17.5 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γερμανία: Habemus Mamam*… αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να γιορτάσουμε την υποψηφιότητα της Αναλένα Μπέρμποκ , του Jens Berger


Πηγή

Μετάφραση. Άννα Κόκκαλη

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Πράσινοι ξεκινούν την προεκλογική τους εκστρατεία με υποψήφια την Αναλένα  Μπέρμποκ  για τη θέση της  καγκελαρίου . Και για πρώτη φορά, αυτό θα πρέπει να το πάρουμε σοβαρά υπόψη. Η Μπέρμποκ  θα μπορούσε πραγματικά να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα με ποικίλες  επιλογές συνασπισμού – στα χρώματα του φωτεινού  σηματοδότη. Στον γερμανικό τύπο, από την  Bild  και την Taz έως την Süddeutsche, η χαρά είναι μεγάλη . Αλλά αυτό είναι κατανοητό. Όμως, στα «κοινωνικά» δίκτυα, ακόμη και οι χρήστες που θεωρούν ότι είναι «αριστεροί» επαινούν θερμά την υποψήφια. Γιατί;  Υπάρχουν λίγοι πολιτικοί όλων των φύλων στη Γερμανία που είναι τόσο επιθετικοί στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας όσο η κ. Μπέρμποκ . Την τελευταία φορά που ένας πράσινος υποψήφιος για την καγκελαρία προκάλεσε μεγάλη χαρά, ήταν ο εκλεκτός  Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος τελείωσε το έργο του με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων  Χαρτς4**, με τη μείωση των συντάξεων, τους επιθετικούς πολέμους που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και τις βόμβες στο Βελιγράδι. Προφανώς, πολλοί το έχουν ήδη ξεχάσει.

 

Ναι, πρέπει να συγχαρούμε τους Πράσινους. Η απόφασή τους να συμμετάσχουν στον αγώνα με την Αναλένα  Μπέρμποκ είναι από εκλογική άποψη μια έξυπνη κίνηση. Όσον αφορά το περιεχόμενο και τη ρητορική, φυσικά, η υποψήφια υπολείπεται του αντιπάλου της Ρόμπερτ Χάμπεκ*** και ακόμη και μεταξύ των σκληρών οπαδών των Πράσινων δεν υπάρχει πιθανώς κανένας που να πιστεύει ότι η Μπέρμποκ έχει ισχυρό προφίλ  ή ακόμα ότι είναι μεγάλη διανοούμενη . Αλλά αυτό δεν ανησυχεί καθόλου τους Πράσινους.

 

Οι Πράσινοι είναι ένα σύγχρονο κόμμα, ίσως ακόμη και το πιο σύγχρονο κόμμα στη Γερμανία. Ξεχάστε το περιεχόμενο , έχει να κάνει με τα συναισθήματα.  Εκείνοι που χαράσσουν στρατηγική   το γνωρίζουν αυτό. Σε τελική ανάλυση, δεν αγοράζετε γιαούρτι επειδή έχει περιεχόμενο υψηλής ποιότητας, αλλά επειδή το μάρκετινγκ σας κάνει να νιώθετε ότι  τρώτε υγιεινά ή ακόμα ότι  σώζετε τον κόσμο καταναλώνοντας αυτό το προϊόν.  Και ας το παραδεχτούμε: η γκάμα  των κορυφαίων υποψηφίων στις επόμενες εκλογές μοιάζει πολύ με γιαούρτια σε ράφια του  σούπερ μάρκετ – δηλαδή ομοιόμορφα προϊόντα που διαφέρουν λιγότερο σε περιεχόμενο παρά σε συσκευασία και με την ανάλογη εικόνα που η διαφημιστική στρατηγική επιτάσσει για την τοποθέτηση των προϊόντων στο ράφι. Και ανάμεσα στα άλλα προϊόντα, στους γκρι και ντεμοντέ Λάσετ και Σολτς**** η νεαρή μητέρα, η οποία θεωρείται κάτι «καινούργιο» και «διαφορετικό» ακριβώς λόγω της έλλειψης πολιτικού προφίλ , φαίνεται κάπως πιο ελκυστική. Αυτό θα πείσει πολλούς αγοραστές – συγνώμη, φυσικά, εννοούσα ψηφοφόρους.

 

Και τώρα εγώ ο ίδιος πέφτω στην παγίδα. Σε τελική ανάλυση, αυτό είναι ακριβώς το θέμα με τις  δημόσιες  σχέσεις  των  Πράσινων . Το προϊόν  Αναλένα  Μπέρμποκ  δεν έχει σημασία πόσο ασήμαντο είναι, αλλά ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται – όπως θα έλεγε κανείς στην γλώσσα του μάρκετινγκ . Ειδικά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, η  Μπέρμποκ έχει ψυχροπολεμική αντίληψη , όσο λίγοι στο γερμανικό πολιτικό τοπίο. Μερικά παραδείγματα :

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο ZDF, η Μπέρμποκ ομολόγησε ότι η Γερμανία «χρειάζεται επειγόντως σαφή  εξωτερική πολιτική έναντι του ρωσικού καθεστώτος» (sic!) και για άλλη μια φορά ζήτησε «αυστηρότερες κυρώσεις» εναντίον του «συστήματος Πούτιν».

 

Η Μπέρμποκ ζήτησε από καιρό την άμεση παύση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και η αιτιολογία  που δόθηκε είναι ιδιαίτερα πειστική: σύμφωνα με την Μπέρμποκ, ο αγωγός αντιτίθεται στα «γεωστρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ», «αποσταθεροποιεί την Ουκρανία» και «αντιτίθεται στη σαφή πορεία της ΕΕ έναντι της Ρωσίας». Η Βικτόρια  Νούλαντ ***** με την περίφημη ατάκα της («Ποιος τη γ@@@ την ΕΕ;») θα ήταν υπερήφανη για την υποψήφια των Πρασίνων.

 

Η Μπέρμποκ υποστηρίζει σαφώς υψηλότερες δαπάνες για την άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις και υποστηρίζει επιπλέον αποστολές στο εξωτερικό. Η ρήση «Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε»,  αποτελεί το  μάντρα της πολιτικής ασφάλειας ,της Μπέρμποκ . «Εάν η Δύση δεν επιθυμεί να αφήσει το πεδίο σε χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία ή η Τουρκία», θα πρέπει «η Ευρώπη να λάβει πιο σοβαρά υπόψη τον ειρηνευτικό της ρόλο στον κόσμο». Αυτοί ακριβώς είναι οι πολεμοχαρείς τόνοι με τους οποίους οι Πράσινοι αποχαιρετούν  εδώ και πολύ καιρό την προηγούμενη ειρηνευτική πολιτική τους.

 

Η Μπέρμποκ επιθυμεί επίσης να κάνει στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν «μια φιλόδοξη προσφορά για μια ανανεωμένη διατλαντική ατζέντα».

Αυτές οι θέσεις και τα αποσπάσματα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Η Αναλένα Μπέρμποκ  δεν πρέπει να υποτιμάται. Κάτω από το κέλυφος της συχνά άπειρης αλλά συμπαθητικής νεαρής γυναίκας, συναντάς γρήγορα μία πολιτικό που εμφορείται από ψυχροπολεμικές διαθέσεις , η οποία χωρίς κανένα δισταγμό τάσσεται υπέρ της πολιτικής έντασης και στρατιωτικής δράσης  κατά την έννοια μιας ευρωπαϊκής ή διατλαντικής γεωστρατηγικής. Αυτό που ξεκίνησε με τις βόμβες στο Βελιγράδι συνεχίζεται απρόσκοπτα στο πρόσωπο της Αναλένα  Μπέρμποκ 

 

Επομένως, είναι αφελές να επαινούμε την υποψήφια για τις «εκτιμήσεις , την ανθρωπιά και την ενσυναίσθησή της», όπως υποστηρίζει  η Süddeutsche σε ένα προκλητικό άρθρο απευθυνόμενο στη νεολαία . Και πάνω απ’ όλα, οι καλοπροαίρετοι αριστεροί που της πλέκουν εγκώμια θα πρέπει μάλλον να δουν την πραγματικότητα και να προσγειωθούν  το συντομότερο δυνατό. Επειδή,  αν προσέξουν  καλύτερα, θα δουν  ότι   η Μπέρμποκ  μοιάζει περισσότερο με ένα νεότερο, θηλυκό αντίγραφο του Γιόσκα Φίσερ παρά με μία  προοδευτική πολιτικό που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια εναλλακτική λύση σε οτιδήποτε.

 

1Ο Jens Berger είναι Γερμανός blogger, δημοσιογράφος, αρθρογράφος και συγγραφέας πολλών βιβλίων.

 

Σημειώσεις

*Η λατινική φράση «habemus Papam» σημαίνει «έχουμε Πάπα· εκλέχτηκε νέος Ποντίφηκας».Με τις λέξεις αυτές αναγγέλλεται από το Βατικανό η εκλογή του νέου προκαθημένου της Αγίας Έδρας. Τη φράση αυτή χρησιμοποιούμε καμιά φορά για να υπογραμμίσουμε ειρωνικά την αυτοανάδειξη ή την ανάδειξη -επίσημα ή ανεπίσημα- κάποιου προσώπου σε μια θέση ή σε ένα αξίωμα, πράγμα που δεν εγκρίνουμε και θεωρούμε μάλλον ως κωμικό γεγονός.

**Μεταρρυθμίσεις   Hartz IV: Ο Πέτερ Χαρτς είχε εμπνευστεί τις προτάσεις για ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας. Έφεραν την υπογραφή του δαιμόνιου επιχειρηματία και στελέχους της Volkswagen, γι’ αυτό και στη Γερμανία ονομάζονται έκτοτε «Χαρτς 1 έως 4». Για παράδειγμα, οι μεταρρυθμίσεις «Χαρτς 1 και 2» μετέτρεψαν πολλούς ανέργους σε μικροεπιχειρηματίες με κρατική επιδότηση, καθιέρωσαν τις «μίνι-δουλειές» (συνήθως απλές χειρωνακτικές εργασίες με συμβολική αμοιβή 400 ευρώ μηνιαίως), μείωσαν τη χρονική διάρκεια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας και θέσπισαν την πιο αυστηρή παρακολούθηση των δηλωμένων ως ανέργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η μεταρρύθμιση «Χαρτς 4» ενοποίησε τα μέχρι τότε γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας και κοινωνικής αλληλεγγύης κάνοντας ιδιαίτερα δραστικές περικοπές.

***Ρόμπερτ Χάμπεκ (Robert Habeck),υποψήφιος για την προεδρία στο Κόμμα των Πράσινων.   Έλαβε το 90% των ψήφων ενώ η Μπέρμπροκ πήρε το 97% των ψήφων.

****Α.Ο Άρμιν Λάσετ (Armin Laschet, 18 Φεβρουαρίου 1961) είναι Γερμανός πολιτικός και ο σημερινός πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας από τις 27 Ιουνίου 2017. Στις 16 Ιανουαρίου 2021 εξελέγη επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης διαδεχόμενος την  Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Β.  O Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz, 14 Ιουνίου 1958) είναι Γερμανός πολιτικός (SPD). Από τις 14 Μαρτίου 2018 είναι Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και Αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

***** Σε ένα άκρως προσβλητικό και απαξιωτικό σχόλιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγους μόλις μήνες πριν τις ευρωεκλογές(2014), προέβη η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Βικτώρια Νούλαντ σε μια ιδιωτική συζήτηση με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία, που διέρρευσε από ρωσικές πηγές.

Η «σύμμαχος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρία Νούλαντ, ακούγοντας τον πρεσβευτή της χώρας της να της εξηγεί την κατάσταση στη χώρα και τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ρωσικές παρεμβάσεις, εξέφρασε ξεκάθαρα τις απόψεις των ΗΠΑ για την Ε.Ε λέγοντας, «Ποιος τη γ@@@ την Ευρωπαϊκή Ένωση!».
 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ