ΚΚ Τουρκίας: “Το AKP θέλει να φιμώσει όσους αντιστέκονται στα σχέδιά του”

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020 18:17 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΚΚ Τουρκίας: “Το AKP θέλει να φιμώσει όσους αντιστέκονται στα σχέδιά του”

 

Ο ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας(TKP) Kemal Okuyan εξήγησε στο ειδησεογραφικό πόρταλ «SOL Haber» τους στόχους που τίθενται μπροστά στην 100η επέτειο και το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος. Επίσης, αξιολόγησε την ενέργεια του Erdoğan με την Αγία Σοφία και την σχετική πρόταση του TKP.

Πηγή: tkp.org.tr, Μετάφραση: Αλέξανδρος Οικονομίδης

Το TKP φέτος πραγματοποιεί το 13ο Συνέδριό του, με το σλόγκαν «Επαναστατικό κόμμα 100 χρόνων, ένα κόμμα για την Επανάσταση». Τι στόχους βάζετε από εδώ και πέρα για τα 100 χρόνια τoυ TKP;

Το Κόμμα μας έχει έναν και μοναδικό στόχο: να τελειώσουμε την ταξική εκμετάλλευση στην Τουρκία και να φτιάξουμε μια νέα κοινωνία ισότητας. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την 100η επέτειο του Κόμματός μας για να δυναμώσουμε την μάχη μας για τον Σοσιαλισμό. Πρώτα απ 'όλα, υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα ανθρώπων που εγκαταλείπουν την ελπίδα από αυτή τη σειρά αλλά δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα από την ανθρωπότητα.  Ο αριθμός των ανθρώπων που βαδίζουν μαζί μας, που μας ακούνε περισσότερο, που μας εκτιμούν όλο και περισσότερο, αυξάνεται γρήγορα. Για όλα αυτά, δουλεύουμε ειλικρινώς για την συνέλευση του TKP. Στις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μια ευρεία σύσκεψη του TKP. Επιπλέον, θα αυξήσουμε τον αριθμό των ατόμων με τα οποία θα συνεργαστούμε και θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αγωνιζόμαστε για να γίνουμε ένα κόμμα πιο μαζικό, πιο οργανωμένο, πιο περιεκτικό, να εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εργαζόμενο λαό, πιο παραγωγικό, πιο αποτελεσματικό και πιο ζωντανό. Επιπλέον, θα γίνει ανασκόπηση όλων των εργασιών του κόμματος. Φέτος θα γίνει και το συνέδριο του Κόμματος: Το συνέδριό μας δεν σημαίνει μοίρασμα καρεκλών και θέσεων. Θα γίνει μια αξιολόγηση εγχώριων και διεθνών θεμάτων, μια τίμια και ειλικρινής ανασκόπηση της εσωτερικής μας μορφής και σίγουρα να μοιραστούν οι ευθύνες στο εσωτερικό του κόμματος.

Δηλαδή λέτε ότι δεν θα υπάρξει κούρσα για την θέση του Γενικού Γραμματέα…

Όχι, δεν υπάρχει τέτοια μάχη, άλλωστε στο Κόμμα μας δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα. Δίνουμε σημασία στην συλλογική δουλειά, βασιζόμαστε στην λειτουργία των οργανώσεων του κόμματος. Τα πρόσωπα προφανώς έχουν την σημασία τους και αναθέτουμε πιο σημαντικούς ρόλους στα στελέχη μας, αλλά η στρατηγική μας είναι το κύριο και καθοριστικό για εμάς και κανένας δεν βρίσκεται πάνω από το Κόμμα και την μάχη για τον Σοσιαλισμό.

Στην ανακοίνωση που εκδώσατε για την ενέργεια της κυβέρνησης στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας και το τι ακριβώς σημαίνει αυτή η κίνηση, φανήκατε ιδιαιτέρως επικριτικοί και προς την αντιπολίτευση. Στην εξήγηση που έδωσε το κόμμα σας, φάνηκε μια θέληση να βαδίσετε μαζί με άλλες δυνάμεις σε μια σκοτεινή εποχή. Είστε λίγο πιο ανοιχτοί σε αυτό το θέμα;

Γράψαμε ότι το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας σαν τζαμί είναι μια κίνηση που στρέφεται κατά τηνς αντιπολίτευσης. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση θέλει την αποχώρηση της αντιπολίτευσης και του κομματιού της κοινωνίας με κοσμικές ευαισθησίες. Δηλαδή, στην πραγματικότητα ανοίγει χώρο για την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα το CHP να εφαρμόσει τη στρατηγική του μέχρι το τέλος.

Η κυβέρνηση δεν ήταν εύκολο να ακολουθήσει την συνεχή μετατόπιση του CHP προς τα δεξιά. Προσπάθησε πολύ να το αλλάξει αυτό αλλά δεν έγινε, γιατί η ηγεσία του CHP είναι πολύ αποφασισμένη. Τώρα από αυτό πληγώθηκε αρκετά όμως. Πάντως, αυτοί που είναι πιο ζωντανοί στην κοινωνική υποστήριξη της αντιπολίτευσης σε αυτό το επίμαχο θέμα, αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες κοσμικές ευαισθησίες, είναι αυτοί που φτωχαίνουν όλο και περισσότερο. Η κυβέρνηση όμως δεν το φοβάται αυτό. Επίσης είναι μεγάλη η πιθανότητα να δοθεί μια σκληρή μάχη, καθώς οι εθνικιστικές και ισλαμικές πλευρές της αντιπολίτευσης είναι πιο εύκολο να κάνουν συμβιβασμούς με τον Erdoğan. Η κυβέρνηση ασχολείται μόνο με το να πολεμήσει αυτούς που αντιστέκονται στις ενέργειές της.

Η πρότασή μας είναι για αυτά τα τμήματα, τα οποία δέχονται πόλεμο τόσο θρησκευτικό όσο και οικονομικό. Το υπαρκτό αντιπολιτευτικό μπλοκ έχει το δικό του μερίδιο σε αυτόν τον πόλεμο όταν λέει: «Στην εξουσία του κεφαλαίου πρέπει να συμφωνήσουμε, στην θρησκεία πρέπει να συμφωνήσουμε, στο ΝΑΤΟ πρέπει να συμφωνήσουμε, αλλά στον Erdoğan πρέπει να κάνουμε αντιπολίτευση». Εμείς πως σταθήκαμε απέναντι στον Erdoğan;

Το TKP λέει, Εγγραφείτε στο TKP. Πρέπει να βαδίσουμε μαζί βασισμένοι στις τρεις βασικές μας αρχές. Αναλύουμε γιατί είμαστε ενάντια στον Ιμπεριαλισμό, την θρησκευτικοποίηση και το κεφάλαιο. Καλωσορίζουμε ακόμα κι όποιον κάποιον που θα πει ότι η ΕΕ είναι καλή, ότι τα «δημοκρατικά» αφεντικά πρέπει να τα πάρουμε με το μέρος μας, ότι πρέπει να πάρουμε με το μέρος μας όλους όσοι είναι ενάντια στον Erdoğan, ακόμα και τους φιλελεύθερους. Πρέπει να γεννήσουμε την ελπίδα στην Τουρκία. Λέμε ανοιχτά ότι αυτήν την χώρα που πέφτει πρέπει να την ξαναβγάλουμε στο φως. Να μην παρατήσουμε τον λαό αβοήθητο.

Στην ίδια δήλωση, υπογραμμίσατε ότι η ανθρωπότητα κατάφερε να ξεπεράσει τις περιόδους που φαινόταν πολύ πιο απελπισμένες και είπατε: «Όσοι υποστηρίζουν τη δικαιοσύνη, την ισότητα και τη διαφώτιση κάνουν το ρόλο τους». Στη συνέχεια, αυτή η δήλωση συνοδεύτηκε από την πρόσκληση για "Συμμετοχή στο TKP". Είχατε την ευκαιρία να μετρήσετε την απάντηση αυτής της δήλωσης και της κλήσης;

Πρέπει να πούμε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κόμμα μας. Αυτή δεν είναι μια κενή πρόταση προπαγάνδας, ούτε μια υπερβολική αισιοδοξία. Το TKP δεν αξιολογεί ακόμα ούτε το ενδιαφέρον, ούτε την κριτική. Άλλωστε, όλες οι προσπάθειές μας είναι να εξαλείψουμε τις ελλείψεις και τα προβλήματα που προκαλούνται από εμάς.

Πέρσι ξεκινήσαμε ένα άνοιγμα σε γειτονιές πολλών περιοχών της Τουρκίας και φτιάξαμε ένα σημαντικό όνομα. Τώρα ο στόχος μας είναι οι εδραίωσή μας εκεί. Το TKP πρέπει να γίνει αισθητό σε κάθε μέρος της Τουρκίας κι αυτό είναι στην ημερήσια διάταξή μας.

Με την αφορμή του 13ου Σνεδρίου, αποφασίσατε να εκδώσετε μια πιο ενισχυμένη έκδοση των περιοδικών του TKP «TKP'nin Sesi» και «Boyun Eğme», έχοντας ήδη αυξήσει όλες τις εκδόσεις σας στην εποχή της πανδημίας. Πως σκέφτεστε να προχωρήσετε την εκδοτική σας δραστηριότητα;

Σήμερα η φωνή του TKP πρέπει να δυναμώσει και να φτάσει σε περισσότερο κόσμο. Θα χειριστούμε εκ νέου τις έντυπες εκδόσεις μας και θα τις δυναμώσουμε. Αναμφίβολα, θα είναι σημαντικό να υπάρξουν και ψηφιακές πλατφόρμες. Για παράδειγμα, το «TKP'nin Sesi», που είναι μια πολύ δυνατή έκδοση, έφτανε κάθε πρωί στους αναγνώστες και προκαλούσε μεγάλο ενδιαφέρον. Υπήρξε μεγάλη συμβολή των μελών του κόμματος στην προετοιμασία αυτής της έκδοσης. Εκφώνηση, μοντάζ, οπτική έκδοση, διαδικτυακή τηλεόραση… Δουλεύουμε όλους τους τίτλους. Κάναμε μια παύση όχι για διακοπές, αλλά για να γίνουμε καλύτεροι. Μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη θα είμαστε στις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς, τους δρόμους μαζί με τις μπροσούρες μας, δεν θα σωπάσουμε. Το TKP είναι το κόμμα των εργατών, των φτωχών αγροτών, των διανοουμένων, των φοιτητών και των μικροεμπόρων. Για χρόνια στο κόμμα μας ήμασταν ξεκομμένοι από αυτά τα στρώματα, αλλά αυτό που ισχύει για τους κομμουνιστές είναι ότι πρέπει να είναι δεμένοι με το πρόγραμμα και τους στόχους του κόμματος.

Αναγνώστηκε 835 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.