15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινή δήλωση Ρωσίας – Κίνας για τις διεθνείς σχέσεις


 

Στο περιθώριο της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων κι ενώ οι τόνοι για το ουκρανικό πρόβλημα ανέβαιναν, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ηγετών Κίνας και Ρωσίας. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία ωστόσο είχε το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στη συνέχεια, επειδή θέτει για πρώτη φορά περιεκτικά και ολοκληρωμένα τη θέση που φιλοδοξούν να κατακτήσουν στην παγκόσμια αρχιτεκτονική και τη στάση τους απέναντι στις ΗΠΑ.

 

4 Φεβρουαρίου 2022

 

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε την Κίνα στις 4 Φεβρουαρίου του 2022 κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Οι αρχηγοί των δύο κρατών είχαν συνομιλίες στο Πεκίνο και συμμετείχαν στην τελετή έναρξης των XXIV Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, εφεξής καλούμενα «τα Μέρη» («πλευρές»), δηλώνουν τα εξής:

Στην εποχή μας ο κόσμος υφίσταται μεγάλες αλλαγές, η ανθρωπότητα εισέρχεται σε μια νέα εποχή ταχείας ανάπτυξης και μετασχηματισμού ευρείας κλίμακας. Υπάρχουν διαδικασίες και φαινόμενα όπως η πολυπολικότητα, η παγκοσμιοποίηση σε οικονομικό επίπεδο, η  κοινωνία της πληροφορίας, η πολιτισμική ποικιλομορφία, ο μετασχηματισμός του συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης και της παγκόσμιας τάξης, η αυξανόμενη διασύνδεση και αλληλεξάρτηση των κρατών, διαμορφώνεται μια τάση ανακατανομής της ισορροπίας της παγκόσμιας ισχύος, αυξάνεται η απαίτηση της παγκόσμιας κοινότητας για ηγεσία, για ειρηνική και προοδευτική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, με φόντο τη συνεχιζόμενη πανδημία της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό σε παγκόσμια κλίμακα, η κατάσταση της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο δύσκολη και οι παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές πολλαπλασιάζονται. Ορισμένες δυνάμεις που εκπροσωπούν μια μειοψηφία στην παγκόσμια σκηνή εξακολουθούν να υποστηρίζουν μονομερείς προσεγγίσεις σε διεθνή ζητήματα και να καταφεύγουν σε πολιτικές ισχύος, να ασκούν παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων τους, να προκαλούν αντιπαραθέσεις, διαιρέσεις και αντιπαραθέσεις και να παρεμποδίζουν την ανθρώπινη ανάπτυξη και πρόοδο, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό τη δυσαρέσκεια της διεθνούς κοινότητας.

Τα Μέρη καλούν όλα τα κράτη, με βάση το Κοινό όφελος, να ενισχύσουν το διάλογο και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να εμβαθύνουν την αμοιβαία κατανόηση, να υποστηρίξουν τις οικουμενικές αξίες της ειρήνης, της ανάπτυξης, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας, να σεβαστούν τα δικαιώματα των λαών να καθορίζουν τα ίδια την αναπτυξιακή τους πορεία, καθώς και την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντά τους, να υπερασπιστούν το διεθνές σύστημα που βασίζεται στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ, μια παγκόσμια τάξη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, να επιτύχουν πραγματική ειρήνη και ασφάλεια και να προωθήσουν το κράτος δικαίου.

I

Τα Μέρη συμφωνούν στην αντίληψη ότι η δημοκρατία αποτελεί οικουμενική αξία και όχι προνόμιο μεμονωμένων κρατών, η δε προαγωγή και η προστασία της είναι κοινό καθήκον της παγκόσμιας κοινότητας στο σύνολό της.

Τα δύο Μέρη πιστεύουν ότι η δημοκρατία αποτελεί ένα μέσο συμμετοχής των πολιτών στη διακυβέρνηση της χώρας τους, προκειμένου να προαχθεί η ευημερία του πληθυσμού και να διασφαλιστεί η αρχή της λαϊκής εξουσίας. Η δημοκρατία εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και στην εθνική πολιτική, αντανακλά τα συμφέροντα όλων των πολιτών, τη βούλησή τους, εγγυάται τα δικαιώματά τους, ικανοποιεί τις ανάγκες τους και προστατεύει τα συμφέροντά τους. Η δημοκρατία δεν ακολουθεί κάποιο πρότυπο. Ανάλογα με την κοινωνικοπολιτική δομή, την ιστορία, τις παραδόσεις και τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες ενός συγκεκριμένου κράτους, ο λαός του έχει το δικαίωμα να επιλέγει μορφές και μεθόδους εφαρμογής της δημοκρατίας που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες του κράτους αυτού. Μόνο ο λαός έχει το δικαίωμα να κρίνει αν ένα κράτος είναι δημοκρατικό ή όχι.

Τα δύο Μέρη επισημαίνουν ότι η Ρωσία και η Κίνα, ως παγκόσμιες δυνάμεις με πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, έχουν μια βαθιά παράδοση δημοκρατίας που βασίζεται στην εμπειρία χιλιάδων ετών εξέλιξης, στην ευρεία λαϊκή υποστήριξη και στην ικανοποίηση των αναγκών και των συμφερόντων των πολιτών. Η Ρωσία και η Κίνα εγγυώνται στους λαούς τους το δικαίωμα, σύμφωνα με το νόμο, να συμμετέχουν, με διάφορες μεθόδους και μορφές, στη διακυβέρνηση του κράτους και στη δημόσια ζωή. Οι λαοί και των δύο χωρών έχουν εμπιστοσύνη στον δρόμο που έχουν επιλέξει και σέβονται τη δημοκρατική λειτουργία και τις παραδόσεις των άλλων κρατών.

Τα Μέρη επισημαίνουν ότι οι δημοκρατικές αρχές πρέπει να εφαρμόζονται όχι μόνο σε επίπεδο εγχώριας διακυβέρνησης, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προσπάθειες μεμονωμένων κρατών να επιβάλουν τα «δημοκρατικά τους πρότυπα» σε άλλες χώρες, να διεκδικήσουν το μονοπώλιο της αξιολόγησης της συμμόρφωσης με τα δημοκρατικά κριτήρια, να χαράξουν διαχωριστικές γραμμές με βάση ιδεολογικές κατευθύνσεις, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας κλειστών μπλοκ και συμμαχιών σκοπιμοτήτων, αποτελούν στην πραγματικότητα παραδείγματα περιφρόνησης της δημοκρατίας και υπαναχώρησης από το πνεύμα και τις αληθινές αξίες της. Τέτοιες απόπειρες ανάληψης ηγεμονικού ρόλου αποτελούν σοβαρή απειλή για την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και υπονομεύουν τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.

Οι δύο πλευρές είναι πεπεισμένες ότι η προστασία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης πίεσης σε άλλες χώρες. Οι δύο πλευρές αντιτίθενται στην κατάχρηση των δημοκρατικών αξιών, στην παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών με το πρόσχημα της προστασίας της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις προσπάθειες πρόκλησης διχασμού και αντιπαράθεσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι δύο πλευρές καλούν τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί την πολιτισμική και πολιτιστική ποικιλομορφία και το δικαίωμα των λαών διαφορετικών χωρών για αυτοδιάθεση. Τα Μέρη είναι έτοιμα να συνεργαστούν με όλους τους ενδιαφερόμενους εταίρους για την προώθηση της πραγματικής δημοκρατίας.

Τα Μέρη επισημαίνουν ότι ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζουν ευγενείς στόχους στον τομέα των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατοχυρώνουν βασικές αρχές που όλα τα κράτη πρέπει να ακολουθούν και να εφαρμόζουν στην πράξη. Ωστόσο, λόγω των εθνικών ιδιαιτεροτήτων, των διαφορών στην ιστορία και τον πολιτισμό, την κοινωνική δομή και το επίπεδο κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης των κρατών, είναι απαραίτητο να συσχετιστεί η οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την πραγματικότητα σε κάθε χώρα, να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με την κατάσταση των κρατών και τις ανάγκες του πληθυσμού. Η προαγωγή και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί κοινό μέλημα της διεθνούς κοινότητας. Τα κράτη πρέπει να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο σεβασμό όλες τις κατηγορίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εξασφαλίζουν τη συστηματική προαγωγή τους. Η διεθνής συνεργασία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να βασίζεται στον ισότιμο διάλογο με τη συμμετοχή όλων των χωρών. Όλα τα κράτη θα πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση στο δικαίωμα στην ανάπτυξη. Η δέσμευση και η συνεργασία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να βασίζονται στην ισότητα όλων των χωρών και στον αμοιβαίο σεβασμό, προκειμένου να ενισχυθεί το διεθνές σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

II

Τα Μέρη πιστεύουν ότι η ειρήνη, η ανάπτυξη και η συνεργασία αποτελούν τους κύριους πυλώνες του σύγχρονου διεθνούς συστήματος. Η ανάπτυξη είναι το κλειδί για την ευημερία των λαών. Η συνεχιζόμενη πανδημία της νέας λοίμωξης από κορονοϊό αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι εταιρικές σχέσεις στον τομέα της παγκόσμιας ανάπτυξης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η νέα αυτή φάση θα χαρακτηρίζεται από ισορροπία, αρμονία και συμμετοχή.

Τα Μέρη προτίθενται να εντείνουν τις εργασίες τους για τη σύγκλιση των αναπτυξιακών σχεδίων της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», προκειμένου να εμβαθύνουν την πρακτική συνεργασία μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΑΟΕ) και της Κίνας σε ποικίλους τομείς και να αυξήσουν το επίπεδο διασύνδεσης μεταξύ των περιοχών Ασίας-Ειρηνικού και Ευρασίας. Τα Μέρη επαναβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στην παράλληλη και συντονισμένη διαμόρφωση μιας ευρύτερης ευρασιατικής εταιρικής σχέσης και στην υλοποίηση του σχεδίου «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» για την ανάπτυξη περιφερειακών ενώσεων και διμερών και πολυμερών διαδικασιών ολοκλήρωσης προς όφελος των λαών της Ευρασιατικής ηπείρου.

Τα Μέρη συμφώνησαν να εμβαθύνουν σταθερά την πρακτική τους συνεργασία στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή της Αρκτικής.

Οι δύο πλευρές θα ενισχύσουν τη συνεργασία μέσω πολυμερών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένων και του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, και θα ενθαρρύνουν τη διεθνή κοινότητα να συμπεριλάβει τα αναπτυξιακά ζητήματα ως βασικό θέμα στο συντονισμό της παγκόσμιας μακροοικονομικής πολιτικής. Τα Μέρη καλούν τις ανεπτυγμένες χώρες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τη παροχή επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας με καλή θέληση, να παράσχουν περισσότερους πόρους στις αναπτυσσόμενες χώρες, να αντιμετωπίσουν την άνιση ανάπτυξη των χωρών και να αποκαταστήσουν τις εν λόγω ανισορροπίες εντός των κρατών και να προωθήσουν την παγκόσμια και διεθνή αναπτυξιακή συνεργασία. Η ρωσική πλευρά επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις εργασίες της στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη που έχει προταθεί από κινεζικής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της στις δραστηριότητες της Ομάδας Φίλων της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη στα πλαίσια του ΟΗΕ. Προκειμένου να επιταχυνθεί η εφαρμογή της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα Μέρη καλούν τη διεθνή κοινότητα να λάβει πρακτικά μέτρα σε βασικούς τομείς συνεργασίας, όπως είναι η μείωση της φτώχειας, η επισιτιστική ασφάλεια, οι επιδημίες και τα εμβόλια, η χρηματοδότηση της ανάπτυξης, η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης ανάπτυξης, η εκβιομηχάνιση, η ψηφιακή οικονομία, η συνδεσιμότητα των υποδομών.

Τα Μέρη καλούν τη διεθνή κοινότητα να εξασφαλίσει ένα ανοικτό, ισότιμο, δίκαιο και αμερόληπτο περιβάλλον για την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη, να επιταχύνει την πρακτική εφαρμογή των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων προκειμένου να βρεθούν νέα κίνητρα για την οικονομική ανάπτυξη.

Τα Μέρη καλούν όλες τις χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα των βιώσιμων μεταφορών, να αναπτύξουν ενεργά τις μεταξύ τους σχέσεις και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία σχετικά με την ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων μεταφορών, των βιώσιμων μεταφορών, της ανάπτυξης και της αξιοποίησης των αρκτικών διαδρομών, και να αναπτύξουν επιπλέον τομείς με στόχο την παγκόσμια ανάκαμψη μετά την επιδημία.

Τα Μέρη αναλαμβάνουν σοβαρή δράση και συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τα Μέρη, γιορτάζοντας από κοινού την 30ή επέτειο από την υιοθέτηση της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, επιβεβαιώνουν εκ νέου τη δέσμευσή τους στην εν λόγω σύμβαση και στους στόχους, τις αρχές και τις διατάξεις της συμφωνίας του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένης της αρχής των κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών. Τα Μέρη θα επιδιώξουν από κοινού την αποτελεσματική και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, προτίθενται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και αναμένουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα παρέχουν πράγματι ετήσια οικονομική στήριξη ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Τα Μέρη αντιτίθενται στη δημιουργία νέων φραγμών στο διεθνές εμπόριο με το πρόσχημα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Τα Μέρη προωθούν σθεναρά τη διεθνή συνεργασία και τις ανταλλαγές στον τομέα της βιοποικιλότητας, συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία παγκόσμιας διακυβέρνησης στον τομέα αυτό και προτίθενται να προωθήσουν από κοινού την αρμονική ανάπτυξη του ανθρώπου και της φύσης και τον «πράσινο μετασχηματισμό» για την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι δύο ηγέτες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αποτελεσματική συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο διμερών και πολυμερών δράσεων για την καταπολέμηση της πανδημίας της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό και την προστασία της ζωής και της υγείας των ατόμων στις δύο χώρες και στον κόσμο. Τα Μέρη θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία τους όσον αφορά την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων κατά της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό, καθώς και φαρμάκων για τη θεραπεία της, και θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της δημόσιας υγείας και της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης. Οι δύο πλευρές προτίθενται να ενισχύσουν τον συντονισμό των μέτρων κατά των επιδημιών, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ομαλότητας στις επαφές μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών. Οι πλευρές αξιολόγησαν θετικά το έργο των αρμόδιων αρχών και των περιφερειών των δύο χωρών για τη διασφάλιση μέτρων καραντίνας στις παραμεθόριες περιοχές και τη σταθερή λειτουργία των συνοριακών σημείων ελέγχου και προτίθενται να αναπτύξουν μηχανισμό για την από κοινού πρόληψη και τον έλεγχο των επιδημιών στις παραμεθόριες περιοχές για τον από κοινού σχεδιασμό μέτρων κατά των επιδημιών στα συνοριακά σημεία ελέγχου, την ανταλλαγή πληροφοριών και την κατασκευή υποδομών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας του εκτελωνισμού των εμπορευμάτων.

Τα Μέρη τονίζουν ότι το πρόβλημα της προέλευσης της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό ανάγεται σε επιστημονικό επίπεδο. Η έρευνα για το θέμα αυτό θα πρέπει να βασίζεται στην παγκόσμια τεχνογνωσία και η συνεργασία μεταξύ επιστημόνων σε όλο τον κόσμο είναι απαραίτητη για το σκοπό αυτό. Αντιτίθενται στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος. Η Ρωσική πλευρά επικροτεί τις κοινές ενέργειες της Κίνας και του ΠΟΥ για τον εντοπισμό της πηγής της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό και εκφράζει την υποστήριξή της στην κοινή έκθεση Κίνας-ΠΟΥ για το θέμα αυτό. 

Τα Μέρη καλούν τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει από κοινού μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση στη διερεύνηση της προέλευσης του κορονοϊού.

Η ρωσική πλευρά εκφράζει την υποστήριξή της στην επιτυχή διοργάνωση, των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το 2022, εκ μέρους της κινεζικής πλευράς.

Τα Μέρη αποτιμούν θετικά το επίπεδο της διμερούς συνεργασίας τους στον τομέα του αθλητισμού και του Ολυμπιακού κινήματος και εκφράζουν την ετοιμότητά τους για την περαιτέρω προοδευτική εξέλιξή της.

III

Τα δύο Μέρη εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τις σοβαρές προκλήσεις που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια και πιστεύουν ότι οι τύχες των λαών σε όλες τις χώρες είναι αλληλένδετες. Κανένα κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να φροντίζει για την ασφάλειά του μεμονωμένα από την παγκόσμια ασφάλεια και εις βάρος της ασφάλειας των άλλων κρατών. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια διακυβέρνηση για μια συνολική, αδιαίρετη και σταθερή ασφάλεια.

Οι δύο πλευρές επαναβεβαιώνουν την ισχυρή αμοιβαία υποστήριξή τους για την προστασία των θεμελιωδών συμφερόντων τους, της κρατικής κυριαρχίας τους και της εδαφικής τους ακεραιότητας και αντιτίθενται στην ανάμειξη εξωτερικών δυνάμεων στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Η Ρωσική πλευρά επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην αρχή της «Ενιαίας Κίνας», δηλώνει εκ νέου ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας και αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν με οποιαδήποτε μορφή.

Η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται στις ενέργειες εξωτερικών δυνάμεων που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε κοινές γειτονικές τους περιοχές, προτίθενται να αντιταχθούν στην ανάμειξη εξωτερικών δυνάμεων με οποιοδήποτε πρόσχημα στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων χωρών, αντιτίθενται στις «έγχρωμες επαναστάσεις» και θα εντείνουν τη συνεργασία στους προαναφερόμενους τομείς.

Οι δύο πλευρές καταδικάζουν την τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της, τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου παγκόσμιου αντιτρομοκρατικού μετώπου με κεντρικό ρόλο τα Ηνωμένα Έθνη και ζητούν την ενίσχυση του πολιτικού συντονισμού και την εποικοδομητική εμπλοκή τους στις πολυμερείς αντιτρομοκρατικές προσπάθειες. Οι δύο πλευρές αντιτίθενται στην πολιτικοποίηση των θεμάτων καταπολέμησης της τρομοκρατίας και στη μετατροπή τους σε εργαλεία διπλών προτύπων και καταδικάζουν την πρακτική της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών προς επίτευξη γεωπολιτικών σκοπών μέσω της χρήσης τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ομάδων, καθώς επίσης και υπό τη σημαία της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.

Τα Μέρη θεωρούν ότι μεμονωμένα κράτη, πολιτικοστρατιωτικές συμμαχίες ή συνασπισμοί επιδιώκουν, άμεσα ή έμμεσα, μονομερή στρατιωτικά πλεονεκτήματα εις βάρος της ασφάλειας των άλλων, μεταξύ άλλων μέσω αθέμιτου ανταγωνισμού, εντείνοντας τη γεωπολιτική αντιπαλότητα, τροφοδοτώντας τον ανταγωνισμό και την αντιπαράθεση και υπονομεύοντας σοβαρά τη διεθνή τάξη ασφαλείας και την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα. Οι δύο πλευρές αντιτίθενται στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ και καλούν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές προσεγγίσεις του Ψυχρού Πολέμου, να σεβαστεί την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα των άλλων χωρών, την ποικιλομορφία του πολιτισμικού και πολιτιστικού-ιστορικού τους υπόβαθρου και να αντιμετωπίσει αντικειμενικά και δίκαια την ειρηνική ανάπτυξη των άλλων κρατών. Οι δύο πλευρές αντιτίθενται στο σχηματισμό κλειστών δομών μπλοκ και αντιμαχόμενων στρατοπέδων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και παραμένουν σε εγρήγορση όσον αφορά τον αρνητικό αντίκτυπο της αμερικανικής στρατηγικής – που αφορά την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού – στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ρωσία και η Κίνα καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός ισότιμου, ανοικτού, χωρίς αποκλεισμούς, μη στρεφόμενου εναντίον τρίτων χωρών συστήματος ασφαλείας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APR), το οποίο θα διασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία.

Και οι δύο πλευρές χαιρετίζουν την κοινή δήλωση των πέντε κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα σχετικά με την πρόληψη του πυρηνικού πολέμου και την αποτροπή του ανταγωνισμού των εξοπλισμών και συμφωνούν ότι όλα τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και τα παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος, να μειώσουν τον ρόλο των πυρηνικών όπλων στις πολιτικές τους στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, να αποσύρουν τα πυρηνικά όπλα που έχουν εγκατασταθεί στο εξωτερικό, να εξαλείψουν την απεριόριστη ανάπτυξη του συστήματος της παγκόσμιας αντιπυραυλικής άμυνας (BMD) και να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Οι δύο πλευρές επαναβεβαιώνουν ότι η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς συστήματος αφοπλισμού και της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, ότι αποτελεί επίσης ένα σημαντικό μέρος του μεταπολεμικού συστήματος διεθνούς ασφάλειας και ότι διαδραματίζει αναντικατάστατο ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συμβάλει στην ισόρροπη εφαρμογή των τριών πυλώνων της Συνθήκης, συνεργαζόμενη για την προστασία του κύρους, της αποτελεσματικότητας και και της οικουμενικότητας του εν λόγω εγγράφου.

Οι δύο πλευρές εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τη δημιουργία της «τριμερούς εταιρικής σχέσης ασφαλείας» μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας (AUKUS), η οποία προβλέπει βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των μελών της σε τομείς που επηρεάζουν τη στρατηγική σταθερότητα, και ιδίως για την απόφασή τους να ξεκινήσουν συνεργασία στον τομέα των πυρηνικών υποβρυχίων. Η Ρωσία και η Κίνα πιστεύουν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τους κανόνες της ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αυξάνουν τον κίνδυνο του ανταγωνισμού των εξοπλισμών στην περιοχή αυτή και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Οι δύο πλευρές καταδικάζουν έντονα τέτοια βήματα και καλούν τα μέλη της AUKUS να εφαρμόσουν με καλή πίστη τις δεσμεύσεις τους για τη μη διάδοση των πυρηνικών και πυραυλικών συστημάτων και να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή.

Τα Μέρη ανησυχούν έντονα για τα σχέδια της Ιαπωνίας οσον αφορά μολυσμένα ραδιενεργά απόβλητα στον ωκεανό από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών των ενεργειών. Τα Μέρη τονίζουν ότι η διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα και με ορθό τρόπο, βάσει ρυθμίσεων που έχει συνάψει η ιαπωνική πλευρά με τα γειτονικά κράτη, άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, και με διαφάνεια και επιστημονική τεκμηρίωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, η επιτάχυνση της έρευνας και ανάπτυξης πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς χερσαίας βάσης και η επιδίωξή τους να αναπτυχθούν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στην Ευρώπη, καθώς και η μεταφορά τους στους συμμάχους τους, αυξάνουν τις εντάσεις και τη δυσπιστία, αυξάνουν τους κινδύνους για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια, αποδυναμώνουν το διεθνές σύστημα μη διάδοσης και ελέγχου των εξοπλισμών και υπονομεύουν την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα. Οι δύο πλευρές καλούν τις ΗΠΑ να ανταποκριθούν θετικά στη Ρωσική πρωτοβουλία και να εγκαταλείψουν τα σχέδια ανάπτυξης πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στην Ευρώπη. Οι πλευρές θα συνεχίσουν να διατηρούν επαφές και να ενισχύουν τον συντονισμό των ενεργειών τους για το θέμα αυτό.

Η Κινεζική πλευρά βλέπει με κατανόηση και υποστηρίζει τις προτάσεις που υπέβαλε η Ρωσική Ομοσπονδία για τη θέσπιση μακροπρόθεσμων νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας στην Ευρώπη.

Οι δύο πλευρές επισημαίνουν ότι η καταγγελία από τις ΗΠΑ μιας σειράς σημαντικών διεθνών συμφωνιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών έχει βαθύτατα αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Οι δύο πλευρές εκφράζουν την ανησυχία τους για την προώθηση των σχεδίων των ΗΠΑ για την υλοποίηση του σχεδίου μιας παγκόσμιας πυραυλικής άμυνας και την ανάπτυξη των στοιχείων της σε διάφορες περιοχές του κόσμου σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δυνατοτήτων μη πυρηνικών όπλων υψηλής ακρίβειας για αφοπλιστικά πλήγματα και άλλες στρατηγικής φύσεως επιχειρήσεις. Τα Μέρη υπογραμμίζουν τη σημασία των ειρηνικών χρήσεων του διαστήματος, υποστηρίζουν σθεναρά τον κεντρικό ρόλο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τις ειρηνικές χρήσεις στο χώρο του διαστήματος στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, τη διατήρηση και την ανάπτυξη του διεθνούς διαστημικού δικαίου και των κανονισμών στον τομέα των διαστημικών δραστηριοτήτων. Η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία τους σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των διαστημικών δραστηριοτήτων, η εξερεύνηση και η αξιοποίηση των διαστημικών πόρων. Τα Μέρη αντιτίθενται στις προσπάθειες μεμονωμένων κρατών να μετατρέψουν το διάστημα σε πεδίο ένοπλης αντιπαράθεσης και επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να καταβάλουν όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για να αποτρέψουν την στρατιωτικοποίηση του διαστήματος και τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών στο διάστημα. Δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν σε δραστηριότητες που αποσκοπούν στην επίτευξη στρατιωτικής υπεροχής στο διάστημα και στη χρησιμοποίησή του για πολεμικές επιχειρήσεις. Τα Μέρη επιβεβαιώνουν την ανάγκη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για τη σύναψη νομικά δεσμευτικής πολυμερούς πράξης με βάση το Ρωσοκινεζικό σχέδιο συνθήκης για την πρόληψη της τοποθέτησης όπλων στο διάστημα και της απειλής ή της χρήσης βίας κατά διαστημικών αντικειμένων, η οποία θα παρέχει θεμελιώδεις και αξιόπιστες εγγυήσεις για την αποφυγή του ανταγωνισμού των εξοπλισμών και της στρατιωτικοποίησης του διαστήματος.

Η Ρωσία και η Κίνα τονίζουν ότι τα κατάλληλα μέτρα διαφάνειας και οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένης μιας διεθνούς πρωτοβουλίας / πολιτικής δέσμευσης για να αποφευχθεί κάθε αρχική προσπάθεια για την εγκατάσταση οπλικών συστημάτων στο διάστημα, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της αποτροπής του ανταγωνισμού των εξοπλισμών στο διάστημα, αλλά ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συμπληρώνουν, αλλά όχι να αντικαθιστούν, ένα αποτελεσματικό νομικά δεσμευτικό καθεστώς που θα διέπει τις διαστημικές δραστηριότητες.

Οι δύο πλευρές επαναβεβαιώνουν την πεποίθησή τους ότι η Σύμβαση για την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής και αποθήκευσης βακτηριολογικών (βιολογικών) και όπλων με τοξικές ουσίες, καθώς και για την καταστροφή τους (BWC) αποτελεί βασικό πυλώνα της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Η Ρωσία και η Κίνα υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το κύρος και την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης Σύμβασης.

Τα Μέρη επιβεβαιώνουν την ανάγκη πλήρους σεβασμού και περαιτέρω ενίσχυσης της προαναφερθείσης σύμβασης (BWC), μεταξύ άλλων με τη θεσμοθέτησή της, την ενίσχυση των μηχανισμών της και την υιοθέτηση ενός νομικά δεσμευτικού πρωτοκόλλου της Σύμβασης με αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου, εφαρμογής της, καθώς και με τακτικές διαβουλεύσεις και συνεργασία για την αντιμετώπιση κάθε θέματος που αφορά την εφαρμογή της Σύμβασης.

Τα Μέρη τονίζουν ότι οι δραστηριότητες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εντός των ορίων των χωρών τους, αλλά και έξω από αυτές, σε επίπεδο βιολογικών όπλων, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα για τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά τη συμμόρφωσή τους με την εν λόγω σύμβαση (BWC). Τα Μέρη συμμερίζονται την άποψη ότι οι δραστηριότητες αυτές συνιστούν σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας και είναι επιζήμιες για την ασφάλεια των αντίστοιχων περιοχών. Τα Μέρη καλούν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να ενεργούν φανερά, με διαφάνεια και υπευθυνότητα, δημοσιοποιώντας δεόντως τις δραστηριότητες τους στον τομέα των βιολογικών όπλων που πραγματοποιούν στο εξωτερικό και στο εθνικό τους έδαφος και να υποστηρίξουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νομικά δεσμευτικό Πρωτόκολλο για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων με αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου της εφαρμογής του.

Τα Μέρη, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους όσον αφορά την επίτευξη του στόχου για έναν κόσμο απαλλαγμένο από χημικά όπλα, καλούν όλα τα μέρη της Σύμβασης για τα χημικά όπλα να υποστηρίξουν από κοινού το κύρος και την αποτελεσματικότητά της. Η Ρωσία και η Κίνα ανησυχούν βαθύτατα για την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και καλούν όλα τα μέλη του να ενισχύσουν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία και να διατηρήσουν την ισχύουσα παράδοση σχετικά με τη λήψη αποφάσεων με βάση τη συναίνεση. Η Ρωσία και η Κίνα επιμένουν ότι οι ΗΠΑ, που είναι το μόνο κράτος μέλος της Σύμβασης που δεν έχει ολοκληρώσει την καταστροφή των χημικών όπλων που διαθέτει, πρέπει να επιταχύνουν την εξάλειψη των αποθεμάτων των χημικών όπλων τους. Τα Μέρη υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης του ισοζυγίου μεταξύ των υποχρεώσεων των κρατών για τη μη διάδοση των όπλων και των συμφερόντων που προκύπτουν από τη νόμιμη διεθνή συνεργασία, σχετικά με την ειρηνική χρήση της προηγμένης τεχνολογίας και των συναφών υλικών και εξοπλισμού. Τα Μέρη επισημαίνουν το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά την 76η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με πρωτοβουλία της Κίνας για την «Προώθηση της διεθνούς συνεργασίας σχετικά με το ζήτημα των ειρηνικών εφαρμογών στο πλαίσιο της διεθνούς ασφάλειας», το οποίο συνυπέγραψε η Ρωσία, και προσβλέπουν στη συνεπή εφαρμογή του, σύμφωνα με τους στόχους που αναφέρονται σε αυτό.

Τα Μέρη αποδίδουν μεγάλη σημασία στη διακυβέρνηση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Τα μέρη είναι πρόθυμα να ενισχύσουν το διάλογο και τις επαφές τους στον τομέα αυτό.

Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν τη βούλησή τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της Διεθνούς Ασφάλειας των Πληροφοριών (ΔΑΠ) και να συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός ανοικτού, ασφαλούς, βιώσιμου και προσβάσιμου περιβάλλοντος ΔΑΠ. Οι δύο πλευρές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι αρχές της μη χρήσης βίας, του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, όπως επιβεβαιώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ισχύουν και για τον χώρο των πληροφοριών. Η Ρωσία και η Κίνα επαναβεβαιώνουν τον καθοριστικό ρόλο του ΟΗΕ στην αντιμετώπιση των απειλών κατά της διεθνούς ασφάλειας των πληροφοριών και εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τον οργανισμό για την ανάπτυξη νέων κανόνων συμπεριφοράς των κρατών στον τομέα αυτό.

Τα Μέρη επιδοκιμάζουν την υλοποίηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με την ΔΑΠ, στο πλαίσιο ενός ενιαίου μηχανισμού και, εν προκειμένω, υποστηρίζουν τις εργασίες της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για την Ασφάλεια των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2021-2025 (OEWG) και εκφράζουν την προθυμία τους να διατυπώσουν ομόφωνα την άποψή τους, σε αυτή. Τα Μέρη θεωρούν απαραίτητο να συντονίσουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την ανάπτυξη νέων κανόνων υπεύθυνης συμπεριφοράς των κρατών, μεταξύ άλλων και νομικού χαρακτήρα, καθώς και ενός καθολικού διεθνούς νομικού οργάνου που θα ρυθμίζει τις δραστηριότητες των κρατών στον τομέα των ΤΠΕ. Τα Μέρη θεωρούν ότι η παγκόσμια πρωτοβουλία για την ασφάλεια των δεδομένων, η οποία προτάθηκε από την Κινεζική πλευρά και υποστηρίχθηκε εξ αρχής από την αντίστοιχη Ρωσική, αποτελεί μία βάση για συζήτηση και σχεδιασμό μέτρων από την ομάδα εργασίας, όσον αφορά την αντιμετώπιση απειλών για την ασφάλεια δεδομένων και άλλων απειλών για την ΔΑΠ.

Τα δύο Μέρη επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στα ψηφίσματα 74/247 και 75/282 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζουν το έργο της σχετικής Ειδικής Επιτροπής Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων και διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη στην την κατάρτιση διεθνούς σύμβασης σχετικά με την καταπολέμηση της χρήσης ΤΠΕ για εγκληματικούς σκοπούς. Τα δύο Μέρη αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να εξασφαλίσουν την εποικοδομητική συμμετοχή όλων των μερών στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εγγυηθούν την έγκαιρη συμφωνία τους, σχετικά με μια έγκυρη, καθολική και συνολική σύμβαση και να την υποβάλουν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κατά την 78η σύνοδό της σύμφωνα με την απόφαση 75/ 282. Για τους σκοπούς αυτούς, η Ρωσία και η Κίνα υπέβαλαν κοινό σχέδιο μιας τέτοιας σύμβασης ως βάση για διαπραγματεύσεις.

Τα δύο Μέρη υποστηρίζουν την πορεία προς τη διεθνοποίηση της διαχείρισης του Διαδικτύου, τα ίσα δικαιώματα στη διαχείρισή του, θεωρούν απαράδεκτες οποιεσδήποτε προσπάθειες περιορισμού του κυριαρχικού τους δικαιώματος να ρυθμίζουν και να διαχειρίζονται την ασφάλεια των εθνικών χώρων του Διαδικτύου, ενδιαφέρονται για ενεργητικότερη συμμετοχή της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών στην επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Οι δύο πλευρές προτίθενται να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία τους στον τομέα της διαφύλαξης της ΔΑΠ, βάσει της σχετικής διακρατικής συμφωνίας του 2015. Για το σκοπό αυτό, αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να εγκρίνουν σχέδιο Ρωσο-Κινεζικής συνεργασίας στον τομέα αυτό, στο εγγύς μέλλον.

IV

Οι δύο πλευρές υπογραμμίζουν την πρόθεση της Ρωσίας και της Κίνας, ως παγκόσμιες δυνάμεις και ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να διαφυλάξουν τις υψηλές ηθικές αρχές και να τηρήσουν τις ευθύνες που υπέχουν, να υπερασπιστούν αποφασιστικά το διεθνές σύστημα, όπου τα Ηνωμένα Έθνη διαδραματίζουν τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, να υποστηρίξουν μια παγκόσμια τάξη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σκοπών και των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να προωθήσουν την πολυπολικότητα και τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων, να οικοδομήσουν από κοινού έναν όλο και πιο ευημερούντα, σταθερό και δίκαιο κόσμο.

Η Ρωσική Πλευρά επισημαίνει τη θετική σημασία του οράματος της Κινεζικής πλευράς όσον αφορά την οικοδόμηση μιας «Κοινότητας του ενός πεπρωμένου της ανθρωπότητας» για την ενίσχυση της αλληλεγγύης της παγκόσμιας κοινότητας και τη συνένωση των προσπαθειών της, σχετικά με την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Η Κινεζική πλευρά τονίζει τη θετική σημασία των προσπαθειών της Ρωσικής πλευράς στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός δίκαιου πολυπολικού συστήματος διεθνών σχέσεων.

Οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να υπερασπιστούν σταθερά το απαραβίαστο των αποτελεσμάτων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και της ισχύουσας μεταπολεμικής παγκόσμιας τάξης, να υπερασπιστούν το κύρος των Ηνωμένων Εθνών και την αρχή της δικαιοσύνης στις διεθνείς σχέσεις και να αντιταχθούν στις προσπάθειες άρνησης, διαστρέβλωσης και παραποίησης της ιστορίας του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη της τραγωδίας των παγκοσμίων πολέμων, οι δύο πλευρές θα καταδικάζουν έντονα τις ενέργειες που αποσκοπούν στην εξίσωση των ευθυνών για τις φρικαλεότητες των φασιστών επιδρομέων, των μιλιταριστών εισβολέων και των συνεργών τους, στη σπίλωση και την αμαύρωση της τιμής των νικητριών χωρών.

Τα δύο Μέρη τάσσονται υπέρ της διαμόρφωσης ενός νέου τύπου σχέσεων μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων που θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην ειρηνική συνύπαρξη και στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Επιβεβαιώνουν ότι οι Ρωσοκινεζικές διακρατικές σχέσεις νέου τύπου είναι ανώτερες από τις στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Η φιλία μεταξύ των δύο κρατών δεν έχει σύνορα, δεν υπάρχουν απαγορευμένες ζώνες στη συνεργασία, η ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής αλληλεπίδρασης δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών και δεν επηρεάζεται από το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον και τις αλλαγές της κατάστασης σε τρίτες χώρες.

Τα δύο Μέρη επαναλαμβάνουν την ανάγκη ενοποίησης και όχι διαίρεσης της διεθνούς κοινότητας, την ανάγκη συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης. Τα Μέρη αντιτίθενται στην επιστροφή των διεθνών σχέσεων σε μια κατάσταση ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, με τους αδύναμους να γίνονται θύματα των ισχυρών. Τα Μέρη προτίθενται να αντιταχθούν στις προσπάθειες αντικατάστασης διεθνών σχέσεων που βασίζονται σε διεθνώς αποδεκτές και συνεπείς μορφές και μηχανισμούς, με κανόνες που προκαθορίζονται σε έναν «περιορισμένο κύκλο» μεμονωμένων χωρών ή ομάδων χωρών. προτίθενται επίσης να αντιταχθούν στις λύσεις διεθνών προβλημάτων μέσω έμμεσων – πλαγίων τρόπων και όχι μέσω συναίνεσης, να αντιταχθούν στις πολιτικές της βίας, της τρομοκράτησης, των μονομερών κυρώσεων και της μεθόδου της εξωεδαφικής άσκησης μεμονωμένων εθνικών δικαιοδοσιών, καθώς και στην κατάχρηση των πολιτικών ελέγχου των εξαγωγών, να υποστηρίξουν τη διευκόλυνση του εμπορίου σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Τα Μέρη επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τον συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής, να εφαρμόσουν ουσιαστική πολυμέρεια, να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε πολυμερείς τομείς, να προστατεύσουν τα κοινά συμφέροντά τους, να διατηρήσουν τις διεθνείς και περιφερειακές ισορροπίες ισχύος και να βελτιώσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Τα Μέρη υποστηρίζουν και υπερασπίζονται το πολυμερές εμπορικό σύστημα που βασίζεται στον κεντρικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), συμμετέχουν ενεργά στη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και αντιτίθενται στις μονομερείς προσεγγίσεις και τον προστατευτισμό. Τα Μέρη είναι έτοιμα να ενισχύσουν τον εταιρικό διάλογο και τον συντονισμό των θέσεων τους σχετικά με εμπορικά και οικονομικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να συμβάλουν στη βιώσιμη και σταθερή λειτουργία των παγκόσμιων και περιφερειακών αλυσίδων εφοδιασμού και να προωθήσουν ένα πιο ανοικτό, χωρίς αποκλεισμούς, ένα διαφανές και χωρίς διακρίσεις σύστημα διεθνών εμπορικών και οικονομικών κανόνων.

Τα μέρη υιοθετούν το σχήμα των G20 ως σημαντική πλατφόρμα διαλόγου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία και για τα μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων, συμπράττουν στην ενίσχυση του πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας στο πλαίσιο των G20 και υποστηρίζουν τον ηγετικό ρόλο των G20 σε τομείς όπως είναι η διεθνής καταπολέμηση των επιδημιών, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η υποστήριξη της χωρίς αποκλεισμούς βιώσιμης ανάπτυξης και η βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο.

Τα Μέρη υποστηρίζουν την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης στο πλαίσιο των BRICS και προωθούν την εντατικότερη συνεργασία σε τρεις κύριους τομείς: την πολιτική και την ασφάλεια, την οικονομία και τα χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και τις ανθρωπιστικές ανταλλαγές. Ειδικότερα, η Ρωσία και η Κίνα προτίθενται να προωθήσουν τη συνεργασία στον τομέα της δημόσιας υγείας, της ψηφιακής οικονομίας, της επιστήμης, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και να ενισχύσουν τον συντονισμό των BRICS σε διεθνείς πλατφόρμες. Τα Μέρη επιδιώκουν να ενισχύσουν περαιτέρω το σχήμα BRICS Plus/Outreach1 ως αποτελεσματικό μηχανισμό διαλόγου με ομάδες περιφερειακής ολοκλήρωσης και οργανισμούς από αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες οικονομίες.

Η Ρωσική πλευρά θα παράσχει την πλήρη υποστήριξή της στη Κινεζικό πλευρά που έχει αναλάβει την Προεδρία των BRICS για το 2022 και θα διασφαλίσει ότι η XIV Σύνοδος Κορυφής των BRICS θα είναι γόνιμη και αποδοτική.

Η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν τη συνολική ενίσχυση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του στη διαμόρφωση μιας πολυκεντρικής παγκόσμιας τάξης που θα βασίζεται στις παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές του διεθνούς δικαίου, της πολυμέρειας, της ισότιμης, κοινής, αδιαίρετης, συνολικής και βιώσιμης ασφάλειας.

Θεωρούν σημαντική τη συνεπή εφαρμογή των συμφωνιών για τη βελτίωση των μηχανισμών αντιμετώπισης των προκλήσεων και απειλών για την ασφάλεια των κρατών μελών της SCO και, στο πλαίσιο αυτού του καθήκοντος, τάσσονται υπέρ της επέκτασης της λειτουργικότητας της περιφερειακής αντιτρομοκρατικής δομής της SCO.

Τα Μέρη θα προάγουν μια νέα ποιότητα και δυναμική της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της SCO στο εμπόριο, στη μεταποίηση, στις μεταφορές, στην ενέργεια, στη χρηματοδότηση, στις επενδύσεις, στη γεωργία, στα τελωνεία, στις τηλεπικοινωνίες, στην καινοτομία και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών, εξοικονόμησης πόρων, ενεργειακά αποδοτικών και «πράσινων» τεχνολογιών.

Τα Μέρη διαπιστώνουν τη γόνιμη αλληλεπίδραση στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) βάσει της συμφωνίας του 2009 μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών μελών του, όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας των πληροφοριών, καθώς και στο πλαίσιο της βασικής ομάδας εμπειρογνωμόνων. Εν προκειμένω, επιδοκιμάζουν την έγκριση, από το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών μελών της SCO, του σχεδίου συνεργασίας των κρατών μελών της SCO για τη διεθνή ασφάλεια πληροφοριών για την περίοδο 2022-2023, που υιοθετήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 στο Ντουσανμπέ (Dushanbe)2.

Η Ρωσία και η Κίνα προχωρούν με βάση τη συνεχώς αυξανόμενη σημασία της πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας για την προοδευτική ανάπτυξη του SCO. Προκειμένου να ενισχυθεί η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών των κρατών μελών της SCO, θα συνεχίσουν να προωθούν αποτελεσματικά τη βαθύτερη συνεργασία σε τομείς όπως είναι οι πολιτιστικοί δεσμοί, η εκπαίδευση, η επιστήμη και η τεχνολογία, η υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος, ο τουρισμός, οι προσωπικές επαφές μεταξύ των ατόμων και ο αθλητισμός.

Η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να ενισχύουν το ρόλο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC)3, ως την κορυφαία πολυμερή πλατφόρμα οικονομικού διαλόγου στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Τα Μέρη σκοπεύουν να εντείνουν τον συντονισμό τους με στόχο την επιτυχή εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών Πουτρατζάγια (Putrajaya) 20404 με έμφαση στη δημιουργία ενός ελεύθερου, ανοικτού, δίκαιου, αμερόληπτου, διαφανούς και προβλέψιμου εμπορικού και επενδυτικού περιβάλλοντος στην περιοχή. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην καταπολέμηση της πανδημίας της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό και στην οικονομική ανάκαμψη, στην ψηφιοποίηση ενός ευρέος φάσματος τομέων της κοινωνικής ζωής, στην οικονομική ανάκαμψη των απομακρυσμένων περιοχών και στην οικοδόμηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών – μελών του (APEC) και άλλων περιφερειακών πολυμερών συνδέσμων με παρόμοιες θεματολογίες.

Οι δύο πλευρές διακηρύσσουν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του σχήματος Ρωσίας-Ινδίας-Κίνας, καθώς και να ενισχύσουν τη συνεργασία σε πλατφόρμες όπως είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ανατολικής Ασίας, το Περιφερειακό Φόρουμ Ασφάλειας των κρατών – μελών της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ASEAN και οι Εταίροι Διαλόγου. Η Ρωσία και η Κίνα υποστηρίζουν τον κεντρικό ρόλο της ASEAN στην προώθηση της συνεργασίας στην Ανατολική Ασία, συνεχίζουν να βελτιώνουν τον συντονισμό τους για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους με την ASEAN και προωθούν από κοινού τη συνεργασία τους στους τομείς της δημόσιας υγείας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος. Θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση του ρόλου της ASEAN ως βασικού στοιχείου της περιφερειακής αρχιτεκτονικής.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ