Γαλλία: Ραντεβού στις 5 Ιούλη, του Αλέκου Αναγνωστάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 10:03 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Παρά το ότι η γαλλική Γερουσία  υιοθέτησε το εργασιακό νομοσχέδιο – λαιμητόμο της κυβέρνησης  την Τρίτη 28 Ιούνη με 185 ψήφους υπέρ έναντι 156 κατά και κυρίως παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την απαγόρευση διαδηλώσεων, εντούτοις οι Γάλλοι αγωνιζόμενοι εργάτες και υπάλληλοι δεν το βάζουν κάτω.

 

 

 

Την παραμονή Δευτέρα 27 Ιούλη και την επομένη, την  ημέρα ψήφισης από τη γερουσία του νομοθετικού εκτρώματος «Ελ Κομρί» που προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό των μονοπωλίων, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις στο Παρίσι, στη Μασσαλία, στη Λιόν, στη Ρεν, στο Στραβούργο και στη Χάβρη.

 

Σε όλες τις διαδηλώσεις πήραν μέρος 200.000 άτομα σύμφωνα με τα συνδικάτα, 60000 κατά την αστυνομία. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στο Παρίσι ο Πύργος του Άιφελ παρέμεινε κλειστός λόγω απεργίας του προσωπικού.

 

Η παρισινή διαδήλωση τελούσε υπό αυστηρή αστυνόμευση.  2.500 άνδρες της γαλλικής αστυνομίας επιστρατεύθηκαν και  έκαναν συστηματικούς ελέγχους.

 

Είναι η ενδέκατη φορά των συνεχιζόμενων εργατικών αντιδράσεων στη Γαλλία όπου χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν  στον δρόμο για να αντιπαρατεθούν στον εργασιακό νόμο. 

 

Τα συνδικάτα  καταγγέλλουν την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, τη διευκόλυνση των απολύσεων, τα μεγαλύτερα δικαιώματα που δίνει στους εργοδότες στις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις εργασίας οι οποίες θα γίνονται πλέον στο πλαίσιο της επιχείρησης.

 

Οι γαλλικές εργατικές ομοσπονδίες οργανώνουν νέα ημέρα κινητοποιήσεων στις 5 Ιουλίου. Οι διαδηλώσεις θα γίνουν καθώς ο νόμος πηγαίνει από τη Γερουσία  στην Εθνοσυνέλευση.

 

Εντωμεταξύ την Τρίτη 28.6. τα συνδικάτα διοργάνωσαν δημοψήφισμα με τίτλο «Ψηφοφορία των πολιτών» σχετικά με την εργασιακή μεταρρύθμιση. Στο ερώτημα «είστε υπέρ ή κατά του εργασιακού νόμου;», ποσοστό 92% από τα τουλάχιστον 800.000 άτομα που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα ψήφισαν υπέρ της απόσυρσης της επίμαχης μεταρρύθμισης. Τα ψηφοδέλτια τα συγκέντρωσαν εκπρόσωποι των συνδικάτων και τα παρέδωσαν στη γραμματεία του προέδρου Ολάντ.

 

Σύμφωνα με τις γενικότερες  δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι αντιτίθενται στο εργασιακό νομοσχέδιο και δεν εγκρίνουν νέα χρησιμοποίηση προεδρικού διατάγματος από τον πρωθυπουργό για να επιβάλει την υιοθέτηση του αμφιλεγόμενου νόμου.

 

Τετάρτη και Πέμπτη ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς συναντιέται με τους ηγέτες των συνδικάτων CGT και FO αλλά και με τους εκπροσώπους των οργανώσεων των εργοδοτών για την περαιτέρω εξέταση του κειμένου που ψηφίστηκε κατ’ αρχάς στη Γερουσία. Ο Βαλς αφήνει ανοιχτό το ζήτημα  για τροποποιήσεις που δεν αλλάζουν όμως την ουσία του νομοσχεδίου.

 

Ενδεικτικό  της αποφασιστικότητας των κυβερνητικών και γενικότερα των αστικών δυνάμεων να στηρίξουν τις ανάγκες των μονοπωλίων είναι τα αποτελέσματα της όλης συζήτησης που προηγήθηκε στη Γερουσία, καθώς - σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, όπως η «Λε Μοντ» - έγιναν χειρότερες τροποποιήσεις στο ήδη βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Για παράδειγμα το κομμάτι «νόμιμα όρια χρόνου εργασίας» αντικαταστάθηκε από τη «διάρκεια αναφοράς», που θα καθορίζεται από συμφωνία σε επίπεδο επιχείρησης.

 

Ο γενικός γραμματέας της εργατικής συνομοσπονδίας FO (Force Ouvriere,  Εργατική Δύναμη)  Ζαν-Κλοντ Μαϊγί, προειδοποίησε ότι, «αν η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει, τότε η συνάντηση αυτή γίνεται για το τίποτα» ενώ ο γενικός γραμματέας της CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας)  Μαρτινέ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Βαλς «δεν τους κάλεσε μόνο για να πιουν καφέ». 

 

Το λόγο έχουν οι Γάλλοι εργαζόμενοι, οι εργατικές τους ενώσεις και η διεθνής συμπαράσταση.

 

Αναγνώστηκε 2299 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.