13.8 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάλεσμα του Δικτύου για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας – REDH*


 

Το Δίκτυο για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας χαιρετίζει τις προσπάθειες διαλόγου ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία, με σκοπό την αναζήτηση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων σε μια ιστορική σύγκρουση, η οποία επιδεινώθηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια και εντάθηκε από τα πρόσφατα γεγονότα που σχετίζονται με τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Με τη βεβαιότητα ότι ακόμη και οι πιο περίπλοκες καταστάσεις μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του σεβασμού του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προτρέπουμε τα μέρη να διατηρήσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Καλούμε τα τρίτα μέρη, ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ, να διατηρήσουν όλες τις ενέργειές τους στο πλαίσιο του σεβασμού της διεθνούς νομοθεσίας και των προηγούμενων συμφωνιών.

Η απόφαση να αναπτυχθεί, για πρώτη φορά, η Δύναμη Αντίδρασης αυτής της στρατιωτικής συμμαχίας (του ΝΑΤΟ), ακριβώς τη στιγμή που τα μέρη κάθονται για διάλογο, οδηγεί σε σαφές μποϊκοτάζ της αναζήτησης λύσεων μέσω διαπραγματεύσεων και δείχνει ότι, αντίθετα, στόχος τους είναι να επιτεθούν στη Ρωσία.

Προειδοποιούμε για την πολεμοκάπηλη τακτική των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρασία και σε άλλα μέρη του κόσμου. Αυτή η χώρα, το στρατιωτικό βιομηχανικό της σύμπλεγμα και οι εταιρείες πολεμικών όπλων κάθε τύπου, είναι πρόθυμοι, για άλλη μια φορά, να καταφύγουν σε πόλεμο και κατοχές χωρών, με στόχο να διατηρήσουν τη φθίνουσα ηγεμονία τους με κάθε κόστος, κάθε φορά που ενισχύεται ένας όλο και πιο πολυπολικός κόσμος.

Με τη σειρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει μετατραπεί σε ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη και συμβάλλει άμεσα στην όξυνση της σύγκρουσης, υποτιμώντας ότι το άναμμα της φλόγας του πολέμου στην περιοχή της θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους λαούς της.

Επισημαίνουμε ότι, ο οικονομικός πόλεμος προβλέπει μονομερείς κυρώσεις που ωφελούν και καθοδηγούνται ακόμη και από ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι ενεργούν μόνο σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, τέτοια είναι η περίπτωση του διεθνούς συστήματος συναλλαγών Swift και άλλων μέτρων του χρηματοπιστωτικού τομέα, που παρεμβαίνουν με λογοκρισίες, κατασχέσεις και ειδικά οικονομικά μέτρα αντίθετα με το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πληγέντων λαών.

Καταγγέλλουμε, τη λογοκρισία και τους αποκλεισμούς των μέσων ενημέρωσης και των επικοινωνιακών φορέων, όπως αυτοί των ρωσικών πρακτορείων RT και Sputnik.

Σε αντίθεση με την ευθύνη τους να προστατεύουν το δικαίωμα στην ενημέρωση και την επικοινωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με ιδιωτικές εταιρείες, ιδιοκτήτριες εφαρμογών του διαδικτύου, ενεργούν ενάντια σε βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως η ελευθερία της βούλησης και του λόγου που σαφώς θίγονται από μια τέτοια λογοκρισία.

Προειδοποιούμε για τον ρόλο των εταιριών του συστήματος των και διεθνών μέσων ενημέρωσης, που έχουν γίνει φορείς πολεμικής προπαγάνδας.

Οι πληροφορίες που διαχέονται εξαρτώνται από την ιδεολογία, τα συμφέροντα ή τα σχέδια εκείνων που τις παράγουν και τις μεταδίδουν. Τα Όπλα Ιδεολογικού Πολέμου στοχεύουν στο νου και την καρδιά των λαών, σκορπώντας τη σύγχυση μέσω της παραπληροφόρησης και τη συναισθηματική φόρτιση μέσω ελεγχόμενων ευαίσθητων εικόνων. Σε αυτό το πλαίσιο, η προκατάληψη, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, ο σεξισμός και άλλες μορφές διακρίσεων κερδίζουν έδαφος.

Καλούμε τους πολίτες να καταπολεμήσουν τη διακίνηση ψευδών ειδήσεων των ΜΜΕ. Κάθε εικόνα, κάθε κείμενο, κάθε είδηση πρέπει να δείχνει τον τόπο και την ημερομηνία εγγραφής της, καθώς και στοιχεία συγγραφής, χρηματοδότησης και τεχνικά στοιχεία.

Η ευθύνη για την παραγωγή και τη διάδοση ειδήσεων πρέπει να είναι διαφανής. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς παρήχθησαν οι πληροφορίες και σε ποια σχέδια και συμφέροντα ανταποκρίνονται τα όπλα του ιδεολογικού-μιντιακού πολέμου.

Καλούμε ολόκληρο τον κόσμο να υπερασπιστεί την ειρήνη σε όλες τις διαστάσεις της. Είναι καιρός να μιλήσουμε επίμονα για πολιτικές λύσεις, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της διπλωματίας. Η προέλαση της ακροδεξιάς και η στρατηγική της θέση στην Ουκρανία και σε άλλα μέρη του κόσμου, θέτει σε κίνδυνο τις ιστορικές αναζητήσεις για την επίτευξη μιας αξιοπρεπούς ανθρώπινης συνύπαρξης.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, των οποίων ο ορισμός ως έδαφος ειρήνης, μέσω της CELAC 2015, θα μπορούσε να εμπνεύσει και να δομήσει μια διεθνή πρωτοβουλία για την επίλυση γεωπολιτικών και γεωοικονομικών ανισοτήτων, καλεί τους λαούς να ενοποιηθούν διατηρώντας τις αρχές και τις αξίες τους, τους καλεί να υπερασπιστούν την ειρήνη καθιερώνοντάς την, ως ένα ακλόνητο θεμέλιο των παγκόσμιων σχέσεων.

Είναι καιρός να πάρουμε θέση για την υπεράσπιση της ζωής και για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται επειγόντως μια διεθνής κινητοποίηση για: περιορισμό της βιομηχανίας όπλων, περιορισμό των υπερεξουσιών που έχουν παραχωρηθεί στο στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, στο ΝΑΤΟ και τα παρόμοια. Είναι επείγον να τεθεί ένα τέλος στην προσφυγή στον πόλεμο ως λύση στις αντιπαραθέσεις .

 

* To Δίκτυο (διανοουμένων, καλλιτεχνών και κοινωνικών κινημάτων) στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, REDH, όπως έγινε γνωστό από τα αρχικά στα ισπανικά (Red en Defensa de la Humanidad), αποτελεί ένα κίνημα σκέψης και δράσης ενάντια σε όλες τις μορφές κυριαρχίας και αποκλεισμού, που ιδρύθηκε το 2003 με πρωτοβουλία διακεκριμένων μεξικανών και κουβανών διανοούμενων, και ο σκοπός του εκφράστηκε στην έκκληση «Για τη συνείδηση ​​του κόσμου», που διαβάστηκε από τον διακεκριμένο μεξικανό διανοούμενο Pablo González Casanova την 1η Μαΐου του ίδιου έτους στην πλατεία της Επανάστασης, στην Αβάνα.

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ