20.6 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Όψις γαρ των αδήλων τα φαινόμενα”, του Δημήτρη Καλτσώνη


 

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 19/8/2022

 

Από αυτά που φαίνονται, μπορούμε να δούμε και να κατανοήσουμε αυτά που δεν φαίνονται, έλεγε ο Αναξαγόρας και τη μέθοδο αυτή ακολούθησε ο Θουκυδίδης στην Ιστορία του. Αυτό ισχύει και για την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ.

            Η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεών τους ήρθε να επιβεβαιώσει εκείνο που πολλοί ιθύνοντες στην Ελλάδα έκαναν πως δεν βλέπουν. Δεν έβλεπαν δηλαδή ότι η όποια κρίση, προηγούμενη ή μελλοντική, ανάμεσα στις δυο αυτές χώρες είναι συγκυριακή. Aφορά αντιτιθέμενα συμφέροντα αλλά δεν αμφισβητεί τη σταθερή στρατηγική σύμπλευση των δύο κρατών, τα οποία είναι ενταγμένα στoν ευρύτερο ΝΑΤΟϊκό άξονα. Επιπλέον Τουρκία και Ισραήλ είναι δυο κράτη τα οποία μοιράζονται τις ίδιες πρακτικές: παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση το διεθνές δίκαιο. Η κατεχόμενη Κύπρος και η κατεχόμενη Παλαιστίνη είναι οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις οποίες η διεθνής κοινότητα έχει επανειλημμένα καταδικάσει.

            Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι η Ισραηλινή πλευρά είχε με διπλωματικό τρόπο προϊδεάσει την ελληνική για την αποκατάσταση των σχέσεών της και τη σύγκλιση με την Τουρκία. Ειλικρίνεια ή κυνισμός μπροστά σε έναν προβλέψιμο και δεδομένο σύμμαχο; Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Απρίλιο για την τριμερή δήλωσε ευθαρσώς ότι η σχέση με την Τουρκία δεν θα επηρεάσει τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις. Δεν εξήγησε όμως πώς μπορεί να συμβεί το μέγα αυτό παράδοξο, τη στιγμή που η χώρα μας υφίσταται δεκαετίες τώρα την επιθετικότητα του τουρκικού αντιδραστικού καθεστώτος.

            Αυτή η παραδοξολογία θυμίζει τις αντίστοιχες των Αμερικανών αξιωματούχων. Τέτοια ήταν για παράδειγμα εκείνη του Μπάιντεν που ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Κύπρο το 2014. Δήλωσε τότε ότι “οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μια νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επίσκεψή μου και οι συναντήσεις που θα έχω σε ολόκληρο το νησί δεν θα το αλλάξουν αυτό”. Την ίδια στιγμή δηλαδή που στήριζε την Κυπριακή Δημοκρατία ομολογούσε τις επαφές του στα κατεχόμενα.

            Στο φως αυτών και άλλων γεγονότων, οι θριαμβολογίες των ελληνικών κυβερνήσεων για τον άξονα της δήθεν ενεργειακής και στρατηγικής ασφάλειας που περιλαμβάνει την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο και έχει ως υψηλό επιβλέποντα και ενορχηστρωτή τις ΗΠΑ, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με περισσή περίσκεψη.

            Είναι αδιέξοδη η επιμονή των ελληνικών κυβερνήσεων, της σημερινής και της προηγούμενης, να υποστηρίζουν ότι η συνεργασία με το Ισραήλ θα προάγει το διεθνές δίκαιο και κατά συνέπεια θα συμβάλλει στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. “Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές όσο ποτέ”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του, του Ισραήλ και της Κύπρου, στην Ιερουσαλήμ το Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Και πιο το όφελος για τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά του δικαιώματα;

 

Ο Δημήτρης Καλτσώνης είναι καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ