13.8 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας: Βομβαρδίστε με πυρηνικά τη Ρωσία αν χρειαστεί! Του Αλέκου Αναγνωστάκη


Η Πολεμοχαρής Βαλκυρία του ΝΑΤΟ

 

Στη Σκανδιναβική μυθολογία οι βαλκυρίες θεωρούνται πως είχαν συγγένεια με τα κοράκια, τα οποία πετούσαν πάνω από τα πεδία μαχών και επέλεγαν πτώματα. Ο στόχος των βαλκυριών ήταν να επιλέγουν τους πιο ηρωικούς από αυτούς που είχαν σκοτωθεί σε μάχη και να τους μεταφέρουν στη Βαλχάλλα. Αυτό ήταν απαραίτητο γιατί ο θεός Οντίν χρειαζόταν πολεμιστές να πολεμήσουν με το μέρος του στην προκαθορισμένη μάχη στο τέλος του κόσμου, το Ράγκναροκ.

 

 

Οι δηλώσεις της υπουργού άμυνας της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, δέκα μόλις μέρες από τη δημοσιοποίηση του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ από το νορβηγό γραμματέα του, θυμίζουν Βαλκυρία που προετοιμάζεται για την τελική αναμέτρηση.

 

Ούτε λίγο ούτε πολύ η υπεύθυνη  της στρατιωτικής ανάπτυξης και δράσης  της Γερμανίας  σε συνέντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ισχυρίστηκε δημοσίως ότι «πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πάνω από τα έθνη της Βαλτικής» που συνορεύουν με τη Ρωσία. Επιπλέον, δήλωσε επί λέξει πως  «πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές στη Ρωσία ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε και αυτά τα μέτρα, ώστε να έχουμε πρώιμο αποτρεπτικό αποτέλεσμα».

 

Οι δηλώσεις της κινδυνεύουν να «τινάξουν την πάγκα στον αέρα».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αποκάλυψε ότι την ίδια ημέρα  ζητήθηκε από τον  στρατιωτικό ακόλουθο της Γερμανικής Πρεσβείας στη Μόσχα «να παρουσιαστεί ενώπιον της Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικής Συνεργασίας».

 

«Η Γερμανίδα  υπουργός Άμυνας πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά πώς έχουν τελειώσει τέτοιες ενέργειες για τη Γερμανία και την Ευρώπη στο παρελθόν», έσπευσε να δηλώσει  ο Ρώσος υπουργός άμυνας  Σεργκέι Σοϊγκού, σε σχόλιο που ερμηνεύτηκε ευρέως ως αναφορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

«Η ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να είναι συλλογική, χωρίς παραβίαση των συμφερόντων της Ρωσίας» πρόσθεσε προσεκτικά ο Ρώσος υπουργός.  Υπενθύμισε μάλιστα  ότι  η χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο κατέληξε σε «καταστροφή, την οποία έχει πλέον να αντιμετωπίσει ολόκληρος ο κόσμος».

 

Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμιστεί πως η Γερμανίδα υπουργός δεν έκανε κάτι άλλο από το να υπηρετήσει την ανάλογη συλλογική απόφαση του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ λίγες ημέρες πριν είχε αφήσει να διαρρεύσει απόρρητο έγγραφο που αποκάλυπτε  ότι τα μέλη του  – μαζί και η Ελλάδα φυσικά – είχαν δώσει το πράσινο φως σε ένα σημαντικό σχέδιο το οποίο αποσκοπεί στην καταπολέμηση της Ρωσίας σε μια υποθετική στρατιωτική σύγκρουση. Το απόρρητο έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο το μπλοκ, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ενδέχεται να συγκρουστεί με τις δυνάμεις της Μόσχας από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα: εστίαση σε μη συμβατικό πόλεμο συμπεριλαμβανομένων κυβερνοεπιθέσεων, συγκρούσεων στο διάστημα, ακόμα και χρήση πυρηνικών κεφαλών.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ υπήρξε από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές αυτού του νέου masterplan του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της Ρωσίας σε περίπτωση που ξεσπάσει στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δυο πλευρών.

 

Αντιδράσεις

Στέλεχος του συγκυβερνητικού κόμματος SPD καταδικάζει τις «ανεύθυνες» δηλώσεις της Καρενμπάουερ. «Οι δηλώσεις ήταν απρόσεκτες και εμπρηστικές, δήλωσε ο επικεφαλής του SPD  Ρολφ Μούτζενιτς.

 

Βλέπεις, πώς συμβιβάζεται αυτή η πολιτική με την ταυτόχρονο εφαρμοζόμενη πολιτική των συμφωνιών των αγωγών φυσικού αερίου και του εφοδιασμού της Γερμανίας, μονομερώς σχεδόν, από τη Ρωσία; Και πώς θα έβγαζαν το γερμανικό χειμώνα τα νοικοκυριά, πώς θα λειτουργούσαν τα εργοστάσια με βομβαρδισμένους τους αγωγούς φυσικού αερίου από τις βόμβες καθολικής καταστροφής;

 

Το περασμένο Σάββατο η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ προέβη σε σκληρές και απαξιωτικές δηλώσεις στο RT της Βιέννης:  «δεν θα έδινε ιδιαίτερη σημασία στις δηλώσεις της Κραμπ-Καρενμπάουερ. Είναι μέλος της κυβέρνησης της απερχόμενης Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού της. Το μέλλον της στο κοινοβούλιο ενδέχεται να είναι αμφίβολο, καθώς η απομάκρυνση των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, την οποία επέβλεψε, αποδείχθηκε «αποτυχία»  τόνισε η  κ. Κνάισλ, υποστηρίζοντας ότι η Κραμπ-Καρενμπάουερ «δεν αποτελεί πλέον ισχυρή πολιτική προσωπικότητα».

 

Αδιέξοδη και επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών

Την ίδιας ακριβώς χρονική στιγμή και στα πλαίσια της Νατοϊκής πολιτικής περί ενιαίας αντιμετώπισης Ρωσίας Κίνας ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός στρατιωτικός, στρατηγός  Mark Milley, έριχνε λάδι στη φωτιά.

 

Δήλωσε στο κανάλι Bloomberg πως το Πεκίνο προχώρησε τον Αύγουστο στη δοκιμή ενός υπερηχητικού πυραύλου, αναγνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν από το γεγονός. «Η δοκιμή υπερηχητικού όπλου της Κίνας ήταν κάτι σαν τη «στιγμή του Σπούτνικ», του πρώτου τεχνητού δορυφόρου, από την τότε ΕΣΣΔ, που έπιασε εξαπίνης τις ΗΠΑ και σηματοδότησε την αρχή της κούρσας για την κατάκτηση του διαστήματος», δήλωσε.

 

Το Πεκίνο διέψευσε τις πληροφορίες, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «δοκιμή ρουτίνας» ενός διαστημικού οχήματος.

 

Η Κίνα, ωστόσο, είχε ήδη παρουσιάσει από το 2019, επισήμως, έναν υπερηχητικό πύραυλο, τον DF-17, που είναι μέσου βεληνεκούς (γύρω στα 2.000 χιλιόμετρα) και μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές.

 

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ακόμη στο οπλοστάσιό τους υπερηχητικούς πυραύλους αλλά προσπαθούν να αποκτήσουν. Η Darpa, η επιστημονική ομάδα του αμερικανικού στρατού, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δοκίμασε με επιτυχία τον υπερηχητικό πύραυλο HAWC (Hypersonic Air-Breathing Weapon Concept).

 

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε πως «Η Κίνα είναι πλέον δύσκολο να κρύψει την αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της και διαφαίνεται πως το Πεκίνο αποκλίνει από την πυρηνική στρατηγική που στηρίζονταν στην ελάχιστη αποτροπή και την οποία ακολουθούσε για δεκαετίες.,  …Το κινεζικό πυρηνικό οπλοστάσιο θα αυξηθεί πιο γρήγορα, αλλά και σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που ίσως αναμένονταν προηγούμενα», δήλωσε ο Πράις. «Η αύξηση αυτή είναι ανησυχητική, εγείρει ερωτήσεις σχετικά με τις προθέσεις της Κίνας..», τόνισε.

 

Να σημειωθεί όμως εδώ πως, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι ΗΠΑ έχουν σε ανάπτυξη περίπου 3.800 πυρηνικές κεφαλές. Και ότι, σύμφωνα με αναφορά του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο το 2020, το απόθεμα πυρηνικών κεφαλών της Κίνας «είναι μεταξύ 200 και 250» ενώ εκτιμά ότι αυτό τουλάχιστον θα διπλασιαστεί καθώς το Πεκίνο αυξάνει και εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις του.

 

Αλλά αν η ανάπτυξη 500 πυρηνικών κεφαλών είναι ανησυχητική, (που είναι), τότε η ανάπτυξη 3800 πυρηνικών κεφαλών τι είναι, είναι καθησυχαστική;

 

Οι αμερικανικές ανησυχίες περί της αύξησης του κινέζικου πυρηνικού οπλοστασίου είναι τουλάχιστον προσποιητές.

 

Στα πλαίσια της δικαιολογημένης μεν κινέζικης αντίδρασης, αλλά επικίνδυνης δε αλλά και αδιέξοδης κούρσας εξοπλισμών ο Κινέζος πρόεδρος ο πρόεδρος Σι προειδοποίησε ότι ξένες δυνάμεις που προσπαθούν να εκφοβίσουν την Κίνα «θα σπάσουν τα κεφάλια τους». Δεσμεύθηκε να ενισχύσει τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις. Δεσμεύτηκε επίσης για την «επανένωση» της Ταϊβάν και δήλωσε ότι θα διασφαλιστεί η κοινωνική σταθερότητα στο Χονγκ Κονγκ, παράλληλα με την προστασία της κινεζικής ασφάλειας και κυριαρχίας. Συμπλήρωσε  δε, δικαιολογημένα, ότι το οπλοστάσιο της είναι πολύ μικρό συγκρινόμενο με αυτά των ΗΠΑ και της Ρωσίας και ότι είναι έτοιμη για τη διεξαγωγή διμερών διαλόγων για την στρατηγική ασφάλεια «στη βάση του ισότιμου και αμοιβαίου σεβασμού».

 

Η δυναμική των εξελίξεων είναι πρωτοφανής, οι κίνδυνοι ορατοί.

Στις εξελίξεις αυτές το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση, πέραν του να συμφωνεί με τις Νατοϊκές νότες, ουδέν.

Σιωπή.

Ο τρομακτικός κλόουν που ζητά τη σιωπή

 

Αλλά σιωπούν τελείως και οι αρμόδιοι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ πρώην κυβερνητικοί  και νυν κομματικοί.

 

Από τον τομεάρχη  Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο ως τον τομεάρχη Εθνικής Άμυνας Θεόδωρο Δρίτσα και τον πρώην υπουργό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ακροδεξιάς  Νίκο Κοτζιά.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ