20.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκαλύπτεται σχέδιο εισβολής μισθοφόρων στην Βολιβία, του Παπαδομανωλάκη Παναγιώτη

Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν στην εφημερίδα Morning Star του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκαλύπτουν αμερικάνικο σχέδιο στρατολόγησης μισθοφόρων με στόχο την δράση τους κατά της Βολιβίας, εν όψει των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου. Όπως πληροφορεί η εφημερίδα, οι δυνάμεις συνδέονται με την γνωστή εργολαβική εταιρεία μισθοφόρων Blackwater, με περίπου 1.500 μισθοφόρους να έχουν υπογράψει συμβάσεις μέχρι και επτά μηνών για την επιχείρηση. Το σχέδιο καθυστέρησε λόγω της μεταφοράς των εκλογών από τον Σεπτέμβρη στον της μετακίνησης των εκλογών από τις 6 Σεπτεμβρίου στα μέσα Οκτωβρίου, γεγονός που αποδεικνύει πως είναι στενά συνδεδεμένο με το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας. Την 23η Οκτωβρίου επικυρώθηκε η συντριπτική νίκη του Κινήματος για το Σοσιαλισμό(MAS) με ποσοστό 55,1% με το το κόμμα της Κοινότητας Πολιτών του Carlos Mesa να ακολουθεί με μόλις το 28,83% των ψήφων. Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των προεδρικών υποψηφίων Jorge Quiroga και της προέδρου που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα Jeanine Áñez, θέλοντας να ενισχύσουν την δεξιά υποψηφιότητα του Mesa.

Παρά την επίδειξη αυταρχισμού από το πραξικοπηματικό καθεστώς που ανέπτυξε μεγάλο αριθμό στρατευμάτων που ανέλαβαν την “επιτήρηση” της εκλογικής διαδικασίας και τις συλλήψεις διεθνών παρατηρητών, οι εκλογές οδήγησαν σε πανηγυρική νίκη του υποψηφίου του MAS Luis Arce, ο οποίος ανακοίνωσε την άμεση αποκατάσταση των σχέσεων με τα αδελφά έθνη της Κούβας και τις Βενεζουέλας, κατηγορώντας παράλληλα τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών(ΟΑS) για τις ευθύνες του για τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος. Αξίζει να σημειωθεί πως το MAS κατάφερε σε συνθήκες πραξικοπήματος να αυξήσει τα ποσοστά νίκης, από την περσινή εκλογική διαδικασία, άλλη μια απόδειξη των απροκάλυπτων ψεμάτων για υποτιθέμενη “νοθεία” του Έβο Μοράλες στις εκλογές του 2019. Μάλιστα, το Στρατηγικό Κέντρο Γεωπολιτικής της Λατινικής Αμερικής (CELAG) ελεγξε τις ψήφους στις 86 περιφέρειες όπου ο ΟΑS είχε ισχυριστεί ότι είχε διαπραχθεί απάτη το 2019 και επιβεβαίωσε ότι το MAS διατήρησε τα ίδια ποσοστά ψηφοφορίας ή αύξησε τον αριθμό τους. Το CELAG, μαζί με άλλους οργανισμούς όπως το CODEPINK και τα Κοινωνικά Κινήματα της ALBA, ζητούν την άμεση παραίτηση του Almagro για το ρόλο του στη διαιώνιση του πραξικοπήματος στη Βολιβία.

 

Μυστική επιχείριση

Όπως φαίνεται από τις αποκαλύψεις, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός δεν είναι πρόθυμος να κάνει τη νίκη του MAS εύκολη. Ένα email, το οποίο φαίνεται να έχει σταλεί από τον ειδικό ασφαλείας με έδρα το Τέξας, J. Milligan, ανέφερε ότι ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για την στρατολόγηση της Βολιβιανής επιχείρησης. “Αυτό το έργο είναι πολύ ευαίσθητο αυτή τη στιγμή και δεν θέλω να δω κανέναν να μιλάει γι’ αυτό στο Facebook”, προειδοποιεί τους παραλήπτες, καθώς “δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε τους άλλους τύπους που εργάζονται επιτόπου για να συμβεί αυτό”, αναφέρει το email. Συμβουλεύει τους συμμετέχοντες να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ και να φορούν ρούχα που του επιτρέπουν αναμιγνύονται εύκολα με τον τοπικό πληθυσμό, όπως τζιν και “μακριά και πουκάμισα ικανά να μεταφέρουν” όπλα.

Ζητήθηκε από τους αιτούντες να συμπληρώσουν συνημμένη συμφωνία μη δημοσιοποίησης και να την στείλουν σε έναν Joe Pereira. Η συμφωνία μη αποκάλυψης έχει τίτλο “CNG-NDA”, και το πρόθεμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Joe Pereira περιέχει επίσης αυτό το ακρωνύμιο. Στο προφίλ του στο Facebook, ο Pereira αναφέρεται ως πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρείας CNG, με έδρα την περιοχή της Σάντα Κρουζ, από όπου ξεκίνησαν οι ακροδεξιές κινητοποιήσεις κατά του Έβο Μοράλες. η λίστα φίλων του Περέιρα στο Facebook αποτελείται κατά συντριπτική πλειοψηφία από βετεράνους εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, κάποιοι μάλιστα αρκετά υψηλόβαθμοι. Το Μάρτιο, ανάρτησε ένα άρθρο της New York Times σχετικά με το αβάσιμο κατηγορητήριο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών εναντίον του πρόεδρου της Βενεζουέλας Μαδούρο για διακίνηση ναρκωτικών, σχολιάζοντας:

“Ελπίζω να λάβει αυτό που του έμελε ο Θεός να λάβει για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε ο ίδιος και το καθεστώς του. Είναι πραγματικά μέρος του κόσμου του κακού, κοντινά ξαδέρφια με τον Σαντάμ Χουσεΐν, ανιψιός του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο μικρός υιοθετημένος αδερφός του Έβο Μοράλες είναι ο επόμενος στη λίστα. Όλοι απλώς σατανικοί”.

 

Πρώην μισθοφόροι της Blackwater στην υπηρεσία των ομίλων εξόρυξης

Ο Milligan ζητά από τους εμπλεκόμενους να στείλουν λεπτομέρειες των διαβατηρίων τους και άλλα σχετικά έγγραφα στον David Shearman, πρώην αστυνομικό αξιωματούχο που διευθύνει την εθνικιστική ιστοσελίδα Viper One Six, αρθρογραφώντας κατά της “υποβάθμισης” της αστυνομίας και του στρατού από την “αριστερή ελίτ” της Αμερικής. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Shearman ξεκίνησε την καριέρα του στο Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες, όπου εργαζόταν στις γνωστές μονάδες CRASH, οι οποίες ιδρύθηκαν το 1979 για την “μάχη κατά των συμμοριών”. Στα πλαίσια της “Επιχείρησης Σφυρί” 1.453 άτομα συνελήφθησαν σε ένα Σαββατοκύριακο, εν μέσω κατηγοριών για ρατσιστική στοχοποίηση νεαρών Αφροαμερικάνων και Ισπανόφωνων. Η μονάδα διαλύθηκε μετά το σκάνδαλο Rampart στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το οποίο αποκάλυψε πως αξιωματικοί της είχαν εμπλακεί σε δολοφονίες, ληστείες, βιαιότητα, φύτευση αποδεικτικών στοιχείων, πώληση παράνομων ναρκωτικών και διαφθορά. Μετά από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, ο Shearman πήρε μέρος στον πόλεμο του Αφγανιστάν ως ομοσπονδιακός Πτέραρχος, ενώ μεταξύ 2012-2014 διετέλεσε ειδικός σε θέματα Προστασίας της Ασφάλειας και υπεύθυνος για την Προστασία από Υψηλές Απειλές για την Υπηρεσία Διπλωματικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, όπου διοικούσε τις Διπλωματικές Αυτοκινητοπομπές των ΗΠΑ σε ολόκληρο το Ιράκ. Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Shearman αναζητά “κατασκοπευτικές συσκευές που μεταδίδουν ήχο και βίντεο σε μια μονάδα τηλεχειρισμού, πιλότους μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τεχνικό προσωπικό παρακολούθησης που μπορεί να υποστηρίξει τη συντήρηση των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών”.

Μια σειρά από αναρτήσεις του Milligan στο Facebook φέρουν το λογότυπο του διαβόητου εργολάβου ιδιωτικών στρατευμάτων Blackwater. Άλλεςς αναρτήσεις φέρουν το λογότυπο της καμπάνιας για την αποφυλάκιση του “Raven 23”, ενός κουαρτέτου υπαλλήλων της Blackwater που άνοιξε πυρ εναντίον άοπλων πολιτών στη Βαγδάτη τον Σεπτέμβριο του 2007, σκοτώνοντας 17 και τραυματίζοντας 20. Το προφίλ του στο LinkedIn φανερώνει την σχέση του με την Blackwater, γράφοντας πέρασε πολλά χρόνια δουλεύοντας για ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, στο πλαίσιο του Επαγγελματικού Προγράμματος Επιβολής Νόμου (LEPP). Σήμερα, ο Milligan εργάζεται για τον έμπορο μετάλλων της Texan. Η επιχείρηση αναφέρει τους πελάτες της στον αεροδιαστημικό τομέα και έχει στρατιωτικούς βετεράνους στο προσωπικό της.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν την διασύνδεση των αμερικάνικων υπηρεσιών με ιδιωτικές μισθοφορικές εταιρείες και ομίλους εξόρυξης, που απαρτίζουν μαζί το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Όπως παραδέχεται στην αλληλογραφία το κίνητρο της επιχείρησης δεν είναι άλλο από τα αποθέματα λιθίου της Βολιβίας. Ένας σχεδιασμός που ενώνει τους αμερικάνικους ομίλους με την ολιγαρχία τη Σάντα Κρούζ.

 

Ακροδεξιά πέμπτη φάλαγγα

Η μέρα που η ακροδεξιά πραξικοπηματική κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει με κάθε τρόπο, ήρθε ανεπιστρεπτί. Οι αγρότες, τους εργάτες, τους ιθαγενείς, ύψωσαν το ανάστημα τους απέναντι το ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα του λιθίου, απαντώντας στον Έλον Μάσκ και τους γιανκηδες του φυράματος του, πως όχι δεν μπορούν να κάνουν πραξικοπήματα όπου τους αρέσει. Η αριστερή κυβέρνηση του Arce έρχεται στην εξουσία έχοντας να αντιμετωπίσει την διάλυση των κοινωνικών υποδομών από την πραξικοπηματική κυβέρνηση, μαζί με την συνέχιση της ιμπεριαλιστικής πίεσης που όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Παρότι ο ένας μετά τον άλλο οι αντίπαλοι του MAS, από τον Mesa μέχρι την Anez, παραδέχτηκαν την ήττα τους στις εκλογές, η σπορά που έχουν αφήσει πίσω τους παραμένει επικίνδυνη. Όπως προειδοποίησε ο διευθυντής του Κέντρου Γεωπολιτικών Σπουδών της Βολιβίας, Γκάμπριελ Βίλμπα, οι ένοπλες φασιστικές ομάδες που επαναδιαμορφώθηκαν από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, Junil Cochala Resistance και Union Junil Croseñista, προβλέπεται να αντιδράσουν βίαια στην νίκη του MAS. Τα δάκρυα του ακροδεξιού υποψήφιου Kamacho, του οποίου τα τάγματα εφόδου έπαιξαν ενεργό ρόλο στο περσινό πραξικόπημα, είναι πιθανό να ζητήσουν την βίαιη εκδίκηση τους από τον λαό της Βολιβίας.

Σε αρκετές πόλεις της χώρας, οι ακροδεξιά διαδήλωσε κατά του αποτελέσματος καίγοντας λάστιχα, ρίχνοντας μολότοφ και ανάβοντας φωτιές, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών. Το φίδι που η πραξικοπηματική δεξιά τάισε, στρέφεται και εναντίον της. Ήδη οι ακροδεξιοί οπαδοί του Kamacho στρέφονται εναντίον των δεξιών υποψηφίων με τη παράλογη κατηγορία ότι συμμετείχαν σε νοθεία υπέρ του MAS. Οργανωμένα τάγματα της Resistencia Juvenil Cochala μαζί με μέλη του κόμματος του Kamacho επιτέθηκαν βίαια σε δύο γυναίκες υποψήφιες του δεξιού Carlos Mesa. Επίθεση δέχτηκε και Μάρκος Πουμάρι, γο οποίος επίσης είχε συμμετάσχει στο πραξικόπημα εναντίον του MAS, ενώ είχε εισβάλει μαζί με τον Kamacho στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα της παραίτησης του Μοράλες με τη σημαία και τη Βίβλο. Μετά τις εκλογές δέχτηκε την επίθεση από τον εξαγριωμένο ακροδεξιό όχλο που τον αποκαλούσε “δειλό”, “προδότη”, “πουλημένο” και “υποστηριχτή του MAS”. H μια μετά την άλλη, οι “Επιτροπές Πολιτών” της Σαντα Κρούζ αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα και καλούν σε εξέγερση, με το MAS να καλεί τους υποστηρικτές του να δείξουν ψυχραιμία.

Οι ακροδεξιά πέμπτη φάλαγγα παραμένει ένας ξεδοντιασμένος, μα επικίνδυνα πρόθυμος σύμμαχος στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αποσταθεροποίησης, τα οποία οι λαϊκές δυνάμεις με επικεφαλής το MAS καλούνται να αντιμετωπίσουν. “Οι δύσκολοι καιροί είναι όμως το οξυγόνο που τρέφει τους επαναστάτες”, όπως είχε δηλώσει ο ανατραπείς αντιπρόεδρος του MAS, Alvaro Garcia Linera.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ