20.6 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αμερικάνικες εκλογές: Ο “περίπατος” που εξελίσσεται σε λαβύρινθο, του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Όσοι πίστευαν πως ο συντηρητικός υποψήφιος των Δημοκρατικών θα έκανε “περίπατο” ενάντια στον Τραμπ, διαψεύστηκαν οικτρά. Η αναμέτρηση των δύο είναι οριακή, με τον Μπάιντεν να προηγείται αυτή τη στιγμή με 50% και 238 εκλέκτορες, έναντι του Τραμπ με 48% και 203 εκλέκτορες. Από τις μεταβαλλόμενες πολιτείες ο Τραμπ έχει κερδίσει Φλόριντα, Αϊόβα, Οχάιο, Τέξας, ενώ ο Μπάιντεν Νιού Χάμσαιρ και Αριζόνα. Ο νικητής πρέπει να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες. Ο Μπάιντεν προηγείται σε Νεβάδα και Ουισκόνσιν, ωστόσο για να νικήσει χρειάζεται να κερδίσει τους εκλέκτορες τουλάχιστον σε μία από τις υπόλοιπες πολιτείες. Η σκληρότερη μάχη δίνεται στο Μίσιγκαν, όπου η εκλογική μάχη γίνεται ψήφο την ψήφο.

Στο φόντο αυτό διαδραματίζεται το εκλογικό πραξικόπημα του Τραμπ, για το οποίο γράφουμε καιρό απλώς αναμεταδίδοντας τις καταγγελίες των συντρόφων από τις ΗΠΑ. Ήδη δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν θα αποδεχτεί την επιστολική ψήφο, εξαγγέλλοντας την προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το αντιδημοκρατικό αυτό όργανο ελέγχεται από τον ίδιο μετά τον πρόσφατο διορισμό των υπερσυντηρητικών Μπρετ Κάβανο και η Έιμι Κόνι Μπάρετ. Όλο το προηγούμενο διάστημα, προέβη σε συστηματική επίθεση στα εκλογικά διακαιώματα, δυσχεραίνοντας την επιστολική ψήφο στις πολιτείες που ελέγχει. Ενώ διέλυσε την Ταχυδρομική Υπηρεσία, χρησιμοποίησε “μαύρες” ταχυδρομικές υπηρεσίες για τους ψηφοφόρους τους. Η ταχυδρομική ψήφος για την οποία πάλεψαν τα λαϊκά στρώματα ώστε να προστατευτούν από την κρίση υγείας, μα και από τους ένοπλους φασίστες που υποστηρίζουν τον Αμερικάνο πρόεδρο, θεωρείται για τους παραπάνω λόγους πως θα είναι ψήφος καταδίκης στον Τραμπ. Η καταμέτρηση ενδέχεται να επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερο λόγω της ιστορικής προσέλευσης στις εκλογές του 2020. Από τη Δευτέρα το πρωί, πάνω από 94 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ήδη ψηφίσει, πάνω από τα δύο τρίτα του συνόλου του 2016.

Είτε κερδίσει είτε χάσει τις εκλογές, το αποτέλεσμα θα είναι τόσο οριακό όσο εξυπηρετεί το πραξικοπηματικό αφήγημα της προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στο τέλος του δρόμου ο Τραμπ θα έχει κλέψει την ψήφο του αμερικάνικου λαού, μέσα από μια διαδικασία βίας και νοθείας, την οποία η θλιβερή ηγεσία των Δημοκρατικών δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να σταματήσει. Το “μαλακό πραξικόπημα” θα επιβληθεί με την παρουσία των νεοφασιστικών πολιτοφυλάκων, τις οποίες ο Αμερικάνος πρόεδρος κάλεσε δημόσια να είναι σε αναμονή, και του φιλικά προσκείμενου σε αυτόν σώματος της Εθνοφυλακής. Την Παρασκευή, ένα καραβάνι δεκάδων οχημάτων με σημαίες για την υποψηφιότητα Τραμπ περικύκλωσε ένα λεωφορείο της εκστρατείας Μπάιντεν και προσπάθησε να το βγάλει από το δρόμο, οδηγώντας στην ακύρωση δύο εκλογικών συγκεντρώσεων των Δημοκρατικών. Την Κυριακή, μια άλλη πολιτοφυλακή του Τραμπ κατέλαβε τη γέφυρα του Κουόμο, εμποδίζοντας ξαφνικά την κυκλοφορία σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους αυτοκινητόδρομους του μετρό της Νέας Υόρκης σε ένδειξη τρομοκρατίας, καθώς η περιοχή θεωρείται προπύργιο των Δημοκρατικών. Στην Τζόρτζια, αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος ακύρωσαν προγραμματισμένη εκδήλωση την τελευταία στιγμή και διενήργησαν εικονική συνέντευξη Τύπου, απέναντι στην τρομοκρατία μιας μεγάλης παραστρατιωτικής παρουσίας στην πόλη. 

Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, να αντιδρά στο εν εξελίξει πραξικόπημα, καθώς για τα τμήματα του κεφαλαίου που εκπροσωπούν μια κλεμμένη νίκη από τον Τραμπ είναι προτιμότερη από μια νίκη του λαού. Αυτός είναι ο λόγος που ενώ μια σειρά αναλύσεις προειδοποιούσαν για αυτό που διαδραματίζεται, το Δημοκρατικό Κόμμα επέμεινε σε μια υποψηφιότητα και ένα πρόγραμμα που δεν είχαν να υποσχεθούν τίποτε απολύτως στα λαϊκά στρώματα που παλεύουν για ασφάλεια υγείας για όλους, πάγωμα των ενοικίων και των εξώσεων, στέγη για όλους, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τον τερματισμό του δομικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Αυτοί που μένουν να παλέψουν για την υπεράσπιση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων, είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές της πρώτης εξέγερσης της εποχής του κορονοϊού στην μητρόπολη στου καπιταλιστικού συστήματος, που ήδη εξαγγέλλουν τις κινητοποιήσεις τους. Η οργάνωση λαϊκών επιτροπών για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ώστε να προστατευτούν οι μειονότητες κατά την άσκηση του δικαιώματος ψήφου, έδειξε πως οι αγωνιστές δεν θα αφήσουν το πραξικόπημα να επιβληθεί χωρίς αντίσταση. Η πρωτοβουλία για πολιτική απεργία διαρκείας συγκεντρώνει την πλατιά υποστήριξη των μαζικών φορέων, των συνδικάτων, λαϊκών και κομμουνιστικών οργανώσεων. Το μεγαλύτερο εδώ και δεκαετίες εργατικό-λαϊκό κίνημα των ΗΠΑ, που ξέσπασε ενώ η χώρα πληρώνει τον μεγαλύτερο φόρο αίματος από τις πολιτικές υγείας του κεφαλαίου, έχει σκληρές μάχες μπροστά του.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ