20.6 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιός είναι ο Στιβ Μπάνον που διώκεται από τις αμερικανικές αρχές; του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη


Πηγή: The Press Project

 

Αντιμέτωπος με ποινική δίωξη στα πλαίσια της έρευνας για την απόπειρα του φασιστικού πραξικοπήματος της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ είναι ο Στιβ Μπάνον, πρώην τακτικό μέλος της ανωτάτης επιτροπής εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ και ειδικός σύμβουλος σε θέματα διακυβέρνησης και στρατηγικής του προέδρου της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπάνον είχε επισκεφτεί τη χώρα μας το 2019, ως καλεσμένος του Δήμου Αθηναίων και της Προεδρίας της Δημοκρατίας για το «Διεθνές Φόρουμ για τη Δημοκρατία».

 

Όπως γράφαμε σε παλαιότερο άρθρο μας, το εν λόγω φόρουμ για ακροδεξιούς και πραξικοπηματίες διοργανώθηκε για 2 συνεχόμενες χρονιές από το «Ίδρυμα Δημοκρατίας και Πολιτισμού», σε συνεργασία με τους New York Times και υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με τη συνεργασία του Δήμου Αθήνας. Εκτός του Μπάνον, το φόρουμ φιλοξένησε τον επίδοξο δικτάτορα της Βενεζουέλας Χουάν Γουαϊδό, την στρατολογημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και υποστηρίκτρια της φασιστικής εξέγερσης του Μαϊντάν Ουκρανή βουλευτή Ολεκσάντρα Ουστίνοβα, τον υποστηριζόμενο από το αμερικανικό «Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία» (NED) ηγέτη του αντικομμουνιστικού κινήματος του Χονγκ Κόνγκ Νέιθαν Λο, τη σύμβουλο του Όρμπαν Μαρία Σμιτ, τη Σιωνίστρα Όριτ Φαρκάς-Χάκοεν και άλλους, με τη χρηματοδότητη πολυεθνικών ομίλων και ιμπεριαλιστικών ιδρυμάτων.

 

Συγκεκριμένα ο Στιβ Μπάνον διώκεται λόγω της άρνησής του να εμφανιστεί ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για να καταθέσει σχετικά με τα γεγονότα της φασιστικής εξέγερσης που οδήγησε στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Της απόφασής του είχε προηγηθεί η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του καλύπτονται από «κυβερνητικό προνόμιο» και κατ’ επέκταση δεν είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν πληροφορίες στο Κογκρέσο και στα αμερικανικά δικαστήρια. Όπως είχε αποκαλύψει νωρίτερα ο Guardian, o Mπάνον ήταν μεταξύ των πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου, που δέχτηκαν οδηγίες από τον Τραμπ ώστε να αψηφήσουν τις κλητεύσεις. O ίδιος φέρεται πως βρισκόταν στη συνάντηση στο ξενοδοχείο Γουίλαρντ στις 5 Ιανουαρίου για να σχεδιάσει με τους υπαλλήλους της εκστρατείας Τραμπ πώς να σταματήσει την πιστοποίηση των εκλογών.

 

Τις οδηγίες του πρώην προέδρου δέχτηκε ακόμα ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοουζ, ο οποίος συμμετείχε σε προσπάθειες ανατροπής των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020 και παρέμεινε στο πλευρό του Τραμπ, όταν οι ταραξίες εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στο όνομά του. Το ίδιο και ο επικεφαλής του προσωπικού του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Κας Πατέλ, ο οποίος ήταν σε επαφή με τον Μίντοουζ, αλλά και με την οργάνωση «Γυναίκες για το America First» που πήρε μέρος στο συλλαλητήριο που κατέληξε στην έφοδο στο Καπιτώλιο. Ο Πατέλ βρίσκεται υπό εξέταση καθώς συμμετείχε στις συζητήσεις στο Πεντάγωνο για την ασφάλεια στο Καπιτώλιο πριν και μετά τις ταραχές, ενώ εξετάζονται οι αναφορές πως ο Τραμπ προσπάθησε να τον εγκαταστήσει ως αναπληρωτή διευθυντή της CIA. Ανάμεσα στους παραπάνω βρίσκεται και ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου του Λευκού Οίκου Νταν Σκαβίνο, ο οποίος φέρεται να συναντήθηκε με τον Τραμπ την ημέρα πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο για να συζητήσουν πώς θα πείσουν τα μέλη του Κογκρέσου να μην πιστοποιήσουν τις εκλογές.

 

Ο Μπάνον απομακρύνθηκε από τα κυβερνητικά του καθήκοντά το 2017, καθώς φέρεται να ευθύνεται για τις φιλικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ πως τους λευκούς ρατσιστές και νεο-Ναζί που συμμετείχαν στην βίαιη διαδήλωση «Ενώστε την δεξιά» στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Ένα χρόνο μετά παραιτήθηκε από το την θέση του εκτελεστικού προέδρου του ακροδεξιού ειδησεογραφικού ιστότοπου Breitbart News, όταν άσκησε δριμεία κριτική στον γιο του Τραμπ για «προδοσία» για την συνάντησή του με μια Ρωσίδα δικηγόρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας προσβλέποντας στην απόκτηση επιβαρυντικών στοιχείων για τη Χίλαρι Κλίντον. Οι δισεκατομμυριούχοι χρηματοδότες του Breitbart, Ρόμπερτ και Ρεβέκκα Μέρσερ φαίνεται να πίεσαν για την παραπάνω παραίτηρη, λόγω της ρήξης του με το περιβάλλον του προέδρου.

 

Ωστόσο, στην συνέχεια ο Μπάνον ανακάλεσε αποκαλώντας τον γιο του πρώην προέδρου «πατριώτη», ενώ σε μια εμφάνιση του τον Αύγουστο του 2019 στο CNBC, ο Μπάνον επαίνεσε τον Τραμπ ως «μεγάλο ηγέτη ως πρόεδρο», με τον δεύτερο να του ανταποδίδει αναφέροντάς τον ως τον «καλύτερο μαθητή» του. Οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν με τον Τραμπ να του δίνει χάρη πριν από την αποχώρησή του από το αξίωμα του προέδρου, σε ότι αφορά τις κατηγορίες για διάπραξη απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για τον ρόλο του στην ιδιωτική εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων «We Build The Wall» που αφορούσε το συνοριακό τείχος του Τραμπ μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού. Ο ίδιος μαζί με άλλους διοργανωτές της καμπάνιας φέρεται να υπεξαίρεσαν τα χρήματα που συνέλλεξαν μέσω της πλατφόρμας GoFundMe, χρησιμοποιώντας τα για προσωπικά τους έξοδα που κυμαίνονται από αποπληρωμή πιστωτικών καρτών σε προσωπικά ταξίδια.

 

Ο Στιβ Μπάνον ήταν επίσης υπεύθυνος προγράμματος στην εταιρεία Cambridge Analytica, από όπου παραιτήθηκε για να αναλάβει την προεδρία της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ τον Αύγουστο του 2016. Κατά την παραμονή του στην εταιρεία, αναμίχθηκε στο σκάνδαλο με την παράνομη χρήση δεδομένων 50 εκατ. χρηστών του Facebook από την Cambridge Analytica με στόχο την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Σε άλλη περίπτωση έχει κατηγορηθεί πως χρησιμοποίησε ένα ιδιωτικό αεροσκάφος που ανήκε στον Κινέζο επιχειρηματία Γκουό Βενγκούι για να πετάξει σε εκδηλώσεις για την προώθηση των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων του Κογκρέσου το 2018. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της χρηματοδότησης της καμπάνιας, οι πτήσεις που δεν είχαν δηλωθεί στο παρελθόν, παραβίαζαν τον νόμο χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας που απαγορεύει τα ξένα χρήματα στις εκλογές στις ΗΠΑ.

 

Ο Γκουό είναι επενδυτής ακινήτων, ο οποίος διώχθηκε από την κινέζικη κυβέρνηση στα πλαίσια της καμπάνιας κατά της διαφθοράς με κατηγορίες που αφορούν δωροδοκία, απαγωγή, ξέπλυμα χρήματος, απάτη και βιασμό, με αποτέλεσμα να γίνει φυγάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει συνεργαστεί με το Μπάνον για την ίδρυση του ομίλου GTV Media Group και της ιστοσελίδας G News. Το 2020, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι εταιρείες της GTV ερευνούνταν από ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές για παράνομη συγκέντρωση χρημάτων, ενώ επόμενο έτος, οι εταιρείες κατέληξαν σε διακανονισμό για την αποπληρωμή άνω των 480 εκατομμυρίων δολαρίων σε περισσότερους από 5.000 επενδυτές καθώς και πρόστιμα 35 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Οι Μπάνον και Γκόυο έχουν ιδρύσει από κοινού το «Ίδρυμα Κράτους Δικαίου», μια αντικομμουνιστική οργάνωση που υποστηρίζει «τα θύματα των διώξεων του κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος» και η οποία προωθεί την νεοψυχροπολεμική θεωρία συνομωσίας ότι ιός SARS-CoV-2 είναι τεχνητά κατασκευασμένος από την Κίνα. Αντίστοιχες αναφορές προωθούνται από τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει το δίδυμο Μπάνον-Γκούο, με τον ελεγκτή γεγονότων PolitiFact να τα εγκαλεί για παραπληροφόρηση που σχετίζεται με την πανδημία. Έκθεση της Graphica εμφανίζει μάλιστα τα μέσα αυτά, ως την κινητήρια δύναμη πίσω ένα εκτεταμένο δίκτυο παραπληροφόρησης σε σχέση με τα εμβόλια, την υποτιθέμενη νοθεία στις εκλογές του 2020 και θεωρίες συνομωσίας της αίρεσης QAnon.

 

Ο ίδιος ο διωκόμενος πρώην σύμβουλος του Τραμπ διατηρεί σχέσεις με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, την Εναλλακτική για τη Γερμανία, την ιταλική Λέγκα του Βορρά, τους Αδερφούς της Ιταλίας, το νεοφασιστικό Βοξ της Ισπανίας και μια σειρά ακροδεξιά κόμματα, ενώ αποσκοπεί της δημιουργίας ενός δικτύου ακροδεξιών ομάδων στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη αποτυχία. Στο πλαίσιο των παραπάνω προσπαθειών του δημιούργησε στις Βρυξέλλες ένα ίδρυμα που ονομάζεται «Κίνημα». Υπηρέτησε ακόμα ως άτυπος σύμβουλος του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρου, το οποίου ο γιος εντάχθηκε στην ακροδεξιά συμμαχία του Στιβ Μπάνον ως εκπρόσωπός της στη Λατινική Αμερική.

 

Ο Μπάνον αναφέρει τον εαυτό του ως περήφανο χριστιανό Σιωνιστή», θεωρεί πως η μετανάστευση αποτελεί «απειλή για την εθνική κυριαρχία», ενώ υποστήριξε την εγκατάλειψη της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. Για το Αφγανιστάν, υποστήριξε μια πρόταση για την ανάπτυξη ιδιωτικών στρατιωτικών μισθοφόρων αντί του αμερικανικού στρατού. Όντας υποστηρικτής ελεύθερης οικονομίας, στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης μίλησε υπέρ της συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα, ενώ υποστηρίζοντας τα συμφέρονται της βιομηχανίας ενέργειας είναι επίσης αρνητής της κλιματικής αλλαγής και πολέμιος της Συμφωνίας του Παρισίου για το Κλίμα. Ως οπαδός της παραδοσιοκρατικής Σχολής έχει επιρροές από τον Ιούλιο Έβολα, έναν Ιταλό συγγραφέα, ο οποίος επηρέασε τον ιταλικό φασισμό του Μπενίτο Μουσολίνι, αλλά και από το Βραζιλιάνο συνωμοσιολόγο «φιλόσοφο» (και πρώην αστρολόγο) Ολάφο ντι Καρβάλιο. Στον «ελεύθερο χρόνο» του προσπαθεί να διοργανώσει ένα πρόγραμμα μαθημάτων ηγεσίας για το δεξιό καθολικό Ινστιτούτο Dignitatis Humanae, ώστε να εκπαιδεύσει συντηρητικούς καθολικούς πολιτικούς ακτιβιστές, σε ένα «σχολείο μονομάχων για πολεμιστές του πολιτισμού».

 

Ο Μπάνον έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ακροδεξιού: Ρατσιστής, συνωμοσιολόγος, υποστηρικτής πολέμων και πραξικοπημάτων, δειλός και απατεώνας. Ας τον «χαίρονται» καθώς θα ανεβαίνει για ακόμη μια φορά στο εδώλιο, τόσο οι συνεργάτες και οι οπαδοί του, όσο και εκείνοι που τον έφεραν στη χώρα μας για να μας μιλήσει για «δημοκρατία».

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ