επίσκεψη λοιπόν έγινε τη συνοδεία από Έλληνες επιτελείς.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει χαρακτηριστικά πως «τέτοιες κινήσεις γίνονται με σκοπό την επαλήθευση πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις και πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια για την εγκατάσταση μειζόνων συστημάτων όπλων και εξοπλισμού.  Οι Ρώσοι επιθεωρητές θα επισκεφθούν στρατιωτικούς χώρους στη συνήθη θέση τους εν καιρώ ειρήνης, θα λάβουν πληροφορίες από τη διοίκηση σχετικά με το προσωπικό, καθώς και τα κύρια συστήματα όπλων και εξοπλισμού».

Όπως δημοσιεύματα αναφέρουν αλλά και φιλειρηνικές κινήσεις αποκαλύπτουν στον Άραξο πρόκειται να τοποθετηθούν ή έχουν ήδη τοποθετηθεί «θόλοι» («Vault») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System), ο καθένας από τους οποίους μπορεί να στεγάσει μέχρι 4 τακτικές πυρηνικές βόμβες «B61», όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή ορολογία.

Η ανάπτυξη τέτοιων θόλων στον Άραξο φέρεται να ολοκληρώθηκε το 1997 και να υφίστανται 6 τέτοιοι θόλοι, με συνολική δυνατότητα αποθήκευσης 24 βομβών, μία από τις ελάχιστες τέτοιες υποδομές, μαζί με τις αντίστοιχες στην Τουρκία, για την εγκατάσταση πυρηνικών στη «νοτιοανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ.

Να θυμίσουμε πως το Σεπτέμβρη του 2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Άραξου. Ότι επίσης  στις 17 Μάη 2018 επισκέφτηκε τη βάση, συνοδευόμενος από επιτελείς του ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ και σταθερός υπέρμαχος του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος».

Πρόκειται για εξελίξεις που προκαλούν ανησυχία, καθώς εμπλέκουν την Ελλάδα στα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟϊκών εγκληματιών.

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ